Dodaj do ulubionych

Zadanie domowe - ocena

03.01.17, 17:01
Dziecko ma zadanie domowe - obliczyć gęstość cieczy. Mierzy, waży oblicza. Wynik wychodzi prawidłowy. Ocena : 3-. 😉
Jedyna uwaga dopisana przez nauczyciela to w zasadzie pytanie " Czym mierzyłeś?" - w sensie napisal 100 ml, ale nie napisał czy odmierzył szklanką, miarką kuchenną czy czymś innym jeszcze.
Co o tym sądzicie? Ocena ok, zbyt surowa czy zbyt lagodna?
Obserwuj wątek
    • gosiaczek1212 Re: Zadanie domowe - ocena 03.01.17, 17:19
      Gęstość mierzy się w ml?
      • niu13 Re: Zadanie domowe - ocena 03.01.17, 17:23
        Przesada. Jeśli wynik jest prawidłowy, w dobrych jednostkach i jest zapis obliczeń, to jest to na 4 co najmniej.
        • gama2003 Re: Zadanie domowe - ocena 03.01.17, 17:30
          Też tak myślę - jeżeli to była jedyna uwaga do zadania, to ocena bardzo surowa. Nawet jeśli w poleceniu było opisywanie metodyki odmierzania/liczenia.
          • little_fish Re: Zadanie domowe - ocena 03.01.17, 17:37
            Tak, to jedyna uwaga. Podał, że użył wagi kuchennej firmy X, o miarce nie pomyślał
      • little_fish Re: Zadanie domowe - ocena 03.01.17, 17:23
        Nie, ale zeby ją obliczyć potrzebna jest objętość/ ilość cieczy i jej waga
        • ichi51e Re: Zadanie domowe - ocena 03.01.17, 17:47
          w sensie ze nie bylo jakis obliczen? tylko sam wynik?
          • ichi51e Re: Zadanie domowe - ocena 03.01.17, 17:49
            Wzór na gęstość to d=m/v
            d - gęstość [g/cm3]
            m - masa [g]
            V - objętość [cm3]

a nauczycielka chciala byc zlosliwa z pytaniem? coz ocena slusznie zanizona jesli byl sam goly wynik. Z tym ze komentarz taki czytajmiwmyslach.pl
            • little_fish Re: Zadanie domowe - ocena 03.01.17, 18:00
              Ja wiem jaki jest wzór na gęstość. Dziecko też wie 🙂 i wg tego wzoru liczyło. Nie podał czym zmierzył objętość cieczy
          • little_fish Re: Zadanie domowe - ocena 03.01.17, 17:49
            Były wszystkie obliczenia, zamiany jednostek wykonane prawidłowo itd. Nie napisał jedynie, ze do odmierzenia wody użył miarki kuchennej czyli kubeczka z podziałką 🙂
            • ichi51e Re: Zadanie domowe - ocena 03.01.17, 18:03
              No to pani jest jakas dziwna trzeba dziecko pouczyc ze przy pani trzeba wyjatkowa czujnosc okazywac bo czepialska.
              • little_fish Re: Zadanie domowe - ocena 03.01.17, 18:08
                To pan akurat, choć dla sprawy nie ma to znaczenia😁 dziecko stosowne wnioski samo wyciąga
              • shell.erka Re: Zadanie domowe - ocena 03.01.17, 18:15
                Wszystkie nauczycielki fizyki i chemii takie są z mojego doświadczenia. Mają kuku.
    • alpepe Re: Zadanie domowe - ocena 03.01.17, 17:22
      wrzuć skan, takie gdybanie na sucho jest bez sensu.
      • little_fish Re: Zadanie domowe - ocena 03.01.17, 17:24
        Na mokro raczej, bo to o ciecz chodzi 😉

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka