Dodaj do ulubionych

Stracę te 500+ teraz ? :(

05.10.16, 13:04
Witam, załapałam się na 500+ na pierwsze dziecko, bo straciłam pracę w kwietniu, teraz mam szansę na umowę zlecenie od 15 października do końca listopada, jeśli kobieta nie wróci z l4,to dają mi jeszcze jedną umowę na grudzień.
Dzwoniłam do ośrodka i nie chcieli mi wyjaśnić czy stracę te 500+
Obserwuj wątek
    • triss_merigold6 Re: Stracę te 500+ teraz ? :( 05.10.16, 13:06
      Zależy ile zarobisz i kiedy masz płatne. Jeśli zaczniesz zlecenie w październiku, to płatne będzie najwcześniej w listopadzie więc w październiku spokojnie bierzesz 500+.
      • maxi3 Re: Stracę te 500+ teraz ? :( 05.10.16, 13:11
        Za październik dostanę koło 6 listopada ok. 600 zł, potem za listopad w grudniu ok 1300 zł
    • maxi3 Re: Stracę te 500+ teraz ? :( 05.10.16, 13:09
      poinformowano mnie pokrętnie, że dochód liczą od drugiego miesiąca umowy zlecenia, ale nie wiadomo, czy te pół października będą liczyć jako pierwszy miesiąc, a listopad już jako 2. Pytam, ponieważ to krótka praca i jeśli stracę 500+ to co potem?
      • stacie_o Re: Stracę te 500+ teraz ? :( 05.10.16, 13:13
        Podpowiem:
        - zgłosisz wniosek raz jeszcze z tytułu utraty dochodu
        Mogłabyś też:
        -poszukać innej pracy
        -albo zlecenia
        -żyć tak, jak wtedy kiedy nie było pińćset
        • maxi3 Re: Stracę te 500+ teraz ? :( 05.10.16, 13:48
          -żyć tak, jak wtedy kiedy nie było pińćset

ale wtedy miałam jeszcze super robotę sad
    • tol8 Re: Stracę te 500+ teraz ? :( 05.10.16, 13:43
      Mops chce dochód za pierwszy w całości przepracowany miesiąc. Czyli za listopad. Wypłata w grudniu, także za grudzień będziesz musiała oddać jak nie zdążą zmienić decyzji.
      Coś za coś- albo 500zł albo 1300zl.
      • maxi3 Re: Stracę te 500+ teraz ? :( 05.10.16, 13:46
        rozumiem, ale pytam dlatego, że boję się utraty tego 500+ w sytuacji, gdy pracę mam na max. 2,5 miesiąca, a co potem?
        • saszanasza Re: Stracę te 500+ teraz ? :( 05.10.16, 13:53
          maxi3 napisała:

> rozumiem, ale pytam dlatego, że boję się utraty tego 500+ w sytuacji, gdy pracę
          > mam na max. 2,5 miesiąca, a co potem?

Potem nowy wniosek + załączoną umowę i czekasz na decyzję
        • arwena_11 Re: Stracę te 500+ teraz ? :( 05.10.16, 13:54
          składasz nowy wniosek i mówisz, że utraciłaś dochód. Przeliczają na nowo.
        • tol8 Re: Stracę te 500+ teraz ? :( 05.10.16, 14:15
          Możesz zgłosić, stracić dodatek i je odzyskać.
          Druga opcja- nielegalna acz popularna- nie zgłaszać. Wtedy nie tracisz.
          • maxi3 Re: Stracę te 500+ teraz ? :( 05.10.16, 15:25
            Właśnie się dowiedziałam, że jeśli masz co miesiąc nową umowę zlecenie, nawet u tego samego pracodawcy, to nie osiągasz wg. prawa dochodów. Taka niby luka w prawie i ludzie to nagminnie wykorzystują.
            • ladyjane Re: Stracę te 500+ teraz ? :( 05.10.16, 15:35
              Zlecenie też dokłada się do dochodów.
              • leon992 Re: Stracę te 500+ teraz ? :( 06.10.16, 20:05
                Jeśli umowa zlecenie jest zawierana co miesiąc nowa to nie ma ciągłości dochodu, bo jest zysk i strata w tym samym miesiącu.
    • maja.london888 Re: Stracę te 500+ teraz ? :( 07.10.16, 22:16
      Nie rozumiem. 500+ na pierwsze dziecko jest przyznawane na podstawie dochodu z 2014. Przyznają do września 2017 r. Przecież nie musisz im teraz nic pokazywać. Najwyżej nie dostaniesz 500+ w następnym rozdaniu (jak jeszcze będzie).
      • leon992 Re: Stracę te 500+ teraz ? :( 08.10.16, 22:02
        Oczywiście, że musi ! Każdy wzrost dochodu trzeba zgłaszać, jeśli dostaje 500+ na pierwsze dziecko, bo tylko czekają kiedy przekroczy magiczne 800 zł.
        Nie musisz wtedy, gdy pobierasz na drugie i kolejne, bo tam nie jest ważny dochód.
        • maxi3 Re: Stracę te 500+ teraz ? :( 13.10.16, 17:51
          Dowiedziałam się właśnie, że każdy mops inaczej rozpatruje sprawy dochodów z umowy zlecenia. Jedni uważają, że to stały dochód, inni znowu, że jest uzysk i strata. Jak można w jednym kraju w różny sposób rozpatrywać te same urzędowe sprawy?
        • 3-mamuska Re: Stracę te 500+ teraz ? :( 13.10.16, 18:31
          leon992 napisała:

> Oczywiście, że musi ! Każdy wzrost dochodu trzeba zgłaszać, jeśli dostaje 500+
          > na pierwsze dziecko, bo tylko czekają kiedy przekroczy magiczne 800 zł.
          > Nie musisz wtedy, gdy pobierasz na drugie i kolejne, bo tam nie jest ważny doch
          > ód.

Ja ja uważam ze nie musi zgłaszać, bo rozliczają i przyznają z dochodu za rok a nie za kazdy miesiąc.
          Wtedy trzeba by było co miesiąc im wysyłać aktualne dochody, i co miesiąc czekać na decyzje.
          Co innego gdyby zaczela stała prace np.
          Umowa na rok.

Dochód za te 2 miesiace rozłoży sie na cały rok 2016 i nie przekroczy magicznych 800zl na osobę.
      • 18lipcowa3 Re: Stracę te 500+ teraz ? :( 13.10.16, 18:59
        Dokladnie tak. Moja kolezanka jak skladala to pytali o 2014 i za ten rok musiala donosci wszystko.
        Za rok jak bedzie skladala to zapytaja 0 2015
        • maxi3 Re: Stracę te 500+ teraz ? :( 14.10.16, 12:37
          Dzwoniłam do mojego mops i powiedziano mi tak. Jeśli teraz mam te niecałe 800 zł na os w rodzinie, a podejmę pracę na umowę zlecenie na 2-3 miesiące to muszę zgłosić ten fakt w mopsie, oraz dostarczyć w terminie późniejszym rachunek każdy miesiąc zlecenia. W jednych mopsach doliczają takie krótkie umowy zlecenia do dochodu i jeśli przekroczy się te 800/os, to wtedy wstrzymują wypłatę 500 na pierwsze dziecko, w innych miastach znowu te krótkie umowy zlecenia traktują jako uzysk i utrata i nie doliczają.
          • 3-mamuska Re: Stracę te 500+ teraz ? :( 14.10.16, 18:48
            To doliczają do czego ? do dochodu za dany rok czy miesiąc. I jak jest w twoim, bo w koncu napislas dwa scenariusze.
            A warto wiedziec jak takie sprawy sie załatwia.
            • maxi3 Re: Stracę te 500+ teraz ? :( 14.10.16, 19:56
              Więc tak, jedna pani w mopsie powiedziała mi, że gdybym podjęła pracę kiedyś to mam brać tylko miesięczne umowy zlecenie, bo wtedy jest uzysk i utrata i nie mogą mi tego doliczyć do dochodu. Usłyszałam to gdy składałam wniosek o 500+. Teraz gdy dzwoniłam, to przez telefon usłyszałam pokrętne odpowiedzi że każda sytuacja jest inna i oni musza najpierw zobaczyć te umowy. Mam donieść jak najszybciej umowę a potem gdy już będę miała to dostarczyć dochód za każdą umowę. W innym mieście usłyszałam, że oni wiedzą , że ludzie kombinują i gdy widzą comiesięczne umowy zlecenia to traktują to jako kontynuację zatrudnienie i wtedy dochód liczą.
              Niby według wytycznych ministerstwa nie ma dochodu, gdy jest miesięczna umowa zlecenie bo ma ona datę rozpoczęcia i datę zakończenia.
              Więc jak widać każdy inaczej rozumie prawo.
              • 3-mamuska Re: Stracę te 500+ teraz ? :( 14.10.16, 20:10
                Dlatego uważam ze niepotrzebnie zgłaszałas,
                To raz a dwa ze to jest ich głupota . Bo gdyby rozliczali raz na rok, to nawet umowy zlecenia podpisane co miesiąc przez cały rok dawałyby normalny dochód i ludzie nie mieliby jak oszukiwać. Robia zamiesznie i dokleja sobie roboty.
              • vasaria Re: Stracę te 500+ teraz ? :( 14.10.16, 20:32
                maxi3, umowy przedłużane co miesiąc nie są liczone do dochodu. umowa krótsza niż 2 miesięczna też nie jest liczona do dochodu - zanim możemy doliczyć uzysk, będzie już utrata. podstawą wyliczenia dochodu jest rok 2014 ZE WSZYSTKIMI ZMIANAMI na dzień dzisiejszy !!! co za bzdury wyżej piszecie ! maxi3, nawet gdyby odebrali ci to 500+, w momencie utraty pracy składasz nowy wniosek i znowu będziesz miała prawo do tego świadczenia. jeśli czujesz, że w twoim mops liczą coś nie tak, skladasz odwołanie - i zazwyczaj sko przychyla się do klienta.
                • maxi3 Re: Stracę te 500+ teraz ? :( 14.10.16, 20:57
                  vasaria, dzięki za szczegółowe info. Piszesz dokładnie to samo, co podczas składania wniosku w kwietniu, usłyszałam od pracownicy mops. Tylko nie wiem, dlaczego teraz telefonicznie udzielają mi jakiś pokrętnych odpowiedzi. Jedna pani powiedziała, że umowę mam dostarczyć jak najszybciej, druga znowu, że umowa razem z dochodem. Umowę mam od poniedziałku do końca miesiąca. Potem od 2 listopada do końca grudnia. Czy Ty pracujesz w mopsie?
                  • vasaria Re: Stracę te 500+ teraz ? :( 14.10.16, 21:09
                    maxi3, tak, niestety pracuję w mopsie tongue_out. przy 500 + konkretnie. umowę możesz dostarczyć, ale wcale nie musisz, wystarczy, że telefonicznie poinformowałaś - tzn. nie ma żadnych sankcji za niedostarczenie umowy natychmiast wink. u nas w ogóle nie byłoby to zaliczone do uzysku. pierwsza umowa niecały mc. potem przerwa i nowa umowa - nowy uzysk, ale nie będzie uzysku, bo nie trwa pełne 2 mce. w naszym mops po takiej info nie wymagałanym od ciebie ani umowy, ani dochodu. tu nie ma co doliczać.
                    • maxi3 Re: Stracę te 500+ teraz ? :( 14.10.16, 21:19
                      Serdeczne dzięki za tak wyczerpujące odpowiedzi. smileCzy Ty też słyszałaś o tym, że w różnych miastach i urzędach różnie te sprawy rozpatrują?
                      • vasaria Re: Stracę te 500+ teraz ? :( 14.10.16, 21:26
                        maxi3, oczywiście. bo co chwile dostajemy sprzeczne wytyczne, a to z ministerstwa, a to z urzedów wojewódzkich ... a na końcu pisma i tak zawsze pisze, że to urzędnik jest odpowiedzialny za decyzję wink. szkolący mają różne wizje, no masakra po prostu uncertain. ja mam świetną kierowniczkę działu, mega doświadczoną, ona jest naszym guru wink. przyjęłyśmy wersję, że bierzemy pod uwagę wyłącznie ustawę, w oparciu o nią przecież działamy, a nie jakieś durne wytyczne wink. to co ci piszę, jest idealnie zgodne z literą prawa smile.
                        • noemi29 Re: Stracę te 500+ teraz ? :( 14.10.16, 22:31
                          Vasaria, mogę podpytać? Mój mąż utracił pracę we wrześniu - otrzymaliśmy decyzję o 500 plus. Od 10 października podjął pracę, okres próbny 3 miesiące, umowa o pracę, kiedy zgłosić do MOPS? W październiku nie otrzyma wynagrodzenia, w listopadzie za niepełny miesiąc...
                          • vasaria Re: Stracę te 500+ teraz ? :( 14.10.16, 22:40
                            noemi29, u was niestety będzie uzysk. jeśli zaczął pracować 10.10 to zaświadczenie o wynagrodzeniu za listopad przynieść na początku grudnia. jeśli pensję ma wypłacaną do końca mc to utrata od grudnia, jeśli np. pensja wypłacana do 10 następnego miesiąca uchylenie od stycznia. zgłaszasz nowa umowę, możesz ją podrzucić do mopsu. na początku grudnia masz obowiązek dostarczyć zaświadczenie za listopad. jeśli ma pensję płaconą w nast mc za poprzedni mc nie daj się nabrać na utratę od grudnia. niektóre mopsy tak robią - to nieprawne (tego dotyczy art. 18, ust. 6).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka