Dodaj do ulubionych

Nie umiem znaleźć zapachu

22.12.16, 10:25
Ciągle pachne tym samym na przemian i już mi się znudziło, ale nic w sephorze mi nie podchodzi. Nie ma takiego wow!
Pamiętam jak kiedyś chciałam mieć te którymi teraz większość czasu pachne. No zapach uwielbiałam. Wydawał mi się taki piękny, otulajacy i luksusowy, a teraz mam wrażenie że jest kiczowaty.
Jadore w sensie.
Może to kwestia tego że pachne tym od kilku dobrych lat. Różnymi wersjami.
Na zmianę używam od lat też emporio Armani. I ten mi się nie znudził. Wydaje mi się bardziej dopasowany do mnie. Po drodze były te wszystkie nowości z reklam.
I nic na dłużej mnie nie urzekło.
Podobają mi się ciężkie zapachy. Ale jak wacham te wszystkie poison, opium itp to w zasadzie ich nie rozróżniam. I nie umiem zdecydować który jest ten jedyny.
Wydaje mi się, że te zapachy się mocno zdewaluowaly i żeby się w czymś zakochać, musiałabym szukać w niszowych. Ale raz ze nie wiem gdzie i jak, a dwa że przeraża mnie cena powyżej 500 zł za 50 ml! A np Tom Ford, którego podoba mi się opis i opakowanie kosztuje ponad 1000.
Nie wiem czego oczekuje po odpowiedziach, bo wątków o zapachach naczytalam się już trochę.
Obserwuj wątek
    • anika772 Re: Nie umiem znaleźć zapachu 22.12.16, 10:28
      W dudzie Ci się poprzewracało od dobrobytuwink
      • shell.erka Re: Nie umiem znaleźć zapachu 22.12.16, 10:32
        E, wtedy to bym Toma chciała wink
        Ale od nadmiaru tego w perfumeriach już całkiem możliwe.
        Każdy w zasadzie klasyczny zapach jest co chwila zmieniany, wychodzą różne edycję i wersje.
        Samego poison są chyba że 4 i żaden nie pachnie tak jak pachnial, kiedy chodziłam do LO.
        Bez sensu.
        • anika772 Re: Nie umiem znaleźć zapachu 22.12.16, 10:41
          Nie mogę odżałować starego Givechy Extravagance. Zrobili mu cholerną reformulację.
          Coś czytałam, że Unia Europejska zakazała używania jakiegoś składnika i zapachy na tym bardzo straciły. Może stąd te zmiany.
          • gaga-sie Re: Nie umiem znaleźć zapachu 22.12.16, 14:55
            Ja go jeszcze mamsmile
            • anika772 Re: Nie umiem znaleźć zapachu 22.12.16, 15:05
              Ten stary?? Wyślesz mi liścik na perfumowanym papierze?wink
              • gaga-sie Re: Nie umiem znaleźć zapachu 23.12.16, 21:17
                Ten stary mam. Jasne, że ci wyślęwink
      • livia.kalina Re: Nie umiem znaleźć zapachu 24.12.16, 11:40
        >W dudzie Ci się poprzewracało od dobrobytu
        Dokładnie to miałaś napisaćwink
    • lauren6 Re: Nie umiem znaleźć zapachu 22.12.16, 10:33
      To tylko perfumy...
      • shell.erka Re: Nie umiem znaleźć zapachu 22.12.16, 13:49
        Bo ja wiem, czy tylko? Zapach jest wg mnie bardzo ważny i stanowi część mnie. To sposób na podkreślenie osobowości. No dość istotna częśc mnie. Ze o wpływie na samopoczucie nie wspomnę.
        Ja używam wód toaletowych i perfumowanych od 7 klasy szkoły podstawowej i z wyjątkiem pierwszej (Disney) zawsze były to dorosłe zapachy - kupował nam tata.
    • mikams75 Re: Nie umiem znaleźć zapachu 22.12.16, 10:44
      ja tez od dawna szukam nowego zapachu dla siebie i nie moge znalezc, ale znalazlam metode - niczym nie pachniec przez jakis czas a pozniej wrocic do tego co sie ma.
      Dla odmiany kupilam sobie wode zapachowa z bath&body works, wietrzeje szybko ale zapach ma fajny.
      • mayaalex Re: Nie umiem znaleźć zapachu 22.12.16, 11:09
        potwierdzam, to jest najlepsza metoda smile Ewentualnie kupic cos, co sie podoba i ponosic jakis czas ten nowy zapach - i potem wrocic do "swojego".
        • shell.erka Re: Nie umiem znaleźć zapachu 22.12.16, 13:51
          Ale to nie rozwiązuje problemu wyboru nowego. Ale fakt, że po przerwie Jadore znowu kocham. I tak przez 3 dni.
    • dido_dido Re: Nie umiem znaleźć zapachu 22.12.16, 10:48
      Jako studentka marzyłam o wodzie Max Factor Le Jardin. Dostępna była tylko w pewexie. Oczywiście uzbierałam i kupiłam. Potem pewexy zamknęli i pojawiło się mnóstwo innych zapachów. Jakiś czas temu natknęłam się na ukochany Le Jardin i oczywiście z sentymentu kupiłam. Jak szybko kupiłam tak szybko wyrzuciłam - takiego smrodu mój nos nie zniósł.
      Teraz nie wiem czy gust mi się zmienił czy formuła wody smile

A co do Twojego problemu - z ciężkich zapachów polecam Shalimar ale albo parfum initial (wycofywany wiec trudny do zdobycia) albo l'eau. Nie trafiają do nie te Souffle.
      Ciężko jest wybrać coś w perfumerii. Jak już coś mi się spodoba to kupuję próbkę na allegro.
      Oprócz ciężkiego shalimara lubię lekkiego już Hermesa - ogródki (za wyjątkiem monsunowego), Jour d'Hermes, rabarbar albo Amazone Rose

A taka ogólna rada - nie kupuj tego czego pełno reklam widzisz.

• shell.erka Re: Nie umiem znaleźć zapachu 22.12.16, 13:53
        smile no wieeem (z tymi reklamami)
        Dzieki
    • sanrio Re: Nie umiem znaleźć zapachu 22.12.16, 10:49
      zamiast do sephory idź do Quality - tam są zapachy nietuzinkowe, przepiękne, nie spotkasz drugiej tak pachnącej pani w promieniu 50km. Tak z brzegu polecam spróbować któregoś Amouage, Montale, Lubin...Mój hit hitów to jest Jovoy Private Label - ale ten jest nijak podobny do oklepanego kwiatowego jadore tongue_out a jak już musisz w Sefie - Sisleya próbowałaś? Soir de Lune?
      • shell.erka Re: Nie umiem znaleźć zapachu 22.12.16, 13:55
        Spróbuję. Dzięki.
      • jjowa Re: Nie umiem znaleźć zapachu 22.12.16, 13:57
        Soir de Lune niesamowity, z tanszych Narciso
      • niu13 Re: Nie umiem znaleźć zapachu 23.12.16, 22:23
        Witaj siostro perfumowa moja!
        Oprócz Soir de Lune jeszcze 3 jest cudowna😊
        • sanrio Re: Nie umiem znaleźć zapachu 25.12.16, 21:44
          kiss ja w ogóle na Fragrantice siedzę i wybieram po nutach zapachy, które są zbliżone do tych akordów, jakie są w Soir - to wciąga jak bagno, a potem zamawiam próbki z Quality i wącham big_grin
    • paloma_blauwinder Re: Nie umiem znaleźć zapachu 22.12.16, 10:50
      A próbowałaś szukać według perfumiarzy? Zachwyciło cię J'adore, dzieło Calice Becker to może coś innego od niej?
      Ja w pewnym momencie uzmysłowiłam sobie, że najbardziej podobają mi się zapachy stworzone przez gościa o nazwisku Dominique Ropion. Aż nie mogłam uwierzyć, ile zapachów od niego miałam i lubiłam.
      • shell.erka Re: Nie umiem znaleźć zapachu 22.12.16, 14:01
        Tak nie szukałam. Próbowałam kluczem podobnych zapachów. Kilka razy trafilam, ale nie na długo. Ja ten problem z duszy mam już kilka lat.
      • agusiah Re: Nie umiem znaleźć zapachu 24.12.16, 10:10
        Jaka świetna metoda! Okazało się, ze kocham Danielę Andrier! Po świętach lecę wąchaćsmile

• afro.ninja Re: Nie umiem znaleźć zapachu 22.12.16, 11:24
      Idz do niszowej perfumerii, a Tom Ford ma fantastyczne zapachy, ale moim zdaniem za drogie i krotko utrzymuja sie na skorze.
      • aqua48 Re: Nie umiem znaleźć zapachu 22.12.16, 13:14
        Polecam też klasycznego Shalimara, dzisiaj akurat nim pachnę smile To mój ulubiony zmiennik, kiedy nudzą mi się inne perfumy. Tom Ford - Cafe rose zapach piękny uwodzicielski, ale co z tego skoro cena do d..
        • lady-z-gaga Re: Nie umiem znaleźć zapachu 24.12.16, 11:30
          Shalimar jest nie dla wszystkich smile kiedyś kupiłam go w ciemno, wyłącznie ze snobizmu - pod wpływem licznych przeczytanych książek, w ktorych kobiety z klasą pachniały Shalimarem smile wiem, że to głupie, ale nie aż tak, jak by się wydawało -bo zawsze lubiłam ciężkie, orientalne zapachy i ten kultowy powinien spełnic moje oczekiwania. Wąchałam w sklepie wiele razy, było ok, kupiłam i okazało się, że na mnie te perfumy śmierdzą. Obrzydliwie, dusząco śmierdziały, nie mogłam tego znieść, niedobrze mi się robiło. Chyba juz ze 3 lata stoją ledwo napoczęte na półce, jak wyrzut sumienia smile
          • thank_you Re: Nie umiem znaleźć zapachu 24.12.16, 12:15
            Miałam podobnie z calvadosem - po przeczytaniu Łuku Triumfalnego poszłam do restauracji, zamówiłam calvados i prawie zemdlałam z obrzydzenia. wink
          • black_halo Re: Nie umiem znaleźć zapachu 26.12.16, 10:14
            Ja zawsze biore probki bo na kazdym perumy pachna inaczej. Albo chociaz ide sie spryskac 2-3 razy do perfumerii. Shalimar i podobne sa dla mnie o wiele za ciezkie.

Kiedys probowalam wlasnie Tom Ford - Tobacco Vanille. Moze bardziej by Ci podszedl?
    • thank_you Re: Nie umiem znaleźć zapachu 22.12.16, 14:14
      Skoro perfumy dostępne w sieciówkach nie przemawiają do ciebie, a chcesz ładnie pachnieć, to raczej musisz skierować swój wzrok w niszę. wink Na początku stycznia idziemy do Klifa na polowanie na coś nowego (mój facet to kocha i jestem jedyną osobą, której zdradził, czym pachnie - zanim jeszcze zobaczyłam jego perfumeryjne imperium ;-D ).
      • sanrio Re: Nie umiem znaleźć zapachu 22.12.16, 15:01
        powiedz czym! Ja jestem maniaczką męskich nisz, please on się nie dowie tongue_out
        • thank_you Re: Nie umiem znaleźć zapachu 23.12.16, 22:16
          Masz gazetowy?
          • sanrio Re: Nie umiem znaleźć zapachu 25.12.16, 21:41
            naturalnie, pisz! <przetupuje nóżkami>
    • olinka20 Re: Nie umiem znaleźć zapachu 23.12.16, 21:43
      Wąchałaś MiuMiu?
      https://www.sephora.pl/media/catalog_ProductCatalog/m11570443_P2265001_princ_medium.jpg

I Elie Saab?
    • monikaszszsz Re: Nie umiem znaleźć zapachu 23.12.16, 22:57
      Polecam Bruno Banani Woman -ten w rozowym "rozku" , a z lekkich "Light Blue" Dolce&G. -uwielbiam !!
      • simply_z Re: Nie umiem znaleźć zapachu 23.12.16, 23:08
        Miałam i w ogóle mi się nie trzymał,. Wyjątkowo nietrwały zapach.
      • viridiana73 Re: Nie umiem znaleźć zapachu 25.12.16, 15:33
        Mówisz o tym jasnoróżowym BB? Zakochana jestem w tym zapachu! Kiedyś weszłam do perfumerii i z głupia zapytałam o "coś z wanilią"- pani poleciła mi ten. No po prostu- miłość od pierwszego powąchaniasmile
    • lady-z-gaga Re: Nie umiem znaleźć zapachu 24.12.16, 11:20
      Mam podobny problem, tzn nic mi się nie podoba na tyle, abym czuła 100 procent satysfakcji, że tym pachnę smile no ale fakt, na półkę z perfumami po 800 i więcej nie zaglądam, może tam czekają cuda, o jakich nie wiem smile Lubię zapachy mocne i nieco cięższe, rozpoznawalne.
      Miałam kilkanaście lat temu zapach, ktory przyciągał "pytaczy" - obcy ludzie płci obojga zaczepiali mnie, aby dowiedzieć się, czym pachnę smile sama też byłam nim zachwycona, ale nigdy więcej na niego nie trafiłam w sklepach, aż wreszcie zapomniałam nawet, jak się nazywał, firma była mało znana smile
      Teraz nie mam perfum, ktorym mogłabym być wierna, zmieniam co rok-dwa. Ostatnią moja wielką miłością było Trouble Boucherona, od tego czasu nic mnie nie powaliło na kolana.
      Staram się mieć dwa zapachy rownocześnie, bywa, że przez kilka miesięcy jednego w ogole nie używam, a potem do niego wracam.
      Ja też polecam Quality, bo to, co oferuje Sephora i Douglas to faktycznie kiepski wybor, ma się wrażenie, że wszystko pachnie podobnie. No i w Quality internetowym można kupić miniaturki, to jest dobre rozwiązanie, bo zdarza się przecież, że coś nas rozczarowuje po 2-3 uzyciach.
    • mmoni Re: Nie umiem znaleźć zapachu 24.12.16, 15:23
      www.fragrancesoftheworld.com/fragrancefinder/result/1222
      www.fragrancesoftheworld.com/fragrancefinder/result/1038

I jeszcze ze strony perfumesociety.org (nie mogę zalinkować do konkretnych wyników)
      Carven „Le parfum”
      Acqua di Parma „Acqua Nobile Magnolia”
      „La Chasse aux Papillons Extrême”, „Nuit de Tubereuse” L'Artisan Parfumeur
      Nicki Minaj „Pink Friday”
      Penhaligons „Ellenisia”
      Le Galion „Tubereuse”
      „Giorgio” Giorgio Bevery Hills
      Chanel No. 5 EdT
      Jimmy Choo Flash
      Juliette Has a Gun „Romantina'
      Lalique de Lalique Parfum, Le Parfum EdP
      YSL Black Opium
      Agonist Dark Saphir
      Tom Ford Velvet Orchid
      Etro „Vicolo Fiori”
      „Collection Mon Parfum: Mon Parfum Gold” M.Micallef
    • obrus_w_paski Re: Nie umiem znaleźć zapachu 24.12.16, 15:44
      A co proponujecie zamiast Kenzo, tych butelek z kwiatem maku?
      Zapach po prostu uwielbiam, ale na mojej skórze utrzymuje się może pół godziny...zarówno te klasyczne w podłużnej buteleczce, jak te nowe; "flower".
      Znacie coś podobnego ale bardziej trwałego? To taki dość delikatny, bardziej pudrowy zapach. Klasyczny gaultiera jest odrobine podobny ale zbyt słodki.
      • mmoni Re: Nie umiem znaleźć zapachu 27.12.16, 18:46
        Jeżeli masz blisko do The Body Shop to może White Musk? Możesz również spróbować Lancome La Vie Est Belle Florale EdT.
    • evee1 Re: Nie umiem znaleźć zapachu 24.12.16, 16:01
      Ja z perfumami mam tak, ze jak sie przyzwyczaje to ciezko przezywam utrate gdy znikaja z rynku. Od ponad 10 lat uzywam DKNY cashmere mist, jak lubisz dość ciężkie i słodkie, to możesz że ci się spodoba, jeżeli gdzieś na niego trafisz (ale znaleźć ciężko niestety).
      • straggly Re: Nie umiem znaleźć zapachu 26.12.16, 09:34
        Sprobuj ktorys z Hermesa. Zarowno meskie-och Terre- jak i damskie sa dosc niepowtarzalne, inne niz wielszosc.
    • loola_kr Re: Nie umiem znaleźć zapachu 26.12.16, 16:48
      a Tom Ford ten nie niszowy? One nie sa takie bardzo drogie. Mnie się podoba Velvet Orchid.
      Ja zamówiłam sobie próbki Montale, Serge Lutens i Annick Goutal - może będzie coś ładnego smile
      • rafaleczka Re: Nie umiem znaleźć zapachu 26.12.16, 20:59
        Gdzie zamawiasz próbki? Mam plan zamówić próbować i trafić na coś wow
        • loola_kr Re: Nie umiem znaleźć zapachu 26.12.16, 22:15
          zamówiłam w Iperfumy.
          Ale teraz zajrzałam do tego sklepu Quality, który poleca lady-z-gaga - widzę, że mają różne próbki.
    • kagrami Re: Nie umiem znaleźć zapachu 26.12.16, 21:35
      Moja kuzynka która zawsze wyszukiwała dobre zapachy poleciła mi ostatnio Illamasqua Freak. Mnie nie powalił, ale wielu osobom sie podoba. Z tych cięższych intrygujących wink

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/236x/9c/fd/e3/9cfde32bf751bc4aadb36451f8f01975.jpg

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka