Dodaj do ulubionych

ratunku, mole spożywcze.........

10.09.16, 19:10
no ku@#$%^^&icy dostanę....
sprawa ma się tak.
przed wyjazdem na urlop zobaczyłam MOLA w kuchni. założyłam pułapki feromonowe (no, takie ze sklepu....), WSZYSTKO wyrzuciłam, co otwarte było, umyłam starannie szafki, dałam zabójczą płytkę globola. zamknęłam rolety zewnętrzne, i wyjechałam na 3 tygodnie.
przyjechałam.
i mole są. a raczej je widuję. pułapki feromonowe są.
i takie pytanie. czy te cholery mogą do tych feromonów przylatywać z zewnątrz????\
jak to ku@#$%%^^estwo wytępić?????
Obserwuj wątek
    • ludborka Re: ratunku, mole spożywcze......... 10.09.16, 19:12
      Tak było u mnie - leciały do tych pułapek.
      • dorcia1234 Re: ratunku, mole spożywcze......... 10.09.16, 19:18
        niestety tak. Mój sąsiad ma hodowlę gołębi i sklep zoologiczny. Na miejscu pełno ziaren. I te cholerne mole lecą od niego. Gdy miałam płytkę, to zatrzymywały się na szczęście na siatce w oknie. Przynajmniej w większości...
    • magdalenka79k Re: ratunku, mole spożywcze......... 10.09.16, 19:43
      Tak przylatują z zewnątrz, jak masz okno otwarte w kuchni i zapalone światło i jest bardzo ciepło na zewnątrz a pułapki je wabią wyrzuć, wsytarczą płytki globol.
      • black_magic_women Re: ratunku, mole spożywcze......... 10.09.16, 20:38
        Zdecydowanie płytki globol. A co do reszty-jak komarów mamy na lekarstwo, tak wieczorową porą nalatują nam przez okno mole. Wiem, że mogą też wlatywać z klatki, albo wentylacją sad
        • agnesgie Re: ratunku, mole spożywcze......... 10.09.16, 21:07
          Ja wyszorowałam wszystkie szafki wodą z octem. Wymyłam też tyły szafek,bo okazało się,że całe gniazda moli są właśnie tam.Na naprawdę długi czas miałam spokój.Teraz się pojawiają,ale sporadycznie.Muszę powtórzyć tę operację.
          • hemp_plant Re: ratunku, mole spożywcze......... 10.09.16, 21:26
            jakie tyły szafek???? od zewnątrz????
            mam zabudowę kuchenną, nie wiem jak tam dotrzeć, słabo mi....
            • nathasha Re: ratunku, mole spożywcze......... 10.09.16, 21:57
              U mnie tez zdaje sie ze byly za kuchnia, to jest taki unit ktory ma sie stykac idealnie ze sciana, no ale wiadomo ze nie jest tak na calej powierzchni i one musialy tam byc, bo wszystko oczyscilam, wszystko sprawdzilam a mole nadal sie pojawialy. W koncu wyginely dzieki tym pulapkom feromonowym, ale zajelo to dobrch kilka miesiecy i pare moich zalaman nerwowych.
            • szarsz Re: ratunku, mole spożywcze......... 13.09.16, 10:19
              No, tyły szafek, też tam miałam kiedyś gniazdo. Znalazłam je dopiero wtedy, jak obczaiłam ścieżkę, jaką pełzają larwy. Głodne szukały jedzenia. A fuj.
    • figrut Re: ratunku, mole spożywcze......... 10.09.16, 21:30
      Zagotuj ocet i powstawiaj taki gorący, żeby parował do szafek. Oczywiście wszystko co tam było i mole mogły się zagnieździć, wyrzuć.
      • agnesgie Re: ratunku, mole spożywcze......... 10.09.16, 21:48
        Między szafką a ścianą była niewielka przerwa a całe gniazda moli były z tyłu na zewnątrz,niestety.
    • mikams75 Re: ratunku, mole spożywcze......... 10.09.16, 22:02
      u mnie wystarczylo wyczyscic w srodku, ale powyciagalam polki,bo sie okazalo, ze sporo ich bylo za polka tzn.pomiedzy polka a tylna scianka szafki od wewnatrz.
    • k.messi Re: ratunku, mole spożywcze......... 12.09.16, 23:16
      Tu masz wątek z kilkoma fajnymi poradami: forum.gazeta.pl/forum/w,567,156867190,156867190,Larwy_mola_boje_sie_wejsc_do_kuchni_Ratunku_.html#p157532382

I współczuję, serio.
      • szuflada0594837261 Re: ratunku, mole spożywcze......... 12.09.16, 23:32
        Wszystkie sypkie produkty należy przesypać do szklanych słoików 0,9 l lub mniejszych. Ale to wszystkie, łącznie z makaronem. Najlepiej trzymać to wszystko w szafce cargo - mole bardzo lubią spokój i zagnieżdżają się w słoikach długo nie ruszanych stojących w szafce gdzieś z boku, szafka cargo wyjeżdża cała kilka razy dziennie. Niektóre produkty są całkiem bezpieczne (np. mąka ziemniaczana, cukier - tam się nigdy nie zobaczy mola, kawa rzecz jasna), ale tych jest znacznie mniej, inne to produkty wysokiego ryzyka (np. mak, mąka pszenna, kasza bulgur i kasza kus kus - to szczególnie, bułka tarta, owoce suszone, rodzynki, bakalie, orzechy - tego nie wolno trzymać w szafce - trzeba w lodowce, także wegeta i przyprawy wegetopodobne, następnie ryż, kasza gryczana, a nawet fasole). Następnie do słoików zwłaszcza z produktami wysokiego ryzyka na wierzch wkładamy ząbek dużego czosnku pokrojony na kilka kawałków. Mole nie cierpią zapachu czosnku i nigdy nie wejdą do takiego słoika. Jeżeli w jakimś słoiku zauważymy obecność moli (charakterystyczne pajęczynki) można albo wszystko wywalić, albo przy pierwszych oznakach inwazji, starać się uratować zawartość słoika odsiewając zdrową część, myjąc słoik i napakowując tam mnóstwo czosnku. Jednak zapach odstrasza głównie od terenów jeszcze niezdobytych, jak w słoiku już są mole, to czosnek ich nie zabije.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka