lieu 20.11.16, 16:59 dojrzewam do wymiany deski barlineckiej i pytanie na co ją wymienić? parkiet trochę drogo wychodzi, czy jest jakaś deska, która jest jakościowo dobra? bo to co mam aktualnie to wyjątkowe g....no Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
justyna-anna Re: podłoga? 20.11.16, 18:40 A w którym roku kupowałaś deskę? Ja w 2008r. Wtedy to była jedna z droższych. Dzieki niej mam ciepłą podłogę i mogę chodzić w skarpetach. Niestety deska jest delikatna i widać na niej ślady, np. po upadnięciu zabawki . Na szczęście mam dywany a i tych ubytków nie ma tak dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: podłoga? 20.11.16, 18:52 Spróbuj popytać lokalnych parkieciarzy, wielu z nich kładzie też deski, mają dostęp do dobrych "niefirmowych" sezonowanych desek. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: podłoga? 20.11.16, 18:59 Parkiet debowy lakierowany z polozeniem kosztuje w wawie 100zl/m2. Dab gorszego sortu wizualnie ale i tak ladny. Zaden panel ani pseudodeska sie nie umywa. Odpowiedz Link Zgłoś
lieu Re: podłoga? 20.11.16, 19:09 to ja się pięknie uśmiecham na tego parkieciarza, bo jak szukałam w necie to sam parkiet powyżej 120 zł netto Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: podłoga? 20.11.16, 19:39 Jak bede w domu to znajde namiar. Z bartyckiej sa. Odpowiedz Link Zgłoś
hallbera.jarlakappi Re: podłoga? 20.11.16, 19:02 gres na uj się z drewnem męczyć Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: podłoga? 20.11.16, 19:36 Bo gres drewnopodobny jest tylko drewnopodobny. Zawsze zimny i twardy. Jeszcze jak nie ma podlogowki to juz calkiem dramat. Drewno to jest drewno - ponadczasowe, cieple, eleganckie i daje sie odnawiac. Gres mozesz tylko wymienic na nowy. Odpowiedz Link Zgłoś
hallbera.jarlakappi Re: podłoga? 20.11.16, 19:43 a kto mowi ze musi być drewnopodobny ? Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: podłoga? 20.11.16, 19:09 Bo jest ładne, ciepłe, miło się po nim chodzi na boso i niezależnie od mody i gustów jest w dobrym stylu? Odpowiedz Link Zgłoś
hallbera.jarlakappi Re: podłoga? 20.11.16, 19:12 czy ladne to sprawa dyskusyjna za to cholernie trudne do mycia i utrzymania Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: podłoga? 20.11.16, 19:17 Yyyy, zupełnie normalnie się myje, dobrze odciśniętym mopem. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: podłoga? 20.11.16, 19:37 Drewno do kominka to i trudne do mycia (ponoc niektorzy praktykuja) ale na podlodze? Mylas kiedys? Sto razy lepiej niz panele. Odpowiedz Link Zgłoś
hallbera.jarlakappi Re: podłoga? 20.11.16, 19:49 woda z plynem ale kwas solny z kociego i psiego zoladka to tam tez ladowal niejednokrotnie Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: podłoga? 20.11.16, 22:06 To jakieś kiepskie musiały być te panele Co do kamienia na podłodze - chciałabym, ale tylko gdybym mieszkała w ciepłym kraju. W Polsce jednak wolę materiały bardziej dodstosowane do naszego klimatu Odpowiedz Link Zgłoś
olka.000 Re: podłoga? 20.11.16, 19:39 lieu napisała: > w sypialni też sobie nie wyobrażam Ja nawet w salonie nie bardzo. Znajoma ma w salonie i sypialni. Co z tego, że z ogrzewaniem podłogowym i niby ciepły odcień, ale mimo to dla mnie jakoś tak zimnowato, twardo i nieprzytulnie. Odpowiedz Link Zgłoś
gat45 Re: podłoga? 20.11.16, 19:51 ... i wszystko, co spadnie, to się tłucze, a przynajmniej odkształca. Oprócz tkanin, rzecz jasna. I hałasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
hallbera.jarlakappi Re: podłoga? 20.11.16, 19:52 gres halasuje ? drewno skrzypi jak potepione Odpowiedz Link Zgłoś
hallbera.jarlakappi Re: podłoga? 20.11.16, 19:56 z czasem kazde skrzypi albo się wypaczy jak się zaleje Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: podłoga? 20.11.16, 20:00 Mam parkiet, tradycyjny, gruby, zdecydowanie nie jest nowy i nic mi nie skrzypi. Odpowiedz Link Zgłoś
hallbera.jarlakappi Re: podłoga? 20.11.16, 20:07 ile ma lat ? ile litrow plynow ( lacznie takimi wyplywajacymi z psa i kota) zostało na niego wylanych ? widzialm co się zrobilo z piknego parkietu po powodzi spowodowanej awaria rury nigdy więcej! Chyba olena napisala kiedyś ze w katarze maja na podłogach plytki i sprzataja chlustając wiadro wody na podlage i popychając wode do odpływu - to jest mój ideal. Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: podłoga? 20.11.16, 20:23 Prawie setkę (jest przedwojenny). Mam trzy koty, które "drą" pazurami, rzygają, rozlewają wodę - nie ma problemu, wystarczy sprzątać na bieżąco, co parę lat cyklinujemy i lakierujemy na nowo (wolałabym olejowanie, ale przy kotach to marny wybór). Jak często zdarzają się zalania typy pęknięta rura? Bo ja nie znam nikogo, komu by pękła (tym samym nikomu nie zniszczyła podłogi). Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: podłoga? 20.11.16, 20:24 Widzę, że pytałaś triss, ale się wmieszałam. Tak czy inaczej - sama prawda . Odpowiedz Link Zgłoś
hallbera.jarlakappi Re: podłoga? 20.11.16, 20:44 czyli musisz się meczyc z cyklinowaniem ja mam psa , calkiem sporego który jednym drapnieciem by porysowal drewno gorzej niż stado kotow w 10 lat Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: podłoga? 20.11.16, 20:46 Dla mnie drobna niedogodność, a uroda drewna bezcenna . Odpowiedz Link Zgłoś
olka.000 Re: podłoga? 20.11.16, 20:34 hallbera.jarlakappi napisała: > Chyba olena napisala kiedyś ze w katarze maja na podłogach plytki i sprzataja c > hlustając wiadro wody na podlage i popychając wode do odpływu - to jest mój ide > al. To weź sobie ten gres jeszcze połóż koniecznie na wszystkie ściany. I w każdym pokoju w rogu zamontuj kranik ze szlauchem, a obok postaw dyżurne gumiaki żebyś komplet do sprzątania miała na miejscu. Przy czym do salonu polecam jakieś gustowne Huntery. Odpowiedz Link Zgłoś
hallbera.jarlakappi Re: podłoga? 20.11.16, 20:45 dziekuje za troske, ale wystarczy podloga a wiaderko poki co to dam rade podnieść Odpowiedz Link Zgłoś
olka.000 Re: podłoga? 20.11.16, 20:57 hallbera.jarlakappi napisała: > dziekuje za troske, ale wystarczy podloga No ale przecież nie na wypadek "powodzi spowodowanej awaria rury". Ściany też zabezpiecz. > a wiaderko poki co to dam rade podnieść Póki co. Myślisz bardzo praktycznie, ale nie perspektywicznie. Nie młodniejesz. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: podłoga? 20.11.16, 21:03 Ja mam parkiet dębowy 17 lat. Był raz cyklinowany. Nigdzie nie skrzypi, nic się nigdzie nie wypaczyło. Nie ma szans na awarię rury, mieszkam w domu i jedyne rury gdzie coś może wypłynąć są w kuchni- gres i przedpokoju- płytki. Pralka w piwnicy. Myję podłogę na mokro - samą wodą lub z dosłownie kroplą Ludwika. W domu miałam bokserkę, yorkę i kota. Teraz mam buldoga francuskiego i kota. W międzyczasie bokserka szczenięta miała dwa razy a yorka cztery. Oprócz tego trójka dzieci Kwestia wykonania- trafiliśmy na parkieciarza z polecenia. Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: podłoga? 20.11.16, 20:06 Z czasem? Moja podłoga widać jeszcze nie osiągnęła tego etapu, a ma kilkadziesiąt lat (bliżej setki niż 20-tki). Zaleje? W jakim sensie? Odpowiedz Link Zgłoś
hallbera.jarlakappi Re: podłoga? 20.11.16, 19:58 ale to "twardo" to jest tylko w glowie przecież drewniana podloga miekka jak chmurka nie jest dla mnie podloga jest do chodzenia i żeby się z nia piescic nie trzeba było Odpowiedz Link Zgłoś
kolpik124 Re: podłoga? 20.11.16, 20:03 jak dla ciebie wylewka betonowa z Aksilbetem w kolorze gołąbkowym pieścić się nie trzeba hallbera.jarlakappi napisała: > ale to "twardo" to jest tylko w glowie > przecież drewniana podloga miekka jak chmurka nie jest > dla mnie podloga jest do chodzenia i żeby się z nia piescic nie trzeba było > > Odpowiedz Link Zgłoś
kouda Re: podłoga? 20.11.16, 20:57 Mam gres w calym domu, ale to parterowka, z wyjsciem na ogrod, z ogrzewaniem podlogowym i z dzieciorami, to byl kompromis. Walor uzytkowy takiej podlogi jest do nie do przecenienia. Zadnych ceregieli z pielegnacja, pieknie sie nagrzewa, nic jej nie niszczy, jest bezpieczna przy kominku itd to jest fajne, ale jednak drewno jest duzo przytulniejsze Odpowiedz Link Zgłoś
wipsania Re: podłoga? 20.11.16, 21:03 Ja tak samo, tyle że bez dzieciorów ale ze zwierzem dużym. Wcale nie tęsknię za parkietami. Odpowiedz Link Zgłoś
hallbera.jarlakappi Re: podłoga? 20.11.16, 21:17 ja się do podłogi nie przytulam już nie te czasy i nie to zdrowie żeby tyle pic Odpowiedz Link Zgłoś
marina2 Re: podłoga? 20.11.16, 21:03 rozważ drewno egzotyczne .mam lapacho olejowane od kilkunastu lat i nie ma żadnych śladów zniszczenia.od czasu do czasu jest przecierane olejem.w części domu jest merbau olejowany i ten jest nieco mniej twardy,ale naprawdę nieco. Odpowiedz Link Zgłoś
lieu Re: podłoga? 20.11.16, 22:24 oglądałam, ale to co widziałam wszystkie ciemne, ja wolę jasne podłogi Odpowiedz Link Zgłoś
dorek3 Re: podłoga? 20.11.16, 21:38 Jestem świeżo po remoncie. Polozylismy deskę z olejowanego, bielonego dębu, 7 mm drewna więc starczy nawet na kilka cylinowań. W temacie trwałości niestety wypowiem się dopiero za kilka lat. Odpowiedz Link Zgłoś
pelissa81 Re: podłoga? 21.11.16, 09:57 Ja w mieszkaniu mam parkiet lakierowany merbau. W mieszkaniach mało kto ma gres, widuję w domach czasem. Jest u teściów na całym parterze i jak dla mnie bardzo zimne i nieprzyjemne w odbiorze. W domu mam też dywany, bo ja lubię na nich siadać z dzieckiem. Odradzam jednak ciemne podłogi, merbau nie jest drogi, ale wszystko na nim widać (dwa koty). Odpowiedz Link Zgłoś