Dodaj do ulubionych

tytuł książki

29.10.16, 18:12
Chodzi za mną książka, której treść znam (za duże słowo) tylko z opisu- w dodatku kojarzę, że z tego forum, ale nie mogę odnaleźć w wyszukiwarce. Główną bohaterką jest dozorczyni. Tyle wiem na pewno. Ktoś pomoże?
Obserwuj wątek
    • aqua48 Re: tytuł książki 29.10.16, 18:17
      "Myszy Natalii Mooshaber" Ladislawa Fuksa? Jeśli nie to i tak polecam smile
      • isanek Re: tytuł książki 29.10.16, 18:23
        Nie kojarzę, a mam wrażenie, że jednak bym skojarzyła smile Coś mi się kołacze, że Paryż albo Japonia, że ta dozorczyni prowadzi bogate życie wewnętrzne, a mijający ja lokatorzy jej nie zauważają..
        • maniaczytania Re: tytuł książki 29.10.16, 18:30
          Mnie się z tym kojarzy nowela E. W. Schmitta "Tajemnice pani Ming", ale ona nie była dozorczynią a 'klozetową'
          • isanek Re: tytuł książki 29.10.16, 18:34
            To była dozorczyni, to jedno pamiętam na pewno wink
    • stephanie.plum Re: tytuł książki 29.10.16, 18:30
      L'elegance du herisson Muriel Barbery.
      czyli - Elegancja jeża.

(o dozorczyni)
      • isanek Re: tytuł książki 29.10.16, 18:36
        Tak smile dziękuję.
    • anika772 Re: tytuł książki 29.10.16, 19:06
      To może i mnie pomożecie...
      Nie mogę sobie przypomnieć tytułu książki, którą kiedyś czytałam, utkwiła mi w głowie jedna scena:
      dwie kobiety chodziły po grotach, był wypadek, jedna zawisła nad przepaścią spięta liną z drugą, która leżała na skale. Po długim czasie ktoś je znalazł, wtedy ta wisząca odcięła się i spadła. Ktoś wie?

I jeszcze dwie dla młodzieży; przeżycia chłopca po śmierci jego dziadka, pisana, chyba, z perspektywy chłopca.
      Kolejna; dwoje rodzeństwa spędza wakacje w różnych miejscach w Polsce, u rodziny i poszukuje rozwiązania jakichś rodzinnych tajemnic.
      • isanek Re: tytuł książki 29.10.16, 19:24
        "Żegnaj dziadku, powiedziałem cicho"?- ta o chłopcu
        • anika772 Re: tytuł książki 29.10.16, 19:29
          Ta, dziękuję! Ta okładka, ten tytułsmile
          • isanek Re: tytuł książki 29.10.16, 19:32
            Dostałam ją w podstawówce na klasowe mikołajki smile
            • anika772 Re: tytuł książki 29.10.16, 19:34
              A ja od mamy, niestety przepadła podczas przeprowadzki...
              • isanek Re: tytuł książki 29.10.16, 19:37
                Są taniutkie na allegro- wiem, że wartość nie ta, ale może warto kupić?
                • anika772 Re: tytuł książki 29.10.16, 19:41
                  Tak, widziałamsmile
                  • raczek47 Re: tytuł książki 29.10.16, 19:52
                    A ta druga to Tropem tajemnicy Marii Stengert.
                    • anika772 Re: tytuł książki 29.10.16, 19:55
                      Dziękismile Tez jest na allegro.
    • kobalt_e Re: tytuł książki 29.10.16, 20:11
      To ja też smile Książka o kotach. Coś jakby kocia mafia, podziemie, świat ukryty przed ludźmi. Rządzi jeden brutalny kot. Jest tam scena, że jakiś kot aspirujący musi skakać przez nacięty przewód elektryczny... Czytałam ze dwadzieścia lat temu i nie wiem, co to było...
      • mmoni Re: tytuł książki 29.10.16, 20:40
        Ryży Placek i trzynastu zbójców, jest do odsłuchania na YouTube
        • kobalt_e Re: tytuł książki 29.10.16, 20:49
          O rany, to książka dla dzieci? Zapamiętałam z niej jakieś drastyczne opisy obrażeń po bójkach między kotami... Sprawdzę przy okazji, czy to to. Dzięki smile
          • katecat1 Re: tytuł książki 30.10.16, 00:11
            A książka o dziewczynce która trafia z jakiegoś powodu pod opiekę bardzo ekscentrycznej ciotki, o imieniu bodajże Dorothy?
            • anika772 Re: tytuł książki 30.10.16, 09:52
              Jeszcze jedna... Książka o młodej kobiecie, u której zdiagnozowano stwardnienie boczne zanikowe. Wymogła na swojej matce podanie jej, w odpowiednim momencie, dawki morfiny wystarczającej do tego, aby skrócić jej cierpienie. Znacie?
              • ciri1971 Re: tytuł książki 30.10.16, 11:46
                Ta?
                lubimyczytac.pl/ksiazka/47757/pierwszy-raz

Wątek z matką też jest.
                • anika772 Re: tytuł książki 30.10.16, 11:55
                  Tak, to ta, dzięki. Jesteście niezawodne.
                  Jeszcze ta o grotołazach.
            • echtom Re: tytuł książki 30.10.16, 14:33
              Dziewczynka, która trafia do domu ekscentrycznej ciotki (malarki), kojarzy mi się z książką Honor Arundel "Wysoki dom", ale ciotka miała na imię Patsy.
              • katecat1 Re: tytuł książki 01.11.16, 01:24
                To nie to. Tamta książka była bardziej współczesna. Ciotka malować też próbowała, chyba też rzeźbić, próbowała robić kosmetyki- lakier do paznokci z atramentu, żyć zgodnie z filozofią jing-jang, leczyć młodą ziołami. Książka kończy się w momencie kiedy dziewczynka idzie do szkoły, chyba z internatem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka