patunki 07.09.16, 13:49 Na wiosnę. Dlatego już szukam hodowli. Wiem, są informacje na stronie Związku Kynologicznego, ale warto też zasięgnąć opinii z innych źródeł. Hodowla musi być z mazowieckiego. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
patunki Re: Chcę kupić labradora 07.09.16, 13:54 Coś mi ucielo - może ktoś doradzi dobrą. Wszelkie rady dotyczące pieska też mile widziane. Odpowiedz Link Zgłoś
b-b1 Re: Chcę kupić labradora 07.09.16, 13:59 Plus- że już szukasz-minus-nie zawężaj obszaru poszukiwań-po psa, który będzie Wam towarzyszył kilkanaście lat-jedzie się tam, gdzie jest najlepsza domowa hodowla, ze zdrowymi psami. Wyjazd nawet i na drugi koniec Polski będzie owocował -przypominam-naście lat. Wejdź na fora o labradorach-najlepsze źródło wiedzy o hodowlach- poczytaj, popytaj-na pewno uzyskasz pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
elf1977 Re: Chcę kupić labradora 07.09.16, 14:03 To prawda, po dobrego psa warto przejechać parę kilometrów. Szukaj hodowli, która ma przebadane psy, najlepiej, żeby nie było ich za dużo. Zwróć uwagę ( w miarę możliwości) na sukę i ojca, zastanów się, jakiego szczenięcia szukasz - czy dominującego, czy łagodniejszego. Nie oszczędzaj na psie. Odpowiedz Link Zgłoś
konwalka Re: Chcę kupić labradora 07.09.16, 14:02 Chcę kupić labradora mam nadzieje, że wiesz, co robisz Odpowiedz Link Zgłoś
feiticeira Re: Chcę kupić labradora 07.09.16, 16:42 Poopowiadajcie trochę o tych labradorach. Syn ma obiecanego psa do nowego mieszkania. I koniecznie chce labradora. A ja się boję... Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Chcę kupić labradora 07.09.16, 16:47 Kochają wszystkich, sa wybitnie towarzyskie, szaleją w kaluzach i nie potrafią być same w domu, niszczą wtedy wsz,ystko maniacko, łącznie z tapeta i tynkiem ze scian. Potrafia w skrajn ych przypadkach wpasc w depresje, nie zajma sie "same Soba". Odpowiedz Link Zgłoś
butch_cassidy Re: Chcę kupić labradora 07.09.16, 16:55 Są kochane, to po pierwsze. Niszczą, kiedy są niewyhasane. Czyt. u młodego psa ze 4 godz. biegania bez smyczy codziennie. Mój akurat jest podobno alfa, więc energii ma za dwa Teraz już nieco spoważniał i się ustatkował, ale za młodu... każda ilość czasu na świeżym powietrzu (absolutnie nie oznacza to biegania po ogrodzonej działce!) to było mało. Jest szalenie towarzyski i wymaga uwagi. Lubi się przytulać Niechętnie zostaje sam w domu (w młodości praktycznie nie zostawał, teraz już czasem tak), a jeśli musi, to mu smutno. Jest łatwy w prowadzeniu, bo bardzo inteligentny i szybko się uczy, jednak wymaga regularnych ćwiczeń, inaczej się zwyczajnie nudzi i zdecydowanie obniża mu się tej z nudy nastrój. Do dzieci fajny. Bardzo przywiązany do rodziny, do tego stopnia, że musiałam go nieco utemperować, kiedy próbował mi "bronić" małego dziecka przed każdą dorosłą osobą w promieniu 100 m. Odpowiedz Link Zgłoś
psy-i-koty Re: Chcę kupić labradora 07.09.16, 17:33 Uczy się szybko to fakt. Tylko, że to działa w dwie strony, bo błyskawicznie się uczy zachowań niepożądanych z ludzkiego punktu widzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: Chcę kupić labradora 07.09.16, 18:17 Yyy... u moich znajomych labradorka była wybiegana bardzo, a jak tylko zostawała sama, to zjadała fronty z szafek kuchennych i ściany z regipsów (miała lęk separacyjny, trochę się uspokoiła jak skończyła 2 lata, a zupełnie jej przeszło, jak wzięli do domu kota). Odpowiedz Link Zgłoś
psy-i-koty Re: Chcę kupić labradora 07.09.16, 17:38 Zostają same, jeśli się je nauczy od małego. Nasz Grubiś od malucha siedział kilka godzin sam i nie było żadnej tragedii. Owszem, zeżarł w swoim życiu kilka niejadalnych obiektów, ale to z racji oślego wieku, a nie lęku separacyjnego. Odpowiedz Link Zgłoś
tol8 Re: Chcę kupić labradora 07.09.16, 17:40 Tak, potrafią wygryźć dziurę w ścianie. Polecam klatkę kennelową Odpowiedz Link Zgłoś
psy-i-koty Re: Chcę kupić labradora 07.09.16, 17:43 Po co od razu klatkę? Klatkę się bierze jak jest konieczność, a nie na początku. Pies wzięty z dobrej hodowli nie powinien mieć żadnych lęków czy znacznych problemów z zostawaniem samemu. Odpowiedz Link Zgłoś
feiticeira Re: Chcę kupić labradora 07.09.16, 19:00 Dzięki wielkie teraz boje się jeszcze bardziej ... Odpowiedz Link Zgłoś
psy-i-koty Re: Chcę kupić labradora 07.09.16, 19:44 Nie bój się. wszystkie zjedzone szafki wynagrodzi ci zimny nochal, który będzie się w Ciebie wciskać o 5 rano Odpowiedz Link Zgłoś
linulina Re: Chcę kupić labradora 08.09.16, 07:33 Labki to cudowne pisaki, kochają ludzi i zwierzęta. W młodym wieku konsumują rozmaite przedmioty, dlatego powinny być od dnia 1 oswajane z kennel klatką - w domu zniszczenia będą mniejsze oraz pies bezpieczny. Moja labradorka używała klatki do ok 1 roku, potem nie było potrzeby. Pies potrzebuje kontaktu z człowiekiem, ruchu i pracy umysłowej, inaczej się frustruje i jest nieszczęśliwy. Dla dobrej hodowli warto jechać na 2 koniec Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
tol8 Re: Chcę kupić labradora 07.09.16, 17:42 To pies kochany, łagodny, no ideał. Ale szczeniak jest niewyżyty, dlatego zastanów się może nad dorosłym Odpowiedz Link Zgłoś
patunki Re: Chcę kupić labradora 07.09.16, 14:10 Racja. Więc nie zawezam - może być z dowolnego miejsca w Polsce. Tak, wiem, co robię Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_kita Re: Chcę kupić labradora 07.09.16, 15:26 Ja też w teorii wiedziałam, ale to co nasza suka wyrabia to przechodzi ludzkie pojecie...;D Odpowiedz Link Zgłoś
butch_cassidy Re: Chcę kupić labradora 07.09.16, 15:31 Ale jeśli jest równie cudowna jak mój, to z pewnością wszystko rekompensuje Odpowiedz Link Zgłoś
tol8 Re: Chcę kupić labradora 07.09.16, 17:38 Najpierw obejrzy Marley i ja. Potem decyduj Polecam hodowlę Ta Bajka, mają profil na fb również Odpowiedz Link Zgłoś
barbibarbi Re: Chcę kupić labradora 07.09.16, 21:53 Tak, koniecznie trzeba obejrzeć ten film. Znajomi mieli labka, taki jak w tym filmie, zjedzona w połowie kanapa, zdemolowane, obgryzione meble, wszystko co się dało lądowało w jego pysku, wszystko zjadł. Co najmniej raz w roku lądował ten pies w szpitalu, bo pożarł a to maskotkę, a to kawałek kiełbasy która była w reklamówce.... razem z reklamówką, a to piłeczkę, roślinę z doniczki itp. Ja bym nie zniosła czegoś takiego, taki pies tylko dla odważnych i silnych psychicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
lidek0 Re: Chcę kupić labradora 07.09.16, 17:58 My mamy z tąd : www.sarracenia.pl/menu.htm po Artusie i Reiki. Nasz biszkopt ma już 3 lata. Do jego posiadania przygotowywaliśmy się kolejne 3. O tej rasie warto sporo wiedzieć: -psy wymagające spacerów /codziennych/ i biegania - czy masz w okolicy takie miejsce -łatwe w układaniu i warto ćwiczyć z trenerem od samego początku w zasadzie do końca psiego życia /potem już samemu/ -pomyśl o wyjazdach, gdzie i z kim go zostawisz, czy zabierzesz ze sobą - masz taki samochód? - niszczą tylko z nudów - pies musi być wybiegany to nie niszczy -nasz nie niszczy , ale niektóre gryzą ściany - do mieszkania nie polecam - mało miejsca - mają skłonności do problemów ze stawami więc trzeba kontrolować jego wagę - nasz je tylko suchą karmę dwa razy dziennie - warto poszukać poleconego weterynarza, najlepiej nie za daleko, takiego czynnego 7 dni w tygodniu z możliwością dojazdu - lubią ciągnąć na spacerach więc warto zaopatrzeć się w specjalne szelki antypociągowe lub kantar - to wszystko co napisała butch_cassidy - od małego warto uczyć zostawania w domu Jak masz pytania to pisz. Odpowiedz Link Zgłoś
psy-i-koty Re: Chcę kupić labradora 07.09.16, 18:07 Może być w mieszkaniu. Po co labkowi dużo miejsca w mieszkaniu???? Kantarek i szelki antypociągowe to dzieło szatana. Absolutnie nie polecam, za to polecam nauczyć psa chodzić na luźnej smyczy. Ostatecznie kantar, ale tylko przez jakiś czas i używany odpowiednio, żeby psu nie uszkodzić kręgów i nie spowodować zwyrodnienia. Sucha karma tylko super premium. Czytać uważnie skład i suplementować preparatami na stawy. Nie ma konieczności uczenia z trenerem, szczególnie przy labku. To są psy chętne do nauki i współpracy z człowiekiem, łatwe do zmotywowania. Warto za to dokształcić się w temacie szkolenia psów metodami pozytywnymi oraz psychiki psa. Odpowiedz Link Zgłoś
jagodka_mare Re: Chcę kupić labradora 07.09.16, 20:15 Ja wprawdzie nie posiadam labradora ale podobnej wielkości psa. W domu od 3 miesiąca życia. Teraz ma rok. Tak więc z doświadczenia: zanim nauczy się sikac na dworze przygotuj się na sikanie po kilkanaście razy dziennie i smrod po podłogi. Nawet jak wyjdziesz z nim i się załatwi to potrafi potem w ciągu 2 godzin posikac się jeszcze kilka razy. Pozjada Ci kilka mebli, podrapie drzwi. Mój pogryzl wszystkie krzesła, listwy pod meblami kuchennymi. Podrapal okna od tarasu mimo że pilnowany i nie musiał się dobijac godzinę do domu. Sierść wszędzie i na wszystkim. Są domy gdzie nie mamy możliwości go zabrać z różnych przyczyn a on szaleje sam w domu nawet wybiegany. Na weekend to już w ogóle masakra. Trudno o dobry hotel dla psa żeby traumy nie miał po 2 dniach. No i skakanie z radości na wszystkich. Także może jednak adopcja dorosłego??? Ale psiak w domu to tez szczęście i tona miłości. Dzieci szaleją za nim a on za nimi. Odpowiedz Link Zgłoś
psy-i-koty Re: Chcę kupić labradora 07.09.16, 20:35 SIkanie kilkanaście razy dziennie na podłogę?? Jakim cudem? przecież szczeniaka się wyprowadza na siku. Po jedzeniu, spaniu, zabawie pieska się zabiera na trawkę. Owszem, wiadomo, że mały będzie sikać w domu, ale kilkanaście razy dziennie to chyba wtedy, kiedy pies wcale nie widzi świata zewnętrznego. Plus psa można nauczyć załatwiania się na gazety lub podkłady higienicznie, a nawet do dużej kuwety. Wtedy, zanim nauczy się kontrolować zwieracze, nie ma strachu, że cały dom zasika. I jak się bierze psa, to tak się planuje weekendy i wyjazdy żeby psa zabrać. Jak się nie da okazyjnie to wiadomo, że się nie da. Ale zasadą powinno być, że psa się uwzględnia w planach urlopowo-wyjazdowych. Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Chcę kupić labradora 08.09.16, 08:26 Jagodka_mare - okropnie przykro czytać takie wpisy, jak Twój Po co Ci w ogóle ten pies ? Chyba tylko jako zabawka dla dzieci - ale to pies, żywa istota i nie da się go na weekend odstawić na półkę jak pluszaka. > Podrapal okna od tarasu mimo że pilnowany i nie musiał się dobijac godzinę do domu. Padłam Odpowiedz Link Zgłoś
lidek0 Re: Chcę kupić labradora 08.09.16, 06:40 Widać, że o psach nie masz za wiele pojęcia, nauka chodzenia na luźnej smyczy pod warunkiem, że pies nie reaguje kompletnie na rozproszenia - tak, ale nawet jak nauczysz nie masz żadnej gwarancji, że nagle Cię nie pociągnie a labrador swoje waży. Gdyby choć raz pies nieomal wyrwał Ci rękę ze stawu zmieniłabyś zdanie. Poza tym chyba niewiele wiesz o takich szelkach - miałaś? używałaś? Dziełem szatana jest kolczatka. Odpowiedz Link Zgłoś
psy-i-koty Re: Chcę kupić labradora 08.09.16, 07:45 Nie mam pojęcia o psach. Muszę moim psom to powiedzieć, szczególnie labradorowi, który ma 8 lat. I chodzi sobie na luźnej smyczy. Wszystko co się zaciska psu na żebrach, klatce piersiowej, tchawicy jest niedobre i powinno być stosowane tylko w ostateczności. Owszem, miałam takie chwile, że spacer wyglądał tak, że łapałam się każdej napotkanej latarni i płotka, żeby mnie pies nie przeciągnął po chodniku. Więc nie mów mi, że nie wiem co piszę. Pieseł mój waży 40 kilo i wiem jaką ma siłę. Odpowiedz Link Zgłoś
butch_cassidy Re: Chcę kupić labradora 08.09.16, 08:01 To wychodzi na to, że mój wyjątkowo grzeczny Domu nam nie zjada (przez całe życie tylko raz mi skonsumował parę butów... i zwrócił podeszwy oraz jako szczenię obgryzł róg szafy). Na smyczy też nie ciągnie. Tzn. czasem "sygnalizuje" , że coś go ciekawi ale nigdy nie używa całej siły, bo wtedy bym tylko powiewała na końcu smyczy zapewne (w zabawie potrafi podnieść lub przesunąć męża - prawie 90 kg!; szczęśliwie rozumie, kiedy koniec zabawy ). Psa który ciągnie to ja miałam jako dziecko - sznaucera średniego. On się aż dusił na smyczy. Masakra... Na szczęście nie był na tyle silny, żeby się nie dało go utrzymać. Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: Chcę kupić labradora 07.09.16, 20:34 dlaczego labek? to duże psisko i wymagające. Taki wieczny szczeniak trudny do ułożenia... Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: Chcę kupić labradora 07.09.16, 20:35 mama303 napisała: > dlaczego labek? to duże psisko i wymagające. Taki wieczny szczeniak trudny do u > łożenia... a i pełno tego, u nas na osiedlu co trzeci pies to labrador Odpowiedz Link Zgłoś
niu13 Re: Chcę kupić labradora 07.09.16, 20:45 To prawda- wieczny szczeniak. Taki trochę wsiowy głupek: serce na dłoni, milutki i rozczulający, ale osacza swoją miłością i jest męczący. Te psy nie mają dystansu do świata i ludzi. Mnie to akurat nie odpowiada, ale co kto lubi. Odpowiedz Link Zgłoś
lidek0 Re: Chcę kupić labradora 08.09.16, 06:46 Widocznie Tobie trafił się taki egzemplarza, ja ma labcia idealnego /chyba każdy właściciel tak mówi bardzo zdystansowany, nikogo nie osacza, wie kiedy przestać Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Chcę kupić labradora 07.09.16, 20:46 no co ty labki sa swietne do ukladania. na psy asystujace to glownie labradory Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: Chcę kupić labradora 07.09.16, 21:08 ichi51e napisała: > no co ty labki sa swietne do ukladania. behawiorystka naszego psa twierdzi inaczej, to mało zrównoważone psy i wcale niełatwe do ułożenia. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Chcę kupić labradora 08.09.16, 06:50 ja szukalam dla dziecka psa asystujacego i to wlasnie glownie labradory i goldeny. Moze to w sumie tlumaczy 30k ktore idzie na szkolenie Odpowiedz Link Zgłoś
butch_cassidy Re: Chcę kupić labradora 08.09.16, 08:03 Ja piszę z doświadczenia po prostu. Nie jestem behawiorystą, a bez problemu go ułożyłam. Z instruktorką z psiego przedszkola i podręcznikami. Dlatego wydaje mi się "łatwy", bo przypuszczam, że z trudnym laik sobie nie poradzi tak łatwo. Odpowiedz Link Zgłoś
butch_cassidy Re: Chcę kupić labradora 08.09.16, 08:09 No i uczy się też nietypowych zachowań. Np. że jak słychać odsuwane krzesło w gabinecie męża, to pora się ewakuować z kanapy Słowo daję, że go tak nie układałam, sam wykombinował (słusznie z resztą) Odpowiedz Link Zgłoś
kokoryczko Re: Chcę kupić labradora 07.09.16, 21:42 www.facebook.com/forestandriver/ Odpowiedz Link Zgłoś
yotsukaido Re: Chcę kupić labradora 07.09.16, 22:51 Jestem fanką tej rasy psów. Są kochane, przesłodkie. Nie doradzę w kwestii hodowli - my swojego wzięliśmy z pobliskiej, ale poszukiwaliśmy w całej Polsce. Moje wyobrażenie o wyborze psa bardzo różniło się od rzeczywistości. Po pierwsze wydało mi się, że pojadę do hodowli - spędzę pół dnia ze szczeniakami i wybiorę tego jednego, jedynego (to już nasz drugi labrador w życiu, i BARDZO zależało mi na tym, żeby był w miarę spokojny i nie zanadto rozbrykany - piszę w miarę, bo nie widziałam jeszcze spokojnego i grzecznego). Nic z tego - po pierwsze trzeba psy rezerwować dużo wcześniej, nawet gdy miot jest dopiero planowany. Po drugie w takiej gromadzie bawiących się szczeniaczków trudno rozeznać się co do charakterów.Trzeba by było z nimi spędzić kilka dni. Najlepiej podpytać hodowcy. I ważne jest to, żeby brać z hodowli, która od razu robi na Tobie dobre wrażenie, gdzie widzisz, że psy są kochane, mają dobre, domowe warunki. No i koniecznie patrzeć na badania - chociaż tu oczywiście nie ma 100% pewności, ale trzeba minimalizować ryzyko. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Chcę kupić labradora 08.09.16, 06:57 hmm, chyba musze ten watek gdzies zapisac, jak ktos sie bedzie skarzyl, ze kot mu kanape podrapal Odpowiedz Link Zgłoś
patunki Re: Chcę kupić labradora 08.09.16, 07:03 Akurat sikanie na podłogę, obgryzanie mebli itp. mnie nie przeraża. Nasz ostatni przyjaciel, który odszedł trzy lata temu, był zabójcza mieszanka owczarka niemieckiego i labradora właśnie. Co wyprawial jako szczeniak a i potem również, ludzkie słowo nie opisze Mieszkam na wsi w domu z dużym ogrodem, więc warunki spacerowe ok. Poprzedni pies jeździł też ze mną na wycieczki rowerowe, mam springer, ale był innej budowy - sylwetka owczarka, długie łapy, wzrost. Prawdziwy labek chyba by nie wydolil. Wakacje -zawsze jeździliśmy z psem, żadna inna opcja nie była brana pod uwagę. No cóż, szukam. Dzięki za rady. Odpowiedz Link Zgłoś
linulina Re: Chcę kupić labradora 08.09.16, 07:46 Szukaj. Juz Ci zazdroszczę małej rozlazłej kulki z ku...kami w oczach Nie polecę 'mojej' hodowli, bo (chociaż była mi polecona - koleżanka szkoli psy asystujące z tej hodowli, psy miały badania genetyczne itp), mieliśmy poważne przeboje ze zdrowiem zaraz po kupnie (koszt leczenia 6000 zl - dwie operacje w przeciagu roku). Jako że w Polsce nie istnieje ubezpieczenie psów, musisz potencjalne leczenie wziac pod uwagę. Aczkolwiek charakter mojego psa kompensuje wszelkie niedogodnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
psy-i-koty Re: Chcę kupić labradora 08.09.16, 07:48 Labrador nie powinien biegać na długich dystansach po twardej nawierzchni. Wyczynowe bieganie jest odradzane tej rasie. Wysokie i częste skoki też. Odpowiedz Link Zgłoś
b-b1 Re: Chcę kupić labradora 08.09.16, 07:51 psy-i-koty napisała: > Labrador nie powinien biegać na długich dystansach po twardej nawierzchni. Wycz > ynowe bieganie jest odradzane tej rasie. Wysokie i częste skoki też. > Jak zrobi fotkę RTG (4,5-5 miesięcy)i okaże się że nie ma dysplazji-może i maraton przebiec. Odpowiedz Link Zgłoś
best_bej Re: Chcę kupić labradora 08.09.16, 07:55 to jeszcze weź pod uwagę czy masz jakieś bagna/bajora/jeziora w okolicy/pod domem. Nasz nie odpuści żadnej wodzie, im brudniejsza tym lepiej. Nie będzie zmiłuj, tylko spuścisz ze smyczy i sruuu. Tak do wyglada i nie łudź się że usłucha: www.youtube.com/watch?v=UowkIRSDHfs Kiedyś jechaliśmy z nim samochodem i zatrzymaliśmy sie na postój, pies wyskoczył z aouta i długa do bagna. Nożesz kurrr... jechaliśmy potem z takim świniakiem Te psy mają problemy z uszami więc przez częste kompiele notorycznie mają zapalenie uszu. A i żarte są strasznie, nasz ciągle jęczy że jest głodny. Bardzo potrafi być upierdliwy jeśli chodzi o wymuszanie jedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
butch_cassidy Re: Chcę kupić labradora 08.09.16, 08:06 Z wodą sama prawda. Każde błoto zaliczone A jak nad Bałtykiem skakał w falach i aportował, to obcy się zatrzymywali i pytali czy szkolony do ratownictwa morskiego Odpowiedz Link Zgłoś