Dodaj do ulubionych

Wzór męski dla dziecka

29.09.16, 22:11
Jak wychowywać dzieci bez ojca? Szczególnie syna?
Znam dorosłych chłopców wychowanych tyko przez matki i ... nie jest z nimi za dobrze. Mają ze sobą problemy emocjonalne, do pracy też się nie garną..

W najbliższym otoczeniu nie ma nikogo, kto tę rolę męską do naśladowania np jako przyjaciela rodziny mógłby pełnić. Najbliżsi krewni płci męskiej albo daleko albo mają destrukcyjne nałogi i lepiej takiego wzoru nie uczyć, dziadkowie nie żyją, mężowie koleżanek albo pogonieni rozwodem albo jakieś fajtłapy lub kombinatorzy, ledwo z jeden którego można polecić jako przyzwoitego faceta ale stan jego zdrowia nie pozwala na eksploatację..

Potworny deficyt męskiego wzorca dla dzieci ... jak dobrze wychować chłopca?
Obserwuj wątek
    • kfugktru23 Re: Wzór męski dla dziecka 29.09.16, 22:19
      A może harcerstwo?
      • wiktoriv Re: Wzór męski dla dziecka 29.09.16, 22:23
        o, dzięki za pomysł, jeszcze na harcerstwo za mały, ale to może być dobry trop..
    • a.va Re: Wzór męski dla dziecka 29.09.16, 22:26
      Starannie wybrany trener judo?
    • aya-breya Re: Wzór męski dla dziecka 29.09.16, 22:31
      Sport + mądry trener. Przyjemne z pożytecznym.
    • paloma_blauwinder Re: Wzór męski dla dziecka 29.09.16, 22:37
      A ja znam dwóch braci wychowywanych tylko przez matkę, którzy wyrośli na bardzo porządnych facetów. Ojca młodszy nawet nie pamięta, zmarł w ich dzieciństwie. Matka kochała męża i opowiadała im o nim same dobre rzeczy.
      Niestety wszyscy pozostali - wychowywani przez matki nienawidzące ich ojca - są mniejszymi lub większymi popaprańcami. Może to być jakaś prawidłowość.
      • wiktoriv Re: Wzór męski dla dziecka 29.09.16, 23:33
        Tak, w tym sporo racji, jak matka z ojcem wobec siebie agresywni i oskarżający się nawzajem, to najgorzej dla dzieci.
    • triss_merigold6 Re: Wzór męski dla dziecka 29.09.16, 22:43
      Harcerstwo, sport z dobrym trenerem, kolonie z kadrą w której są też fajni, poukładani faceci.
    • ichi51e Re: Wzór męski dla dziecka 30.09.16, 07:03
      Nie wiem skad masz pomysl ze nieogarnieci i do pracy sie nie garna? Obaj moi dziadkowie byli sierotami - jeden polsierota wychowany przez matke drugi calkowita wychowywala go ciotka. Nie bylo na swiecie dwoch bardziej pracowitych ludzi. No moze w wyjatkiem tescia mojego - ktorego tez wychowala matka bo ojciec wczesnie umarl.
      • buzua Re: Wzór męski dla dziecka 30.09.16, 10:26
        Może tak jest, że lepiej być sierotą i wyobrażać sobie, oraz mieć zapewnienia od reszty rodziny, że ojciec był fajnym człowiekiem i byłby fajnym ojcem,
        niż - jak częściej bywa - być pionkiem w rozgrywakach ojca i matki o władzę nad dziećmi po rozwodzie,
        albo codziennie myśleć "co takiego zrobiłem, ze tatuś po rozwodzie z mamą nie chce minie widzieć/ denerwuje go że jestem i musi dać alimenty / woli używki niż odwiedziny u mnie"

Przyjęliśmy do pracy w różnych odstępach czasu dwóch młodych chłopaków ok 20+letnich, obaj jak się okazało byli z rozbitych rodzin (w jednym ojciec pracoholik-alkoholik, w drugim leń-przemocowiec) , w obu przypadkach po rozwodzie ojcowie interesowali się dziećmi dotąd dopóki było to pretekstem do skakania matce do oczu, jak matki sobie nie pozwoliły, to ojcowie dzieci olali w jednym przypadku wyraźnie dając dziecku do zrozumienia, że to za karę iż stanęło po stronie matki.. obciążenie awanturami domowymi straszne, obciążenie brakiem zainteresowania od ojca jeszcze gorsze i to głównie ten brak ojca na synach się właśnie odbił, córki jakoś sobie poradziły dalej w życiu a synowie kiepsko. Obu chłopaków zwolniliśmy bo pracę olewali, kombinowali jak koń pod górę, zeby znaleźć wymówkę do jakiegokolwiek wysiłku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka