Dodaj do ulubionych

standard wakacji

28.07.16, 09:20
Szalejecie, wydając 2-3 pensje na tyg. wakacje i 4 gwiazdkowy hotel?
Czy raczej kwatera u pana Waldka ale za to nie musicie specjalnie oszczędzać? W sensie - w lipcu urlop to z pensji lipcowej jade na wakacje.

Ja zauważyłam, że szkoda mi kasy na super wypaśne apartamenta (mąż mówi, że jeśli mi szkoda, to znaczy że mnie nie stać). fizycznie kasę mam, ale jakoś mi zgrzyta żeby wydać 5.000 na noclegi na tydzień nad Bałtykiem, wydaję 1/4, oglądam u pana waldka meble z lat 70-tych i linoleum udające kafelki i potem z zazdrością patrzę na tych co wychodzą z Resort&Spa przy samej plaży ;P
A Wy jak wakacjujecie - szukacie w standardzie, co najmniej takim jak mieszkacie, lepszym( jazuzzi, klima), idziecie po przyzwoitej relacji cena/standard czy po taniości, na zasadzie - na wakacjach w pokoju nie siedzę.
Ja chyba mam problem mentalny do przepracowaniawink
Ostatnio koleżanka pojechała w 4 os. do Hiszpanii na tydzień za 15tys. Wiem, że to cena normalna, bo all inclusive, wycieczki fakultatywne etc. . Ja bym pojechała samochodem, z noclegami z booking, wycieczki własnym samochodem. No na jedzenie mi nie szkoda - nie wekujęwink
Obserwuj wątek
    • eve-lynn Re: standard wakacji 28.07.16, 09:28
      Na razie wydaję duuuuuuuuuużo, bo hotel musi być top + naprawdę dobry all inclusive + wysoki standard basenów + klubik dla dzieci na przyzwoitym poziomie, ze względu na wygodę z małymi dziećmi i generalne "umordowanie" w ciągu roku. Ale tęsknię trochę do "pod namiotowych wakacji", albo objazdowych, codziennie w innym miejscu w jakichś schroniskach, bed and breakfast, albo campingach załatwianych na ostatnią chwilę - to taniej wychodzi, ale dzieciaki muszą być starsze do takich wakacji. Może za 2-3 lata...
      • little_fish Re: standard wakacji 28.07.16, 16:51
        eeee tam starsze - mój starszy campingowe życie zaczął mając pół roku, młodszy mając trzy miesiące (z tym, że podróżowanie z własną przyczepą)
    • mid.week Re: standard wakacji 28.07.16, 09:30
      Wybieram kwatery, nie szaleję ale i nie patrzę z zazdrością na bywalców hotelów Baltic i innych. No nie ciągnie mnie tam i nic na to nie poradzę. Ja prosta dziewucha jestem i mam małe potrzeby. Lubię ciszę, zieleń, sympatycznych ludzi w małym natężeniu. Wolę namiot od betonowego kolosa z setkami pokoi.
      Moje wymarzone wakacje to:
      duże auto, sprzet campingowy, bagażnik na rowery i objazd europy,
      rowery z sakwami i objazd polski po obrysie granic, a potem kolejne kraje,
      plecak i przejście pieszo wielkim sudeckim, a potem dalej przez kolejne masywy.
      Powyższe nietety też mogą sporo kosztować, a przede wszystkim wymagają więcej czasu niż standardowe 2 tygodnie urlopu wink
    • morgen_stern Re: standard wakacji 28.07.16, 09:30
      Powiem tak - gdybym miała kasę - wydałabym wink im jestem starsza, tym bardziej wygodna i lubię nawet gdy hotel czy kwatera są ładne, miłe dla oka, to element wakacyjnej przyjemności. Jestem z frakcji "nie będę dojadać przez pół roku, ale pojadę" jeśli chodzi o urlop. Po prostu musi być i koniec. Tak samo dołożyłabym do lepszego standardu.
      • hipinka Re: standard wakacji 28.07.16, 17:18
        "im jestem starsza, tym bardziej wygodna i lubię nawet gdy hotel czy kwatera są ładne, miłe dla oka, to element wakacyjnej przyjemności."

o, ja mam tak samo
        jeżdżę na urlop raz do roku, nie musi być to zaraz 5 gwiazdek na Hawajach, ale pewien standard ma być i już
    • beataj1 Re: standard wakacji 28.07.16, 09:30
      Nie ma opcji bym wydawała kilkumiesięczne oszczędności na parę dni wakacji.
      Zresztą wakacje jako takie leżą dosyć nisko na liście moich priorytetów.
      Zwykle wybieram się na wakacje za kase nazbieraną w ciągu max 2 miesięcy. Nie mam zbyt wyszukanych potrzeb dotyczących standardu. W tej chwili mieszkam wygodnie ale wciąż pamiętam że na początku mojego samodzielnego życia mieszkałam w znacznie niższym standardzie i było mi ok. Zatem nie ma powodu bym teraz kręciła nosem na nieco niższy standard i wydumane braki.
      Fakt że wszystkie wyjazdy na wieś to dla mnie koszmar i dramat i dlatego nawet nie biorę pod uwagę agroturystyk i innych tego typi historii. Zatem po odrzuceniu tego typu atrakcji zostaje mi całkiem duży wybór ze średniej półki.

Podobnie z wyjazdami zagranicznymi - średnia półka jest dla mnie zupełnie wystarczająca.
    • cauliflowerpl Re: standard wakacji 28.07.16, 09:33
      Ja w hotelach tylko śpię. Spędzam w nich jakieś 10 godzin dziennie, z czego śpię 8. Logiczne jest więc, że nie chcę wydawać kasy, a ze standardu interesuje mnie głównie łóżko i cisza.
      Nie zapomnę, jak na którymś portalu, już po weekendzie w hotelu zaczęłam czytać opinie i dowiedziałam się, że "telewizor był za mały". Hotel przy plaży, miasteczko cudowne, a ktoś narzeka na rozmiar telewizora. No ale OK, każdemu to, co lubi.

Za to lubię zjeść i tu się nie zastanawiam. Poznawanie dań lokalnych stanowi spory procent uroku moich wakacji, więc jem w restauracjach i barach od śniadania po kolację. Ale z drugiej strony Hiszpania to kraj barów i restauracji i dla człowieka tu mieszkającego to wydatek niewielki.

Ale za cholerę nie pojechałabym na wakacje pod namiot w ramach oszczędności. Wolę zostać w domu i zorganizować sobie wakacje na miejscu.
      • anty_nick Re: standard wakacji 28.07.16, 10:16
        cauliflowerpl napisała:

> Ja w hotelach tylko śpię. Spędzam w nich jakieś 10 godzin dziennie, z czego śpi
        > ę 8. Logiczne jest więc, że nie chcę wydawać kasy, a ze standardu interesuje mn
        > ie głównie łóżko i cisza.
        > Nie zapomnę, jak na którymś portalu, już po weekendzie w hotelu zaczęłam czytać
        > opinie i dowiedziałam się, że "telewizor był za mały". Hotel przy plaży, miast
        > eczko cudowne, a ktoś narzeka na rozmiar telewizora. No ale OK, każdemu to, co
        > lubi.
        >
        Ha.moja koleżanka prowadzi hotel nad. Morzem. W ocenie dostała "krzyk mew".
        Oceny za malych tv mnie juz nie dziwią nawet.
        • beataj1 Re: standard wakacji 28.07.16, 10:25
          Ja w ocenie jednego z hoteli w kraju arabskim wyczytałam jako główny zarzut że słychać nawoływania muezina 5 razy dziennie (z pobliskiego meczetu) i że opiekun wycieczki stanowczo odmówił reakcji i uciszenia tych modlitw.
          • naomi19 Re: standard wakacji 28.07.16, 13:50
            Ciekawe, czy byłabyś zacwycona, jakby ci zaczęli jęczeć nad uchem o 5 rano. Oczywiście, że to nie jest dobre miejsce na hotel!
            • beataj1 Re: standard wakacji 28.07.16, 13:54
              Byłam w tym hotelu ( dokładnie w tym) i muszę powiedzieć że słyszałam to tylko pierwszego poranka. I potraktowałam jako lokalną atrakcje. Jak się człowiek chce przyczepić to zawsze znajdzie powód.
            • mid.week Re: standard wakacji 28.07.16, 14:00
              naomi19 napisała:

> Ciekawe, czy byłabyś zacwycona, jakby ci zaczęli jęczeć nad uchem o 5 rano. Ocz
              > ywiście, że to nie jest dobre miejsce na hotel!
              >

Jasne, ale to trochę jakby wybrać się na Grenlandię i narzekać na chłody wink
        • cauliflowerpl Re: standard wakacji 28.07.16, 10:27
          big_grin
    • klerjeser Re: standard wakacji 28.07.16, 09:38
      Nie wiem gdzie do tej Hiszpanii pojechała, bo za tyle ma się 2 tygodnie w hotelu all inclusive 4* na Fuertaventurse
      • sara_lund Re: standard wakacji 28.07.16, 09:55
        podrzuć linka do oferty. dzięki
        • klerjeser Re: standard wakacji 28.07.16, 10:03
          Monica Beach
    • catroux Re: standard wakacji 28.07.16, 09:42
      To zależy...
      Ogólnie staram się wypośrodkować. Bez oporów zapłacę dużo za hotel, jeśli w danym miejscu ma jakiś 'bonus' - widok bezpośrednio na morze/ocean, na miasto/marinę z 50 piętra, na las itd. Jeśli bonusów w danym miejscu nie ma, zatrzymam się gdzie bądź, byle było czysto i w przyzwoitej lokalizacji. Na andaluzyjskiej wsi raczej bukowałabym pokój u miejscowych. Nad Bałtykiem - tam gdzie czysto i cicho smile
    • chocolate_cake Re: standard wakacji 28.07.16, 09:43
      Różnie. Standard łazienki taki jaki mam w domu. To jest dla mnie bardzo ważne.
      Czasem są to wczasy z biura all inclusive a czasem apartament z booking.com. Czasem apartament od prywatnej osoby po prostu.
      Zdarza nam się wydać na wyjazdy letnie co najmniej jeden miesięczny wspólny dochód a bywało półtora. W tym roku ciut mniej.
      • agnieszka77_11 Re: standard wakacji 28.07.16, 18:36
        chocolate_cake napisała:

> Różnie. Standard łazienki taki jaki mam w domu.

Dla mnie też. Obowiązkowo. Co najmniej taki jak mam w domu.
    • zona_mi Re: standard wakacji 28.07.16, 09:45
      Mam niewielkie oczekiwania, co do standardu, ale też i formy spędzania czasu na wakacjach, wypasione hotele nie wchodziły w grę nigdy, bez względu na stan finansów, więc zadowalam się minimum, ale nie oszczędzam przez pół roku, a to, co mam na urlopie, jest co najmniej przyzwoite.

> w lipcu urlop to z pensji lipcowej jade na wakacje.

Gdybym miała spędzać urlop rzeczywiście za pensję lipcowej, to pewnie bym się rozhulała wink
      • best_bej Re: standard wakacji 28.07.16, 11:54

> > w lipcu urlop to z pensji lipcowej jade na wakacje.
        >
        > Gdybym miała spędzać urlop rzeczywiście za pensję lipcowej, to pewnie bym się rozhulała wink

Jakieś nowe zasady na forum? Czy może lipcowa przeszła kolejną mentalną metamorfozę? wink

• zona_mi Re: standard wakacji 28.07.16, 12:07
          Odniosłam się tylko do postu startowego smile
        • sara_lund Re: standard wakacji 28.07.16, 14:10
          wypraszam sobiewink
          za moją, sary_lund lipcową
          a nie lipcową lipcowejwink
          • zona_mi Re: standard wakacji 28.07.16, 22:16
            Wiem, wiem, tylko mnie to rozśmieszyło - pod różnymi względami smile
            • bialeem Re: standard wakacji 28.07.16, 22:19
              Chyba ominął mnie wątek o pensji lipcowej. Link?
    • spanish_fly Re: standard wakacji 28.07.16, 09:46
      Nie cierpię hoteli, a zwłaszcza typowo wakacyjnych hoteli. Jestem w stanie wydać dużo na wakacje, ale nie po to, żeby mi układali ręcznik w łabądka. 15 tys. za tydzień to byłaby dla mnie przesada. Zdarzyło się nam tyle wydać na wakacje, ale dlatego, że trwały trzy tygodnie i mieliśmy do dyspozycji spory domek z własnym ogródkiem, nad ciepłym morzem.
    • eve-lynn Re: standard wakacji 28.07.16, 09:48
      A co do oszczędzania na wakacje. W Norwegii działa to tak - ja tego do końca nie ogarniam - że co miesiąc z pensji potrącana jest jaka kwota na fundusz wakacyjny, i z tego zbiera się zazwyczaj druga pensja, i to jest wypłacane w czerwcu czyli jakby dostaje się podwójną pensję. To tak jakby państwo decydowało i przymuszało do oszczędzania na wakacje, żeby potem nie było, że lud nie ma kasy i w domu siedzi. Do tego mąż jakoś w maju bonusa dostaje (ja dostaję na jesieni - to idzie na budżet gwiazdkowy), plus zwrot z podatku także z różnych źrodeł pojawia dość znaczna kwota. Są to nasze pieniądze niejako przymusowo oszczędzanie w ciagu roku (nadpłata podatku plus te wakacyjne) - ale są i to w porę. Do tego dodać bieżącą pensję plus trochę oszczędności i jazda.
      • morgen_stern Re: standard wakacji 28.07.16, 09:52
        W Polsce to się nazywa świadczenie urlopowe i bardzo sobie to chwalę... druga pensja to może nie jest, ale zastrzyk gotówki bardzo przyjemny przed wyjazdem. Serio nigdy o tym nie słyszałaś?
        • eve-lynn Re: standard wakacji 28.07.16, 09:56
          Ale swiadczenie urlopowe zalezy od pracodawcy i nie kazdemu sie nalezy. Czasem te pieniadze sa przekazywanie pracownikom w innej formie.
          A tu przysluguje kazdemu jak psu buda, niezaleznie od pracodawcy.
          • claudel6 Re: standard wakacji 29.07.16, 01:47
            nie dostałam nigdy czegos takiego w Polsce.
        • sara_lund Re: standard wakacji 28.07.16, 09:58
          Takie coś funkcjonuje?
          Pracuję zawodowo 15 lat i nie słyszałam, nigdy nie dostałamuncertain
          • eve-lynn Re: standard wakacji 28.07.16, 10:06
            www.google.no/?ion=1&espv=2#q=%C5%9Bwiadczenie%20urlopowe
            • eve-lynn Re: standard wakacji 28.07.16, 10:06
              kiedys to sie "wczasy pod grusza" nazywalo chyba
              • anty_nick Re: standard wakacji 28.07.16, 10:31
                eve-lynn napisała:

> kiedys to sie "wczasy pod grusza" nazywalo chyba

i chyba tyło w firmach zatrudniających 10 albo i 20 osób lub więcej.

• morgen_stern Re: standard wakacji 28.07.16, 10:40
                  Nie wiem, jak było, ale moja firma zatrudnia mniej niż 10 osób i urlopowe jest wypłacane.
                  • best_bej Re: standard wakacji 28.07.16, 13:13
                    To niestety nie jest norma. Ja świadczenia miałam tylko w 1 małej firmie, a pracowałam w wielu zarówno korpo jak i malych
                  • arwena_11 Re: standard wakacji 28.07.16, 13:21
                    dobra wola pracodawcy, lub zakład mający ZFŚŚ
          • klerjeser Re: standard wakacji 28.07.16, 10:06
            sara_lund napisała:

> Takie coś funkcjonuje?
            > Pracuję zawodowo 15 lat i nie słyszałam, nigdy nie dostałamuncertain

Funkcjonuje w ramach funduszu socjalnego firmy, jest to tzw "gruszowe"
        • chocolate_cake Re: standard wakacji 28.07.16, 10:06
          Nie każdy ma w Polsce świadczenie urlopowe. Ja przez ponad 20 lat pracy nigdy nie miałam a mój mąż ma ale to jest kilkaset złotych.
          • morgen_stern Re: standard wakacji 28.07.16, 10:10
            Wiem, że nie każdy ma i nie jest to duża kwota (choć ja nie narzekam, był to spory zastrzyk gotówki na mój wyjazd), niemniej jednak coś takiego funkcjonuje i to miałam na myśli, bo jak widać nie wszyscy wiedzą o istnieniu tegoż.
            • arwena_11 Re: standard wakacji 28.07.16, 13:22
              bo jak pracują w małych firmach to tego nie ma
              • morgen_stern Re: standard wakacji 28.07.16, 14:46
                To nie jest reguła, ja tez pracuje w małej firmie.
        • wuika Re: standard wakacji 28.07.16, 13:30
          W Polsce w niektórych firmach wynosi 200zł brutto i sobie poszaleć można, że hej wink

Żeby nie robić obciachu, w zeszłym roku u nas z tego zrezygnowano big_grin
        • bialeem Re: standard wakacji 29.07.16, 01:59
          "wczasy pod gruszą" o ile weźmiesz 2 tyg na raz. W sumie to ciekawe, bo jak przeglądam oferty, a robię to standardowo 4-6 razy w roku, to ofert 14 dniowych praktycznie nie ma. Jedzie się na maksymalnie 10 dni. Sama tak długo na urlopie nie byłam od 5 lat, bo i po co?
        • memphis90 Re: standard wakacji 29.07.16, 22:57
          >W Polsce to się nazywa świadczenie urlopowe i bardzo sobie to chwalę... druga pensja to może nie >jest, ale zastrzyk gotówki bardzo przyjemny przed wyjazdem. Serio nigdy o tym nie słyszałaś?
          Jak żyję nie dostałam żadnego "świadczenia urlopowego"...
      • cauliflowerpl Re: standard wakacji 28.07.16, 09:54
        W Hiszpanii normą jest wypłacanie 14 pensji: dodatkowe wypłacają przed wakacjami i przed Bożym Narodzeniem.
        Co mnie dziwi to to, że większość ludzi bardzo się dziwi, gdy mówię, że mi wszystko jedno, że mam pensji 12, bo rocznie i tak zarabiam tyle samo. No ale już wiem, że oszczędzanie nie jest mocną stroną wielu Hiszpanów.
        • eve-lynn Re: standard wakacji 28.07.16, 09:59
          Przed gwiazdka w Norwegii placi sie sporo mniej podatku bo w ciagu roku placi sie troche wiecej, wiec pensja jest wieksza, nie wiem o ile, ale przydaje sie. Tez jest to forma przymusowego oszczedzania, ale niech bedzie.
          Gdyby nie to, to pewnie bym oszczedzala ekstra, ale skoro wiem, ze panstwo za mnie oszczedza to odkladam juz mniej i na inne cele smile
      • klerjeser Re: standard wakacji 28.07.16, 09:55
        Wypasiony hotel z wodatryskami niekoniecznie, ale pewien standard musi być zachowany - klima, zacieniony taras, wygodne łóżka, park, dogodne położenie itp. za to moge zaplacic ekstra.

Argumentów, ze na kwaterze tylko się śpi nie kupuje, bo to nieprawda..l
        • eve-lynn Re: standard wakacji 28.07.16, 10:05
          Znowu kwestia dzieciakow.
          Dorosli moze i faktycznie uzywaja hotelu tylko jako bazy wypadowej. Z maluchami lubie byc blisko hotelu i miec duzy pokoj, gdzie zmieszcza sie wszystkie dmuchane wieloryby i krokodyle niemal naturalnych rozmiarow, wozek, zabawki. Gdzie mozna odpoczac w trakcie najwiekszych upalow w ciagu dnia - i tak, tak, telewizor tez sie przydaje.
          Musza byc min. 2 pokoje bo dzieciaki maja problem z zasnieciem jak sa razem w jedym pokoju. A do tego mlodsza idzie w kime ok 19-20 i trzeba z nia siedziec w pokoju, bo przeciez nie zostawie niemowlaka na prochach i nie pojde na balety jak rodzice Medelaine - wtedy wygodny balkon, fotel czy kanapa, no i znowu tv. A jak starsza wraca z tata z "dyskoteki" to nie obudzi mi malucha jak sa dwa pokoje.
          • eve-lynn Re: standard wakacji 28.07.16, 10:09
            A co do kiblowania z maluchem cale wieczory - room service sie wtedy tez przydaje smile
            Chociaz najczesciej to moj maz wzywany smsem smile
          • claudel6 Re: standard wakacji 29.07.16, 01:49
            a czemu tv? nie czytasz na wakacjach?
      • agniesia1973 Re: standard wakacji 28.07.16, 10:30
        Tylko pracownik w Norwegii, jak idzie na urlop, to nie otrzymuje wynagrodzenia. Zamiast wynagrodzenia otrzymuje feriepenger. Poza tym feriepenger wyliczane są na podstawie pensji brutto, ale "w górę", czyli stanowią koszt pracodawcy.
        • eve-lynn Re: standard wakacji 28.07.16, 10:37
          Wiem, i dlatego pisze ze nie ogarniam tego do konca bo ja na etacie (i moj maz) dostaje normalnie 12 pensji, w tym ta czerwcowa jest podwojna, a grudniowa tez wieksza o mniejszy podatek. Szczegoly mnie jakos nie interesuja smile
          • eve-lynn Re: standard wakacji 28.07.16, 10:38
            I tak sie dzieje niezaleznie od tego kiedy wakacje wybieramy.
    • joa66 Re: standard wakacji 28.07.16, 09:52
      Jeżeli chodzi o hotel - ma spełniać następujące warunki - dobra i bezpieczna lokalizacja, czystość, czajnik w pokoju. Inne rzeczy mogą być bonusem, ale płacić za nie o wiele więcej nie mam zamiaru.
      Nie oszczędzam na zwiedzaniu i na jedzeniu.
      • mirmunn Re: standard wakacji 28.07.16, 10:41
        Ja podobniesmile
    • mozambique Re: standard wakacji 28.07.16, 10:02
      nie szaleję, jade nad morze zezby zmienic klimat i wazne tylko zeby bylo łazienka na poziomie i czyste łóżka, i marzę tyko żeby nie padało. kazda inną pogodę akceptuję smile

a wiem ze dziecku bedzie bardziej zależec na szalenstwach na powietrzu niż wypaśnej restauracji
    • niktmadry Re: standard wakacji 28.07.16, 10:05
      Wybieram tańsze kwatery. Wymagania mam niewielkie: ma być czysto, wygodne łóżka, łazienka na wyłączność, zagospodarowane podwróko (czyli w lecie mam mieć gdzie zrobic grilla a dzieci czekające na kolację nie będą się nudzić bo mają obok np. trampolinę, huśtawki, piłkarzyki...no cokolwiek), mam mieć też możliwość ciekawego zagospodarowania czasu w ośrodku w przypadku złej pogody.
    • jusytka Re: standard wakacji 28.07.16, 10:10
      Jest jeszcze jedno rozwiązanie! Swoje wakacje sama i bardzo starannie organizuje spędzając w sieci sporo czasu w efekcie znajduje fajny hotel (ew. przelot) w świetnej cenie, tak by na miejscu móc ze wszystkiego swobodnie korzystać.
      • klerjeser Re: standard wakacji 28.07.16, 10:13
        jusytka napisała:

> Jest jeszcze jedno rozwiązanie! Swoje wakacje sama i bardzo starannie organizu
        > je spędzając w sieci sporo czasu w efekcie znajduje fajny hotel (ew. przelot) w
        > świetnej cenie, tak by na miejscu móc ze wszystkiego swobodnie korzystać.
        >
        I zawsze oczywiście znajdujesz super atrakcyjny hotel w szczycie sezonu na rodzinne wakacje w świetnej cenie big_grin
        • jusytka Re: standard wakacji 28.07.16, 10:19
          Tak, ale szukam co najmniej pół roku wcześniej, najczęściej na niemieckich portalach.
          • jusytka Re: standard wakacji 28.07.16, 10:28
            A hotel jest zwykle atrakcyjny dla mnie, musi mieć dobre opinie, świetne jedzenie i zaplecze sportowe, nie musi leżeć bezpośrednio przy plaży, bo nie jesteśmy inwalidami i możemy podejść kilkaset metrów. Jest to najczęściej przyzwoite 3*. Całość wynosi mnie ok połowę mniej niż "gotowce" kupione w biurze podróży w naszym kraju.
            • klerjeser Re: standard wakacji 28.07.16, 10:44
              jusytka napisała:

> A hotel jest zwykle atrakcyjny dla mnie, musi mieć dobre opinie, świetne jedzen
              > ie i zaplecze sportowe, nie musi leżeć bezpośrednio przy plaży, bo nie jesteśmy
              > inwalidami i możemy podejść kilkaset metrów. Jest to najczęściej przyzwoite 3*
              > . Całość wynosi mnie ok połowę mniej niż "gotowce" kupione w biurze podróży w n
              > aszym kraju.
              >
              Nie żałuj sobie, 5X mniej big_grin
              • jusytka Re: standard wakacji 29.07.16, 18:41
                Z kupowaniem hoteli jest podobnie jak z kupowaniem na przykład żelazka Można za to samo zapłacić 200 zł lub 400 zl, ale wie o tym tylko ten kto ma o samodzielnym organizowaniu wakacji jakieś pojęcie
            • morgen_stern Re: standard wakacji 28.07.16, 10:48
              Jusytka, zajrzyj na pocztę gazetową!
        • joa66 Re: standard wakacji 28.07.16, 10:26
          Zależy od miejsca i tego kiedy rezerwujesz smile
        • anty_nick Re: standard wakacji 28.07.16, 10:34
          klerjeser napisał(a):

> jusytka napisała:
          >
          > > Jest jeszcze jedno rozwiązanie! Swoje wakacje sama i bardzo starannie or
          > ganizu
          > > je spędzając w sieci sporo czasu w efekcie znajduje fajny hotel (ew. prze
          > lot) w
          > > świetnej cenie, tak by na miejscu móc ze wszystkiego swobodnie korzystać
          > .
          > >
          > I zawsze oczywiście znajdujesz super atrakcyjny hotel w szczycie sezonu na rodz
          > inne wakacje w świetnej cenie

jak.jak.nie. szuka i bookuje w styczniu to why not?
          • klerjeser Re: standard wakacji 28.07.16, 10:46
            Co why?
            • morgen_stern Re: standard wakacji 28.07.16, 11:58
              WIEDZIAŁAM, że nie wytrzymasz hahahaha
    • lauren6 Re: standard wakacji 28.07.16, 10:12
      Różnie. W tym roku mieliśmy już dwa wyjazdy. Tydzień full wypas w hotelu z animacjami dla dziecka i żarciem podstawianym prawie pod nos. Drugi wyjazd to dwa tygodnie w wynajętym apartamencie. Standard nie najniższy, bo zależało nam na 2 czystych pokojach z łazienką i aneksem. Domków nie lubię, więc pozostały apartamenty. Żywiliśmy się na mieście, atrakcje załatwialiśmy sobie sami.

Wakacje całkowicie po taniości, szczególnie z niemowlakiem na stanie, to byłaby dla mnie tortura, a nie wypoczynek.
    • jusytka Re: standard wakacji 28.07.16, 10:17
      sara_lund napisała:

> Ostatnio koleżanka pojechała w 4 os. do Hiszpanii na tydzień za 15tys. Wiem, że
      > to cena normalna, bo all inclusive, wycieczki fakultatywne etc. . Ja bym pojec
      > hała samochodem, z noclegami z booking, wycieczki własnym samochodem. No na jed
      > zenie mi nie szkoda - nie wekujęwink

Może to jest normalna cena ale dla wygodnych, którzy nie potrafią sami poszukać lub nie mają na to czasu... Dla mnie nie jest! Poza tym jak ktoś chce wydać dużo kasy a potem się tym chwalić to i 30 000 może wydać, ale wcale nie MUSI!
    • pitahaya1 Re: standard wakacji 28.07.16, 10:24
      Za podróż na drugi koniec świata jestem w stanie wydać. Za leżenie na basenie w 4* hotelu ni diabła. Nie mój sposób spędzania wolnego czasu za te pieniądze. Zdarza mi się wynajmować pokój w dobrym hotelu, ale szukam okazji a 2-3 pensje do niej nie należą.
    • chocolate_cake Re: standard wakacji 28.07.16, 10:24
      Czysty hotel 4* jak najbardziej albo czysty i nowy apartament ale w życiu nie wydałabym 3 miesięcznych wspólnych pensji na wyjazd.
    • zuleyka.z.talgaru Re: standard wakacji 28.07.16, 10:29
      Na wakacjach wydajemy dużo, ale głównie w lokalnych knajpkach. Rzadko śpimy w hotelach, wolimy wynająć mieszkanie.
    • sumire Re: standard wakacji 28.07.16, 10:36
      Zależy. Generalnie wolę móc więcej wydać na korzystanie z lokalnych dobrodziejstw niż sam nocleg. Wystarczy mi czysta pościel, ciepła woda pod prysznicem (też czystym) i wifi (plus w ciepłych krajach klimatyzacja), bo w hotelach spędzam na ogół tylko poranki i wieczory. Ale zdarza mi się od czasu do czasu wyjazd na weekend w miejsce typu full wypas, przy czym głównie po sezonie.
      • mirmunn Re: standard wakacji 28.07.16, 10:42
        Podobniesmile
    • kanga_roo Re: standard wakacji 28.07.16, 10:36
      już kiedyś pisałam, że standard mam w domu, i na wakacjach nie muszę. jeśli miejsce mi odpowiada, mogę mieszkać w schronisku, domku letniskowym, namiocie czy u pana Waldka smile
      ważniejsze to, co dookoła. i jeśli mam wydawać, to też wolę na sam wyjazd, na sprzęt czy inne atrakcje niż nocleg.
      może to wynika z faktu, że jestem zadowolona z tego, kim jestem i jak żyję, i nie mam potrzeby odmieniania swego losu raz w roku na tydzień.
      kiedyś w zagranicznej pracy podarowano mi składkową kasę na weekendowy wyjazd do super-duper resortu z tymi tam gwiazdkami, na wyspie wpisanej na listę światowego dziedzictwa UNESCO. na wyspę pojechałam, ale kasę bezwstydnie "zdefraudowałam" wynajmując toyotę 4x4 plus sprzęt campingowy...lata minęły, a mnie się podejście jakoś nie odmieniło smile
    • triismegistos Re: standard wakacji 28.07.16, 10:39
      Ja wychodzę z założenia, że nie przyjechałam siedzieć w hotelu i bardziej zwracam uwagę na lokalizację niż standard.
    • dyzurny_troll_forum Re: standard wakacji 28.07.16, 10:40
      sara_lund napisała:

> Czy raczej kwatera u pana Waldka

Kwatera pana Waldka nigdy, w życiu i nawet za darmo. A to trzeba się meldować przed 17:00, a to nie można wrócić po północy, a to nie można wyjechać przed 7:00. Zwykle jakieś niedoróbki typu nie ścieka woda z umywalki, a szwagier pana Waldka pożyczył klucz teściowi i naprawią może w przyszły miesiącu.

Hotel z recepcją 24h, najlepiej dużej sieci - może być nawet Ibis. Jak cos nie działa to albo natychmiast naprawiają, albo dają zniżkę - ostatnio jak padło WiFi w całym hotelu dostałem 10E rabatu z doby żeby kupić sobie jakąś kartę operatora miejscowego.
      • grey_delphinum Re: standard wakacji 28.07.16, 14:14
        Mam pewne priorytety, szukając wakacyjnej kwatery (do hoteli nie jeżdżę, nie lubię na dłużej) - "apartament" (żaden późny Gierek, ma być ładnie) musi byc blisko morza, ma mieć dwie sypialnie, w jednej muszą być dwa oddzielne łożka, kuchnia z jadalnią ma być wyposażona full (nawet jeśli nie gotuję, to mam taką fanaberię wink ), ma być ładny taras z widokiem na morze, a kwatera w cichym, spokojnym miejscu, ale koniecznie z wifi.
        To chyba tyle smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka