Dodaj do ulubionych

Robi kupę i zwiewa

28.11.16, 09:26
Mój kot tak robił. Jak tylko walnął kupsko w kuwecie, spierniczał jakby się paliło. Widok wpadającego z przerażeniem w oczach kota do pokoju oznaczał jedno - kupa!

Od tego czasu minęło 10 lat, kot już dawno w kocim niebie, a tradycję ucieczki przed kupą odziedziczyła moja mlłodsza. Tylko ona zbiega ze spuszczonymi majtkami ze stromych schodów krzycząc: to okropne mamusiu, nie mogę na to patrzeć!

Jak ją tego oduczyć? Zaraz idzie do przedszkola. Też będzie tak biegać?
Obserwuj wątek
    • stacie_o Re: Robi kupę i zwiewa 28.11.16, 09:29
      Z mojego doświadczenia i rozmów z innymi mamami wynika, że dzieci przedszkolne przestawiają się na poranną lub ledwo-co-wróciliśmy-do-domu-i-trzeba-biec kupę.
      • morekac Re: Robi kupę i zwiewa 28.11.16, 20:25
        Wiocznie to twoja wina,skoro twój kot i twoja córka zachowują się tak samo. wink
    • mallard Myślałem, 28.11.16, 09:32
      że znów będzie o jakimś uciążliwym sąsiedzie.
    • mamma_2012 Re: Robi kupę i zwiewa 28.11.16, 09:34
      Pewnie nie będziewink
      Mój czterolatek po zrobieniu woła mnie na poprawkę wycierania i chowa się gxieś w mieszkaniu. W przedszkolu tego nue prKtykuje.
    • magkul99 Re: Robi kupę i zwiewa 28.11.16, 09:36
      To jest naprawdę tak niezwykły temat , że trzeba było o tym napisać. Fuuuuuu
      • mamma_2012 Re: Robi kupę i zwiewa 28.11.16, 09:40
        Przesadzaszsmile
        O polityce nie, o kupach nie, to o czym mają rozmawiać matki?
        • sueellen Re: Robi kupę i zwiewa 28.11.16, 09:55
          No przecież każda szanująca się matka powinna choć raz w tygodniu pogadać o kupie i zupie. Ja tylko sprowadzam forum na właściwe tory!
          • seniorita_24 Re: Robi kupę i zwiewa 28.11.16, 10:06
            I o prezydencie oraz o Dody ....
          • magkul99 Re: Robi kupę i zwiewa 28.11.16, 10:08
            Daj coś o zupie- szukam właśnie inspiracji...
            • sueellen Re: Robi kupę i zwiewa 28.11.16, 10:18
              Dzięki że mi przypomniałaś - dzisiaj robię zupę krem ze słodkich ziemniaków i grillowanych porów z dodatkiem soku z pomarańczy! Do tego grillowany chleb z masłem czosnkowym.
              • rosapulchra-0 Re: Robi kupę i zwiewa 28.11.16, 10:22
                Mam wszystkie wymienione składniki. Daj przepis.
                • sueellen Re: Robi kupę i zwiewa 28.11.16, 10:47
                  Nie mam konkretnego przepisu. Zawsze robię na czuja według zachcianki i stanu lodówki. Pieczesz ziemniaki pokrojone w kostkę, na koniec wlączasz grilla i wstawiasz pokrojone pory. Lubie kiedy pory są właśiwie surowe w środku i tylko zgrilowane na zewnąrz. Kiedy już się ładnie przypieką, wyjmujesz, blendujesz, dodajesz rozmarynu, soku z pomaranczy (tylko troche, tak ze 3-4 łyżki - tyle co na dnie szklanki), solisz, pieprzysz, można tez dodać czegoś ostrego np chilli, dodajesz tłuszczu jaki lubisz ( ja używam świeżą oliwę, ale można użyć masła albo smietany). Jak mam rosół to dodaję rosół zamiast wody, ale jak nie mam to samą wodę, w ostateczności jakąś sztuczność czyli kosteczkę rosołową (jak ktos juz musi)
                  Czerstwy chleb kroję w kostki smaruję maslem z solą i rogniecionym czosnkiem, wrzucam na grilla i podaję z zupą.

Podobną zupe robię z dyni ale dodaję trochę grillowanej papryki.
                  • magkul99 Re: Robi kupę i zwiewa 28.11.16, 10:56
                    Brzmi pysznie, ale ty robisz z batatow? Ciekawe z ze zwykłych ziemniaków wyjdzie?
                    Muszę spróbować.
                    Do roboty😉
                    • sueellen Re: Robi kupę i zwiewa 28.11.16, 15:18
                      Tak z batatów - ma piękny pomarańczowy kolor i jest pycha smile
                  • rosapulchra-0 Re: Robi kupę i zwiewa 28.11.16, 11:29
                    Dzięki wielkie!
            • mamma_2012 Re: Robi kupę i zwiewa 28.11.16, 13:38
              Dziś zupa z cukinii. Podsmażasz cebulę, pora i czosnek. Cukinię trzesz na tarce, dorzucasz do podsmażanych rzeczy, potem oddajesz wodę lub bulion, białe wino i miksujesz. Dodatki do wyboru to mleko kokosowe, ser feta, śmietanka, pomidory czy cokolwiek co lubisz.
              • magkul99 Re: Robi kupę i zwiewa 28.11.16, 15:38
                Sueellen czekam na wątek o zupie, bo masz super pomysły.
                Na pewno dziewczyny coś jeszcze dorzucą i będą boskie obiady na tydzień.
                Zupy uwielbiam☺
    • paszewa Re: Robi kupę i zwiewa 28.11.16, 09:39
      mój kot nie wiem czy zwiewa, ale zupełnie nie zakopuje. Dziwny taki. Dzieci też nie zakopują.
    • lauren6 Re: Robi kupę i zwiewa 28.11.16, 09:43
      Poważna sprawa. U psychologa już byliście? Hormony tarczycy badaliście? Trzeba również wykluczyć Zespół Aspergera i molestowanie seksualne.
      • sueellen Re: Robi kupę i zwiewa 28.11.16, 09:56
        Ale z kotem czy z dzieckiem?
        • mallard Re: Robi kupę i zwiewa 28.11.16, 10:09
          sueellen napisała:

> Ale z kotem czy z dzieckiem?

No przecież sama napisałaś, że kot kitę odwalił już dawno, to co się tera pytasz?! tongue_out
    • gaga-sie Re: Robi kupę i zwiewa 28.11.16, 09:52
      Spytaj ją, czego tak naprawdę się boi. Czasem dzieci tak irracjonalnie reagują przy robieniu kupy, jakby obawiały się, że "coś" się z nich odrywa, wypada. Porozmawiaj z nią spokojnie, myślę, że z czasem problem sam minie.
      • ichi51e Re: Robi kupę i zwiewa 28.11.16, 11:25
        Dokladnie. Trzeba wyjasnic skad sie bierze kupa
        • ardzuna Re: Robi kupę i zwiewa 28.11.16, 18:35
          Tak, to bardzo zagadkowa sprawa.
    • berdebul Re: Robi kupę i zwiewa 28.11.16, 10:34
      Kup dziecku książkę o kupie (jest, serio) i przeglądaj temat.
      Chyba, że uważasz że dziecko jest następnym wcieleniem duszy z kota. big_grin To wtedy książkę o wędrówce dusz i rozwoju.
    • viridiana73 Re: Robi kupę i zwiewa 28.11.16, 12:53
      Mój leniwy kot w ogóle kupy nie zakopuje i nieraz jest tak, że relaksujemy się w salonie i owiewa nas chmura koszmarnego smrodu. Wszyscy mówią wtedy: "O fuj!! Fred, czemu nie zakopujesz kupy?" Potem ktoś się odzywa: "Może ktoś by to sprzatnął, bo można zdechnąc od tego smrodu?" I nagle okazuje sie, że nikomu nie chce się ruszyć tyłka i wszyscy stwierdzają: "A mnie to właściwie nie przeszkadza!", "Mnie też nie!"smilesmile
      Tak, nie tylko kot w tym domu jest leniwy.
      • hallbera.jarlakappi Re: Robi kupę i zwiewa 28.11.16, 13:16
        big_grin
        adoptujcie mnie, nikt nie pozna ze nie rodzona big_grin
        • viridiana73 Re: Robi kupę i zwiewa 29.11.16, 08:54
          Ależ proszę. Będzie Pani zadowolonasmile
    • beataj1 Re: Robi kupę i zwiewa 28.11.16, 12:55
      jeden z moich kotów musi kupę "wybiegać". Czyli: najpierw biega (galopuje po domu) a potem spokojnie idzie do kuwety....
      • karme-lowa Re: Robi kupę i zwiewa 28.11.16, 15:29
        Moja kotka wędrując do kuwety na kupę, przeraźliwie głośno miauczysmile
        I też nie zakopujetongue_out
        • sandrasj Re: Robi kupę i zwiewa 28.11.16, 15:59
          Mój pies zanim zrobi biega dookoła, dopiero jak zrobi ze trzy kółka to kuca i defekuje.
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: Robi kupę i zwiewa 28.11.16, 17:30
        O, to moje dziecko tak robi big_grin Jak zaczyna biegać od pokoju do pokoju bez ładu i składu, to już wiem, że coś się szykuje.

Ja nie wiem co te dzieci i koty... big_grin
    • ga-ti Re: Robi kupę i zwiewa 28.11.16, 15:33
      HA ha! Moja woła, żeby podziwiać i się zachwycać, teksty rzuca typu 'spójrz, mamusiu, jaką piękną kupkę zrobiłam, jest jak żółwik' big_grin
      Nie wiem, co poradzić wink
    • ginger.ale Re: Robi kupę i zwiewa 28.11.16, 17:39
      Omijałam i omijałam ten temat, ale w końcu zdecydowałam sie sprawdzić kto i dlaczego robi kupę i ZIEWA.
      Dzieki temu poznalam przepis ma zupę krem z batatów. :]
    • nangaparbat3 Re: Robi kupę i zwiewa 28.11.16, 20:43
      Dziwne. Moja mala robila, zaglądala i z zachwytem wolała: O, tata , mama i dwie coreczki!
      Kot bardzo starannie zakopuje, a jak przychodze do lazienki uprzątnąć, siedzi obok i przygląda się z wielkim zainteresowaniem.
      Może w domu u Was jest ktoś, kto okropnie się brzydzi kupy i daje to odczuc innym zywym istotom?
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: Robi kupę i zwiewa 28.11.16, 20:48
        Nooo, kot był smile Ale autorka nie napisała, czy córka miała z nim i jego fobią styczność.
        • nangaparbat3 Re: Robi kupę i zwiewa 28.11.16, 20:53
          big_grin
    • morgen_stern Re: Robi kupę i zwiewa 29.11.16, 11:02
      To atawizm. Moje też wypadają z łazienki jak oparzone, obojętnie co tam zdziałają. Koty opuszczają szybko miejsce, gdzie wydaliły, bo to silny zapach i mógłby naprowadzić na ich terytorium wroga lub konkurenta.
      • morgen_stern Re: Robi kupę i zwiewa 29.11.16, 11:03
        Oczywiście dotyczy to tylko kotów, nie dzieci big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka