Dodaj do ulubionych

Do psiar pomocy

24.10.16, 11:10
Może któraś z Was będzie wiedziała co dolega mojej psinie.
Od paru miesięcy ma na połowie grzbietu, w stronę ogona, czarne strupki na skórze. Łuszczą się. Poza tym w tym rejonie ma zdecydowanie mniej włosów, a ogólnie futra ma dużo.
Byłam u dwóch wetów. Jeden stwierdził zapalenie łojotokowe skóry, dał zastrzyk ze sterydów, kazał kapać w nizoralu. Poprawiło się na tydzień-dwa. Potem kazał zmienić karmę i odczekać. Nic się nie zmieniło. Kolejny wet każe kąpać w szamponach dla alergików (kąpię) i zmienić karmę. Tylko na jaką? On nie wie, próbować.
No i nie wiem co robić. Szukać kolejnego weta?
Obserwuj wątek
    • default Re: Do psiar pomocy 24.10.16, 11:28
      Łysienie przy ogonie może wskazywać na zmiany hormonalne. Przy ogonie znajdują się gruczoły łojowe i zapachowe (tarczka ogonowa), zaburzenie ich pracy powoduje łysienie właśnie, a w dalszej fazie chyba jeszcze gorsze rzeczy, aczkolwiek chyba nie musi do nich dojść, zależy to pewnie od stopnia nasilenia tych zmian hormonalnych.
      • pade Re: Do psiar pomocy 24.10.16, 11:52
        o kurczęsad
        • default Re: Do psiar pomocy 24.10.16, 12:11
          E, no nie przerażaj się "gorsze rzeczy" to może być raptem konieczność usunięcia tego gruczołu, nie przypuszczam, żeby była to bardzo poważna operacja. Na ogół psa się po prostu kastruje, żeby chociaż ja miałam niekastrowanego whippeta z takim łysieniem i poza okresowym stosowaniem leków przeciwłojotokowych i przeciwzapalnych nic więcej z tym nie robiłam. Miał po prostu łysawy ogonek - no ale u niego to faktycznie utrzymywało się w jednakowym stanie, ani lepiej, ani gorzej, do końca życia.
    • fragile_f Re: Do psiar pomocy 24.10.16, 12:08
      Na bank to nie jest grzybica? Robiliście posiew?
      • pade Re: Do psiar pomocy 24.10.16, 12:18
        Nie. Nie znam się kompletnie na psich chorobach, a żaden wet tego nie sugerował.
        • fragile_f Re: Do psiar pomocy 24.10.16, 12:24
          Grzybica to własnie taka czarna, błyszcząca skóra i strupy pod rzednącym futrem, na zdjęciu jest dosyc ciezki przypadek, ale we wczesniejszych fazach moze to wygladac tak, jak opisujesz:

www.fauna.rsl.pl/obrazki/glowna/wakacje/wak5.jpg

Zrobcie badanie strupków, nie jest inwazyjne (leczenie grzybicy tez nie) a zawsze warto wyeliminowac przed np. kastracja z powodow hormonalnych.
          • pade Re: Do psiar pomocy 24.10.16, 13:01
            o rany! to własnie tak wygląda, tylko lepiej
            małe strupki, jeden przy drugim prawie i trochę więcej włosków
            dziękuję!smile
            • fragile_f Re: Do psiar pomocy 24.10.16, 13:27
              Jesli to grzybica, to pewnie wystarczy kilka kapieli i maść smile No i gruntowane sprzatanie mieszkania niestety...
              • fragile_f Re: Do psiar pomocy 24.10.16, 13:27
                A, tylko wyleczcie koniecznie przed zimą, zeby psisku dupka nie marzła!
                • pade Re: Do psiar pomocy 24.10.16, 13:34
                  Mieszkania na szczęście nie muszę sprzątać, bo mimo, że sunia przesłodka jest to na dywan i kanapy wchodzić nie pozwalam. Więc umyję tylko czymś dezynfekującym podłogi i zastanawiam się w czym wyprać legowisko...
                  Łysa na pupci nie jest, to shih tzu, ma masę włosów. Tylko podczas kąpieli, gdy jest mokra widac, że na tyłku włosów duzo mniej.
                  A jaką maść zastosować? Wiesz może?
                  • fragile_f Re: Do psiar pomocy 24.10.16, 13:41
                    A to już weterynarz. Tylko zróbcie badanie zeskrobin, żeby mieć 100% pewności, że to grzybica. Nie ma co męczyć psiaka niepotrzebnymi kąpielami smile
                    • b-b1 Re: Do psiar pomocy 24.10.16, 13:52
                      fragile_f napisała:

> A to już weterynarz. Tylko zróbcie badanie zeskrobin, żeby mieć 100% pewności,
                      > że to grzybica. Nie ma co męczyć psiaka niepotrzebnymi kąpielami smile
                      >

Podejrzewam, że wet i tak zaleci kąpiele w Hexodermie, albo Pyodermie, aby całą sierść "odkazić" albo do psikania da coś z fluconazolem.

Pade-jakby co- clotrimazolem też możesz smarować.

P.S Jak widzisz do weta chodzi się ze 100% diagnozą, albo z kilkoma big_grin-mam psy od ponad 20stu lat-przyzwyczaiłam sięwink
                  • 1papryczka.chili Re: Do psiar pomocy 24.10.16, 14:23
                    mam dwa shih tzu i mój jeden przez bardzo długi okres był leczony na grzybicę. miał robioną zeskrobinę i faktycznie wyszła malasesia. Natomiast efekt leczenia był marny bo nikt nie wpadł na pomysł (poza mną) że może być coś jeszcze. zasugerowałam bakterię i dostał antybiotyk. Teraz pies wygląda cudnie i jest śliczny jak kiedyś. Także musisz kompleksowo podejsć do tematu jak chcesz uzyskać efekt. Z leków dostawał doustnie najpierw myconafine potem fluconazol. antybiotyk miał coś na literę K. już nie pamiętam. Kapany był w nizoralu, hexodermie i jakimś szamponie z chlorheksydyną. Ogolnie znaczacą poprawę zauwaźyłam dopiero po antybiotyku.
                    • 1papryczka.chili Re: Do psiar pomocy 24.10.16, 14:25
                      a i on jest alergikiem .Miał robione testy skorne i z krwi i wyszly mu trawy, roztocza, grzyby, pchla kocia. to też potęgowało objawy skorne. teraz jest ok.
    • mondovi Re: Do psiar pomocy 24.10.16, 12:13
      Moja łysiała z przyczyn hormonalnych, okazało się, że miała cysty, chociaż nikt tego nie podejrzewał, bo miała wtedy ok. roku. Wcześniej sugerowano alergię pokarmową. Przypadkiem poszliśmy do innego weta (na szczepienie), który spojrzał na psa i od razu zwrócił uwagę na prześwity w sierści i zasugerował zaburzenia hormonalne. Po sterylizacji sierść wróciła do normy.
      • pade Re: Do psiar pomocy 24.10.16, 12:16
        A na skórze się coś działo?
        Bo moja ma czarny łupież.
        • mondovi Re: Do psiar pomocy 24.10.16, 12:21
          Jeśli miała, to nie rzucał się w oczy. Faktem jest, że bardzo się drapała, czasem do strupków.
          • pade Re: Do psiar pomocy 24.10.16, 12:55
            moja się nie drapie...
        • joanna_poz Re: Do psiar pomocy 24.10.16, 12:22
          łysienie i różne zmiany skórne występują u psów przy kłopotach z tarczyca. nie wiem czy łupież.
    • regego Re: Do psiar pomocy 24.10.16, 12:15
      A ja bym spróbowała kropli na pchły i kleszcze! Mój pies już dobre 15 lat temu miał dokładnie takie objawy, mnóstwo badań i nic pies łysy i że strupami od ogona do połowy kręgosłupa. Sterydy pomagały na chwilę. Okazało się że ma potworaną alergię na pchły, czysty domowy pies! Wystarczyła jedna na spacerze i koniec. Po podaniu kropel na kark pies zarósł i miał się świetnie tyle że cały rok co miesiąc trzeba było zakraplać (nawet zimą).
      • pade Re: Do psiar pomocy 24.10.16, 12:17
        daję krople na pchły i kleszcze, od wiosny do jesieni, co trzy miesiące
      • vivyan Re: Do psiar pomocy 24.10.16, 13:54
        Ze środkami na pchły i kleszcze też trzeba uważać. Mój dostał na wiosnę obrożę przeciwpchelną i się okazało, że ma na nią straszną alergię i trzeba było to wywalić.
    • dzikka Re: Do psiar pomocy 24.10.16, 12:30
      Mój miał podobnie i była to grzybica. Kapaliśmy w specjalnym szamponie, w domu sprawdzę jakim to ci potem napiszę. Niesamowicie się lenił, drapał i miał gorsza sierść. oprócz kąpieli dawałam mu nasze 'ludzkie" probiotyki (tylko bez osłonki).
      • pade Re: Do psiar pomocy 24.10.16, 13:10
        napisz koniecznie
    • b-b1 Re: Do psiar pomocy 24.10.16, 12:43
      1.Zrób badania w kierunku tarczycy-jeśli wet proponuje w ludzkim-prosisz o te w psim laboratorium-bo wyniki się różnią, i można postawić nieadekwatną do stanu faktycznego diagnozę.
      Sporo psów choruje-dokładnie tak jak i ludzi, leki są dokładnie takie same, poprawa widoczna, sunia zarośnie.
      2.Zeskrobina-poproś aby zrobili-być może wyhodują grzyba, albo gronkowca-zrobisz antybiogram i po problemie. Jeśli nic-będziesz pewna, że prawdopodobnie alergia, albo problemy hormonalne(tarczyca, czy coś innego)
      Pod mikroskopem mogą również zajrzeć na zeskrobinę, jeśli jest nużeniec w sporej ilości-zobaczą/zaleczą.
      3. Jeśli chcesz karmę eliminacyjną-najlepiej sprawdza się TOTW z rybą-bo ma w składzie rybę i nie ma żadnych innych dodatkowych białek- alergenów-nawet tłuszczu drobiowego, który jest w 99% karm i alergizuje tak samo jak kurczak. Szukając karm zwracaj uwagę nie tylko na podstawowy skład, ale właśnie na dodatkowe "tłuszcze". Efekt po karmie -ok 6-8 tygodni.
      Kąpanie jej teraz nie zaszkodzi, bo pozbędziecie się łupieżu, steryd podany uspokoił drapanie, ale przyczynę powinniście znaleźć.
      Z wetami-jak uważasz-możesz zmienić i w końcu jakiś wet zleci podstawowe badanie(bo zeskrobina to naprawdę podstawa jeśli pies ma problemy skórne), albo możesz wrócić i zapytać tam gdzie już byłaś o dodatkowe badania, z nadzieją, że wet się nie obrazi.

• pade Re: Do psiar pomocy 24.10.16, 12:59
        Dziękuję.
        Sunia była na karmie rybnej przez pół roku, wcześniej na dziczyźnie. Ale pewnie te karmy, które kupowałam miały zboża w składzie. Kurczak odpada bo to shih tzu (alergię ma).
        Pójdę jeszcze raz do weta i poproszę o badania.
        • berdebul Re: Do psiar pomocy 24.10.16, 16:49
          Zwróć uwagę na skład, a nie "smak", wiele karm ma dodawany tłuszcz drobiowy, lub na dalszych miejscach w składzie jest drób, mimo że karma "jagnięca". uncertain
          Zeskrobiny warto zbadać, dla pewności.
    • mallard A cóż to za postać "psiara pomocy"? n/t 24.10.16, 13:38

• evelinne78 Re: Do psiar pomocy 24.10.16, 14:07
      Spróbuj na blogu- żywienie twojego psa www.psiediety.blogspot.com. Prowadzi go Bogusława Czarnowska - dietetyk, dietetyk holistycznym dla psów. Z wpisów i komentarzy wynika, że pomaga w bardzo ciężkich przypadkach.
    • ma_go Re: Do psiar pomocy 24.10.16, 15:52
      Tarczyca to może być dobry kieruneksmile
      U mojej po badaniu zeskrobin(wykluczyli nużycę i grzybicę) od razu dali skierowanie na tarczycowe i trafili.
      • ma_go Re: Do psiar pomocy 24.10.16, 15:55
        Jeśli jesteś z warszawy podpowiem gdzie iśc
    • pade Re: Do psiar pomocy 25.10.16, 07:40
      Dziewczyny, bardzo Wam dziękujęsmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka