24.11.15, 15:49
Mam od kilku lat szybkowar. Stoi nieużywany w najdalszym kącie w kuchni. Nie mogę się do niego przekonać... ale może jednak powinnam. Gdy nie mam na nic czasu, gotować muszę na dwa-trzy dni, może szybkowar rozwiązał by chociaż część problemów z szybkim przygotowaniem jedzenia dla rodziny. Macie? Używacie? Podzielcie się przepisami.
Obserwuj wątek
    • kkalipso Re: szybkowar 24.11.15, 16:16
      Właśnie mięcho gotuję w szybkowarze. U mnie bywa różnie raz jedzenie wyjdzie smaczne a innym razem albo przypalę, albo niedogotowane/rozgotowane. Dlatego jednak wolę tradycyjnie gotować, zajrzeć, spróbować i pomieszać w garze. No ale nie odpuszczam jak mnie najdzie tak jak dziś to "ćwiczę" gotowanie w szybkowarze.
      • jatojagodnik Re: szybkowar 25.11.15, 09:36
        Zaczełam wczoraj od rosołu. Gdy zaczęło bulgotać w środku troche rozszelniłam zawór. Po około 15 minutach zaczęło tak głośno syczeć, że przestraszyłam sie, że wybuchnie, wyłączyłam gaz, wypuściłam parę i zajrzałam do środka. Wywar był dobry, marchewka niby miękka, ale wg mnie jeszcze nie do końca. Nie wiedziałam czy można jeszcze raz zamknąć i podgotować, więc gotowałam jeszcze z pół godziny jak w tradycyjnym garnku... Chyba muszę poszukać dokładnej instrukcji...
    • beataj1 Re: szybkowar 25.11.15, 09:45
      Gotuje zwykle sosy wszelkiego typu. Wychodzą dobre.
      Zup niestety nie, bo nie umiem gotować zup.
      • annpierle Re: szybkowar 25.11.15, 11:39
        Nie tak dawno bl juz watek, wzglednie rozwiniety, o szybkowarze. Nie chce mi sie go szukac, zeby zalinkowac, ale jesli masz ochote, to zobaczysz co o tym mowily juz forumki.
        Dla mnie szybkowar jest jedna z podstaw kuchni. Gdy kupujesz, w pudelku masz intrukcje, rowniez z przepisami (w mojej, naprawde sporo) i czasem gotowania warzyw "czystych".
        Jest zdrowo, bo na parze, i szybko, takze ( a nawet glownie) w przypadku bardziej zlozonych dan.
        Polecam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka