Dodaj do ulubionych

Chcę kupić labradora

07.09.16, 13:49
Na wiosnę. Dlatego już szukam hodowli. Wiem, są informacje na stronie Związku Kynologicznego, ale warto też zasięgnąć opinii z innych źródeł. Hodowla musi być z mazowieckiego.
Obserwuj wątek
    • patunki Re: Chcę kupić labradora 07.09.16, 13:54
      Coś mi ucielo - może ktoś doradzi dobrą. Wszelkie rady dotyczące pieska też mile widziane.
    • b-b1 Re: Chcę kupić labradora 07.09.16, 13:59
      Plus- że już szukasz-minus-nie zawężaj obszaru poszukiwań-po psa, który będzie Wam towarzyszył kilkanaście lat-jedzie się tam, gdzie jest najlepsza domowa hodowla, ze zdrowymi psami.
      Wyjazd nawet i na drugi koniec Polski będzie owocował -przypominam-naście lat.
      Wejdź na fora o labradorach-najlepsze źródło wiedzy o hodowlach- poczytaj, popytaj-na pewno uzyskasz pomoc.
      • elf1977 Re: Chcę kupić labradora 07.09.16, 14:03
        To prawda, po dobrego psa warto przejechać parę kilometrów. Szukaj hodowli, która ma przebadane psy, najlepiej, żeby nie było ich za dużo. Zwróć uwagę ( w miarę możliwości) na sukę i ojca, zastanów się, jakiego szczenięcia szukasz - czy dominującego, czy łagodniejszego. Nie oszczędzaj na psie.
    • konwalka Re: Chcę kupić labradora 07.09.16, 14:02
      Chcę kupić labradora

mam nadzieje, że wiesz, co robisz big_grinbig_grinbig_grin
      • butch_cassidy Re: Chcę kupić labradora 07.09.16, 15:30
        I ja smile
      • feiticeira Re: Chcę kupić labradora 07.09.16, 16:42
        Poopowiadajcie trochę o tych labradorach. Syn ma obiecanego psa do nowego mieszkania. I koniecznie chce labradora. A ja się boję...
        • konsta-is-me Re: Chcę kupić labradora 07.09.16, 16:47
          Kochają wszystkich, sa wybitnie towarzyskie, szaleją w kaluzach i nie potrafią być same w domu, niszczą wtedy wsz,ystko maniacko, łącznie z tapeta i tynkiem ze scian.
          Potrafia w skrajn ych przypadkach wpasc w depresje, nie zajma sie "same Soba".
          • butch_cassidy Re: Chcę kupić labradora 07.09.16, 16:55
            Są kochane, to po pierwsze.
            Niszczą, kiedy są niewyhasane. Czyt. u młodego psa ze 4 godz. biegania bez smyczy codziennie. Mój akurat jest podobno alfa, więc energii ma za dwa wink Teraz już nieco spoważniał i się ustatkował, ale za młodu... każda ilość czasu na świeżym powietrzu (absolutnie nie oznacza to biegania po ogrodzonej działce!) to było mało. Jest szalenie towarzyski i wymaga uwagi. Lubi się przytulać smile Niechętnie zostaje sam w domu (w młodości praktycznie nie zostawał, teraz już czasem tak), a jeśli musi, to mu smutno.
            Jest łatwy w prowadzeniu, bo bardzo inteligentny smile i szybko się uczy, jednak wymaga regularnych ćwiczeń, inaczej się zwyczajnie nudzi i zdecydowanie obniża mu się tej z nudy nastrój.
            Do dzieci fajny.
            Bardzo przywiązany do rodziny, do tego stopnia, że musiałam go nieco utemperować, kiedy próbował mi "bronić" małego dziecka przed każdą dorosłą osobą w promieniu 100 m.
            • psy-i-koty Re: Chcę kupić labradora 07.09.16, 17:33
              Uczy się szybko to fakt. Tylko, że to działa w dwie strony, bo błyskawicznie się uczy zachowań niepożądanych z ludzkiego punktu widzenia.
            • klamkas Re: Chcę kupić labradora 07.09.16, 18:17
              Yyy... u moich znajomych labradorka była wybiegana bardzo, a jak tylko zostawała sama, to zjadała fronty z szafek kuchennych i ściany z regipsów (miała lęk separacyjny, trochę się uspokoiła jak skończyła 2 lata, a zupełnie jej przeszło, jak wzięli do domu kota).
          • psy-i-koty Re: Chcę kupić labradora 07.09.16, 17:38
            Zostają same, jeśli się je nauczy od małego.
            Nasz Grubiś od malucha siedział kilka godzin sam i nie było żadnej tragedii. Owszem, zeżarł w swoim życiu kilka niejadalnych obiektów, ale to z racji oślego wieku, a nie lęku separacyjnego.
          • tol8 Re: Chcę kupić labradora 07.09.16, 17:40
            Tak, potrafią wygryźć dziurę w ścianie.

Polecam klatkę kennelową
            • psy-i-koty Re: Chcę kupić labradora 07.09.16, 17:43
              Po co od razu klatkę? Klatkę się bierze jak jest konieczność, a nie na początku.
              Pies wzięty z dobrej hodowli nie powinien mieć żadnych lęków czy znacznych problemów z zostawaniem samemu.
              • feiticeira Re: Chcę kupić labradora 07.09.16, 19:00
                Dzięki wielkie smile teraz boje się jeszcze bardziej ...
                • psy-i-koty Re: Chcę kupić labradora 07.09.16, 19:44
                  Nie bój się. big_grin wszystkie zjedzone szafki wynagrodzi ci zimny nochal, który będzie się w Ciebie wciskać o 5 rano big_grin
            • linulina Re: Chcę kupić labradora 08.09.16, 07:33
              Labki to cudowne pisaki, kochają ludzi i zwierzęta. W młodym wieku konsumują rozmaite przedmioty, dlatego powinny być od dnia 1 oswajane z kennel klatką - w domu zniszczenia będą mniejsze oraz pies bezpieczny. Moja labradorka używała klatki do ok 1 roku, potem nie było potrzeby. Pies potrzebuje kontaktu z człowiekiem, ruchu i pracy umysłowej, inaczej się frustruje i jest nieszczęśliwy. Dla dobrej hodowli warto jechać na 2 koniec Polski.
        • tol8 Re: Chcę kupić labradora 07.09.16, 17:42
          To pies kochany, łagodny, no ideał.
          Ale szczeniak jest niewyżyty, dlatego zastanów się może nad dorosłym
        • ichi51e Re: Chcę kupić labradora 07.09.16, 20:40
          kupy jedza
          • ewasuwek Re: Chcę kupić labradora 08.09.16, 07:41
            to nie kupy ...to SRALINKI
    • patunki Re: Chcę kupić labradora 07.09.16, 14:10
      Racja. Więc nie zawezam - może być z dowolnego miejsca w Polsce. Tak, wiem, co robię smile
      • czarna_kita Re: Chcę kupić labradora 07.09.16, 15:26
        Ja też w teorii wiedziałam, ale to co nasza suka wyrabia to przechodzi ludzkie pojecie...;D
        • butch_cassidy Re: Chcę kupić labradora 07.09.16, 15:31
          Ale jeśli jest równie cudowna jak mój, to z pewnością wszystko rekompensuje wink
    • tol8 Re: Chcę kupić labradora 07.09.16, 17:38
      Najpierw obejrzy Marley i ja.
      Potem decyduj smile

Polecam hodowlę Ta Bajka, mają profil na fb również
      • barbibarbi Re: Chcę kupić labradora 07.09.16, 21:53
        Tak, koniecznie trzeba obejrzeć ten film.
        Znajomi mieli labka, taki jak w tym filmie, zjedzona w połowie kanapa, zdemolowane, obgryzione meble, wszystko co się dało lądowało w jego pysku, wszystko zjadł. Co najmniej raz w roku lądował ten pies w szpitalu, bo pożarł a to maskotkę, a to kawałek kiełbasy która była w reklamówce.... razem z reklamówką, a to piłeczkę, roślinę z doniczki itp. Ja bym nie zniosła czegoś takiego, taki pies tylko dla odważnych i silnych psychicznie.
    • lidek0 Re: Chcę kupić labradora 07.09.16, 17:58
      My mamy z tąd : www.sarracenia.pl/menu.htm po Artusie i Reiki. Nasz biszkopt ma już 3 lata. Do jego posiadania przygotowywaliśmy się kolejne 3. O tej rasie warto sporo wiedzieć:

-psy wymagające spacerów /codziennych/ i biegania - czy masz w okolicy takie miejsce
      -łatwe w układaniu i warto ćwiczyć z trenerem od samego początku w zasadzie do końca psiego życia /potem już samemu/
      -pomyśl o wyjazdach, gdzie i z kim go zostawisz, czy zabierzesz ze sobą - masz taki samochód?
      - niszczą tylko z nudów sad- pies musi być wybiegany to nie niszczy -nasz nie niszczy smile , ale niektóre gryzą ściany
      - do mieszkania nie polecam - mało miejsca
      - mają skłonności do problemów ze stawami więc trzeba kontrolować jego wagę - nasz je tylko suchą karmę dwa razy dziennie
      - warto poszukać poleconego weterynarza, najlepiej nie za daleko, takiego czynnego 7 dni w tygodniu z możliwością dojazdu
      - lubią ciągnąć na spacerach więc warto zaopatrzeć się w specjalne szelki antypociągowe lub kantar
      - to wszystko co napisała butch_cassidy
      - od małego warto uczyć zostawania w domu
      Jak masz pytania to pisz.
      • psy-i-koty Re: Chcę kupić labradora 07.09.16, 18:07
        Może być w mieszkaniu. Po co labkowi dużo miejsca w mieszkaniu????
        Kantarek i szelki antypociągowe to dzieło szatana. Absolutnie nie polecam, za to polecam nauczyć psa chodzić na luźnej smyczy. Ostatecznie kantar, ale tylko przez jakiś czas i używany odpowiednio, żeby psu nie uszkodzić kręgów i nie spowodować zwyrodnienia.
        Sucha karma tylko super premium. Czytać uważnie skład i suplementować preparatami na stawy.
        Nie ma konieczności uczenia z trenerem, szczególnie przy labku. To są psy chętne do nauki i współpracy z człowiekiem, łatwe do zmotywowania. Warto za to dokształcić się w temacie szkolenia psów metodami pozytywnymi oraz psychiki psa.
        • jagodka_mare Re: Chcę kupić labradora 07.09.16, 20:15
          Ja wprawdzie nie posiadam labradora ale podobnej wielkości psa. W domu od 3 miesiąca życia. Teraz ma rok. Tak więc z doświadczenia: zanim nauczy się sikac na dworze przygotuj się na sikanie po kilkanaście razy dziennie i smrod po podłogi. Nawet jak wyjdziesz z nim i się załatwi to potrafi potem w ciągu 2 godzin posikac się jeszcze kilka razy. Pozjada Ci kilka mebli, podrapie drzwi. Mój pogryzl wszystkie krzesła, listwy pod meblami kuchennymi. Podrapal okna od tarasu mimo że pilnowany i nie musiał się dobijac godzinę do domu. Sierść wszędzie i na wszystkim. Są domy gdzie nie mamy możliwości go zabrać z różnych przyczyn a on szaleje sam w domu nawet wybiegany. Na weekend to już w ogóle masakra. Trudno o dobry hotel dla psa żeby traumy nie miał po 2 dniach. No i skakanie z radości na wszystkich. Także może jednak adopcja dorosłego???
          Ale psiak w domu to tez szczęście i tona miłości. Dzieci szaleją za nim a on za nimi.
          • psy-i-koty Re: Chcę kupić labradora 07.09.16, 20:35
            SIkanie kilkanaście razy dziennie na podłogę?? Jakim cudem? przecież szczeniaka się wyprowadza na siku. Po jedzeniu, spaniu, zabawie pieska się zabiera na trawkę. Owszem, wiadomo, że mały będzie sikać w domu, ale kilkanaście razy dziennie to chyba wtedy, kiedy pies wcale nie widzi świata zewnętrznego. Plus psa można nauczyć załatwiania się na gazety lub podkłady higienicznie, a nawet do dużej kuwety. Wtedy, zanim nauczy się kontrolować zwieracze, nie ma strachu, że cały dom zasika.
            I jak się bierze psa, to tak się planuje weekendy i wyjazdy żeby psa zabrać. Jak się nie da okazyjnie to wiadomo, że się nie da. Ale zasadą powinno być, że psa się uwzględnia w planach urlopowo-wyjazdowych.
          • default Re: Chcę kupić labradora 08.09.16, 08:26
            Jagodka_mare - okropnie przykro czytać takie wpisy, jak Twój sad
            Po co Ci w ogóle ten pies ? Chyba tylko jako zabawka dla dzieci - ale to pies, żywa istota i nie da się go na weekend odstawić na półkę jak pluszaka.

> Podrapal okna od tarasu mimo że pilnowany i nie musiał się dobijac godzinę do domu.
            Padłam sad
        • lidek0 Re: Chcę kupić labradora 08.09.16, 06:40
          Widać, że o psach nie masz za wiele pojęcia, nauka chodzenia na luźnej smyczy pod warunkiem, że pies nie reaguje kompletnie na rozproszenia - tak, ale nawet jak nauczysz nie masz żadnej gwarancji, że nagle Cię nie pociągnie a labrador swoje waży. Gdyby choć raz pies nieomal wyrwał Ci rękę ze stawu zmieniłabyś zdanie. Poza tym chyba niewiele wiesz o takich szelkach - miałaś? używałaś? Dziełem szatana jest kolczatka.
          • psy-i-koty Re: Chcę kupić labradora 08.09.16, 07:45
            Nie mam pojęcia o psach. Muszę moim psom to powiedzieć, szczególnie labradorowi, który ma 8 lat.
            I chodzi sobie na luźnej smyczy. big_grin
            Wszystko co się zaciska psu na żebrach, klatce piersiowej, tchawicy jest niedobre i powinno być stosowane tylko w ostateczności.
            Owszem, miałam takie chwile, że spacer wyglądał tak, że łapałam się każdej napotkanej latarni i płotka, żeby mnie pies nie przeciągnął po chodniku. Więc nie mów mi, że nie wiem co piszę.
            Pieseł mój waży 40 kilo i wiem jaką ma siłę.
            • butch_cassidy Re: Chcę kupić labradora 08.09.16, 08:01
              To wychodzi na to, że mój wyjątkowo grzeczny wink Domu nam nie zjada (przez całe życie tylko raz mi skonsumował parę butów... i zwrócił podeszwy smile oraz jako szczenię obgryzł róg szafy). Na smyczy też nie ciągnie. Tzn. czasem "sygnalizuje" wink, że coś go ciekawi ale nigdy nie używa całej siły, bo wtedy bym tylko powiewała na końcu smyczy zapewne (w zabawie potrafi podnieść lub przesunąć męża - prawie 90 kg!; szczęśliwie rozumie, kiedy koniec zabawy big_grin).

Psa który ciągnie to ja miałam jako dziecko - sznaucera średniego. On się aż dusił na smyczy. Masakra... Na szczęście nie był na tyle silny, żeby się nie dało go utrzymać.
    • mama303 Re: Chcę kupić labradora 07.09.16, 20:34
      dlaczego labek? to duże psisko i wymagające. Taki wieczny szczeniak trudny do ułożenia...
      • mama303 Re: Chcę kupić labradora 07.09.16, 20:35
        mama303 napisała:

> dlaczego labek? to duże psisko i wymagające. Taki wieczny szczeniak trudny do u
        > łożenia...

a i pełno tego, u nas na osiedlu co trzeci pies to labrador smile
        • niu13 Re: Chcę kupić labradora 07.09.16, 20:45
          To prawda- wieczny szczeniak. Taki trochę wsiowy głupek: serce na dłoni, milutki i rozczulający, ale osacza swoją miłością i jest męczący. Te psy nie mają dystansu do świata i ludzi. Mnie to akurat nie odpowiada, ale co kto lubi.
          • lidek0 Re: Chcę kupić labradora 08.09.16, 06:46
            Widocznie Tobie trafił się taki egzemplarza, ja ma labcia idealnego /chyba każdy właściciel tak mówi smile bardzo zdystansowany, nikogo nie osacza, wie kiedy przestać
      • ichi51e Re: Chcę kupić labradora 07.09.16, 20:46
        no co ty labki sa swietne do ukladania. na psy asystujace to glownie labradory
        • mama303 Re: Chcę kupić labradora 07.09.16, 21:08
          ichi51e napisała:

> no co ty labki sa swietne do ukladania.

behawiorystka naszego psa twierdzi inaczej, to mało zrównoważone psy i wcale niełatwe do ułożenia.
          • ichi51e Re: Chcę kupić labradora 08.09.16, 06:50
            ja szukalam dla dziecka psa asystujacego i to wlasnie glownie labradory i goldeny. Moze to w sumie tlumaczy 30k ktore idzie na szkolenie wink
          • butch_cassidy Re: Chcę kupić labradora 08.09.16, 08:03
            Ja piszę z doświadczenia po prostu. Nie jestem behawiorystą, a bez problemu go ułożyłam. Z instruktorką z psiego przedszkola i podręcznikami. Dlatego wydaje mi się "łatwy", bo przypuszczam, że z trudnym laik sobie nie poradzi tak łatwo.
            • butch_cassidy Re: Chcę kupić labradora 08.09.16, 08:09
              No i uczy się też nietypowych zachowań. Np. że jak słychać odsuwane krzesło w gabinecie męża, to pora się ewakuować z kanapy big_grin Słowo daję, że go tak nie układałam, sam wykombinował (słusznie z resztą) smile
    • kokoryczko Re: Chcę kupić labradora 07.09.16, 21:42
      www.facebook.com/forestandriver/
    • yotsukaido Re: Chcę kupić labradora 07.09.16, 22:51
      Jestem fanką tej rasy psów. Są kochane, przesłodkie. Nie doradzę w kwestii hodowli - my swojego wzięliśmy z pobliskiej, ale poszukiwaliśmy w całej Polsce. Moje wyobrażenie o wyborze psa bardzo różniło się od rzeczywistości. Po pierwsze wydało mi się, że pojadę do hodowli - spędzę pół dnia ze szczeniakami i wybiorę tego jednego, jedynego (to już nasz drugi labrador w życiu, i BARDZO zależało mi na tym, żeby był w miarę spokojny i nie zanadto rozbrykany - piszę w miarę, bo nie widziałam jeszcze spokojnego i grzecznego). Nic z tego - po pierwsze trzeba psy rezerwować dużo wcześniej, nawet gdy miot jest dopiero planowany. Po drugie w takiej gromadzie bawiących się szczeniaczków trudno rozeznać się co do charakterów.Trzeba by było z nimi spędzić kilka dni. Najlepiej podpytać hodowcy. I ważne jest to, żeby brać z hodowli, która od razu robi na Tobie dobre wrażenie, gdzie widzisz, że psy są kochane, mają dobre, domowe warunki. No i koniecznie patrzeć na badania - chociaż tu oczywiście nie ma 100% pewności, ale trzeba minimalizować ryzyko.
    • mysiulek08 Re: Chcę kupić labradora 08.09.16, 06:57
      hmm, chyba musze ten watek gdzies zapisac, jak ktos sie bedzie skarzyl, ze kot mu kanape podrapal tongue_out

• patunki Re: Chcę kupić labradora 08.09.16, 07:03
      Akurat sikanie na podłogę, obgryzanie mebli itp. mnie nie przeraża. Nasz ostatni przyjaciel, który odszedł trzy lata temu, był zabójcza mieszanka owczarka niemieckiego i labradora właśnie. Co wyprawial jako szczeniak a i potem również, ludzkie słowo nie opisze smile Mieszkam na wsi w domu z dużym ogrodem, więc warunki spacerowe ok. Poprzedni pies jeździł też ze mną na wycieczki rowerowe, mam springer, ale był innej budowy - sylwetka owczarka, długie łapy, wzrost. Prawdziwy labek chyba by nie wydolil. Wakacje -zawsze jeździliśmy z psem, żadna inna opcja nie była brana pod uwagę. No cóż, szukam. Dzięki za rady.
      • linulina Re: Chcę kupić labradora 08.09.16, 07:46
        Szukaj. Juz Ci zazdroszczę małej rozlazłej kulki z ku...kami w oczachsmile Nie polecę 'mojej' hodowli, bo (chociaż była mi polecona - koleżanka szkoli psy asystujące z tej hodowli, psy miały badania genetyczne itp), mieliśmy poważne przeboje ze zdrowiem zaraz po kupnie (koszt leczenia 6000 zl - dwie operacje w przeciagu roku). Jako że w Polsce nie istnieje ubezpieczenie psów, musisz potencjalne leczenie wziac pod uwagę. Aczkolwiek charakter mojego psa kompensuje wszelkie niedogodnosci.
      • psy-i-koty Re: Chcę kupić labradora 08.09.16, 07:48
        Labrador nie powinien biegać na długich dystansach po twardej nawierzchni. Wyczynowe bieganie jest odradzane tej rasie. Wysokie i częste skoki też.
        • b-b1 Re: Chcę kupić labradora 08.09.16, 07:51
          psy-i-koty napisała:

> Labrador nie powinien biegać na długich dystansach po twardej nawierzchni. Wycz
          > ynowe bieganie jest odradzane tej rasie. Wysokie i częste skoki też.
          >

Jak zrobi fotkę RTG (4,5-5 miesięcy)i okaże się że nie ma dysplazji-może i maraton przebiec.
      • best_bej Re: Chcę kupić labradora 08.09.16, 07:55
        to jeszcze weź pod uwagę czy masz jakieś bagna/bajora/jeziora w okolicy/pod domem. Nasz nie odpuści żadnej wodzie, im brudniejsza tym lepiej. Nie będzie zmiłuj, tylko spuścisz ze smyczy i sruuu.
        Tak do wyglada i nie łudź się że usłucha:
        www.youtube.com/watch?v=UowkIRSDHfs
        Kiedyś jechaliśmy z nim samochodem i zatrzymaliśmy sie na postój, pies wyskoczył z aouta i długa do bagna. Nożesz kurrr... jechaliśmy potem z takim świniakiem smile
        Te psy mają problemy z uszami więc przez częste kompiele notorycznie mają zapalenie uszu.
        A i żarte są strasznie, nasz ciągle jęczy że jest głodny. Bardzo potrafi być upierdliwy jeśli chodzi o wymuszanie jedzenia.
        • butch_cassidy Re: Chcę kupić labradora 08.09.16, 08:06
          Z wodą sama prawda. Każde błoto zaliczone wink A jak nad Bałtykiem skakał w falach i aportował, to obcy się zatrzymywali i pytali czy szkolony do ratownictwa morskiego big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka