Dodaj do ulubionych

Żal mi tego kierowcy i jego rodziny

20.12.16, 14:11
Tak, wiem, codziennie giną ludzie, ale jak słuchałam wczoraj żarliwych słów właściciela firmy, który mówił, że jego pracownik jest bardzo solidny, że on ręczy za niego, że to na 100% nie on był sprawcą, że nie mają z nim kontaktu, że żona dzwoni, że wszyscy się martwią i ciągle liczą na cud.
A tu święta z drugiej strony, choinki przystrojone, lampki migocą, pierniki pachną... i już dzisiaj wiadomo, że nie żyje, zastrzelony, posiniaczony, rany od noża.

37 lat, żona, osierocił syna. Przyjechał dzień wcześniej do Niemiec i firma nie chciała go rozładować. Musiał czekać długi na parkingu no i nie doczekał...
Obserwuj wątek
    • mamusia1999 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 14:16
      bardzo zal. zginal za cudza nienawisc. jak tu znalezc ukojenie?
    • marra8 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 14:24
      Ja też myślę o tym od wczoraj, od wysłuchania na żywo rozmowy z właścicielem firmy. Myślę że ona wiedziała od początku. Koszmarne święta sad
    • mamolka1 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 14:24
      Raz, żony i dziecka żal niesłychanie... Dwa - tego kuzyna-pracodawcy.... Żony nikt teraz nie będzie nachodził ( mam przynajmniej taką nadzieję na tą odrobinę przyzwoitości) .. A on jako właściciel firmy ma tłum dziennikarzy pod domem.. I odpowiada, mimo że głos mu się łamie - a to też jej krewny.... No i gdzieś czytałam o ojcu kierowcy - w szpitalu podobno leży i jeszcze nie wie.... Po ludzku strasznie mi smutno ...
    • kkalipso Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 14:29
      Też mi strasznie żal, z tego co mówią pracowity, sumienny człowiek. Jednak pech chciał że musiał się znaleźć w nieodpowiednim, niebezpiecznym miejscu i na święta do domu nie wróci. Następny zabity, ilu jeszcze ...
    • bei Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 14:38

Zal okropny, zyli wciaz w rozstaniach, czekaniach, tesknocie i taki koniec.
    • dzika41 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 14:40
      Wczoraj miałam nadzieję, że uciekł, leży gdzieś poturbowany/ nieprzytomny i dlatego nie ma z nim kontaktu....
      😡
      Współczuję rodzinie...

Dzisiaj rano widziałam na pasku w TVN24 że polskie MSW śle wyrazy współczucia dla Berlina a gdzie wyrazy współczucia dla tej polskiej rodziny?
      • edelstein Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 15:47
        Byly kondolencje dla wszystkich rodzin ofiar.Po co bijesz piane?
        • shell.erka Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 16:21
          Bo jest dzika
        • dzika41 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 16:45
          Edel umiesz czytać ze zrozumieniem?
          Napisałam że podali, że polskie ministerstwo składa kondolencje Berlinowi, tylko. I do tego się odniosłam.

Były kondolencje dla rodziny kierowcy? Nie widziałam, mam prawo nie śledzić wszystkich newsów, skoro się pomyliłam to przepraszam.
    • 1matka-polka Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 14:40
      Pewnie, potem muzułmanie będą leżeć wśród przystrojonych choinek i migoczących lampek zastrzeleni, posiniaczeni i z ranami od noża, potem my, potem znowu ktoś inny i tak do usranego końca świata.
    • milka_milka Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 14:43
      Mnie też bardzo żal. Mimo wszystko on nie miał żadnego wpływu na to, co się wokoło działo. Żal mi wszystkich ludzi, którzy tam zginęli.
      Swoją drogą zastanawiam się, czy jeżeli jednak okazałoby się, ze to świeżo przybyły na fali otwartych ramion p. Merkel "uchodźca", to np. rodziny mają możliwość zasądzenia rządu? urzędu kanclerza? p. Merkel osobiście za to, że w wyniku prowadzonej polityki zginęli cywile. Bo przecież jeśli w wyniku mojej decyzji, niedopatrzenia, złej organizacji czegoś, zginie człowiek, to prawnie byłabym postawiona w stan oskarżenia. A tu?
      • triss_merigold6 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 14:46
        Mogą próbować złożyć pozew przeciwko państwu jak mieszkańcy Calais.
        • araceli Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 15:23
          triss_merigold6 napisała:
          > Mogą próbować złożyć pozew przeciwko państwu jak mieszkańcy Calais.

A ta kopnięta przez Bułgara w metrze berlińskim kobieta może złożyć pozew przeciw władzom, które zgodziły się na poszerzenie UE?
          • triss_merigold6 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 15:31
            Niespecjalnie. Tu masz incydent chuligański, a w Calais działające przez całe lata koczowisko, które tylko państwo mogło zlikwidować siłami policji i wojska. Nieruchomości tych nieszczęsnych ludzi stały się niesprzedawalne i mają ujemną wartość więc nawet nie można mieszkańcom doradzić, żeby sprzedali domy i się przeprowadzili.
      • nenia1 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 14:49
        Też mam nadzieję, że jednak tym razem ktoś za to beknie finansowo. Wiadomo, że życia pieniądze nie wrócą, ale znając polskie realia pewnie facet był głównym żywicielem rodziny, w domu syn przed maturą, ciężko będzie miała teraz ta kobieta, bardzo ciężko.
        Ciekawi mnie dlaczego go nie rozładowali od razu jak przyjechał, tylko kazali czekać tyle godzin w jakiejś podejrzanej dzielnicy.
        • 1matka-polka Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 14:53
          Ale wy się lubicie brandzlować swoją nienawiścią big_grin
          • triss_merigold6 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 14:54
            A Ciebie konkretnie co bawi?
            • 1matka-polka Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 15:00
              Bawią mnie wasze małe, żałosne życia, pełne strachu, nienawiści i zazdrości wink
              • 1matka-polka Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 15:00
                Przepraszam "Wasze".
                • triss_merigold6 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 15:02
                  Nie myl aż tak silnych i osobistych emocji ze zwykłym obrzydzeniem w stosunku do innokulturowych z dzikich krajów i współczuciem dla rodziny człowieka, który tragicznie zginął.
                  • 1matka-polka Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 15:04
                    Oni czują do ciebie dokładnie to samo obrzydzenie, co ty do nich, dlatego się tak zachowują big_grin
                    • kolpik124 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 15:10
                      to po co przyjeżdżają tam gdzie ich brzydzi? mają Emiraty, Brunei, Katar, inna Arabie, dlaczego nie przyjmą ich ludzie dzielący z nimi kulturę i wiarę?
                      • 1matka-polka Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 15:13
                        Z takich samych powodów, z jakich Europejczycy zajęli Europę, obie Ameryki, Australię, pół Azji i Afryki big_grin
                        • scher Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 15:46
                          1matka-polka napisała:

> Z takich samych powodów, z jakich Europejczycy zajęli Europę, obie Ameryki, Australię,
                          > pół Azji i Afryki big_grin

Czyli:
                          1. Uznajesz to za najazd,
                          2. Stajesz po ich stronie. Wg ciebie mają prawo nas najechać i się nami brzydzić.

Dobrze zrozumiałem twoje stanowisko w dyskusji?
                          • 1matka-polka Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 15:51
                            Moje stanowisko w dyskusji jest takie, że wszyscy ludzie na całym świecie zachowują się tak samo parszywie i żałośnie. Jedyne czego pragną, to mieć coraz więcej i więcej, a napędzani są strachem i nienawiścią.
                            • scher Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 15:54
                              1matka-polka napisała:

> Moje stanowisko w dyskusji jest takie, że wszyscy ludzie na całym świecie zachowują się
                              > tak samo parszywie i żałośnie. Jedyne czego pragną, to mieć coraz więcej i więcej,
                              > a napędzani są strachem i nienawiścią.

Ty też? Twoi bliscy?
                              • 1matka-polka Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 15:56
                                Jak wszyscy, to wszyscy, jestem w końcu tylko człowiekiem i ubolewam nad tym od kiedy zyskałam świadomość.
                                • scher Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 15:58
                                  1matka-polka napisała:

> Jak wszyscy, to wszyscy, jestem w końcu tylko człowiekiem

Masz bardzo niską samoocenę.
                                  • 1matka-polka Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 16:02
                                    Równie nisko oceniam wszystkich innych, więc się wyrównuje.
                                    • scher Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 16:22
                                      1matka-polka napisała:

> Równie nisko oceniam wszystkich innych, więc się wyrównuje.

Wyrównuje się do dna.
                                      • 1matka-polka Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 16:39
                                        A to pech.
                                • triss_merigold6 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 15:59
                                  Hm... torebka foliowa na głowie mogłaby pomóc.
                                  • 1matka-polka Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 16:02
                                    Może samobójstwo rozszerzone big_grin
                            • nenia1 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 15:58
                              Taaaa, a ty jesteś ta jedyna wyjątkowa, która to zauważa...Pleciesz bzdury aż miło. Nie jest prawdą, że wszyscy ludzi są tacy sami. Są ludzie, który bez mrugnięcia okiem rozwalą szczeniaka o beton, albo pobiją dziecko na śmierć, albo w imię religii czy ideologii rozgniotą ludzi ciężarówkami, i są też inni ludzie, którzy z narażeniem własnego życia będą ratować innych, niezależnie od przekonań politycznych, rasy czy wiary.
                              Trzeba być ślepym albo głupim, żeby tego nie widzieć.
                              • 1matka-polka Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 16:01
                                Tak, tak widzę te tabuny które zmieniają świat z narażeniem własnego życia.
                              • 1matka-polka Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 16:04
                                No i nie zakładam hejterskich wątków.
                                • iskierka3 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 16:05
                                  Ten wątek jest hejterski?
                              • scher Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 16:24
                                nenia1 napisała:

> Są ludzie, który bez mrugnięcia okiem rozwalą szczeniaka o beton,
                                > albo pobiją dziecko na śmierć, albo w imię religii
                                > czy ideologii rozgniotą ludzi ciężarówkami, i są też inni ludzie,
                                > którzy z narażeniem własnego życia będą ratować innych,
                                > niezależnie od przekonań politycznych, rasy czy wiary.

Świetnie napisane.
                    • triss_merigold6 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 15:13
                      Ja jestem u siebie. Nie muszą przyjeżdżać do krajów w których aż tak wiele rzeczy im nie odpowiada.
                      • 1matka-polka Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 15:15
                        To akurat prawda, nikt nie jest tak bardzo u siebie jak Europejczycy...
                      • kozauwoza Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 21:05

> Ja jestem u siebie.
                        kto wie jak długo....
                    • kkalipso Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 15:14
                      Z zazdrości że żyjemy normalnie nawet w biedzie ale w miarę normalnie?
                    • iskierka3 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 15:41
                      Wiesz, wszystko wszystkim ale te roześmiane mordy są zupełnie nie na miejscu. I akurat w tym wątku nikt nie epatował nienawiścią. Najbardziej niestosowne są Twoje wypowiedzi.
                      • 1matka-polka Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 15:47
                        Nie zdążył się rozkręcić.
                        • iskierka3 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 15:58
                          I podkręciłaś żeby się działo?sad
                          • 1matka-polka Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 16:05
                            Skierowałam falę na siebie wink
                      • edelstein Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 15:49
                        Owszem epatowal,ale wpisy zniknely,miedzy innymi taki o moim lewackim pikajacym serduszku.
                    • wuika Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 15:45
                      Twoje uśmiechy w tym wątku są obrzydliwe.
                      • 1matka-polka Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 15:48
                        Dobrze, że przynajmniej ty się stosownie i adekwatnie zachowujesz.
                    • julita165 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 17:06
                      Pewnie tak. Jest tylko jedna istotna róznica - to oni przyjechali tu a nie my tam. Czy ktoś kogoś do Europy siła sprowadzał ? pewnie od czasów niewolnictwa nic takiego nie miało miejsca. Nie ogarniam po co pchać się w miejsce, gdzie wszystkich nienawidzę. To tylko wtedy ma to sens jeżeli tak nienawdzę że chcę gospodarzy wymordować. Ale w takim razie gospodarze mają święte prawo takiego gościa odesłać w kosmos.
                      • edelstein Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 17:16
                        A Polacy to pija i kradna tylko na terenie RP? i tez ich nikt nie odsyla.Chociaz w sumie to byloby wyjscie.Uwazam,ze ludzi,ktorzy nie zamirzaja sie dostosowac nalezy wyslac tam skad przybyli.Wszystkich.
                  • black.emma Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 15:56
                    Tris, jak dobrze, ze Ty jesteś taka opanowana. Nawrzucalabym tej chichoczacej mordce, a tak moge sie po prostu podpisać pod Toba.
                    • 1matka-polka Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 16:07
                      http://emots.yetihehe.com/1/buziak.gif
                      Też Cię kocham.
          • nenia1 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 14:55
            O czym ty piszesz chory człowieku?
            • 1matka-polka Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 14:59
              O waszym "zaangażowaniu" w sprawę.
        • myfaith Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 15:24

Mysle ze nie niemiecki Ordnung nie pozwolił na rozładunek bo: albo przyjechał 30 min przed zamknięciem magazynu wiec wymyślili ze: płacić za nadgodziny nie bedą a pozatym i tak był awizowany na następny dzien - wiec niech czeka do następnego dnia. A kierowcy spieszno bylo do domu ( pewnie ostatni kurs przed świetami) wiec wymyślił ze zjawi sie dzien wcześniej to kilkanaście godzin bedzie miał do przodu.....

Splot nieszczęśliwych okoliczności spowodował ze znalazł sie w złym czasie w tym miejscu.

nenia1 napisała:

> Też mam nadzieję, że jednak tym razem ktoś za to beknie finansowo. Wiadomo, że
          > życia pieniądze nie wrócą, ale znając polskie realia pewnie facet był głównym ż
          > ywicielem rodziny, w domu syn przed maturą, ciężko będzie miała teraz ta kobiet
          > a, bardzo ciężko.
          > Ciekawi mnie dlaczego go nie rozładowali od razu jak przyjechał, tylko kazali c
          > zekać tyle godzin w jakiejś podejrzanej dzielnicy.
          • mama.nygusa Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 16:53
            Nie on ot tak sobie nie przyjechal dzien wczesniej, to tak nie jest.W takich firmach raczej nie ma zmiluj, jestes zakontraktowany na dany dzien/godzine to w 99% przypadkow wczesniej nie wezma..
            Serdeczne wspolczucia dla rodziny, nawiasem mowiac, mam nadzieje iz dostana sowite rekompensatę z niemiec.
            • edelstein Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 16:55
              Za co maja dostac rekompensate z Niemiec?
            • joa66 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 17:02
              mam nadzieje iz dostana sowite rekompensatę z niemiec.

jeżeli masz na myśli ubezpieczenie, to obawiam sie, że się mylisz. Ubezpieczenie zwykle nie obejmuje ataków teerorystycznych (co nawiasem mówiąc mnie dziwi)

A chyba nie oczekujesz, że pańtswo płaci odszkodowania za przestępstwa dokonane na jego terytorium?
              • mama.nygusa Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 17:12
                Jak to mowi maz moj, od dzis klopoty z uzyskaniem odszkodawania za samochod(ubezpieczenie) bedzie miala polska firma, ubezpieczyciel bedzie sie migal, a dlaczego nie stal na parkingu itp.

Tak myslalam o odszkodawaniu od panstwa niemieckiego.
                • joa66 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 18:19
                  Które państwo płaci odszkodowania za przestępstwa dokonane na jego terytorium?
            • bistian Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 18:26
              mama.nygusa napisał(a):

> Nie on ot tak sobie nie przyjechal dzien wczesniej, to tak nie jest.W takich fi
              > rmach raczej nie ma zmiluj, jestes zakontraktowany na dany dzien/godzine to w
              > 99% przypadkow wczesniej nie wezma..

Niekoniecznie. Wszystko zależy od terminarza, pierwszeństwo mają samochody w terminie, żeby nie płacić odszkodowań. Jeśli jest miejsce, są ludzie chętni i jest czas, to się rozładowuje samochody, które przyjechały przed czasem, nie ma z tym problemów i nie jest to zakazane. W małych firmach, pracownik może zostać i będzie to rozliczone jako normalna godzina, też nie ma z tym problemów. Ale ludzie też mają swoją wydolność, jeśli to jest tylko przestawienie kontenera, to jest szansa na szybki rozładunek, jeśli potrzebna jest sztaplarka do wyładowania palet, to raczej nie będzie chętnego bo to trwa długo, a towar trzeba też poukładać z sensem w magazynie, nie rzucić byle jak.
              • mama.nygusa Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 18:37
                oczywiscie, ja o tym wszystkim wiem, odpowiadalm komus, kto napisal, ze pewnie przyjechal dzien wczesniej bo swieta, a to sie nie da tak dzien wczesniej bo cos tam.
                • myfaith Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 19:19
                  Przyjechał wcześniej bo tak udało mu sie logistycznie wszystko załatwić a byc moze starał sie to tak zorganizować (dyspozytor) bo zależało mu wlasnie ze względu na święta.

A ty zrobiłaś skrót pt."przyjechal wcześniej bo święta " co nie odpowiada temu co napisałam wcześniej.
                  Bardzo czesto kierowcy przyjeżdzają kilka godzin wcześniej niz maja podjechać na magazyn - stad potem problemy ze przed 6rano sznur ciężarówek tarasuje droge do fabryki -wink -(nie mówimy tu o centrach logistycznych bo to inna bajka)
            • myfaith Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 19:04
              Ale kto tu mówi ze przyjechał od tak sobie.Jechal z Włoch i mógł albo dojechać na parking - gdzieś na obrzeżach miasta (bo czas mu sie kończył) odczekać przepisowy czas i przyjechać zgodnie z rozkładem następnego dnia (czyli przebijać sie przez miasto i ryzykować bycie n-tym w kolejce do rozładunku) albo dojechać na ostatnich minutach z tachografu pod bramę magazynu rozładować sie -odczekać i od razu pojechać prosto do domu. To był rozładunek a nie załadunek - jesli dobrze zrozumiałam. Na załadunek rzeczywiscie towar i dokumenty mogłyby byc niegotowe.
              I owszem mozna przyjechać dzien wcześniej - z rożnych powodów ( zmiana trasy ,ilości miejsc załadunku/rozładunku w trakcie trasy,zastosowanie w poprzednim punkcie manewru pt.przyjezdzam wcześniej -bo akurat wcześniejsza trasa mi sie kończyła w pobliżu, dwóch kierowców na części trasy itp)

• dziennik-niecodziennik Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 15:35
          Bo tak się robi w transporcie. Do odbioru towaru i rozladowania transportu w firmach sa odpowiedni pracownicy i jesli ich juz np nie ma w pracy, to przewozacy musi czekac z rozladunkiem az przyjda. Na zamowieniach transportu jest dokladnie okreslone na kiedy kierowca ma dojechac, np na wtorek w godzinach 14-18 i najczęściej nie ma zmiluj, poza tymi godzinami na rozladunek nie ma co liczyc.
          • mozambique Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 15:49
            w NIemczech cos zrobic poza harmonogramem?? zapomnij
            • edelstein Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 15:53
              Mnostwo rzeczy robi sie poza harmonogramem.Ale jak masz osiem bram z trapami do rozladunku i wszystkie osiem jest zajetych przez kierowcow,ktorzy przyjechali zgodnie z planem,to dziewiatej bramki nikt nie wyczaruje. Szukanie winnych na sile.
              • yamilca197 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 15:59
                A jakie to ma wogole znaczenie. Nie mogl byc rozladowany to nie byl i tyle. Nie ma znaczenia.
                • nenia1 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 16:03
                  Cóż, zawsze mnie frapowały drobne rzeczy, które w konsekwencji powodowały poważne skutki. Gdyby był rozładowany to pewnie by żył. Być może zginąłby ktoś inny, być może nikt, tego nie wiemy. Ale trudno mówić, że to nie miało znaczenia. Dla tej rodziny to miało ogromne znaczenie.
                  • edelstein Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 16:13
                    Jakby przyjechal kiedy mial,a nie przed lub po okreslonych godzinach to moze tez by zyl,a jakby jechal droga x a nie y to moze stalby w korku i nie znalazlby sie w zlym momencie i miejscu,albo nie stalby w korku i juz by byl w drodze do domu,a jakby tak szef mu kazal jechac 20 grudnia to tez by bylo inaczej. Co maja na celu te gdybania?
                    • nenia1 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 16:17
                      Że życie to jeden wielki przypadek. Nie węsz we wszystkim ataku na Niemcy, będziesz zdrowsza.
                      • edelstein Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 16:20
                        Ataku na Niemcy?pytam sie co maja na celu te gdybania? Gdzie tam cokolwiek o ataku.Widze,ze zaczynasz sie poslugiwac chwytami trollisk.
                        • nenia1 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 16:26
                          Na razie to ty rozkręcasz największe jatki. Udało ci się w jednym wątku, przyszłaś do innego i czepiasz się celu gdybania. Ludzie rozmawiają z różnych powodów. Celem może być chociażby to, żeby zmienić zasady rozładowywania tirów albo zapewnić kierowcom bezpieczne warunki do czasu rozładunku, bo chyba widzisz, że dzieje się coraz gorzej.
                          Drugim celem jest pewna refleksyjność jak bardzo często życie człowieka zależy od drobnych okoliczności. Wystarczy ci celów, czy mam dalej wymieniać?
                          • edelstein Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 16:35
                            Zapomnialas dodac lewaczka i pikajace serduszko.Chyba kazdy wie,ze mnostwo rzeczy w zyciu jest zalezne od przypadku.
                            • nenia1 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 16:47
                              No i co z tego, że każdy wie? Jest jakiś zakaz mówienia o tym, o czym każdy wie?
                              • edelstein Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 16:56
                                Mowienie tego co kazdy wie,nazywa sie biciem piany.
                                • nenia1 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 17:05
                                  Aha, czyli jak Kieślowski nakręcił Przypadek to zdaniem edelstein bił pianę.
                                  • edelstein Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 17:06
                                    Widze roznice miedzy sztuka a dyskusja na forum,ty nie?
                                    • edelstein Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 17:07
                                      I chdzi mi o sztuke filmowa.
                                    • nenia1 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 17:13
                                      Sztuka też mówi. Nie wprowadzaj cenzury na forum, a jak masz na to ochotę to załóż swoje prywatne, ja nic nie mówię co masz pisać co nie, choć najczęściej bredzisz aż miło.
                                      • edelstein Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 17:18
                                        Ohh uderzamy w wysoki ton,cenzura,bredzenie.Mam prawo skomentowac twoje bicie piany,z reszta wiecej osob to zrobilo.
                                        • nenia1 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 17:22
                                          To nie jest wysoki ton, tylko zwykłe stwierdzenie faktów, być może dla ciebie faktycznie z nieco wyższej półki. Ty masz swoje prawo, ja mam swoje prawo pisać o tym o czym wszyscy wiedzą. Ty nadajesz interpretację (uwaga - trudne słowo) moim słowom jako bicie piany, bo jesteś histerycznie przewrażliwiona co widać w takich wątkach jak dzisiaj i wczoraj. Trudno mi odpowiadać za twoje problemy psychiczne.
                                          • edelstein Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 17:31
                                            Na cztery zdania,az w jednym dalas rade nie uprawiac chamstwa w bialych rekawiczkach.Brawobig_grin
                                            • nenia1 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 17:35
                                              Zawsze ci mogę napisać s...j, skoro ci przeszkadzają białe rękawiczki. Zdaje się też nie zrozumiesz, ale przynajmniej jest człowiek marnuje mniej czasu na idiotyczne dialogi z tobą.
                                              • edelstein Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 17:45
                                                Wreszcie pokazalas swoja prawdziwa twarz.Wystarczylo lekko zapedzic w rog i forumowa niunka pardą nienka z damy zmienila sie w chamowe.
                                                Widze,ze bardzo cie inspiruje twoja Pawlowiczbig_grin
                                                • nenia1 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 17:54
                                                  Ależ ty jednak głupiutka, poważnie sądzisz, że mnie gdzieś zapędziłaś?
                                                  Nie raz i nie dwa pisałam, że przeklinam, i wcale nie uważam sporadycznych przekleństw za chamówę, nie jestem omdlewającą panienką okrytą rumieńcem wstydu, lubię soczystość języka i jego zwięzłość, a nic tak czasem jej nie zapewnia jak riposta wujka Staszka. Kolejnym aspektem jest to, że do niektórych nic innego nie trafia.
                                                  • edelstein Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 17:59
                                                    Pozaklinaj rzeczywistosc jeszcze troche,moze ktos sie nabierzetongue_out big_grin
                                                  • ladyjane Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 20:53
                                                    Edel maść na hemoroidy się skończyła? To skocz do apteki. Czytać się ciebie nie da, czysta niemko z krwi i kości...
                                                  • edelstein Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 20:57
                                                    Alez cie boli
                                  • 1matka-polka Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 17:11
                                    Gdyby był zwykłym beztalenciem, to tak.
                          • yamilca197 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 17:55
                            nenia1 napisała:

Celem może być chociażby to, żeby zmienić zasady rozładowywania tirów albo za
                            > pewnić kierowcom bezpieczne warunki do czasu rozładunku, bo chyba widzisz, że d
                            > zieje się coraz gorzej.

W jakim sensie gorzej? Ilu kierowcow ciezarowek ginie miesiecznie w atakach terrorystycznych czy w wyniku zabojstw?

> Drugim celem jest pewna refleksyjność jak bardzo często życie człowieka zależy
                            > od drobnych okoliczności.

Owszem zalzey ale nie mozna przewidziec przyszlosci wiec nie mozna jej zapobiec. Wiec po co gdybac po fakcie?
                            • nenia1 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 18:04
                              Poczytaj sobie o tym, co się dzieje w Calais. Pilotów samolotów też wielu nie zginęło w zamach terrorystycznych a mimo to zmieniono wiele przepisów.

> Owszem zalzey ale nie mozna przewidziec przyszlosci wiec nie mozna jej zapobiec. Wiec po co > gdybac po fakcie?

Ojej przepraszam cię za to w skromnym imieniu własnym wraz ze wszystkimi filozofami determinizmu, że ośmieliliśmy się gdybać po fakcie.
                              • 1matka-polka Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 18:08
                                "Pilotów samolotów też wielu nie zginęło w zamach terrorystycznych a mimo to zmieniono wiele przepisów. "
                                Dobra okazja, żeby ograniczyć swobody obywatelskie.
                                • nenia1 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 18:09
                                  Niestety zawsze jest coś za coś, ale faktycznie można iść na żywioł i liczyć na łut szczęścia.
                                  • 1matka-polka Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 18:16
                                    Myślę, że na początek wystarczy zapoznać się ze statystykami. To łagodzi niektóre paranoje. Aczkolwiek inne może wzmagać, wszak większość ludzi umiera w domu lub w szpitalu suspicious
                                    • nenia1 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 18:21
                                      Tak, masz rację, napisz protest do linii lotniczych i wyłóż im swoje teorie o statystyce i paranoi, na pewno się ucieszą, bo zaoszczędzą sporo kasy na twoim genialnym rozgryzieniu problemu.
                                      • 1matka-polka Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 18:25
                                        Przecież ja piszę same oczywiste rzeczy a ty wydajesz się być urwana z choinki.
                                  • edelstein Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 18:18
                                    Wprowadzmy brak pojazdow mechanicznych w miescie,jest wieksza szansa,ze wpadniesz pod samochod niz,ze napatoczysz sie terroryscie.
                                    • nenia1 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 18:24
                                      Najlepiej od razu zaprzestać wszelkich działań antyterrorystycznych, po co coś robić, skoro tak mało ludzi zginęło? Szkoda kasy, więcej umiera latem z powodu fali upałów.
                                      • 1matka-polka Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 18:27
                                        Zaczynasz łapać.
                              • mama.nygusa Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 18:12
                                Swieza sprawa, kierowca w calais poszedl na poczte wyslac cmr-ki -dokumenty do kraju, niestety zostal pobity do nieprzytomnosci, szczeka zlamana, zebra itd.W bialy dzien pobity przez "uchodzcow'
                              • yamilca197 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 18:32
                                nenia1 napisała:

> Poczytaj sobie o tym, co się dzieje w Calais. Pilotów samolotów też wielu nie z
                                > ginęło w zamach terrorystycznych a mimo to zmieniono wiele przepisów.

Co sie takiego dzieje w Calais, zabija kilki kierowcow ciezarowek dziennie? A piloci sa juz calkowiecie bezpieczni i atak terrorystyczny sie na pewno im nie zdarzy?
                                Przepisow nie zmieniono tylko ze wzgledu na pilotow ale tez pasazerow i nie tylko bo to przynosi tez konkretne straty ekonomiczne.

> Ojej przepraszam cię za to w skromnym imieniu własnym wraz ze wszystkimi filozo
                                > fami determinizmu, że ośmieliliśmy się gdybać po fakcie.

Gdybaj sobie do woli,tylko na co to komu? Co to zmieni? Wiesz zapewne ze ludzie gina codzinnie wlasnie dlatego,ze znalezli sie w nieodpowiednim miejscu w nieodpowiednim czasie, nawet nie wyxhodzac z domu gina, sa mordowani. Zeby uniknac tego to najlepiej sie nie urodzic.
                                • nenia1 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 18:42
                                  Aha, czyli dzieje się coś dopiero wtedy jak ktoś ginie? No ciekawe podejście do życia.

> Gdybaj sobie do woli,tylko na co to komu? Co to zmieni?

A co zmienia twoje pisanie na forum co jesz na wigilię? A mimo to piszesz.
                                  • yamilca197 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 19:00
                                    nenia1 napisała:

> Aha, czyli dzieje się coś dopiero wtedy jak ktoś ginie? No ciekawe podejście do
                                    > życia.

Czekaj przeoczylam cos widocznie? Ostatnio kierowcy ciezarowek zablokowali Calais w protescie? Czekaj, polscy kierowcy dyskryminowani i ponizani - wczesniej nic mowili, przynajmniej slychac nie bylo ale czekaj atak terrostyczny uswiadamia ze jestesmy Chrystusem narodow.

> A co zmienia twoje pisanie na forum co jesz na wigilię? A mimo to piszesz.

Pisze o jedzeniu w watkach o jedzeniu to ma jakis sens. Natomiast gdybanie ze ktos mogl usiasc zanim sie przewrocil go nie ma.

Ps. Tak, wspolczuje rodzinie kierowcy tak jak i rodzinom innych zabitych. Gdybanie ze mogli nie isc na jarmark niczego nie zmieni.
                                    • nenia1 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 19:16
                                      yamilca197 napisał(a):

> Czekaj, polscy kierowcy dyskryminowani i ponizani - wczesniej
                                      > nic mowili, przynajmniej slychac nie bylo ale czekaj atak terrostyczny uswiada
                                      > mia ze jestesmy Chrystusem narodow.

Musisz się zdecydować, czy źle jest, że nic nie mówili, czy źle jest, że jednak mówią a wtedy wychodzą na Chrystusa narodów. Trochę taka sytuacja bez wyjścia.

• kaz_nodzieja Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 21:40
                                      Akurat ta rzecz jest wiadoma od dawna. Problem w tym, że nic nie zrobisz bo dyskryminować obecnie można wyłącznie ciemnoskórych i muzułmanów i słono za to zapłacić. Polaków czy Rumunów można dyskryminować bezkarnie.
                                      Zresztą sama wykazujesz takie poglądy. Dla Ciebie jak sama pisałaś, rasizm jest tylko wtedy jak ktoś ma inny odcień skóry. I tu widzisz jest podobnie. Dyskryminują faktycznie Polaków, ale że więcej jest takich ludzi jak Ty to o tym się nie mówi i nie wstawia za tymi ludźmi.
                          • ewa_mama_jasia Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 21.12.16, 10:33
                            Dokładnie. Taka refleksja będzie zawsze, jeśli czujemy z kimś jakąś więź. Wspominałam w poprzednim wątku o koledze z oddziału naszej firmy w innym województwie. Lubił chodzić po górach, zbierał pieniądze na wyprawe w Himalaje. Zebrał. Żegnając się przed wyjazdem w firmie mówił, ze to jego wyprawa zycia. Zeszła lawina, zginęło mnóstwo osób, w tym dwoje Polaków (jednym z nich by kolega).
                    • iskierka3 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 16:19
                      Zgadzam. Są rzeczy, których po prostu nie da sie przewidzieć. Równie dobrze byłby rozładowany po godzinach odjechał na jakis parking i by go ktos tam dopadł. Wtedy byłoby, że gdyby czekał pod magazynem zgodnie z przepisami to nic by sie nie stało.
                  • yamilca197 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 16:25
                    Co by bylo gdyby... on wiedzial na czym polegala jego praca. Tak, nie ma to juz zadnego znaczenia.
                    • nenia1 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 16:28
                      No chyba nie na walce z terrorystami.
                      • edelstein Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 16:37
                        Ktos mu kazal walczyc z terrorystami?byl po prostu ofiara,a ze on,a nie inny zarzadzil los,przypadek.
                        • kaz_nodzieja Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 21:37
                          Ten los ma konkretne imię. Angela.
                      • yamilca197 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 17:51
                        nenia1 napisała:

> No chyba nie na walce z terrorystami.

Rownie dobrze mogl zostac zamordowany z wielu innych powodow ktore siedza w glowach mordercow. Co to zmienia?
              • myfaith Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 16:12
                Owszem nie wyczaruje ale mozna poprosić zeby rozladowywujacy magazynierzy rozładowali kierowcę ktory przyjechał 30-40minut przed zamknięciem magazynu zgodnie z kolejką. Niemcy jednak (nie tylko ta nacja zreszta) ścisłe przestrzega godzin zamknięcia magazynu. Tak wiec jesli rozładunek miałby potrwać do 15.15 to nic z tego skoro magazyn jest czynny do 15- kierowca niech stoi. bo tak zostało ustalone i koniec. Nikt nie bedzie zostawał kilkanaście minut dłużej,nikt nie bedzie za to płacił jakiś nadgodzin. I tyle

W niektórych krajach ludzie stawiają ludzi ponad przepisami a w innych przepisy ponad ludźmi (tłumacząc to dobrem ludzi)

.Czyli tłumacząc - z niektórymi idzie sie dogadać a z innymi nie.

Znam to z autopsji

Nie sadze zby ktos szukał winnych na sile - po prostu zadziałał splot rożnych okoliczności.

napisała:

> Mnostwo rzeczy robi sie poza harmonogramem.Ale jak masz osiem bram z trapami do
                > rozladunku i wszystkie osiem jest zajetych przez kierowcow,ktorzy przyjechali
                > zgodnie z planem,to dziewiatej bramki nikt nie wyczaruje. Szukanie winnych na s
                > ile.
                >
                • edelstein Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 16:18
                  Ups ilez to razy towar przychodzil nie wtedy kiedy powinien i trzeba bylo rozladowywac,bo ci co mieli to jeszcze nie przyszli.To zalezy od konkretnej sytuacji.
                  • myfaith Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 16:25
                    W tej konkretnej sytuacji nie został rozładowany i kazali mu czekać do następnego dnia. Zycie.
                    • edelstein Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 16:30
                      Jak nie ma komu rozladowac,to nie ma.Lajf.
                • semihora Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 16:36
                  A myślisz, że w Polsce byłoby inaczei? Przyjechał nie w swoim czasie, więc musi czekać. Normalna sprawa.

Nie doszukujcie się na siłę problemów tam, gdzie ich nie ma.
                  • edelstein Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 16:39
                    W Pl to poza kolejka i po rozlozeniu czerwonego dywanutongue_out
                • minor.revisions Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 16:43
                  No Jezu, jeśli facet miał plan porwać ciężarówkę to raczej nie jest tak że odpuścił to atak gdyby ją rozładowali tylko albo przyczaiłby się na inną albo by się przyczaił na jakąś na stacji benzynowej czy parkingu dla ciężarówek gdy kierowca idzie zrobić siusiu.
                  • marra8 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 16:50
                    Swoją drogą ciekawa jestem na ile ta akcja była zaplanowana a na ile spontan. Przecież zamachowiec odpalał samochodód kilka razy żeby się nauczyć, a i wytyczne isis były takie, żeby brać co się ma pod ręką i atakować. No to wziął sad
                • minor.revisions Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 16:47
                  > W niektórych krajach ludzie stawiają ludzi ponad przepisami a w innych przepisy ponad ludźmi

Wiem że to zabrzmi dziwnie ale rozładowujący to też ludzie i mogą mieć zobowiązania po pracy (typu odebrać dzieci ze szkoły).
                • mamusia1999 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 20:50
                  ale to przecież nie jakieś biurokratyczne przepisy tylko umowny czas pracy ludzi. ktoś przerzucajacy codziennie tony towaru ma prawo do fajrantu o czasie. bo poza wynagrodzeniem za nadgodziny przegapi mecz syna itd. albo przemęczenie doprowadzi do wypadku.
                  myślę że akurat załoga tego magazynu dałaby wszystko, żeby wczorajszy dzień pracy odkręcić.
              • vendea0 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 20:33
                Edel ja na prawdę czytam to forum od lat , ale się nie wypowiadam. Jako właścicielka firmy transportowe napiszę Ci jedno - zamilknij na temat o którym nie masz pojęcia.
                • asmarabis Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 20:37
                  Edel w pracy transportuje staruszków z łóżka do łazienki i kuchni wiec wydaje jej sie ze na temat transportu wie wszystko
                  • kaz_nodzieja Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 21:35
                    A gdzie tam... To uczciwy, ciężki zawód.
          • maadzik3 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 16:12
            ale w tej sytuacji dziwi trochę że: albo po informacji że tego dnia nic z wcześniejszego rozładunku kierowca nie przestawił się choćby na parking dla tir-ów pod miastem/ na jego obrzeżach (są takie) albo nie umożliwiono mu zostawienia (załadowanego) auta na terenie firmy (na pewno strzeżonym i monitorowanym). Ostatecznie to nie jest tak że ktoś go w nocy napadł, ktoś go napadł o godz. 15.45 (wg GPS samochodu) więc był w załadowanym samochodzie w miejscu gdzie nie miał co liczyć na pomoc czy szybką interwencję. I to trochę zaskakuje, gdyż załadowany towarem tir to nie 10-letnia osobówka, nie stawia się go między dwoma drzewami ciesząc się że człowiek miejsce złapał. Coś musiało się bardzo źle poskładać (wiele cosi). Rodzinie kierowcy (i wszystkich ofiar) serdecznie współczuję
            • myfaith Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 16:19
              Wiesz -kierowcy moze zależało zeby następnego dnia jak najszybciej załatwić sprawę. Jazda w na parking i z powrotem ,przepychanie sie przez miasto - to strata czasu. Zdecydował pewnie stac pod brama (zeby byc pierwszym jakby co)
              • maadzik3 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 16:21
                pewnie masz rację sad niestety okazało się to fatalnym pomysłem sad
                • vendea0 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 20:35
                  Ale najczęściej innych możliwości nie ma. I właśnie pod tą bramą się stoi.
            • catroux Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 16:20
              'Maciej Wroński, przewodniczący Związku Pracodawców Transport podkreśla, że polski kierowca, który padł ofiarą zamachowca w Niemczech, musiał trzymać się sztywnych reguł czasu pracy. Jeśli chciałby odjechać w bezpieczne miejsce, czekałyby go kary za przekroczenie czasu pracy.'

Więcej: tvn24bis.pl/moto,99/smierc-polskiego-kierowcy-w-berlinie-zwiazek-kierowcow-chce-zmian,701237.html

• asmarabis Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 18:43
                Jak to bezpieczne miejsce ???
                Czy tam jest wojna czy co?
                Mam nadzieje ze Niemcy sowicie zapłacą za zniszczenie naszej ciężarówki !!!!!
                • maadzik3 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 19:32
                  a ty zostawiasz zwykły osobowy samochód a w nim kilka laptopow albo nowiutkich kamer np. tak gdziekolwiek (w Polsce)? A przecież wojny nie ma. Kradzieże z pak turów są plagą w Polsce i często policja przyjeżdża za późno. Gdzie indziej też nie są nieznane.Dlatego i z uwagi na gabaryty (takiego wozu byle gdzie nie postawisz i w wielu miejscach przeszkadza), i z uwagi na bezpieczeństwo przewożonego (czasem cennego bardzo) towaru i z uwagi na bezpieczeństwo kierowców tiry stają na dłużej w specjalnie dla nich wyznaczonych miejscach. wszędzie! Przy okazji: kiedyś jak miałam okazję mieć do czynienia z transportem gotowych nowiutkich tramwajów (wewnątrz Polski) to wysłanie ich koleją (mimo że nadawca i odbiorca mieli bocznice) nie wchodziło w grę. Mimo ochrony SOK ZAWSZE dojeżdżały okradzione. Puszczano je specjalnie dedykowanym specjalistycznym transportem drogowym (takim z indywidualnym zezwoleniem bo gabarytowo przekraczał wszystko). Wojna jaka w tej Polsce czy co?
                  • asmarabis Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 19:37
                    Porównujesz kradzież do terrorystycznego MORDERSTWA ?? ??????
                    Ale co to ma wspólnego ????
                    • maadzik3 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 19:41
                      przy jednym i drugim łatwo zginąć, bo kradzież bywa rozbojem z bronią w ręku nader często (zwłaszcza zorganizowana, z przeładunkiem wielotonowego i wartościowego ładunku tira)
                      • maadzik3 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 19:42
                        a poza tym bez sensu pytasz czy tam jest wojna. nie trzeba żadnej wojny żeby za stanie w ciemnym miejscu w pojedynkę z wartościowym towarem mieć problemy, czasem najwyższej niestety rangi
            • dziennik-niecodziennik Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 21:21
              Tirowcy maja najczęściej czas pracy planowany co do minuty. Po zakonczeniu przepisowego czasu pracy kierowca MUSI pauzowac. Czyli stac. Nie moze sobie jezdzic w poszukiwaniu parkingow z miasta na przedmieścia, bo dostanie taka kare ze bedxie trzy miesiace jeździł za darmo zeby to zaplacic. Ma pauze - stoi i juz.
              Mógł zostawic fure i pojechac taksowka do hotelu, ale to droga impreza i kierowcom sie to nie opłaca. Niewielu znam takich co tak robia.
              Na terenie firm przewaznie nie ma miejsca na parking dla TIRow.
              • vendea0 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 21:26
                Dokładnie tak jak napisałaś. Najczęściej wywalają auta za bramę, bo na terenie firmy nie wolno pauzować, a postój i załadunek / rozładunek jest naturalnie wpisany w pracę kierowcy. Tak to wygląda w rzeczywistości. Nie udzielałam się tutaj, ale z racji mojej pracy temat dotknął mnie bardzo mocno.
                • yamilca197 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 21.12.16, 08:19
                  vendea0 napisała:

> Dokładnie tak jak napisałaś. Najczęściej wywalają auta za bramę, bo na terenie
                  > firmy nie wolno pauzować, a postój i załadunek / rozładunek jest naturalnie wpi
                  > sany w pracę kierowcy. Tak to wygląda w rzeczywistości. Nie udzielałam się tuta
                  > j, ale z racji mojej pracy temat dotknął mnie bardzo mocno.

A w ta zaplanowana prace kierowcy nie miesci sie dojazd na bezpieczny parking, zabukowany wczesniej i zaplacony przez pracodawce? To taki problme to zaplanowac?
                  • bistian Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 21.12.16, 08:47
                    yamilca197 napisał(a):

> A w ta zaplanowana prace kierowcy nie miesci sie dojazd na bezpieczny parking,
                    > zabukowany wczesniej i zaplacony przez pracodawce? To taki problme to zaplanowa
                    > c?

To nie jest wszystko takie przewidywalne. Wystarczą roboty na drodze, mała stłuczka, korek na autostradzie i już się wszystko przesuwa. Kierowca przyjeżdża, często ma jakieś spóźnienie albo jest wcześniej. Musi przy tym stale pilnować godzin jazdy. Przyjeżdża, czeka, idzie się umyć, coś zje, pogada, załatwi papiery. W zasadzie często nie wie, co dalej, dowiaduje się na miejscu, skąd ma wziąć następny ładunek. Często polscy kierowcy nie znają języka, nie wiedzą, po co przyjechali. Są w trasie po 3 tygodnie, to samo w sobie jest męczące. Mają w kabinie swój kąt, telewizor i antenę satelitarną, nie chcą spać gdzie indziej, robią przy okazji za stróża.
                    Nikt kierowcy nie robi pod górkę, czasami się zdarzają sytuacje, że nie można zaproponować, nie ma wolnego miejsca, jest jakieś opóźnienie niekoniecznie z winy pracowników. Bywa. Taki zbieg okoliczności, w tym przypadku tragiczny.

Nie podoba mi się kierunek, w którym zmierza dyskusja. Kierowca zginął, bo został zabity, nie z powodu zaniedbań czy zbiegów okoliczności. Europa nie jest dżunglą, Afryką z lwami, nie ma wojny i innych poważnych zagrożeń, oprócz kradzieży. Stając na postoju, nie liczymy się z zabójstwem.
                    • kaz_nodzieja Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 21.12.16, 09:10
                      Europa jeszcze nie jest dżunglą, ale niektóre kraje robią wiele by nią była, a niektóre jej rejony przypominają już dżunglę, do której boją się zapuszczać kurierzy z przesyłkami (także za dnia), a nawet miejscowa policja.
                    • yamilca197 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 21.12.16, 09:23
                      Bistian ale sam napisales ze czasem sie zdarza opoznienie. To czasem jest wazne, bo czasem cos niezgodnego z planem sie zdarzy wszedzie. Jednak to nie jest tak ze zawsze tak jest, ze zawsze trzeba czekac 24h na rozladunek czy zaladunek, bo sie jest Polakiem,ze zawsze jest niebezpiecznie itd. Czytajac niektore posty mam wrazenie ze kierowca ciezarowki to ekstremalnie niebezpieczna praca i ze powrot z trasy calym o zdrowym jest praktycznie niemozliwy bo pobicia i smierc sa na porzadku dziennym. A to chyba nie tak, prawda?
                      Ja tez juz w tym watku napisalam ze ten konkretny kierowca zostal zamordowany, mial pecha znalezc sie w nieodpowiednim miejscu i w nieodpowoednim czasie i moglo sie to zdarzyc kazdemu innemu kierowcy,w kazdym innym kraju. Jednak niektore osoby probuja udowdnic zupelnie cos innego. Pytanie tylko po co?
                      • nenia1 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 21.12.16, 10:05
                        Ty jakbyś się z choinki urwała. Poważnie, pierwszy raz słyszysz, że praca kierowców TIR-a jest niebezpieczna? Oczywiście, nie aż tak, jak to przesadnie filtrujesz z cudzych wypowiedzi, że śmierć jest na porządku dziennym, ale co to w ogóle za idiotyczne kryterium powtarzane przez ciebie? Powiemy, że praca górnika jest bezpiecznie bo codziennie nie ginie po kilku? Sam fakt, że jeden człowiek wiezie w różne rejony świata najczęściej ładunek o znacznej wartości powoduje, że jest narażony na napady i kradzieże.

• yamilca197 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 21.12.16, 10:29
                          Neniu niczego nie opisuje w przesadny sposob a jedynie w oparciu o to co m.in ty napisalas. Przynajesz w koncu ze przesadzilas? To dobrze.
                          Wogole caly ten watek jest jakis dziwny. Oh jak mi zal rodziny zamordowanego kierowcy,skupienie sie na tym i na dyskryminacji polskich kierowcow ciezarowek, gdybanie co by bylo gdyby, trzeba zmienic przepisy itd.
                          Jak czesto zdarzaja sie takie morderstwa, jak czesto z construction side sa kradzione oczekujace ciezarowki i kierowcy mordowani? Owszem,kradzieze sie zdarzaja, ale morderstwa kierowcow sa raczej rzadkoscia, poza tym kierowcy o tym.wiedza i zazwyczaj robia tak zeby bylo bezpiecznie. Ten mial pecha bo ktos chcial ukrasc nie ladunek a ciezarowke, po to zeby zamordowac jak najwiecej ludzi, wiec niestety zamordowano i jego. Stalo sie. Zamordowano 12 osob,kiladziesiat jest rannych w tym wiele ciezko, pewnie wielu bedzie miec problemy zdrowotne na reszte zycia ale ty nie pochylasz sie nad nimi, nie piszesz jak bardzo ci ich zal...
                          To jak FB niektorzy znajomi Polacy zamieszczaj jakies zdjecia mapy Polski z ciezarowka w kolorach szarosci w ramach zaloby po polskim kierowcy a o innych ofiarach cisza, tak jakby nie istanialy. Polska prasa pisze o polskiej ciezarowce rozjezdzajacej ludzi na jarmarku. Tak,polska prasa to pisze. Czy Polacy maja az taki deficyt uwagi ze kazda okazje musza wykorzystac i na sile zaisteniec w centrum uwagi, chocby u siebie tylko?.
                          • nenia1 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 21.12.16, 10:50
                            yamilca197 napisał(a): (...)

Ja napisałam, że codziennie giną kierowcy ciężarówek, co najmniej kilku. Daruj sobie...
                            Jest to praca niebezpieczna z wielu względów i nie wiem z czym tu tutaj polemizujesz w ogóle, jakbyś w jakimś matriksie żyła, nagle przeżywasz iluminację i nie potrafisz z tym pogodzić. Dodatkowym zagrożeniem stają się obecnie sposoby przeprowadzania zamachów terrorystycznych przy użyciu samochodów ciężarowych. Jak widać można skutecznie zabić wiele osób, a samemu przy okazji uciec.

Wątek stał się dziwny bo przyszłaś edel i ty i jak to macie w zwyczaju zaczęły do dopier...ki na każdego słowa.

> Zamordowano 12 osob,kiladziesiat jes
                            > t rannych w tym wiele ciezko, pewnie wielu bedzie miec problemy zdrowotne na re
                            > szte zycia ale ty nie pochylasz sie nad nimi, nie piszesz jak bardzo ci ich zal
                            > ...

Do czego się jeszcze prz...sz? Do tego, że nie pochylam się na 12 osobami? Bo o nich nie napisałam? Nie napisałam też o zmarłych z głodu w Afryce i o bombardowanych ludziach w Syrii, ani o zabitym ambasadorze rosyjskim, ani o zmarłym sąsiedzie spod trójki. Tak, to oznacza, że ich wszystkim mam w dupie.

> Czy Polacy maja az
                            > taki deficyt uwagi ze kazda okazje musza wykorzystac i na sile zaisteniec w cen
                            > trum uwagi, chocby u siebie tylko?.

Powiem tylko tyle, chora jesteś, z takimi idiotyzmami szkoda nawet czasu polemizować.
                            • yamilca197 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 21.12.16, 11:18
                              nenia1 napisała:

> Jest to praca niebezpieczna z wielu względów i nie wiem z czym tu tutaj polemiz
                              > ujesz w ogóle, jakbyś w jakimś matriksie żyła, nagle przeżywasz iluminację i n
                              > ie potrafisz z tym pogodzić.

To ty przezywasz ta iluminacje bo to ty a nie ja zalozylas watek i w nim fantazjujesz.

> Wątek stał się dziwny bo przyszłaś edel i ty i jak to macie w zwyczaju zaczęły
                              > do dopier...ki na każdego słowa.

Watek dla ciebie stal sie dziwny bo przyszly osoby (nie ja i edel) ktore napisaly ci pare faktow, ktore nie zgodzaja sie z twoja wizja watku w swiatlach fantazji i iluminacji.

> Do czego się jeszcze prz...sz? Do tego, że nie pochylam się na 12 osobami? Bo o
                              > nich nie napisałam? Nie napisałam też o zmarłych z głodu w Afryce i o bombardo
                              > wanych ludziach w Syrii, ani o zabitym ambasadorze rosyjskim, ani o zmarłym sąs
                              > iedzie spod trójki. Tak, to oznacza, że ich wszystkim mam w dupie.

Nie napisalas bo nie sa wystarczajaco wazni,gdyby byli to ujelabys ich w swoim watku.
                              >
                              > Powiem tylko tyle, chora jesteś, z takimi idiotyzmami szkoda nawet czasu polemi
                              > zować.

Chora to jestes ty,bo patrzysz na wszystko ze tej swojej chorej perspektywy, podobnie jak chore sa polskie media poszace o polskiej ciezarowce rozjezdzajace swiateczny market i innych bzdurach typu dyskryminacja polskich kierowcow doprowadzila do tragedii..
                              • nenia1 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 21.12.16, 11:28
                                Dobra, niech ci będzie, masz rację. Doświadczenie podpowiada mi, że i tak nie zrozumiesz, a ja stracę czas na dialogi bez sensu.
                                • kaz_nodzieja Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 21.12.16, 11:32
                                  Idź w politykę.
                          • kaz_nodzieja Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 21.12.16, 11:02
                            A co? Ma nas nie obchodzić, że bezsensownie, z racji dziwacznej polityki innego kraju zginął nasz rodak?
                            • edelstein Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 21.12.16, 13:54
                              Znasz juz narodowosc i dane ?
                              • asmarabis Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 21.12.16, 14:31
                                Zdaje sie wszyscy juz znaja na calym swiecie, oprocz ciebie, zostajesz w tyle za calym swiatem smile
                              • kaz_nodzieja Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 21.12.16, 21:40
                                Imigrant "konfliktowego" pochodzenia.
                        • mimfa Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 21.12.16, 10:58
                          I to wszystko za najniższą krajową, bo tyle zarabiają kierowcy w moim regionie. Oficjalnie. I potem ew. renta też od najniższej jest liczona. Czy chociażby zasiłek chorobowy.
                          • vendea0 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 21.12.16, 21:13
                            Proszę Cię, nie pisz że kierowcy zarabiają najniższą krajową. Może niektórzy na papierze, ale do tego maja płacone delegacje które baaaardzo mocno ją przewyższają, ale nie o to chodzi w tym wątku i nie licytujmy się o to.
                  • kaz_nodzieja Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 21.12.16, 09:14
                    Praca kierowcy to nie praca (z całym szacunkiem do tego zawodu!) woźnej w szkole. Nie można zaplanować precyzyjnego czasu pracy, nawet przy dobrych chęciach wszystkich. Wystarczy wypadek (nie jego) na autostradzie i korek, roboty drogowe, stłuczka z nie jego winy, w końcu awaria.
                  • dziennik-niecodziennik Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 21.12.16, 11:01
                    mieści się, ale transport to nie jest tylko od A do Z - wystarczy jakies opóźnienie (wypadek, gorsze warunki jazdy rutynowa kontrola itd) i tracisz zapas czasowy. i d..pa zbita.
              • edelstein Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 21:26
                Ale byl srodek dnia,po co mial jechac do hotelu w dzien?
                • kaz_nodzieja Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 21:33
                  Bo znalazł się w dzikim kraju?
                • dziennik-niecodziennik Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 21:56
                  No jak mial dluzsza pauze, zdaje sie ze kilkugodzinna (osmiogodzinna? - nie wiem ile teraz jest) to mogl, pojechac, przebrac sie, cokolwiek. Ale nie dziwi mnie ze nie chcial.
                  Po prostu strasznego mial pecha. Strasznego. Szacun ze probowal walczyc i coz - zaczynam rozumieć czemu moj maz opowiada sie za powszechnym kontrolowanym dostepem do broni. Moze by sam odstrzelil sukinkotow i by zyl. I inni by zyli...
                  • kaz_nodzieja Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 21.12.16, 09:15
                    Sądząc po kraju i dzielnicy nie miał strasznego pecha tylko pecha. Strasznego pecha miałby gdyby takie zdarzenie spotkało go w Polsce czy w Czechach.
                    • dziennik-niecodziennik Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 21.12.16, 11:04
                      mial strasznego pecha, bo go zabili. a mogli go pobic, wyrzucic z kabiny i zostawic tam gdzie stał. wtedy miałby zwykłego pecha.
                      • kaz_nodzieja Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 21.12.16, 11:07
                        Nie, nie mogli. Nie są aż tacy głupi. Wiadomo, że zaraz po wyrzuceniu mężczyzna by zadzwonił po pomoc lub ktoś by się nim zainteresował.
                        • dziennik-niecodziennik Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 21.12.16, 11:22
                          O Jezu, mogli go pobić, związać, zakneblować, odciągnąć pod drzewo i tam zostawić albo wrzucic do jakiejś piwnicy. telefon mogli zabrac. mozna sobie wyobrazic pietnaście scenariuszy na unieszkodliwienie kolesia bez zabijania go.
                          • yamilca197 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 21.12.16, 11:27
                            dziennik-niecodziennik napisała:

> O Jezu, mogli go pobić, związać, zakneblować, odciągnąć pod drzewo i tam zostaw
                            > ić albo wrzucic do jakiejś piwnicy. telefon mogli zabrac. mozna sobie wyobrazic
                            > pietnaście scenariuszy na unieszkodliwienie kolesia bez zabijania go.
                            >
                            Z tego co napisano w prasie dzisiaj to nie zabili go od razu. Tak czy inaczej ktokolwiek to byl to nie zalezalo im przeciez na zyciu.
                          • kaz_nodzieja Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 21.12.16, 11:35
                            Można. Ale czy ludzie, dla których 12 (lub więcej) żyć "niewiernych", często w tym dzieci i kobiet to tyle co nic pochylili by się nad jednym niewiernym? Bądź poważna. Ci ludzie kilka tygodni temu planowali wytruć dzieci z pewnego niemieckiego przedszkola (mieli dostęp do dostarczanych tam lodów), a ulitowaliby się nad mężczyzną?
                  • 1matka-polka Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 21.12.16, 11:49
                    "Moze by sam odstrzelil sukinkotow i by zyl."
                    Taaa, na pewno. Twój mąż taki kozak? Niech poćwiczy zabijanie karpi przed Wigilią.
                    • dziennik-niecodziennik Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 21.12.16, 11:57
                      mój mąż akurat jest kozak i pewnie by mu ręka skoczyla w takich okolicznościach...
        • marra8 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 16:46
          nenia1 napisała:

> Też mam nadzieję, że jednak tym razem ktoś za to beknie finansowo. Wiadomo, że
          > życia pieniądze nie wrócą, ale znając polskie realia pewnie facet był głównym ż
          > ywicielem rodziny, w domu syn przed maturą, ciężko będzie miała teraz ta kobiet
          > a, bardzo ciężko.
          > Ciekawi mnie dlaczego go nie rozładowali od razu jak przyjechał, tylko kazali c

Na tym polega praca w transporcie, na czekaniu głównie.
          • nenia1 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 16:48
            Ale niech w takim razie czekają w jakiś bezpieczniejszych warunkach.
            • marra8 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 16:50
              Jak upłynie czas pracy to im nie wolno odpalić stacyjki
            • edelstein Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 17:01
              Nagle praca kierowcy stala sie taka niebezpieczna?lata tak to dzialalo,slyszalas o jakichs masowych napadach?
              • nenia1 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 17:11
                Tak owszem, praca kierowcy jest niebezpieczna, a teraz tylko się jej warunki jeszcze bardziej pogarszają. Można udawać, że problemu nie ma, w końcu to "tylko kierowcy i wiedzą na co się piszą", ale trudno udawać, że sytuacja jaka jest w Europie np. w okolicach Calais nie ma wpływu na bezpieczeństwo tego zawodu. Po zamachach na WTC też zmieniono wiele przepisów w lotnictwie, skoro ciężarówki stają się narzędziami do zabijania w rękach terrorystów a życie i zdrowie kierowców jest coraz bardziej narażone najwyższy czas zacząć zmieniać przepisy dostosowując je do tego co się dzieje, a nie odsyłać kierowców gdzieś na bok, bo nie ma kto rozładować.
                • edelstein Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 17:22
                  To decyzja kierowcy gdzie zamierza sie udac zanim zostanie rozladowany.Jesli zamierza spac w jakiejs bocznej uliczce to jego wybor.Chocaiz jestem za,by byl przymus parkowania na parkingach dla ciezarowek.
                  • nenia1 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 17:24
                    To w takim razie trzeba zmienić przepisy na takie, że to nie będzie decyzja kierowcy.
                    • edelstein Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 17:27
                      Niemozliwe do spelnienia,bo musialaby byc gwarancja,ze na parkingu x jest miejsce.
                    • kaz_nodzieja Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 21:32
                      Są takie przepisy we Francji. Kara jest bardzo wysoka.
                  • mama.nygusa Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 17:35
                    Nie do konca decyzja kierowcy, kierowca chcialby stac na strzezonym a jakze, pytanie takie kto ma zaplacic za ten parking klika eura, bo pracodawca nie chce sad

Sa firmy przyjazne kierowcom, udostepniaja nawe za darmo prysznic, ale sa takie i to wiekszosc, ze za brame nie wpuszcza.
                    • vendea0 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 20:40
                      A może nawet nie chodzi o kilka euro, które pracodawca chętnie zapłaci, tylko na parkingu nie ma miejsca, zanim kierowca znajdzie następny przejdzie 50km w jedną stronę, na powrocie następne, pomijając koszta paliwa i zanim na niego dojedzie czas pracy mu się skończy. Wiecie jaka jest kara za przekroczenie czasu pracy?
                      • edelstein Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 20:55
                        Doprawdy,od dawna sa appki gdzie pokazywane sa wolne miejsca dla ciezarowek.Akurat mam w rodzinie osobe jezdzaca na tirachtongue_out
                        • vendea0 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 21:09
                          Kobieto a ja mam kilka "tir-ów" i wiem z praktyki jak to wygląda. Wiesz co to czas pracy kierowcy i jakie są kary za przekroczenie choćby o 3 minut? Wiesz co to zakaz wjazdu w dzień do miasta? Albo wjedziemy w nocy i stoimy do rana "pod bramą" albo mamy spóźnienie. Nie mówiąc o sytuacjach gdzie na zrzutach awizowanych na konkretny dzień i konkretną godzinę czekamy dobę na rozładunek bo np. miejsca na magazynie nie ma. I te cuda dzieją się w między innymi w cudownych " Niemcach"
                          • edelstein Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 21:11
                            Nie podoba sie, wypad,nie ma zadnego obowiazku jezdzic po niemieckich drogach.
                            • vendea0 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 21:14
                              Ja nie piszę tylko o niemieckich drogach, bo te staram się omijać z daleka. Tak jest w całej europie, nie tylko w Unii. Ja miałam uchodźców na naczepie. I wiem jak to wygląda
                              • edelstein Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 21:22
                                Na szczescie
                                • vendea0 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 21:30
                                  Co na szczęście? Dla mnie pewnie tak, bo żadne moje auto tam nie było i moi "chłopcy" zjadą bezpiecznie do domu. Kobieto tępa jesteś i kończę z Tobą dyskusję, bo niegy nie zrozumiesz jak to jest bać się nie tylko o własnego męża , ale o 8 innych na których w domu żony i dzieci czekają
                                  • marra8 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 21:36
                                    szkoda nerwów, vendea0
                                    • vendea0 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 21:46
                                      Dzięki marra8, po prostu dzisiaj temat za bardzo mnie dotknął, bo na co dzień się o tych moich "chłopaków" zwyczajnie boję, i wczorajsza tragedia mnie przybiła, a debilne wpisy edel wyprowadziły z równowagi
                                      • marra8 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 21:52
                                        to jest troll, zmienia zdanie w zależności od tego gdzie więcej zamętu może zasiać. takie istoty żywią się emocjami które mogą wywołać.
                                        kiedyś miała taką taktykę:
                                        forum.gazeta.pl/forum/w,567,156199973,156199973,Francuzi_przychylniejsi_muzulmanom_niz_Polacy.html?p=156204673
                                        teraz znalazła sobie nowe zajęcie
                                        • edelstein Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 22:04
                                          Dziecino droga ten watek nie jest o uchodzcach,to nie jest watek o tych co sie nie chca integrowac.Zaloz takowy to zobaczysz czy mi sie zdanie zmienilo.
                                  • edelstein Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 21:48
                                    Skad ty mozesz wiedziec,kto jaki zawod w mojej rodzinie wykonuje i czego musze sie bac.Dla twojej informacji oblesna osobo,w Berlinie mam rodzine i wczoraj czekalam na wiadomosc czy sa cali.
                                    • vendea0 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 21:53
                                      Może wiesz z opowieści "dziwnej treści". Tzw. "uniwersytet parkingowy", a ja niestety wiem z autopsji, bo żyję tym 10 lat, tyle czasu sama mam firmę transportową, jak mało która wiem tutaj o czym piszę.
                                    • vendea0 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 22:09
                                      To dodam jeszcze że w centrum Berlina mieszka moja kuzynka z mężem i 2 dzieci, też rano zadzwoniłam i upewniłam się czy wszystko ok. Więc nie pisz mi takich bzdur
                        • milka_milka Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 21:10
                          Ty zawsze masz kogoś, kto potwierdzi każdą Twoją teorię.
                          • edelstein Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 21:12
                            W watku obok wypowiada sie zona kierowcy,pechowo,ze nie po mysli nowego nickabig_grin
                            • vendea0 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 22:46
                              Daj linka, bo nie wiem gdzie szukać, a chętnie z nią pogadam jako ta druga, gorsza, zła, wszystkiemu winna strona
                • yamilca197 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 18:00
                  nenia1 napisała:

> Tak owszem, praca kierowcy jest niebezpieczna, a teraz tylko się jej warunki je
                  > szcze bardziej pogarszają. Można udawać, że problemu nie ma, w końcu to "tylko
                  > kierowcy i wiedzą na co się piszą", ale trudno udawać, że sytuacja jaka jest w
                  > Europie np. w okolicach Calais nie ma wpływu na bezpieczeństwo tego zawodu.

Ale on nie byl w Calais i cokolwiek moglo mu sie przytrafic wszedzie,w Polsce tez.
                  • triss_merigold6 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 18:01
                    Cokolwiek to nie zastrzelenie przez islamistę. W Polsce mogłoby przydarzyć się wiele innych wypadków, ale nie akurat zamach terrorystyczny.
                    • edelstein Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 18:22
                      Jestes pewna.Polska ma otwarta granice,jako ostoja katolicyzmu moze stac sie b.szybko punktem honoru na mapie Isis
                      • triss_merigold6 [...] 20.12.16, 18:46
                        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                        • kaz_nodzieja Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 21:29
                          I powiedzmy sobie szczerze, niemile widziani.
                          • magdalenka79k Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 21.12.16, 10:08
                            Bez przesady. A to że nie było jeszcze w Polsce żadnego ataku terrorystycznego nie znaczy, że zaraz nie będzie. Ciapaci są bardziej widoczni, nie ma ich w Polsce? Chyba żarty w każdym większym a nawet mniejszym mieście ich trochę jest wystarczy spojrzeć ile jest knajp przez nich prowadzonych.
                            • kaz_nodzieja Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 21.12.16, 10:53
                              Jest ich nadal malutko w stosunku do całości populacji. Nie mają swoich całych dzielnic. Ba... Jakże mi ich żal... Nie mają nawet jednej całej ulicy....
                            • ira_08 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 21.12.16, 20:35
                              Nie o to chodzi. Co zrobi na świecie większe wrażenie: atak na Berlin czy na Warszawę?
                    • yamilca197 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 18:40

> Cokolwiek to nie zastrzelenie przez islamistę. W Polsce mogłoby przydarzyć się
                      > wiele innych wypadków, ale nie akurat zamach terrorystyczny.

A skad wiesz czy on beda mordowany wiedzial ze terrorysta?
                      Czekaj? Bo byl sniady?
                      • triss_merigold6 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 18:44
                        To chyba oczywiste. Był w islamskiej dzielnicy i został napadnięty przez śniadego.
                        • yamilca197 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 19:01

> To chyba oczywiste. Był w islamskiej dzielnicy i został napadnięty przez śniade
                          > go.

Dla ciebie oczywiste,ze kazdy sniady to terrorysta. A to wogole byla jakas islamska dzielnica?
                          • triss_merigold6 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 19:05
                            No,w Berlinie są islamskie dzielnice.
                            Nie każdy śniady jest terrorystą, ale na wszelki wypadek od śniadych mężczyzn należy trzymać się możliwie najdalej, bo są nieprzewidywalni.
                            • yamilca197 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 19:08

> No,w Berlinie są islamskie dzielnice.

Ta akurat byla?

> Nie każdy śniady jest terrorystą, ale na wszelki wypadek od śniadych mężczyzn n
                              > ależy trzymać się możliwie najdalej, bo są nieprzewidywalni.

Kolor skory o tym swiadczy? 😂😂
                              • triss_merigold6 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 19:12
                                W opinii kierowcy i właściciela firmy - tak.
                                Powiedzmy, że typ urody.
                                • yamilca197 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 19:17

> W opinii kierowcy i właściciela firmy - tak.

Aha. No w opinii ematek to wiele rzyczy wyglada tak a w rzeczywistosci calkiem inaczej.

> Powiedzmy, że typ urody.

😂😂😂😂
                                  • triss_merigold6 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 19:19
                                    Jeśli w brytyjskiej prasie możesz przeczytać rekonstrukcję wydarzeń i opis, że facet był w miejscu w którym widział "mostly muslims", to znaczy, że była to dzielnica islamska, taki mały Stambuł czy Kabul w Berlinie.
                                  • triss_merigold6 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 19:22
                                    A Ty nie odróżniasz Araba od białego czy Azjaty?
                                    • yamilca197 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 19:30

> A Ty nie odróżniasz Araba od białego czy Azjaty?

Pytam w jakim zakresie kolor skory determinuje przewidywalnosc? Od kiedy to kazdy z ciemniejszym kolorem skory jest terrorysta czy wogole muzulmaninem/islamista?
                                      Siedzisz w tej swojej dziurze Warszawce i widzisz swiat z dziwnej perspektywy.
                                      • triss_merigold6 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 19:35
                                        Normalnie - w Europie, zwłaszcza Zachodniej, prawdopodobieństwo zamachu lub ataku ze strony Araba jest większe niż ze strony przedstawiciela innej rasy (błagam, tylko nie pisz, że Arabowie to rasa biała, bo chyba tylko oni mają takie urojenia). Nie słyszałam np. o żółtych ludziach wjeżdżających w tłum ciężarówkami czy defekujących pod prysznicami na publicznych basenach.
                                        • yamilca197 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 19:47

> Normalnie - w Europie, zwłaszcza Zachodniej, prawdopodobieństwo zamachu lub ata
                                          > ku ze strony Araba jest większe niż ze strony przedstawiciela innej rasy (błaga
                                          > m, tylko nie pisz, że Arabowie to rasa biała, bo chyba tylko oni mają takie uro
                                          > jenia). Nie słyszałam np. o żółtych ludziach wjeżdżających w tłum ciężarówkami
                                          > czy defekujących pod prysznicami na publicznych basenach.

Co ty bralas ze tak pier....z? Kobieto opanuj sie. Czy ty wiesz ile ludzi na swiecie ma ten typ urody a nie sa ani terrorystami ani nawet muzulamnami/islamistami? Ty wrzucasz wszystkich o jednym typie urody do jednego worka twierdzac ze to sa nieprzewidywalni islamisci - terrorysci.
                                          • triss_merigold6 [...] 20.12.16, 19:50
                                            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                                          • asmarabis Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 20:17
                                            Zwariowalas?
                                            Czy kierowca dzwonił zaniepokojony do kuzyna ze na ulicach widzi Chińczyków albo Żydów ????????
                                            NIE NIE NIE
                                          • rosapulchra-0 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 21.12.16, 18:14
                                            Ciekawe, czy to samo by powiedziała patrząc prost w oczy run, która skarżyła się, że jej mąż niejednokrotnie był ofiarą ataków rasistów wrocławskich tylko dlatego, że ma ciemny typ urody, a jest Polakiem od pokoleń.
                                  • marra8 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 21:19
                                    yamilca197 napisał(a):

> triss_merigold6 napisała:
                                    >
                                    > > W opinii kierowcy i właściciela firmy - tak.
                                    >
                                    > Aha. No w opinii ematek to wiele rzyczy wyglada tak a w rzeczywistosci calkiem
                                    > inaczej.
                                    >

Opinii kierowcy nie da się zweryfikować, bo leży z kulką w szoferce. Taka jest właśnie rzeczywistość.
                                    No ale na pewno jego haniebne uprzedzenia były bezpodstawne. Śledztwo wykaże czy okolica nie była jednak osiedlem domów spokojnej starości rodowitych Niemców.
                              • aquella Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 19:25
                                była i to bardzo jedyni Niemcy byli w biurze firmy do której przyjechał
                        • edelstein Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 19:35
                          Akurat firmy spedycyjne nie znajduja sie na terenach zamieszkalych.Oprocz firm na tych terenach moze sie trafic co najwyzej burdel.
                          • kaz_nodzieja Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 21:26
                            Oj, co Cię tak na wspominki wzięło.
                        • rosapulchra-0 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 21.12.16, 18:09

> To chyba oczywiste. Był w islamskiej dzielnicy i został napadnięty przez śniade
                          > go.

Skąd wiesz, że był w islamskiej dzielnicy (o ile takowa istnieje)? Byłaś z nim?
                          • triss_merigold6 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 21.12.16, 18:54
                            No, pomyśl. Dzielnica, w której wokół widać głównie śniadych w typie arabskim JEST islamska.
                            • rosapulchra-0 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 21.12.16, 20:10
                              I tu się możesz grubo pomylić.
                  • nenia1 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 18:06
                    No i co, że nie był? Przecież ty nie pytasz gdzie był, tylko o przykłady pogarszającego się bezpieczeństwa kierowców tirów.
                • maadzik3 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 19:38
                  tu się nakłada wiele problemów: logistyka rozładunku (jak ciężarówka jest zapowiedziana na określony dzień i czas to w innym czasie może nie mieć jej kto i gdzie rozładować nie z braku chęci), bezpieczeństwo kierowców i towaru, tachometry i ostre przepisy o czasie jazdy (czasem kierowca ma do wyboru niebezpieczny postój lub złamanie przepisów o czasie pracy i potencjalny mandat). Trzeba by to jakoś uregulować, ale w przemyślany sposób, bo łatwo wylać dziecko z kąpielą
              • maadzik3 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 19:34
                Owszem, niemieccy i francuscy kierowcy masowo odmawiają wyjazdów tirami do Rosji i sporej części państw WNP. Przeładowuje się w Polsce i jadą Polacy albo Ukraińcy, w konwojach, z kijami baseballowymi a i to z duszą na ramieniu i napadów było naprawdę dużo. Żaden terroryzm, "zwyczajny" rozbój
                • triss_merigold6 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 19:36
                  Zgadza się. Tam jest duże ryzyko bycia zatrzymanym przez fejkowych policjantów i w najlepszym wypadku ograbionym z towaru
            • vendea0 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 20:36
              Kobieto, nie wiesz o czym piszesz. Co to są bezpieczne warunki? Gdzie mają stać?
        • ailia nenia 20.12.16, 20:19

Dlatego, że był umówiony z transportem na konkretny dzień i konkretną godzinę.
          Nie można sobie ot tak podjechać TIRem i kazać się rozładować poza kolejką.
          • nenia1 Re: nenia 20.12.16, 20:30
            Aha, czyli on o tym nie wiedział, że nie można.
            • ailia Re: nenia 20.12.16, 20:41
              nenia1 napisała:

> Aha, czyli on o tym nie wiedział, że nie można.

Nie wiem, czy wiedział.
              Myślę, że ta dyskusja idzie w złym kierunku. Nikt z nas tam nie był, prawie nikt nie pracował w spedycji, większość nie czyta w języku kraju, w którym nastąpiła tragedia, wszyscy się wypowiadają.
            • astrum-on-line Re: nenia 20.12.16, 22:14
              Pewnie jak mają czas i możliwość to rozładowują poza terminem (wcześniej). Widocznie wtedy nie mogli. Nie wiem, nie znam się na przewozie takich transportów.
              • vendea0 Re: nenia 20.12.16, 22:23
                No właśnie, chodzi o to że kiero nie miał zbyt dużego wyboru. Podstawiła się , nie zrzucili, kazali czekać za bramą, to jest norma w tej pracy. Znalazł się w złym czasie w złym miejscu. To jest prawdziwa tragedia która dotknęła jego rodzinę, ale również pracodawcę, bo wierzcie mi że to po człowieku którego to był pracownik to tak po prostu "nie spływa"
                • kkalipso Re: nenia 20.12.16, 22:35
                  To był również jego kuzyn.
                  • vendea0 Re: nenia 20.12.16, 22:41
                    Wiem, tym bardziej boli , i jego to tez dotkneło
                    • vendea0 Re: nenia 20.12.16, 22:42
                      I podziwiam za zachowanie "zimnej krwi" w całej tej sytuacji
                • kaz_nodzieja Re: nenia 21.12.16, 08:02
                  Wierzymy.
            • premeda Re: nenia 20.12.16, 23:39
              To nie do końca tak jest. W poprzedniej pracy, były sytuacje, że do załadunku wysyłałam większy sprzęt, żeby np. W godzinę się wyrobić, bo o 16-tej zamykana była firma na terenie której samochód się ładował, a kierowcy zależało. Mi tam było bez różnicy, bo płacone miałam za usługę. W obecnej firmie też różnie bywa, tutaj akurat z załadunkiem. Wystarczy awaria którejś linii i na magazyn z pakowania schodzi inny towar. Jak kierowca jest wcześniej na miejscu to może być też wcześniej załadowany, kwestia przygotowania wcześniej dokumentów, magazyn pracuje na 4-brygadowce.
        • mamusia1999 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 20:29
          pewnie przyjechał po godzinach pracy odbiorcy. albo awizo opiewało na dzień następny. pech, że zamachowiec akurat jego w tej sytuacji dopadł
    • onewoman Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 14:47
      Co to za sprawa? Może ktoś dać link?
      • milka_milka Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 14:48
        wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,21146944,wladze-niemiec-ofiara-w-ciezarowce-zostala-zastrzelona-najprawdopodobniej.html#Czolka3Img
    • lauren6 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 14:56
      Od wczoraj myślę o tym człowieku i jego rodzinie. Myślami już pewnie był z żoną i dzieckiem, kiedy wczoraj parkował ciężarówkę. Kto by mógł przypuszczać, że tak okrutna i bezsensowna śmierć czeka go w środku europejskiego miasta.
      • kaz_nodzieja Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 21:25
        Z tym "europejskim" to się spóźniłaś o jakieś 10 lat....
    • kropkacom Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 15:19
      Szczerze mówiąc nie słyszałam tej wypowiedzi, ale oczywiscie, że żal. Tak samo jak tych, którzy zginęli na tym jarmarku. Dzisiaj obudziłam się zlana potem. Śniło mi się, ze przed moimi oczyma z dachu wysokiej kamienicy zrzucani są ludzie (jakaś straszna szarpanina). W tym dzieci. Widziałam w ich twarzach strach i wiedziałam, ze tego upadku nie przeżyją. Obiektywnie miałam wczoraj udany dzień i zastanawiałam się skąd ta wizja? Teraz już wiem na jaki tor przestawił się mój umysł.
      • 1matka-polka Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 15:24
        Polecam leki przeciwpsychotyczne, złe wizje znikną jak sen złoty.
    • heca7 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 15:20
      A ja to jestem taka wredna i upierdliwa baba, która się zastanawia co to za firma nie chciała go rozładować? I kto mu pokazał miejsce do noclegu? Jeśli to standardowe procedury od zawsze stosowane to ok. A jeśli pierwszy raz się zdarzyło ...
      • mozambique Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 15:30
        standartowo jesli rozladunek jest no do 18-tej a tir przyjezdza o 19.00 to baj baj do jutra , czekaj sobie az do pracy przyjdziemy. NIezaleznie od firmy.
        a niepisanym zwyczajem jest ze kierowca "nierozładowany" spi w kabinie ( rozłądowany zreszta tez) a nie w hotelu.
        • heca7 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 15:37
          Ok. Nie znam się więc pewnie insynuuję.
          • mozambique Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 15:45
            zobacz sobei serial POlscy Truckersi , chyab na tvn turbo leci ( choc nie przysiegne) , tam jest to jasne:
            spóźniłes sie - czekasz, przyjechałes za wczesnei - czekasz. Gdzie czekasz ? nikogo to nie obchodzi , chya ze akurat firma wypaśna i ma wlasny parking dla oczekującyh tirów . JAk nie , to jadą na jakis parking przy autostradzie i spią do rana.
          • zlababa35 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 18:38
            Śpią w kabinach, na parkingach, w zatoczkach przy autostradach, za nocleg nikt im nie płaci, chyba, że z własnej kieszeni zabuliliby w eurasach...
            • yamilca197 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 18:47
              zlababa35 napisał(a):

> Śpią w kabinach, na parkingach, w zatoczkach przy autostradach, za nocleg nikt
              > im nie płaci, chyba, że z własnej kieszeni zabuliliby w eurasach...

Jednak kierowcy wiedza ze takie wlasnie sa warunki i dobrowolnie sie na nie decyduja. Kazda praca ma plusy i minusy, tym kierowcom chyba niezle placa, nie moga zaplacic za ten strzezony bezpieczny parking kilka euro z wlasnej kieszeni?
              • vendea0 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 20:49
                Ale ten parking musi jeszcze być. A gdzie go znajdziesz? Na prawdę wydaje Ci się że to jest jak z osobówką która wszędzie zaparkuje? Na stałych trasach kierowcy wiedzą , ale niestety bardzo często muszą parkować "na dzikusie". Bo czas pracy się kończy, bo rano będzie zakaz wjazdu do miasta, bo miejsca nie ma itp.
                • edelstein Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 20:59
                  Niezle oszczedzasz na swoich pracownikach,nawet im komorki z netem nie podarujesz by sobie sprawdzili dostepnosc miejsc,ba mozna wykonywac rezerwacjebig_grin
                  • vendea0 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 21:11
                    Po raz kolejny napiszę. Czy wiesz co to czas pracy kierowcy i czy wiesz jaka kara w Niemczech grozi za przekroczenie go choćby o minutę? Teraz mnie wywalą ale pie...sz jak potrzaskana nie mając pojęcia o temacie na jaki piszesz
                    • edelstein Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 21:16
                      I bardzo dobrze,ze jest czas pracy,wiesz dlaczego jest,bo tacy jak wy zajezdzali kierowcow kazac im jak najwiecej w jak nakrotszym czasie.Mozesz jezdzic po Pl wylacznie.Nic nie stracimy na tym,ze pare ciezariwek mniej bedzie rozjezdzac nam drogi.
                      • asmarabis Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 21:17
                        Czasy kiedy ciężarówki rozjeżdżały drogi skończyły sie u was wczoraj, teraz rozjeżdżają LUDZI
                • yamilca197 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 21.12.16, 08:31
                  vendea0 napisała:

> Ale ten parking musi jeszcze być. A gdzie go znajdziesz? Na prawdę wydaje Ci si
                  > ę że to jest jak z osobówką która wszędzie zaparkuje? Na stałych trasach kierow
                  > cy wiedzą , ale niestety bardzo często muszą parkować "na dzikusie". Bo czas pr
                  > acy się kończy, bo rano będzie zakaz wjazdu do miasta, bo miejsca nie ma itp.

A to tak trudno wczesniej parking znalezc, wczesniej zabukowac miejsce? Nawet jadac w nowe miejsce mozna to wczesniej ustalic. Mozna tak zaplanowac trase aby dotrzec na parking przez koncem czasu pracy. Moznw gdy sie chce,gdy pracownikowi i pracodawcy zalezy na bezpieczenstwie,mozna zrobic co sie da zeby mozliwie jak najlapsze zapewnic.
                  Ty twoerdzisz ze jestes takim pracodawca ale to co piszesz to glownie wymowki i udowadnianie ze sie nie da i tylko strach o pracownikow pozostaje.
            • edelstein Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 19:31
              Taki urok,ze jak jedzie sie za granice to sie buli w walucie kraju.Pretensje,ze firmy nie chca dac pracownikom kasy na hotel kieruj do firm.
              • vendea0 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 20:51
                Jaki kurna hotel? Kiero jest np. 10 dni w trasie, i co mimo ze ma kabine z 2 łóżkami (widziałaś kiedyś kabine w ciągniku? ) to ma co noc szukać hotelu? Pomyśl zanim coś napiszesz. Gdzie on ma szukać tego hotelu? Na autostradzie czy u dziurze zabitej dechami w której wypada mu pauza?
                • edelstein Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 21:19
                  Hotel dla ciezarowek, autohof.
                  • vendea0 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 21:35
                    Jesuuu jaka Ty tępa jesteś , nie pojmujesz że podjeżdżam pod rozładunek w tych Pier...... Niemcach , mam awizo na dzień i godzinę i słyszę magiczne "czekać" które trwa 24h . I co? ma szukać autohofu 50km dalej nie wiedziąc kiedy łaskawi faszyści (teraz już na pewno mnie wywalą") mnie zrzucą?
                    • edelstein Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 21:45
                      Biedulo naadal nie zainwestiwalas w komorke z appem pokazujacym wolne miejsca w okolicy?obsluga smartphona cie przerasta? Zglosilam twoj post do moderacji,jestes oblesna.
                      • vendea0 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 21:51
                        Nadal zrozumienie rzeczywistości Cię zwyczajnie przerasta i nie rozumiesz prostej sprawy - czas pracy - czas oczekiwania na za/wyładunek - wjazd do centrum miasta gdzie są zakazy godzinowe , czas dojazdu na parking na którym jest wolne miejsce. Kumam - trudny temat. Inteligencja mnie nie powaliłaś
                        • kaz_nodzieja Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 21.12.16, 08:05
                          Do robienia wzorków inteligencja nie jest potrzebna.
                    • bistian Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 21:47
                      vendea0 napisała:

> Jesuuu jaka Ty tępa jesteś , nie pojmujesz że podjeżdżam pod rozładunek w tych
                      > Pier...... Niemcach , mam awizo na dzień i godzinę i słyszę magiczne "czekać" k
                      > tóre trwa 24h . I co? ma szukać autohofu 50km dalej nie wiedziąc kiedy łaskawi
                      > faszyści (teraz już na pewno mnie wywalą") mnie zrzucą?

Już nie przesadzaj, tak się zdarza, co nie oznacza, że tak jest zawsze.
                      Znam sytuacje, że się przesuwa przerwę, wydłuża pracę czy w inny sposób idzie na rękę kierowcy, byle go załatwić i mógł jechać dalej.
                      Bywają też sytuacje, gdy Niemiec powie, że ma teraz przerwę i potem ma inną pracę, więc czas na rozładunek ma dopiero za dwie godziny i nic go nie obchodzi. Takie sytuacje też się zdarzają, ale to są tacy ludzie, oni zawsze mają ze wszystkim problem i konflikty ze wszystkimi.
                      Ogólnie, czym większa firma, tym mniejsza życzliwość i mniejsze zrozumienie dla człowieka.
                      • vendea0 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 21:56
                        Masz w 100% rację.
        • semihora Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 16:39
          Tak to właśnie wygląda.
        • lukrrecja Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 17:11
          ale on podobno już o 12 mówił temu właścicielowi, że go tego dnia "nie rozładują".
          • ailia Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 20:22
            ale on podobno już o 12 mówił temu właścicielowi, że go tego dnia "nie rozładują".

Bo przyjechał dzień za wcześnie. Miał umówiony termin rozładunku dzień później.
            • edelstein Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 21:20
              No i niedobrzy ludzie nie rozladowali go poza kolejka.
        • premeda Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 21.12.16, 00:11
          U nas firma zamykała się o 16-tej, a otwierała o 8-ej rano. Więc kierowcy który był o 15-tej bardzo zależało, żeby zdążyć do tej 16-tej, a załadowany towar wiózł do Włoch właśnie.
      • julita165 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 17:13
        Z obserwacji sytuacji w firmie transportowej mojego ex męża czekanie to jest standard. Nawet jeżeli jest wyznaczona godzina i kierowca dotrze na miejsce o odpowiedniej porze to ma szansę że rozładują samochód o czasie jak w rosyjskiej ruletce, tak w PL jak i zagranicą. Podobnym standardem jest też niewpuszczanie na teren firmy na czas oczekiwania. Tylko w dużych firmach, jakiś centrach logistycznych są miejsca postojowe dla oczekujących, mniejsze przeważnie obiektywnie nie mają miejsca "przechowywać" takiego TIR-a i wiecznym problemem jest gdzie też ten samochód ma bezpiecznie czekać. Do tej pory to były głównie obawy o zwykłych złodziei ale teraz...I nie jest takie proste powiedzieć żeby sobie pojechał na jakiś strzezony parking. Takich parkingów wcale nie ma tak wiele, miejsca też w nich są pozajmowane, rezerwowane, do tego dochodzą obowiązkowe przerwy w pracy kierowcy kiedy nawet kilaset metrów podjechać nie można.
        • nenia1 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 17:15
          Ok, rozumiem, że to nie jest proste, ale jak widać, trzeba będzie to zmienić. Jest mnóstwo pieniędzy na różne zasiłki i inne takie, może czas przeznaczyć też trochę pieniędzy na zwiększenie bezpieczeństwa dla kierowców.
          • edelstein Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 17:25
            Kto ma pokryc koszty?
            • kaz_nodzieja Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 21:21
              Państwo niemieckie, które aktywnie się przyczyniło do tych cyrków.
          • araceli Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 20:47
            nenia1 napisała:
            > Ok, rozumiem, że to nie jest proste, ale jak widać, trzeba będzie to zmienić. J
            > est mnóstwo pieniędzy na różne zasiłki i inne takie, może czas przeznaczyć też
            > trochę pieniędzy na zwiększenie bezpieczeństwa dla kierowców.

Może Polacy przestaną konkurować ceną?
        • asmarabis Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 18:46
          Ale ja nie rozumiem tej dyskusji. W państwie UE jest ZAGROŻENIE ŻYCIA jeśli siedzi sie w ciężarówce na ulicy????
          Czy wy siebie słyszycie ?
          • asmarabis Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 18:47
            I to o godz. 15 w środku dnia
          • rosapulchra-0 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 21.12.16, 18:47
            asmarabis napisała:

> Ale ja nie rozumiem tej dyskusji. W państwie UE jest ZAGROŻENIE ŻYCIA jeśli sie
            > dzi sie w ciężarówce na ulicy????
            > Czy wy siebie słyszycie ?

To naprawdę nie jest dziwne, że akurat ty NIE ROZUMIESZ tongue_out
        • vendea0 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 20:54
          Dziękuję. Pierwsza mądra wypowiedź
      • ailia Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 20:30
        >A ja to jestem taka wredna i upierdliwa baba, która się zastanawia co to za firma nie chciała go >rozładować? I kto mu pokazał miejsce do noclegu? Jeśli to standardowe procedury od zawsze >stosowane to ok. A jeśli pierwszy raz się zdarzyło ...

Malutka taka firemka na przedmieściach...
        www.thyssenkrupp.com/de/

Człowiek był umówiony na dziś. Pojawił się wczoraj. Powiedzieli mu, że nie rozładują go, bo jest kolejka.
        • asmarabis Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 20:34
          Nie przeinaczaj, w firmie nie było nikogo tylko pracownicy biurowi wiec jak mogła byc kolejka ???
          • mozambique Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 21.12.16, 10:23
            no skoro nie było tych fizycznych w magazyni e- to jak najbardziej mogla sie zorbic kolejak oczekujących tirów
            • bistian Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 21.12.16, 11:02
              mozambique napisała:

> no skoro nie było tych fizycznych w magazyni e- to jak najbardziej mogla sie zo
              > rbic kolejak oczekujących tirów

Dziwnie brzmią ci "fizyczni". W magazynie nie ma takich podziałów. Niewiele się robi ręcznie, idzie cały kontener, wtedy przy pomocy suwnicy. Jeśli jest wyładunek palet, to zazwyczaj są naraz dwie sztaplarki, jeśli jest późno, to zostaje jedna aż do końca wyładunku. To też jest ciężka praca, w temperaturze od minus 30 do plus 50, często w nadgodzinach. Kierowca czeka, załatwia swoje sprawy, a ludzie z magazynu uwijają się, żeby to zrobić swoją pracę możliwie sprawnie.
              Jeśli kierowca przyjechał po trasie i nie mógł jechać dalej, to i tak musiałby zaczekać, nawet po załadowaniu. Wtedy byłby pierwszy w kolejce rano i mógłby zaraz jechać dalej. Zdarzyło się, nikt nie przewidział zabójstwa.
    • barbibarbi Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 15:22
      Tragedia dla rodziny. Bardzo im współczuję, dziecko straciło ojca, żona męża, przed samymi świętami. I jeszcze w takich okolicznościach, żal człowieka.
      • aquella Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 19:14
        Dlczego nic nie ma w polskich mediach ? Anglicy wiedzą nawet jak zginął brat kierowcy 3 lata temu
        • marra8 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 21:28
          i mam nadzieję że nie będzie tego w mediach. to już jest rozrywka sępów..
          • aquella Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 21.12.16, 09:13
            są jeszcze normalni ludzie dla których wizerunek ofiary zamachu to nie rozrywka ale jakiś sposób jej upamiętnienia, nawet wzmianka o bracie jest aby współczuć jak wielką tragedię rodzina przeżywa
            • marra8 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 21.12.16, 10:27
              Nie, to jest sępienie na ludzkim nieszczęściu. Nie dziwię się szmatławcom, ale dzwię się panu Arielowi że wychodzi przed kamery i opowiada ze szczegółami o rodzajach ran które widział na zdjęciu zwłok kuzyna. Po co to upubliczniać? Czy ktoś myśli o żonie, którą łatwo namierzyć i uprzykrzyć jej życie (tak, tacy ludzie w gawiedzi też się zdarzają).
              • aquella Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 21.12.16, 16:09
                Pan Ariel jak widzisz jest jak byk z imienia i nazwiska na froncie ciągnika tira we wszystkich gazetach więc nie pozostało mu nic innego tylko bronić siebie i kierowcy, który tak a nie inaczej stracił życie i był jak Pan Ariel powiedział uczciwym i dobrym człowiekiem za którego ręczy, Trzeba mieć nieźle na.rane w głowie żeby to wykorzystywać do sępienia które nie wiem nawet na czym miałoby polegać, ktoś kogoś będzie prosił o autograf?
                • marra8 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 21.12.16, 17:23
                  Uznajmy po prostu że się nie zgadzamy w tym temacie. Ja uważam po prostu że informacje o tym że żona była w takim szoku że odmówiła identyfikacji, o tym że twarz ofiary była opuchnięta i podźgana, o tym że brat popełnił samobójstwo (jest już zdjęcie nagrobka w fakcie?) to jest po prostu napawanie się ludzkim nieszczęściem dla zysku.
    • zlababa35 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 18:35
      Chyba każdemu żal. Mnie szczególnie żal było wczoraj, kiedy niemiecka policja migała się, jak mogła, żeby nie potwierdzić tożsamości zabitego w ciężarówce. Rodzina, żona - musieli w tym momencie katusze przeżywać.
      No, ale poprawność polityczna ma swoje wymogi, psiamać.
      • edelstein Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 19:29
        Ty myslisz,ze niemiecka policja rodziny ofiar informuje przez wystapienie w tv?
      • araceli Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 19:38
        zlababa35 napisał(a):
        > Chyba każdemu żal. Mnie szczególnie żal było wczoraj, kiedy niemiecka policja m
        > igała się, jak mogła, żeby nie potwierdzić tożsamości zabitego w ciężarówce. Ro
        > dzina, żona - musieli w tym momencie katusze przeżywać.
        > No, ale poprawność polityczna ma swoje wymogi, psiamać.

Policja miała informować rodzinę przez telewizję??? Was już kompletnie porąbało!
        • zlababa35 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 19:50
          Niekoniecznie rodzinę. Dementowano też informację, że to martwy Polak był w kabinie. I po co te kłamstwa?
          • araceli Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 20:18
            zlababa35 napisał(a):
            > Niekoniecznie rodzinę. Dementowano też informację, że to martwy Polak był w
            > ikabnie. I po co te kłamstwa?

Może odróżnij co mówiła policja a co raportowali dziennikarze z 'przecieków'.
          • ailia Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 20:24
            Jakie kłamstwa? To była noc. Musieli wydobyć zwłoki, zrobić zdjęcia, przesłać je do Polski.
            W Polsce żona odmówiła identyfikacji. Musieli ściągnąć szefa firmy. On zidentyfikował.
            Przesłali informację Niemcom. Policja potwierdziła tożsamość zabitego.
          • edelstein Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 20:25
            Nie dementowano nic,bo nikt nie mowil o narodowosci pasazera klamczucho.
          • snakelilith Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 20:31
            Media dementowały, nie policja. Policja się na ten temat w ogóle nie wypowiadała, bo takie są procedury. Policja najpierw zabezpiecza ślady, sprawdza tożsamość ofiary, a potem informuje rodzinę, która ofiarę musi zidentyfikować. To trwa, jeżeli trzeba kogoś w tym celu sprowadzić z Polski. A dopiero potem zawiadamia się opnię publiczną, bo po co gawiedzi wcześniej ta informacja?
    • znowu.to.samo Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 20:33
      Mnie bardzo mocno żal tego człowieka, żył sobie, pracował uczciwie, pewnie kupił już prezenty...aż tu na jego drodze znalazł się jakiś stuknięty świr i zniszczył to wszystko...kiedy wreszcie przyjdzie opamiętanie i ludzie przestaną wierzyć w zabobony i bożków które nakłaniają do zbrodni...
      • asmarabis Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 20:36
        Nie kupił prezentów, ustalił z kuzynem ze dostanie dzień urlopu w piątek i idzie kupić prezent dla zony, słuchaj ze zrozumieniem
        • znowu.to.samo Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 20:55
          Z toba nie gadam trollu asma cos tam
    • kaz_nodzieja Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 21:18
      Też bardzo współczuję. Podobno polskie, rumuńskie i bułgarskie ciężarówki są zawsze rozładowywane na samym końcu, gdy te lepsze (francuskie, niemieckie) są już rozładowane.
      • bistian Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 21:34
        kaz_nodzieja napisał(a):

> Też bardzo współczuję. Podobno polskie, rumuńskie i bułgarskie ciężarówki są za
        > wsze rozładowywane na samym końcu, gdy te lepsze (francuskie, niemieckie) są ju
        > ż rozładowane.

Kierowcy są dość zgranym towarzystwem, jeden drugiemu pomoże, bez względu na narodowość. Rozładowane poza kolejnością są firmy, z którymi się współpracuje stale i kierowców się zna, ale w Polsce jest tak samo. Reszta jest traktowana tak samo, a kierowcy sobie pomagają, często uczestniczą wspólnie w przygotowaniach do załadunku i wyładunku, bo im też zależy na czasie. Nie ma czasu na rozróżnianie kierowców i ładunków, robi się szybko swoje i ciągnik wyjeżdża. Tak jest w każdym razie w Niemczech.
    • kaz_nodzieja Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 21:55
      Właściciel mówił, że wysyłano mi sms z groźbami, a na stronie firmy pisano obrzydliwe rzeczy (uznając wtedy, że to jego/jego kierowcy wina).
      Zastanawiam się jakiego rodzaju ludzie mogli coś takiego pisać, i wychodzi mi na to, że na pewno nie "rasiści i ksenofobii" bo ci od razu obstawili kogo trzeba.
      Wychodzi mi na to, że ludzie pokroju snake czy edel bądź innych "lewaków wspierających ideowo imigrantów konfliktowego pochodzenia"
      • edelstein Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 22:00
        Aha czyli ja twierdze,ze to wina kierowcy?przestan juz manipulowac,jestes co raz to zalosniejszy
      • snakelilith Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 22:51
        kaz_nodzieja napisał(a):

kaz_nodzieja napisał(a):

> Właściciel mówił, że wysyłano mi sms z groźbami, a na stronie firmy pisano obrz
        > ydliwe rzeczy (uznając wtedy, że to jego/jego kierowcy wina).
        > Zastanawiam się jakiego rodzaju ludzie mogli coś takiego pisać, i wychodzi mi n
        > a to, że na pewno nie "rasiści i ksenofobii" bo ci od razu obstawili kogo trzeb
        > a.
        > Wychodzi mi na to, że ludzie pokroju snake czy edel bądź innych "lewaków wspier
        > ających ideowo imigrantów konfliktowego pochodzenia"

Wyhamuj może trochę kaznodzieja, bo na razie do grupy osób piszących obrzydliwe rzeczy należysz ty. I chyba mnie mylisz ze swoim odbiciem w lustrze, bo ja nie wiem skąd ci przyszło do twojej chorej głowy, że pisałabym jakieś oskarżające smsy do rodziny ofiar. Zwyczaj linczowania ludzi bez dowodów praktykowany jest może w twoim otoczeniu moralny karzełku, w moim całkowicie nieznany.
        • joa66 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 20.12.16, 23:45
          Zwyczaj linczowania ludzi bez dowodów praktykowany jest może w twoim otoczeniu moralny karzełku, w moim całkowicie nieznany

wink
        • lodomeria Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 21.12.16, 00:30
          Tuż po informacjach o wypadku pojawiły się insynuacje, że polski kierowca pewnie zapił, albo że nie przestrzegał przepisów i zasnął za kierownicą.
          • edelstein Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 21.12.16, 07:30
            Gdzie niby sie pojawily?
        • rosapulchra-0 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 21.12.16, 20:09
          gazeciarz pewnie sam wysłał do właściciela firmy kilka takich mailii..
      • jagienka75 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 21.12.16, 09:32
        > Wychodzi mi na to, że ludzie pokroju snake czy edel bądź innych "lewaków wspier
        > ających ideowo imigrantów konfliktowego pochodzenia"

oczywiście, że tak.
        nikt przy zdrowych zmysłach tego nie zrobi, tylko ktoś ze zrytym beretem. te dwie osoby akurat do takich należą.
        • zlababa35 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 21.12.16, 11:23
          Po zapoznaniu się z "twórczością" obu pań to ja się zastanawiam, co one w ogóle robią na polskim/polskojęzycznym forum... Powinny się udzielać na jakimś islamoluby.de i kwita wink.
          • edelstein Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 21.12.16, 13:51
            Po zapoznaniu sie z twoja tworczoscia smiem stwierdzic,ze kazdy kto nie skacze op gardel wszystkim muzulmanom jak leci jest wg ciebie jakims obronca czy cholera wie co
          • snakelilith Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 21.12.16, 14:05
            zlababa35 napisał(a):

> Po zapoznaniu się z "twórczością" obu pań to ja się zastanawiam, co one w ogóle
            > robią na polskim/polskojęzycznym forum... Powinny się udzielać na jakimś islam
            > oluby.de i kwita wink.

Apel o to, byś najpierw zapoznała się z moją twórczością pewnie nic nie da, bo betonu o raz ukształtowanych uprzedzeniach nic nie przekona. Ale co do reszty, to dziecinko, nie będziesz mnie pouczać, gdzie mi wolno się udzielać, a gdzie nie, bo to jeszcze nie te czasy, choć pewnie za taką dyktaturą jedynej słusznej myśli narodowej tęsknisz, złababo, jagienko, czy jak tam ci teraz.
          • asmarabis Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 21.12.16, 14:37
            Juz to bylo tlumaczone. Obie panie + pan Baltycki sa pod wplywem sluzb niemieckich ktore tropia w internecie "rasistowskie" wpisy. Zostali zlapani na takich wpisach (jak wejdziesz w historie nicka to widac ze wpisy zmienialy kierunek nieml z dnia na dzien z krytycznych do uwielbiajacych muzulman) i jako warunek unikniecia kary (podobno to moze byc grzywna albo zabranie dzieci do rodziny zastepczej) musza teraz do odwolania robic zamieszanie i trollowac w watkach krytykujacych muzulman.........
            • rosapulchra-0 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 21.12.16, 20:03
              To wasze chore wymysły. Nic poza.
    • nowi-jka Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 21.12.16, 07:47
      Straszna tragedia. Ze wzgledu na te bliskie swieta smutek poteguje. Ci Niemcy tez poszli cieszyc sie choinka piernikami i klimatem swiat na jarmarku...
      W Katolicyzmie mówi sie ze jestesmy dziecmi Boga, ze Bóg to nasz ojciec...
      Wyobrażmy sobie dzieci bawiace sie w pokoju. Sprzeczaja sie, zabieraja sobie zabawki, godza i popychają... a my obok siedzimy, popijamy kawkę i przygladamy sie z dumą jak swietnie rozwiazuja zadania itd ale zabawa przybiera na sile. Ktos zaczyna byc niebezpieczny. Co robi kochajacy ojciec? Wkracza i mówi ze maja sie bawic grzecznie. Gdzie zatem jest ten miłosierny Bóg Ojciec? Przybiera ta zabawa w swiat zły obrót dlaczego nei ingeruje, nie skarci jednego lub drugiego?

Bo go nie ma. A jesli jest to jakis sadysta.
      • allut5 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 21.12.16, 08:29
        Swoje problemy egzystencjalne mogłabyś rozwiązywać nie na koszt cudzej tragedii.
      • dotcomhaha Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 21.12.16, 18:56
        Chyba totalnie nie ogarniasz zagadnienia.😀Bog dał ludziom wolna wolę.zeby mogli wybrać miedzy dobrem a złem,za co pózniej adekwatnie spotka ich nagroda bądź kara,niebo i piekło.Bog nie ingeruje w niczyje postawy i wybory życiowe.dal ci rozum,dał ci prawo do decydowania o tym ktora ścieżka pójdziesz,wskazał ci drogę -to czego naucza kościół katolicki.a co z tym zrobisz ,to juz kolokwialnie twoja broszka.podczas sądu ostatecznego wszyscy bedą rozliczani ze swojego życia.to ludzie ludziom gotują piekło na ziemi.i tyle.
        • q_fla Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 21.12.16, 19:35
          Amen.
        • nenia1 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 21.12.16, 19:44
          dotcomhaha napisał(a):

> Chyba totalnie nie ogarniasz zagadnienia.😀Bog dał ludziom wolna wolę.zeby mogl
          > i wybrać miedzy dobrem a złem,za co pózniej adekwatnie spotka ich nagroda bądź
          > kara,niebo i piekło.

Taaaa, tylko nie przemyślał jednej sprawy, że wolna wolna osoby słabszej np. dziecka nie daje mu żadnego wyboru w sytuacji konfrontacji z wolną wolą dorosłego. Jak jakiś s..l zgodnie z własną wolną wolą daną przez Pana będzie to dziecko chciał katować to to zrobi, a wolna wola dziecka nie ma żadnego znaczenia.
          I cóż po nagrodzie w niebie? Tym bardziej, że to żadne zasługa ani wolny wybór zostać skatowanym na śmierć. Więc niby za co ta nagroda. To już raczej zadośćuczynienie. No ale wtedy jest to sprzeczne z koncepcją wolnej woli.
        • kozauwoza Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 21.12.16, 19:54
          dotcomhaha napisał(a):

> Bog nie ingeruje w niczyje postawy i wybory życiowe.

to po co Ci on w ogóle?
    • jesienna.nuta Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 21.12.16, 10:04
      No i nareszcie policja niemiecka przyznała, że Polak walczył do końca. Był bardzo pobity, wręcz zmasakrowany sad
      Szkoda sad
      Bardzo współczuję Rodzinie zamordowanego Polaka sad
      • kozauwoza Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 21.12.16, 20:46
        jesienna.nuta napisała:

> No i nareszcie policja niemiecka przyznała, że Polak walczył do końca.

chyba każdy normalny walczy do końca o życie....
        • scher Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 21.12.16, 20:58
          kozauwoza napisała:

> > No i nareszcie policja niemiecka przyznała, że Polak walczył do końca.
          > chyba każdy normalny walczy do końca o życie....

O cudze walczy nie każdy.
          • kozauwoza Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 22.12.16, 15:59
            scher napisał:

> O cudze walczy nie każdy.
            no nie każdy ale ten człowiek walczył akurat o swoje życie.
    • lusitania2 Re: Żal mi tego kierowcy i jego rodziny 21.12.16, 11:00
      neńka, nie rozliczasz żadnej firmy transportowej?
      Jak rozliczasz, to utnij z właścicielem pogawędkę o specyfice pracy w jego branży, a jak nie rozliczasz, to wproś się do kogoś, kto zna temat.
      Jest duża szansa, że przestaniesz wtedy tu wypisywać bzdury, od których zęby bolą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka