alicja.delicja80 12.02.17, 09:00 Czy macie przypadki w rodzinie lub wsrod znajomych? Udało im się przeżyć? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agrypina6 Re: rak jelita 12.02.17, 09:15 Moja prababcia była zoperowana w wieku 50 lat, a zyła jeszcze 35. To było dawno, szczegółów nie znam, musiał być guz niezłośliwy. Znam dużo osób z nowotworami jelita grubego, kilku się udało, inni zmarli. Ale nawet jeżeli rokowania są złe, to zwykle czas przeżycia wynosi kilka lat. Fakt, że co chwila trzeba brać chemię, człowiek czuje się zwykle źle. Ale to wszystko zależy. Odpowiedz Link Zgłoś
larrisa Re: rak jelita 12.02.17, 09:17 Tak, osoba ta żyje już ponad 15 lat. Jelito grube. Odpowiedz Link Zgłoś
alicja.delicja80 Re: rak jelita 12.02.17, 09:28 W zeszłym tygodniu wycięto duzego guza. Lekarz powiedział, że to nowotwór i będzie potrzebne dalsze leczenie. Nic nie powiedział więcej, bo czekachyba trzeba na wynik histopat. Do miesiąca może to potrwać. Wczesnej tato miał gorączkę długo, objawy grypy, zatrucia pokarmowego. Później silny ból brzucha. Dopiero w szpitalu dodatkowe badania. Obstawiali woreczek, później ropien, a na końcu wyszło ze duży guz. Byłabym szczęśliwa gdyby okazało się ze to jednak jakiś lagodny i nic nie będzie się działo. Staram się myśleć pozytywnie, ale momentami jest bardzo ciężko i mysle, że tyle objawów to jednak może być coś poważniejszego jednak. Mam takie huśtawki. Nie wyobrażam sobie, że mógłby być poważnie chory. Odpowiedz Link Zgłoś
agrypina6 Re: rak jelita 12.02.17, 09:38 Może okazać się, że jednak łagodny, musicie poczekać na wynik. życzę, żeby było dobrze. Jak u mojej prababci, a były to lata 50-60. Odpowiedz Link Zgłoś
leokadia35 Re: rak jelita 12.02.17, 10:35 Rak jelita cienkiego. Niestety ta osoba zmarła. Ale to dlatego, że było to stadium zaawansowane i rodzaj złośliwy Odpowiedz Link Zgłoś
avocado6 Re: rak jelita 12.02.17, 10:37 Tak, rak jelita grubego w wieku 60 lat. Operacja, chemia i naświetlanie. 6 lat temu to było i nie ma śladu po chorobie. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: rak jelita 12.02.17, 13:22 Sąsiadka. Prawie 20 lat temu zmieniałam jej woreczki na stomii, była biedna, wychudzona i słaba. Teraz, mając 70 lat pracuje Jeżeli nie ma nacieku na wątrobę to powinno być dobrze, rak jelita grubego się dobrze leczy, zwłaszcza u osób starszych. Zresztą w ogóle nowotwory u ludzi starszych są mniej agresywne. Odpowiedz Link Zgłoś