Dodaj do ulubionych

reforma edukacji okiem nauczycieli

14.01.17, 12:37
ciekawy artykuł z Gazety Prawnej:
serwisy.gazetaprawna.pl/edukacja/artykuly/1010149,reforma-edukacji-co-mowia-nauczyciele.html
Pokazuje różne punkty widzenia, ale pewne spostrzeżenia są wspólne. Warto przeczytać.
Obserwuj wątek
    • anika772 Re: reforma edukacji okiem nauczycieli 14.01.17, 12:55
      Postanowiłam zachować spokój i zainteresowaniem obserwować rozwój sytuacji. Muszę, choćby ze względu na swoje skoki ciśnienia.
      Sprawa mnie dotyczy i zawodowo i osobiście. Uczę w szkole i mam córki w 3. i 5. klasie.
      Spokój. Spokój.
      • chocolate_cake Re: reforma edukacji okiem nauczycieli 14.01.17, 13:00
        Mnie dotyczy tylko zawodowo. Naiwnie myślę że wszystko się ułoży.
        • little_fish Re: reforma edukacji okiem nauczycieli 14.01.17, 13:06
          M mnie też dotyczy zawodowo o osobiście , dzieci w pierwszej gimnazjum i drugiej klasie podstawówki. Ja na szczęście pytaj pracuję w zespole szkół i do tego specjalnych- u nas to to trochę inaczej wygląda, ale bajzel będzie niezły.
          • chocolate_cake Re: reforma edukacji okiem nauczycieli 14.01.17, 13:10
            Ja albo za dwa lata będę miała pół etatu albo będę uczyć w liceum plus szkoła podstawowa albo znajdę pracę w innym liceum bo teraz jestem w zespole liceum plus gimnazjum.
            Liczę na to że wszystko się ułoży. Mam jeszcze dodatkową pracę na uczelni i korepetycje.
    • paniusiapobuleczki Re: reforma edukacji okiem nauczycieli 14.01.17, 17:20
      Jak bym miała takie grono w swojej szkole, to tez bym nie wychodziła z klasy na przerwie. Właściwie to są za likwidacją gimnazjów, ale nie wiadomo dlaczego. Tyle juz tych reform było, damy radę. Masakra, totalna bezjajowość.
      • little_fish Re: reforma edukacji okiem nauczycieli 14.01.17, 17:21
        To samo pomyślałam, jacyś beznadziejni ci nauczyciele
        • paniusiapobuleczki Re: reforma edukacji okiem nauczycieli 14.01.17, 17:42
          I teraz pytanie jak zachowają się tak myślące osoby kiedy dojdzie do referendum? Wykrzesają z siebie cokolwiek? Nie pójdą bo to i tak nic nie da?
          • little_fish Re: reforma edukacji okiem nauczycieli 14.01.17, 17:47
            Pójdą zagłosować za likwidacją, bo generalnie są za. Argumentów w żadną stronę j użyć nie potrafią
          • anika772 Re: reforma edukacji okiem nauczycieli 14.01.17, 21:18
            Referendum przepadnie, bo nie będzie miało wystarczająco wysokiej frekwencji.
      • mai-ra3 Re: reforma edukacji okiem nauczycieli 14.01.17, 17:52
        Totalna masakra. Niestety po pierwsze PiS ma nadal duże poparcie, tak, także wśród nauczycieli, klapy na oczach. Po drugie, to co że likwidują, to zamiast pracowac w gimnazjum przeniosa się do podstawówki, a że uczniowie ucierpią (szczególnie pierwsze roczniki, aktualne klasy 4-6) eee tam, jakoś to bedzie.
        • niennte Re: reforma edukacji okiem nauczycieli 14.01.17, 18:08
          Figa tam się przeniosą.
          U nas tak to wygląda, że licea będą się bronić rękami nogami, żeby nie przyjmować nowych (dopóki nie przyjdzie podwójny rocznik), bo zawsze to nadgodzinki będą, a poza tym co tam te nauczycielki z gimnazjum wiedzą o przygotowaniu do matury! Tak samo bronią się podstawówki, bo nauczycielki porobiły podyplomówki i mają uprawnienia do nauczania - i tym to sposobem osoby, które najwięcej wiedzą o nauczaniu dzieci w trudnym wieku gimnazjalnym, nie będą mieć pracy, a pozostali - nadgodziny.
          I tu się nie zgodzę, że to nie odbije się na dzieciach, bo owszem, odbije się uczenie przez niekompetentnych nauczycieli, którzy tego nigdy nie robili. Owszem, nauczą się kiedyś, ale pierwsze trzy lata będą nauką na żywym organizmie.

A jakiś gość, który nie potrzebuje podstawy programowej, żeby uczyć, powinien wylecieć na zbity nos.
    • barbibarbi Re: reforma edukacji okiem nauczycieli 14.01.17, 18:14
      A co czeka nauczycieli drugiego języka obcego z gimnazjum?
      W "nowej" podstawówce też ma być drugi obcy? Ale chyba w mniejszym zakresie? pewnie wielu nauczycieli boi się, że stracą pracę.
      • maniaczytania Re: reforma edukacji okiem nauczycieli 14.01.17, 20:42
        drugi obcy ma być od 7 klasy
    • kagrami Re: reforma edukacji okiem nauczycieli 14.01.17, 18:23
      Nauczyciele boją się nowego. Dlatego nadal uczą tak jak 20 lat temu z tych samych zeszycików, pijąc herbatkę z tego samego co 20 lat temu kubka..
      Żal opuścić wysiedziane krzesło, ale może nowe też nie będzie złe? wink
      Ech, najgorzej jest jak czarnowidze uczą nasze dzieci.
      • niennte Re: reforma edukacji okiem nauczycieli 14.01.17, 18:25
        Bez przesady.
        Tacy nauczyciele już dawno na emeryturze.
        • maniaczytania Re: reforma edukacji okiem nauczycieli 14.01.17, 20:42
          niennte napisała:

> Bez przesady.
          > Tacy nauczyciele już dawno na emeryturze.

Gdyby tak było, to byłoby nieźle, niestety nie jest. W bardzo wielu miejscach.
      • little_fish Re: reforma edukacji okiem nauczycieli 14.01.17, 18:27
        Trudno nie być czarnowidzem jak informacje o reformie są sączone przez władze przez zęby, nie ma konkretów, a doświadczenie pokazuje, że z reguły wybierane są rozwiązania najtańsze a nie najlepsze.
      • kagrami Re: reforma edukacji okiem nauczycieli 14.01.17, 18:28
        "Żal jej koleżanek i kolegów, którzy się boją – ale oni boją się każdej zmiany."
        ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka