Dodaj do ulubionych

Tanie latanie

19.08.16, 08:25
Proszę o poradę, bo nie mam doświadczenia. chodzi konkretnie o Ryanair, bo tylko te linie latają tam, gdzie chcę polecieć. czy bilety warto klupować z wyprzedzeniem, bo wtedy są najtańsze, czy jakoś inaczej się to kształtuje? Nie mogę się w tym rozeznać. Czy jest jakaś prawidłowość, czy powinnam po prostu co jakiś czas sprawdzać, i jak uznam, że cena jest ok to kupować? Mam jeszcze czas, bo chodzi o przyszłe wakacje, ale podczas kupowania na tegoroczny lot jakoś zupełnym przypadkiem mi się udało nie najdrożej, i też nie wyczaiłam, jak te ceny się kształtują w czasie. Jednego dnia bilet kosztował 250 zł, drugiego 125; wtedy kupiłam, było to 5 miesięcy przed lotem. Macie jakieś swoje doświadczenia? Wiem, że wiele osób potrafi znajdować tanie bilety smile
Obserwuj wątek
    • teliszon Re: Tanie latanie 19.08.16, 09:19
      Tak naprawde,nie ma zadnej reguly.
      Czesto zagladaj i porownuj.
      Moj ostatni zakup-cena przez trzy kolejne dni-39zl---109zl-----29zl
      Potrzebne bilety z Gdanska do Warszawy na listopad na konkretny nieprzesuwalny termin.
      Od pazdziernika ryanair zaczyna latac z Okecia ( a nie Modlina),wiec loty zaczynaja miec sens.
      Wybieram sie na koncert jubileuszowy Mazowsza w Teatrze Wielkim,pod uwage biore Polski Bus,Pendolino,badz ryanaira.
      Polski bus po 9zl,ryanair po 39zl,pendolino dostepne 30 dni przed podroza.
      Nie mialam czasu sfinalizowac zakupu i jeszcze namawialam kolezanke,by dolaczyla do wyprawy.
      Dzien minal.
      Nastepnego patrze,oj ,juz po 109zl.Trudno,przegapilysmy.
      A kolejnego dnia promocja ryanaira-bilety na polaczenia krajowe od 19zl.
      Na nasz termin 6.XI-8.XI po 29zl.
      Wiec sprawdzaj i zachowaj zimna krew smile
      Milych wojazy.
      P.S. Pamietam czasy,gdy kupowalo sie bilety po 1zl smile
      Gdansk-Eindhoven (Antwerpia zaliczona)-Budapeszt-Warszawa za cale 3zl.

• naturella Re: Tanie latanie 19.08.16, 09:26
        Dziękujęsmile Czyli wychodzi na to, że loteria. Teraz sprawdzam np. loty na październiki, i widzę, że w jednym tygodniu 113 zł, a w drugim 895 zł. Może im więcej miejsc wyprzedanych, tym bardziej rośnie cena pozostałych? Lecimy w czwórkę, mężowi muszę wykupić miejsce na nogismile a sobie i dzieciakom miejsca obok siebie, żeby nie ryzykować, że podczas odprawy jedno dziecko znajdzie się gdzie indziej, poza tym dwa duże bagaże, więc robi się większa kwota niestety.
        • solejrolia Re: Tanie latanie 19.08.16, 11:42
          Pełna zgoda z tym co wyżej napisane.
          A z październikiem jest tak, że to ogólnie jest jeden z tańszych miesięcy, ale im bliżej 1listopada, tym bilety mogą być droższe. (bo wtedy więcej osób jest zaintersowanych biletami)
          Tak samo jak patrzę kiedy u nas są dni wolne (święta, ferie czy inne ważniejsze daty) podobnie zerkam w kalendarzu, czy w kraju docelowym nie ma np jakiegos Holiday bank, tygodnia wolnego od szkoły czy jakiś tam dni coby podrożyć mogły i hotele, i bilety na lot.
        • straggly Re: Tanie latanie 19.08.16, 11:45
          Nie rozdzielają chyba dzieci od rodzicówsmile choć pewnie niektórzy byliby zadowolenismile Odprawcie się tylko jak najszybciej i wszyscy razem, zawsze tak robimy i jest koło siebie. A z cenami róznie. Może akurat w tym "drogim" tygodniu w tym kraju jest jakies święto i wolne dni? zazwyczaj kupuję ok 2-4 miesiące pzred wyjazdem,a le to zwykle na maj-czerwiec i Wlochy - ceny między 39 zł a 190-215 (tu Sardynia, Sycylia)
    • koronka2012 Re: Tanie latanie 19.08.16, 19:00
      Z obserwacji - pula tanich biletów pojawia się co jakiś czas, obserwuj Fly4free, albo jeśli masz w miarę konkretne daty - ustal sobie alerty cenowe na skyscanner.
    • baltycki Re: Tanie latanie 19.08.16, 19:19
      Kupuje, gdy uwazam, ze sa tanie.
      Ostatnie zakupy:
      6-28 wrze. Dortmund - Gdansk - Dortmund po 14,99 E.
      4-27 pazdz. D. Weeze - Edynburg - D. Weeze po 16,99 E.
      Ryzykowac czekaniem, ze potanieja o 5E i zaplacic po 30E nie chcialem.
    • hermenegilda_zenia Re: Tanie latanie 19.08.16, 19:59
      Kupować jeżeli są w miarę tanie, polityka na trasach krajowych i duże akcje promocyjne na tychże nie mają odzwierciedlenia w odniesieniu do kierunków popularnych lub wakacyjnych za granicą. Rabaty są tylko na mniej oblegane lotniska, jeżeli Ryanairowi zależy na "zapełnieniu" maszyn. Jeżeli chcesz lecieć w zimie na urlop do ciepełka typu Kanary to nie licz, że za chwilę kupisz bilet za 20 zeta, raczej będzie coraz mniej i to coraz droższych miejsc.
      • pulcino3 Re: Tanie latanie 19.08.16, 20:16
        W tym roku kupowałam 27.04 dzien wcześniej byly tańsze o 300 zl przy 4 biletach. Jak się odprawiasz przez app to i tak za każdym razem dostajesz numery siedzeń kolejne np 10 ABCD, lub 10 CDEF co oznacza 3 po lewej 1 po prawej str. Lub na odwrót 1 po lewej 3 po prawej, zawsze w jedym ciągu. To siedzenie przy przejsciu daje ci manewr wysuniecia nog czy po prostu więcej miejsca na nogi w kierunku przejścia. Polecam ci aplikacje rayanaira na tel. Nie musisz drukować biletów tylko odprawiasz się przez neta i pokazujesz w telefonie karty pokładowe.
      • pulcino3 Re: Tanie latanie 19.08.16, 20:16
        W tym roku kupowałam 27.04 dzien wcześniej byly tańsze o 300 zl przy 4 biletach. Jak się odprawiasz przez app to i tak za każdym razem dostajesz numery siedzeń kolejne np 10 ABCD, lub 10 CDEF co oznacza 3 po lewej 1 po prawej str. Lub na odwrót 1 po lewej 3 po prawej, zawsze w jedym ciągu. To siedzenie przy przejsciu daje ci manewr wysuniecia nog czy po prostu więcej miejsca na nogi w kierunku przejścia. Polecam ci aplikacje rayanaira na tel. Nie musisz drukować biletów tylko odprawiasz się przez neta i pokazujesz w telefonie karty pokładowe.
        • bi_scotti Re: Tanie latanie 19.08.16, 20:44
          W Europie i w Stanach wszyscy macie tylko tanie loty - ja moge tylko zazdroscic i sie oblizywac z zalem sad To samo dotyczy oplat za cell phones, eh uncertain
          BTW, sluchalam kiedys wywiadu z jakims specem od sledzenia cen biletow samolotowych i wedlug rzeczonego, srednio (!) najnizsze ceny sa na 56 dni przed lotem wink Z tym, ze jak wiemy, na srednia zawsze sklada sie i the highest, i the lowest ... Life.
          • babybump Re: Tanie latanie 19.08.16, 23:21
            bi_scotti napisała:

> W Europie i w Stanach wszyscy macie tylko tanie loty - ja moge tylko zazdroscic
            > i sie oblizywac z zalem sad To samo dotyczy oplat za cell phones, eh uncertain
            > BTW, sluchalam kiedys wywiadu z jakims specem od sledzenia cen biletow samoloto
            > wych i wedlug rzeczonego, srednio (!) najnizsze ceny sa na 56 dni przed lotem ;
            > ) Z tym, ze jak wiemy, na srednia zawsze sklada sie i the highest, i the lowest
            > ... Life.

No nie wiem, Westjet na przykład ma dosyć tanie bilety. Z Vancouver do Maui dla 4 osób (3 płacą jak dorosłe + infant) za $1100 to nie tak źle chyba?
            Ostatnio bilety do LA były za $98 return.

Google flights ma bardzo fajną opcję, która pokazuje ceny biletów w dane miejsce przez dany okres, np w ciągu najbliżyszych 6 miesięcy. Można wybierać różne kombinacje dni, aby znaleźć najtańszy wariant.
    • aga_sama Re: Tanie latanie 19.08.16, 20:56
      Na przyszłe wakacje zacznij sprawdzać od listopada. Bilety z Warszawy/ Modlina często bywają droższe niż te z innych miast.
      • aga_sama Re: Tanie latanie 19.08.16, 21:00
        Ach i jeszcze - bilety w środku tygodnia bywają tańsze niż te pomiędzy piątkiem a poniedziałkiem. Jeżeli możesz, to spróbuj sobie zabukować w pracy elastycznie urlop, np. 2 tygodnie 1-21 lipca, żebyś mogła wybrać najkorzystniejsze cenowo terminy podróży. W ryanair będzie obowiązkowa płatna rezerwacja miejsc dla rodzin z dziećmi.
        • pulcino3 Re: Tanie latanie 19.08.16, 21:36
          Platna rezerwacja miejsc dla rodzin z dziećmi? Co to takiego? Lecialam z 2 dzieci za nic dodatkowo nie płaciłam. System przy jednej rezerwacji bookuje miejsca obok siebie. Pierwszeństwo wejscia na pokład to bezzensownie wydana kasa, kilka dni temu starsze małżeństwo miało taką opcję i miejsca przy wejściu do samolotu, obsługa nie pozwoliła im tam usiąść.
    • babybump Re: Tanie latanie 19.08.16, 23:23
      Pamiętaj, aby czyścić cookies w komputerze, bo im częściej zaglądasz, tym cena rośnie, bo widzą, że jesteś zainteresowana. Na innym komputerze, bądź po wyczyszczeniu cookies, cena może być niższa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka