Dodaj do ulubionych

Nastolatek pali e papierosy

07.10.16, 18:37
Witam. 2x zlapalam syna 16lat, ze podpala e papierosa. Za pierwszym razem mielismy wydawalo sie konstruktywna rozmowe. Syn jest inteligentny, wrazliwy obiecal, zaufalam. I teraz powtorka. Przez przypadek w jego rzeczach znalazlam kolejnego e papierosa. Nie ruszalam. Zastanawiam sie jak z nim roznawiac. Nie chce popelnic bledu...
Obserwuj wątek
    • amoreska Re: Nastolatek pali e papierosy 07.10.16, 18:43
      Wyluzowana nowoczesna ematka nawet nie musi pozwalać 16latkowi na picie alkoholu, palenie papierosów (e- też) i uprawianie seksu, bo przecież "to norma".
      • kaluba Re: Nastolatek pali e papierosy 07.10.16, 19:03
        Amoreska, uwazasz ze to nie jest problem, ktory nalezy rozwiazac? Podzielilam sie tematem, chcialabym ew wsparcia kogos kto przez podobne syt przechodzil.
        • amoreska Re: Nastolatek pali e papierosy 07.10.16, 19:46
          To była gorzka ironia..
          Może spróbuj nie moralizować i spytaj dlaczego pali. Bo mu smakuje, bo koledzy, bo tak odreagowuje (co?) A w ogóle to dużo ze sobą rozmawiacie, czy syn raczej nieskory do rozmów?
          • kaluba Re: Nastolatek pali e papierosy 07.10.16, 20:53
            Rozmawiamy duzo. Mamy dobry kontakt.
      • fragile_f Re: Nastolatek pali e papierosy 07.10.16, 20:07
        Wyluzowana ematka do ktorej pijesz nie pozwala 16to latkowi na palenie papierosow, bo dba o zdrowie swojego dziecka.

Jeszcze nie slyszalam, zeby od seksu ktos dostal raka płuc.
    • taki-sobie-nick Ale one podobno nie szkodzą? 07.10.16, 19:34
      W czym problem?

Wina bezalkoholowego (jest takie) też pić nie może?
      • oqoq74 Re: Ale one podobno nie szkodzą? 07.10.16, 19:51
        No właśnie, że szkodzą.
    • cosmetic.wipes Re: Nastolatek pali e papierosy 07.10.16, 19:37
      Odetnij gościa od kasy. Chyba nie będzie napełniał e-fajka herbatą? A nawet jeśli będzie, to mu nie powinno zaszkodzić.
      • verdana Re: Nastolatek pali e papierosy 07.10.16, 19:47
        E-papierosa? Wyraziłabym skrajną dezaprobatę, co pewien czas mówiła, że nie są bezpieczne i nic poza tym.
        Nie ma możliwości zmuszenia 16-latka do niepalenia. A jeśli sa, to bywają gorsze od e-papierosa. Odcięcie od kasy oznacza odcięcie od kolegów, od uczestnictwa w kulturze, od możliwości kupienia sobie napoju w szkole. Gorsze lekarstwo od choroby. W dodatku 16-latek może sobie dorobić - i co wtedy? Wychowywanie za pomocą pieniędzy to niedobra droga.
        • cosmetic.wipes Re: Nastolatek pali e papierosy 07.10.16, 19:51
          Rozmawiała z synem, obiecał poprawę, nie dotrzymał słowa. W tym momencie kończy się wersal, a zaczyna sie wdrażać środki przymusu bezpośredniego.
          No chyba, że w ramach niekrzywdzenia niuniusia traumą chwilowego zaprzestania obcowania z kulturą wysoką, woli sie zafundować mu traumę utraty zdrowia. Wybór nalezy do rodzica.
          • szarsz Re: Nastolatek pali e papierosy 07.10.16, 20:21
            > wdrażać środki przymusu bezpośredniego.

lanie?
            Mocniejsze lanie?
            Lanie do krwi? Żelazkiem?
            Połamanie rąk i nóg?
            • verdana Re: Nastolatek pali e papierosy 07.10.16, 20:27
              Środki przymusu wobec 16-latka można wdrożyć, jeśli ten chodzi na włam do sąsiadów. Palenie e papierosów szkodzi zdrowiu. Zbuntowany 16-latek i tak bedzie palił. Rodzice, którzy tracą autorytet na pewno nie przekonają go do zaprzestania palenia, a tylko przekonają, że należy od nich zwiewać i nie liczyć się z tym, co mówią.
              • cosmetic.wipes Re: Nastolatek pali e papierosy 07.10.16, 20:50
                No dobra, to niech ładnie synusia prosi do osiemnastki, a potem nawet prosić nie wypadatongue_out
                • szarsz Re: Nastolatek pali e papierosy 07.10.16, 22:24
                  No dokładnie, nie wypada. Ludzie palą, tabunami. Niestety.

Pytam jeszcze raz: jakie środki przymusu bezpośredniego masz na myśli? Odcięcie od kasy? Pamiętam, jak mój kuzyn zbierał niedopałki na ulicy i dopalał. A starszy taaacy zadowoleni, że nie ma jak palić, bo nie ma pieniędzy.

Więc owszem, można wyrazić dezaprobatę, można umoralniać, można robić wiele, ale szesnastolatka nie upilnujesz z fajkami.
                  • cosmetic.wipes Re: Nastolatek pali e papierosy 07.10.16, 22:29
                    Tak, właśnie o odcięciu od kasy wspominałam.

Przyjmijmy, że ten nastolatek pije/ćpa. Czy też tylko go umoralniamy oraz wyrażamy dexaprobate, czy jednak próbujemy ratować, wiedząc, że będzie bolało?
                    • szarsz Re: Nastolatek pali e papierosy 07.10.16, 22:49
                      Nie, on nie pije i nie ćpa. To nie to samo.
    • doloresumbridge Re: Nastolatek pali e papierosy 07.10.16, 22:06
      ja bym mu zrobiła awanturę za to, że bezczelnie mnie okłamał i odcięłabym go od kasy. Nie mogłabym sobie tez odmówić komentarza na temat tego, co sądzę o chęci przypodobania się towarzystwu takimi zagraniami. A skoro normalna rozmowa nie pomaga, to najwidoczniej dyskutować się z nim nie da i zaufać nie można.
      • verdana Re: Nastolatek pali e papierosy 07.10.16, 22:57
        I tak strzelamy z armaty do wróbla. A jak będzie potrzebna prawdziwa armata, to okaże się, zę amunicji już nie ma.
        • doloresumbridge Re: Nastolatek pali e papierosy 07.10.16, 23:14
          być może. Dla mnie byłby to bardzo duży zawód i nie wyobrażam sobie, że miałabym spokojnie i grzecznie prosić własne dziecko, żeby łaskawie nie paliło i jeszcze dawać mu na to pieniądze.
    • inguszetia_2006 Re: Nastolatek pali e papierosy 07.10.16, 23:13
      Witam
      Większość 16 - latków pali papierosy elektroniczne. Córka mi uprzejmie doniosła;-P Wrażliwość, inteligencja etc. nie mają z tym nic wspólnego. To fałszywy trop, koleżanko.
      Teraz będzie się bardziej pilnował i tyle, bo ile wpadek można zaliczyć? Póki co, możesz wyrazić dezaprobatę, zakazać i na słowach się skończy. Sorry... nie miej złudzeń, bo się spalisz wewnętrznie, że jesteś nie dość dobrą matką. Poza tym, na pocieszenie - ile on tego wypali? Jakieś znikome ilości. 16 latek jednak nie pali wszędzie, gdzie chce i kiedy chce, tak?
      Pzdr.
      Ing
    • issa-a Re: Nastolatek pali e papierosy 08.10.16, 01:03
      i tu powinnam podziękowac mojej matce, która z upodobaniem kopciła przy moich mocno małoletnich synach, mimo moich próśb, by tego nie robiła. Ale robiła kiedy mnie nie było (babcia opiekowała się dziećmi), synowie potem kablowali. A jak mnie zdarzyło sie przyjśc wcześniej do domu to babcia zachowywała się niemal jak nastolatka w szkole, którą nauczyciel w kiblu z petem przyłapał.
      Niemniej chłopcy tak wtedy mieli dosyć, że żaden teraz nie pali a są już po 20-tce.
      W opisanym przypadku to nie wiem, co bym zrobiła, naprawdę. Mój brat zaczął palic tak koło 18 rż i mama mu "pozwoliła" bo powiedziała, że lepiej niech pali normalnie niz ma spalić mieszkanie, kopcąc w ukryciu za firanką. No ale wtedy niemal wszyscy palili, moja mama już też.
      Ja, jako młoda osoba też paliłam, modne było, w każdej knajpie wisiały chmury dymu, fajnie było...
      Teraz w wiekszości miejsc jednak palic nie można, gdzie więc ci młodzi tak szpanują?
      Z dwojga złego to lepsze fajki niż narkotyki.
      Odcięcie kasy to niezły pomysł. Powiedz, że na fajki pracować nie będziesz, niech sam sobie zapracuje.
    • zazou1980 Re: Nastolatek pali e papierosy 08.10.16, 07:42
      Wyrazilabym lekka dezaprobate, cos w stylu - ej, mowiles, ze juz nie bedziesz palic, a tu fajka.... i czekalabym, co powie na swoja obrone, albo jak bedzie sie migal.
      Nie robilabym zadnych awantur i tragedii, taki wiek, ze dzieciak musi troche poeksperymentowac. Ja sama w nastolectwie - i to sporo wczesniej niz twoj syn, palilam w towarzystwie, potem mi przeszlo i dzis fajek nie uzywam i konkubina tez urobilam, z pali bardzo rzadko, ale nie w ogole.
      Takze, ten tego, nie panikuj, bo skutek moze byc odwrotny, jak dzieciak zechce sie postawic...
    • agusiah Re: Nastolatek pali e papierosy 08.10.16, 08:43
      A powiedział, czemu pali? Nie nakręcałabym tematu, nie warto. Obszary kontroli rodzicielskiej powoli się wyczerpują w okolicach 16-17 roku życia. 18-latek może kupić sobie na legalu bilet do Melbourne i tyle go bedziemy widzieli. Trzeba z relacji kontrolujacych przechodzić powoli na partnerskie. I budować już dorosłe relacje, inne niż w wieku wczesnonastoletnim. Gadać do upadłego. Warto odpuszczać tam, gdzie nie warto kruszyć kopii, ograniczenia stawiać tam, gdzie to rzeczywiście ważne. Tyle z moich doświadczeń z 18-latkiem. Fajnie, ze macie dobry kontakt, nie zepsuj sobie tego, nie wartosmile
    • eulalia_bardzo_przecietna Re: Nastolatek pali e papierosy 08.10.16, 09:00
      Z dwojga zlego lrpeij epapierosy niz normalne, przynajmniej nie smierdza. Ja tez popalalam od liceum do polowy studiow, tak jak wiekszosc znajomych. Dzis nie wiemnnawet ile paczka fajek kosztuje, znudzilo mi sie i wyroslam z tego. Na ulicy widze mnostwo nastolatkow w epapierosami.
      • berdebul Re: Nastolatek pali e papierosy 08.10.16, 10:28
        Nie, z dwojga złego lepiej zwykłe. Mniej przypadkowej chemii, zwłaszcza jeśli naboje do epapierosa są tanie i kupione nie wiadomo gdzie. Epapieros to zdecydowanie większe zagrożenie dla zdrowia.
    • jusytka Re: Nastolatek pali e papierosy 08.10.16, 10:13
      No właśnie, co się dziwić nastolatkom jak niektóre matki to akceptują? U mnie w domu przyzwolenia nie ma i nie będzie Z e-papierosami jest łatwiej bo są drogie, zainwestował dzieć dwa razy, bo taka moda w szkole i dwa razy miał pecha, bo wpadł. Oddaliśmy do sklepu, a kasa powędrowała na jego konto, na które nie ma dostępu, wiec w swoim odczuciu stracił. No i spokój, póki co smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka