Dodaj do ulubionych

Pytanie o ćwiczenia fizyczne

16.02.17, 13:32
Dziewczyny, jak to jest z ćwiczeniami - załóżmy, że ćwiczę godzinę dziennie, czy lepiej ćwiczyć codziennie różne partie mięśni czy np. w poniedziałek nogi i tyłek, we wtorek brzuch.
Ja ćwiczę kilka razy w tygodniu, przeważnie trzy dni ćwiczę, czwartego dnia przerwa. I ćwiczenia mieszam. Tak lubię, ale może spróbować inaczej? Jakie są plusy niemieszania ćwiczeń?
Obserwuj wątek
    • sfornarina Re: Pytanie o ćwiczenia fizyczne 16.02.17, 13:53
      > Dziewczyny, jak to jest z ćwiczeniami - załóżmy, że ćwiczę godzinę dziennie, czy lepiej ćwiczyć codziennie różne partie mięśni czy np. w poniedziałek nogi i tyłek, we wtorek brzuch.

Nie ma znaczenia. Wszystko jedno jak cwiczysz, bylebys nie cwiczyla silowo tych samym grup miesni 2 dni pod rzad smile

U osob cwiczacych dla siebie i rekreacyjnie najwygodniej jest cwiczyc za jednym zamachem wszystkie grupy miesni; co 2-3 dni.
      Porzadny trening wszystkich grup miesni, jesli jestes w miare sredniozaawansowana to 45-75 minut; nastepnego dnia robisz sobie przerwe albo trening cardio czy rozciagajacy.

Jesli masz mniej czasu na cwiczenia albo wolisz krotsze treningi, wtedy faktycznie latwiej rozbic sobie trening na na przyklad plecy, ramiona i rece + core jednego dnia, nogi i tylek drugiego. Wtedy mozesz robic silowy codziennie* smile

Kluczem jest tutaj 48 godzin odpoczynku dla cwiczonej partii miesni, poniewaz trening silowy powoduje mikrouszkodzenia w miesniach. Tak ma byc smile Podczas odpoczynku mikrouszkodzenia sie naprawiaja, jednoczesnie ladnie wzmacniajac miesien.

Natomiast jezeli cwiczysz te sama partie miesni zanim mikrouszkodzenia sie zregeneruja, tylko nadbudowujesz stan zapalny miesnia, i zamiast pozwolic miesniowi sie wzmocnic, tylko go oslabiasz. Na dluzsza mete moze sie to przyczynic do urazow.

* Cardio za to mozesz zawsze robic codziennie, to inny trening niz silowy.
    • alba27 Re: Pytanie o ćwiczenia fizyczne 16.02.17, 14:08
      Powiem ze swojego doświadczenia. Dużo jeżdżę na rolkach/łyżwach, na rowerze, czasami biegam. Pływam tylko latem. Kondycję mam dobrą i jestem raczej sprawna. Nie męczy mnie przejechanie 30km na rolkach, ale....ostatnio zrobiłam sobie godzinny trening z Chodakowską i mam zakwasy, czuję, że pracowały mięśnie dotychczas zaniedbane, dlatego uważam, że warto jest urozmaicić ćwiczenia.
      • sfornarina Re: Pytanie o ćwiczenia fizyczne 16.02.17, 14:13
        > Nie męczy mnie przejechanie 30km na rolkach, ale....ostatnio zrobiłam sobie godzinny trening z Chodakowską i mam zakwasy, czuję, że pracowały mięśnie dotychczas zaniedbane, dlatego uważam, że warto jest urozmaicić ćwiczenia.

Masz racje. Ja przez wiele lat cwiczylam wylacznie cardio i kondycyjnie, czyli wspinaczka, gory, bieganie w ekstremalnych ilosciach i... bardzo sie zdziwilam po pojsciu na silownie smile Okazalo sie, ze wbrew mojej doskonalej kondycji jest jeszcze mnostwo pracy miesniowej do zrobienia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka