Dodaj do ulubionych

Lecieć do lekarza?

02.09.16, 13:03
Drogie ematki, mój syn wczoraj wieczorem oznajmił że bolą go jajka, ale szybko dodał że nie tak bardzo, dziś rano dalej się uskarżał na ból, jak zapytałam czy sie przypadkiem nie uderzył powiedział że nie. Syn ma 13 lat, pokazał mi jądra ale ja się kurde nie znam i nie wiem czy są prawidlowe, czy powiększone, czy pomniejszone. Nie wiem czy lecieć z nim do lekarza już czy poczekać do jutra. Wczoraj założył dżinsy z racji rozpoczęcia roku szkolnego a tak cale wakacje latał w luźnych krótkich spodenkach lub dresach. Może któraś z ematek przerabiała temat?
Obserwuj wątek
    • fraudes Re: Lecieć do lekarza? 02.09.16, 13:13
      Poleciałabym - dla świętego spokoju; jajka sa ważne smile
      Nota bene, nie spotkałam się,żeby nieuderzone jądra bolały.
      Poszłabym więc do pediatry, albo urologa od razu.
      • magda_nr_34 Re: Lecieć do lekarza? 02.09.16, 13:18
        no właśnie się nie uderzył, chyba podjadę z nim do lekarza, koleżanka mi powiedziała ze pewnie od erekcji i że on sobie nie trzepie a powinien, ale tak nagle by go zaczęło boleć?
        • fraudes Re: Lecieć do lekarza? 02.09.16, 13:22
          Może być od bezczynności, ale chyba skonsultowałabym - jak masz możliwość to z urologiem. Odpuść sobie endokrynologów, bo - szczegolnie kobiety sa w materii jąder kiepskie sad
        • kira02 Re: Lecieć do lekarza? 02.09.16, 13:24
          Tą koleżankę to lepiej odstaw, bo to, co mówi, nie najlepiej świadczy jej inteligencji i wiedzy.
          • fraudes Re: Lecieć do lekarza? 02.09.16, 13:26
            to może być prawda, tez słyszałam o bólu jąder z bezczynności (pamietasz bodajrze imigrantów w Niemczech uskarżających się na brak kobiet?)
            ale to nie zmienia faktu, ze w tym przypadku udałabym się na konsultację do lekarza
            • fraudes Re: Lecieć do lekarza? 02.09.16, 13:26
              bodajże
              • kira02 Re: Lecieć do lekarza? 02.09.16, 13:42
                Tak, akurat młodym, dwudziestokilkuletnim byczkom uwierzę, że ich nosi, ale bez przesady z tym bólem tongue_out
                • fraudes Re: Lecieć do lekarza? 02.09.16, 13:44
                  ale mechanizm może byc podobny, poza tym w okresie dojrzewania poziom testosteronu jest wyższy niż później w dorosłym męskim życiu
                  ale - powtarzam - poszłabym do lekarza!
        • yamilca197 Re: Lecieć do lekarza? 02.09.16, 13:48
          magda_nr_34 napisała:

> no właśnie się nie uderzył, chyba podjadę z nim do lekarza, koleżanka mi powied
          > ziała ze pewnie od erekcji i że on sobie nie trzepie a powinien, ale tak nagle
          > by go zaczęło boleć?

Trzepie?
          • kanna Re: Lecieć do lekarza? 02.09.16, 17:59
            yamilca197 napisał(a):

> Trzepie?

Od razu wiadomo, że autorka to troll. Nie używa się takich słów odnośnie własnych dzieci ani nie cytuje, jeśli ktoś ich użył.
            • kira02 Re: Lecieć do lekarza? 02.09.16, 19:48
              Szczerze mówiąc, też zwątpiłam po tym tekście...
      • truscaveczka Re: Lecieć do lekarza? 02.09.16, 13:44
        Fraudes, skręt jądra, poczytaj. Ja się cieszę, że drugie dziecko mam, bo miałam przez skręt nie mieć.
        • fraudes Re: Lecieć do lekarza? 02.09.16, 13:46
          nie neguję, napisałam tylko, że RÓWIEŻ inne przyczyny moga byc mozliwe
          i powtarzam po raz setny - lekarz, tylko lekarz w tej sytuacji, niezależnie od sytuacji
    • rozaly Re: Lecieć do lekarza? 02.09.16, 13:17
      Zdecydowanie leć i to szybko. Mój syn ostatnio miał uraz klejnotów, szczęśliwie nic się nie stało, ale 2 niezależnie lekarzy ostrzegało mnie żeby uważać, gdyby się zaczął uskarżać na ból (to w tym wieku co Twój syn), lubią się poskręcać powrózki a to powoduje w przyszłości bezpłodność.
      • magda_nr_34 Re: Lecieć do lekarza? 02.09.16, 13:21
        no to dziś lecę tyko do urologa czy pediatry?
        • fraudes Re: Lecieć do lekarza? 02.09.16, 13:23
          urolog na 100%
        • rozaly Re: Lecieć do lekarza? 02.09.16, 13:24
          Jak Ci się uda to może od razu do urologa?
          Ja akurat z synem byłam u chirurga, ale on miał uraz mechaniczny + pediatra + kontrolne usg czy wszystko w porządku.
          • fraudes Re: Lecieć do lekarza? 02.09.16, 13:27
            uraz mechaniczny - chirurg ok, ale w tym przypadku urolog
    • kira02 Re: Lecieć do lekarza? 02.09.16, 13:21
      Spotkałam się z silnym bólem w okolicach dołu brzucha/ pachwin u dziecka w rodzinie - chłopiec ok. 12 lat. Ból tak silny jak przy wyrostku - dziecko nie mogło się wyprostować, bo ból się nasilał, siedziało zgięte wpół. Po wizycie u lekarza okazało się, że nasieniowody sobie "pływają" jak zbyt długie nitki i przy gwałtownym ruchu zahaczyły o jakiś narząd wewnętrzny. Nie pytajcie dlaczego, ja też zrobiłam wielkie oczy jak usłyszałam tę historię, ale tak powiedział lekarz. Minęło, kiedy dzieciak już na poważnie wszedł w wiek dojrzewania.
      • kira02 Re: Lecieć do lekarza? 02.09.16, 13:25
        Ha, doczytałam to, co napisała Rozaly. Wyglada na to, że u nas była ta sama historia.
    • saszanasza Re: Lecieć do lekarza? 02.09.16, 13:48
      Poleciałabym. Syn mojej koleżanki również skarżył się na ból jąder, w efekcie miał coś tam, co trzeba było zabiegiem operacyjnym "naprawić". Na szczęście to nie było nic poważnego.
    • magda_nr_34 Re: Lecieć do lekarza? 02.09.16, 13:49
      Dzięki dziewczyny, dzwoniłam do lekarza młodego i kazał jechać do szpitala na Banacha wiec spadam, bo to rzeczywiscie może byc stan zapalny lub nawet skręt. Dzięki za odzew.
      • fraudes Re: Lecieć do lekarza? 02.09.16, 13:55
        napisz, co było - ku nauce
        a synowi - zdrowia i żeby okazało się to drobnostką smile
    • ivaz Re: Lecieć do lekarza? 02.09.16, 14:05
      Mój syn w wieku 14 lat miał skręt jądra,(zdarza się to często u młodych chłopców związane to jest z pokwitaniem) trzeba bardzo szybko reagować bo po 6 godz. najczęściej jądro obumiera i trzeba usuwać, u nas całe szczęście udało się uratować i ma dwa jajka, ale od razu jak syn powiedział że go boli pojechaliśmy do szpitala a on trafił na stół operacyjny, prosto z SORu.
    • alpepe Re: Lecieć do lekarza? 02.09.16, 17:51
      Swego czasu mój brat miał problem jak opisany. Rozwiązanie było jedno, luźne bokserki i luźne spodnie.
      • alpepe Re: Lecieć do lekarza? 02.09.16, 17:51
        rozwiązanie podpowiedziane przez lekarza, żeby nie było.
        • rozaly Re: Lecieć do lekarza? 02.09.16, 18:00
          Radziwiłł?
          • alpepe Re: Lecieć do lekarza? 02.09.16, 18:34
            nie znam, ale urologa.
    • nangaparbat3 Re: Magda 02.09.16, 18:04
      daj znac, jak juz wrocicie z tego szpitala
      • ada1214 Re: Magda 02.09.16, 19:59
        Ja tez mam nadzieje, ze napiszesz jak sie skonczylo. Tez mam "mlodociane jajka" w domu, dobrze wiedziec takie rzeczy...
    • magda_nr_34 Re: Lecieć do lekarza? 04.09.16, 23:59
      jesteśmy po rewizji moszny, usg budzilo wątpliwości i nie wykluczyło skrętu przydatka Morgagniego stąd trafil na blok operacyjny. Na szczęście wszystko dobrze się skończyło, ma 4 cm szef i jest na antybiotyku, w czwartek wizyta kontrolna, bo dziś przyjechalismy do domu. Lekarz przyjmujący powiedział, że gdybym zaczekała jeszcze dobę prawdopodobnie jądro zostalo by usunięte.
      • magda_nr_34 Re: Lecieć do lekarza? 05.09.16, 00:02
        Aha rozpoznanie z karty to zapalenie najądrza N45.
      • mynia_pynia Re: Lecieć do lekarza? 05.09.16, 00:07
        Ło matko. Ale go lekko bolało, czy mocno, bo to trochę straszne, jak łatwo zbagatelizować?- Zapamiętać na przyszłość ... piłka na ulicy,... bòl jąder.... taki czarny humor wink
        • rozaly Re: Lecieć do lekarza? 05.09.16, 00:09
          Dobrze, że do szpitala od razu pojechałaś. Chłopak trochę się pewnie nacierpiał i strachu najadł, ale było warto.
        • magda_nr_34 Re: Lecieć do lekarza? 05.09.16, 00:40
          Mynia jak go pytałam jak bardzo boli w skali od 1-10 to powiedział 4,5. W piątek zwolniłam sie z pracy żeby go zawieźć, w domu poskarżył mi się n ból głowy, i prosił żeby zaczekać do soboty bo już go tak nie boli, jednak j się uparłam i dzięki Bogu
          • magda_nr_34 Re: Lecieć do lekarza? 05.09.16, 00:48
            a i lekarz mi powiedział że nigdy nie wolno lekceważyć bólu jąder bo często dochodzi do amputacji z powodu zwłoki, jesuu a smieja się ze mnie że przewrażliwiona mamusia jestem, nie wybaczyłabym sobie gdyby z powodu mojego lenistwa i olania syn zostałby okaleczony. Słyszał jak lekarz mowił ze muszę podpisac zgodę na ewentualną amputacje i kiedy ryczałam jak bóbr powiedział żebym się nie martwiła bo z jednym jajkiem będzie mógl mieć dzieci. Dzielny z niego chłopak
            • fraudes Re: Lecieć do lekarza? 05.09.16, 08:54
              Pojechaliście na Banacha? Dlaczego (czy tam specjalizują się w jądrowych kwestiach?)? Na pediatrię, czy na dorosły oddział?
              • milka_milka Re: Lecieć do lekarza? 05.09.16, 09:54
                Tam jest najnowszy w Warszawie szpital dziecięcy.
                • fraudes Re: Lecieć do lekarza? 05.09.16, 09:59
                  A nie na Żwirki? czy to ten sam?
                  • milka_milka Re: Lecieć do lekarza? 05.09.16, 10:08
                    Ten sam. Tak w ogóle to Trojdena.
                  • magda_nr_34 Re: Lecieć do lekarza? 05.09.16, 10:22
                    tak, to ten sam, potocznie napisałam Banacha ale on jest na Żwirki i Wigury
                  • ginger.ale Re: Lecieć do lekarza? 05.09.16, 10:55
                    To ten sam, na skrzyżowaniu Banacha/ Żwirki i Wigury.
                    Szpital dziecięcy jest na koncu kompleksu, Zwirki i Wigury 63a.
            • owczarkini Re: Lecieć do lekarza? 05.09.16, 09:33
              Dziękuję Ci za ten wątek i za to, że dałaś znać co to było. Aż mi się zimno robi, bo w takiej sytuacji pewnie byłabym skłonna czekać spokojnie, pomyślałabym, że to pewnie od ciaśniejszych spodni i samo przejdzie sad Nie miałam pojęcia że takie coś może się zdarzyć.
              • magda_nr_34 Re: Lecieć do lekarza? 05.09.16, 10:27
                Też tak myślałam że pewnie to nic takiego, ale ematki mają jakąś ematkową intuicję no i forum wink
                • ginger.ale Re: Lecieć do lekarza? 05.09.16, 10:57
                  Najważniejsze, że szybko zareagowalas i skończyło się szczęśliwie. Faktycznie łatwo takie coś przez 2-3dni zbagatelizowac, a konsekwencje mogą być nieciekawe.
                  Do zapamiętania, mam 2 synów.
            • kira02 Re: Lecieć do lekarza? 05.09.16, 09:39
              Bardzo się cieszę, że dobrze się skończyło smile smile

Refleksja ode mnie: ematka rządzi, ematka radzi, ematka nigdy was nie zdradzi - warto było napisać smile
              • afro.ninja Re: Lecieć do lekarza? 05.09.16, 09:45
                Fakt, ten wątek daje do myślenia.
      • bergamotka77 Re: Lecieć do lekarza? 05.09.16, 11:32
        Magda miałam podobną historię z młodym, wtedy 4-latkiem - miał skręt przydatka. Na szczęście mąż wiedział, że ból jądra jest niebezpieczny i dziecko trafiło prosto od chirurga na salę operacyjną. Dobrze, że wszystko się szczęśliwie skończylo. Będzie dobrze, mój też ma się świetnie.
    • viewiorka Re: Lecieć do lekarza? 05.09.16, 10:20
      Mój brat w dzieciństwie miał skręcony nasieniowód. Potrzebna była operacja. |Też objawiało sie bólem jąder.
    • milka_milka Re: Lecieć do lekarza? 05.09.16, 11:29
      Swoją drogą dzięki takim wątkom wiem, co może być groźne. Kiedyś nie miałam świadomości, że istnieje możliwość takiego urazu. Zresztą tak samo obcy był mi załupek. A teraz już wiem.
    • gaga-sie Re: Lecieć do lekarza? 05.09.16, 11:45
      O kurczę, też będę czujna w tej sprawie, mam małego syna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka