Dodaj do ulubionych

meble z palet

24.02.17, 10:58
robil sobie ktos? macie u siebie?
Jak to wygląda w rzeczywistosci, bo na zdjeciach calkiem ok (ale wiem jak sie takie zdjecia robi).
Potrzebuje łózko z palet (mam wneke o nietypowym wymiarze i zakupiony juz materac 190x80, zas gotowe w miare tanie (ok 300-400) lozka sosnowe albo nieco przekraczaja wymiary wneki, gdzie ma stac lozko, albo sa typowo dzieciece), wykonanie wyglada na proste, tylko czy takie lozko nie wyglada tandetnie i czy np. w trakcie uzytkowania palety nie beda sie przesuwac?
Łozko ma stac w pokoju nastolatka.
Obserwuj wątek
    • solejrolia Re: meble z palet 24.02.17, 11:16
      Dla mnie to wygląda tandetnie.
      A palety wcale takie tanie nie są, oczywiście mówimy o europaletach- ich nikt nie rozdaje za darmo.
      Więc naprawde wolałabym dołożyć to 100zł i kupic ramę pod materac, choćby w ikea (najtańsza ramka to coś ok 130 zł, a potem masz za +- 200zł).
    • berdebul Re: meble z palet 24.02.17, 11:25
      Palety powinny być połączone, od spodu można wkręcić kółka (dla łatwego odkurzania za łóżkiem) z blokadą.
    • fifiriffi Re: meble z palet 24.02.17, 11:34
      po pierwsze musisz mieć palety tzw europalety, nie takie zwykłe.
      Europalety są mocne i wytrzymałe.Wszystko musisz połączyć, najlepeiej też dokręcić kółka.Myślę,że wszystko poszukasz w necie.
      Myśmy robili na działkę.
      Moja znajoma miała kafejke gdzie miała wszystkie meble z europalet, ale to było kilka tal temu.Zresztą jak chcesz sie trochę pobawić, to możesz to zasłonić. Tylko dobry "taker" i jedziesz z koksem smile
    • lady-z-gaga Re: meble z palet 24.02.17, 11:35
      Bierzesz pod uwagę samodzielne wykonanie? bo meble z palet tanie nie są.
      • troompka Re: meble z palet 24.02.17, 12:31
        tak, myslimy aby zrobic to samodzielnie, europalety mamy bo sasiad prowadzi firme budowlana i czesto ma dostawy towarow na paletach, spokojnie nam kilka podrzuci. Paleta zostala wzieta pod uwage z tego tutulu, ze mogę ją przyciąć o te 10 cm i juz zamiast 2m dlugosci mam 190 cm, czyli tyle ile ma wneka. Jestem ograniczona dlugoscia, bo szerokosc moze byc dowolna, nawet jesli materac ma 80 cm, to pozostale miejsce może sluzyc jako mini szafka nocna (na budzik, ksiazki/gazety i inne podreczne drobiazgi.
        Kombinuje bo nie zmiesci sie tam zadne typowe lozko, ani zadna rama, bo sa standardowo ma 2m dlugosci. Lozko zamawiane na wymiar u lokalnego stolarza to ok 1 tys.
        • fifiriffi Re: meble z palet 24.02.17, 12:33
          szczerze? wolałabym łóżko za tysiaka niż badziewne europalety, które za rok będą już MEGA obciachem.
        • lady-z-gaga Re: meble z palet 24.02.17, 12:37
          Do pokoju nastolatka na pewno takie łózko pasuje. Wydaje mi się, że roboty przy tym będzie mnóstwo, ale jeśli macie warunki, to ok. Syn może pomagać - będzie miał jeszcze większą frajdę, jak będzie mógł się pochwalić przed znajomymi smile
          • troompka Re: meble z palet 24.02.17, 13:01
            heh, jakby miala lewego tysiaka to bez problemu moge dac, ale niestety jak to z remontami bywa, budżet i tak przekroczony. Mialo byc bez zakupu mebli, ale niestety lozko, ktore mial syn dotychczas nie wchodzi, bo panowie robotnicy tak wyrownywali sciany we wnece, ze zabrali nam w sumie z dlugosci te strategiczne 10cm.
            Zdjecia takich mebli ladnie sie prezentuja, synowi pomysł podoba sie bardzo, cieszy sie ze bedzie mial inaczej niz wszyscy i juz zadeklarowal swoj udzial (poczekamy az na zewnatrz zrobi sie troche cieplej i tam bedzie mozna to spokojnie szlifowac i malowac), na razie spi na samym materacu. Cyba ze jest cos, o czym nie wiem, a ktos juz przetestowal na sobie (np. slaba wytrzymalosc, bo wiem ze sa to niesezonowane kawalki drewna wiec beda pracowac) i to bedzie argument na nie, dlatego z checia poczytam wasze uwagi.
            • fifiriffi Re: meble z palet 24.02.17, 13:25
              aaaaa jak dla dzieciaka, to niech sobie ma. smile
              Poszukaj dobrze.Może nie musisz nic szlifować.
            • beverly1985 Re: meble z palet 24.02.17, 13:27
              Jesli syn chce sie bawic w szlifowanie i malowanie- polecam kupic szlifierke. No i jesli ma to byc naprawde ladnie zrobione to niestety trzeba palety rozmontowac na kawalki, oszlifowac, pomalowac, i potem zbic z powrotem. jak pisalam nizej- my nie szlifowalismy.

Nastepny projekt meza to stolik z europalet- tu juz sie upre na szlifowanie.
            • lady-z-gaga Re: meble z palet 24.02.17, 14:37
              >Cyba ze jest cos, o czym nie wiem, a ktos juz przetestowal na sobie (np. slaba wytrzymalosc, bo wiem ze sa to niesezonowane kawałki drewna wiec beda pracowac) i to bedzie argument na nie, dlatego z checia poczytam wasze uwagi.

Ja nie testowałam, ale wiem jak wygląda paleta smile przeciez tam deseczki są gęsto poprzybijane, poprzeczne belki też. Nastolatek to nie przedszkolak, skakał po łóżku nie będzie, dlaczego coś miałoby się stać?
              • beverly1985 Re: meble z palet 24.02.17, 15:51
                Porzadna paleta znosi obciazenie ok 1 tony, wiec moze na tym skakac.
                • troompka Re: meble z palet 24.02.17, 18:35
                  o, super ze pojawil sie głos uzytkownika takowego lozka. Faktycznie o sprzataniu nie pomyslalam, a kurz bedzie sie zbieral. Mamy jeszcze pomysł aby przykrecic na przód do tych palet ( to ograniczy zbieranie sie kurzu i tez wyeliminuje koniecznosc szlifowania) przycietą na wymiar płytę meblową w kolorze pozostalych mebli, aby wszystko wygladalo jak komplet. jako ze pozostale meble sa biale, kupno bialej plyty nie stanowi problemu.
                  Beverly, a masz to lozko z jednego poziomu palet czy dwoch?
    • beverly1985 Re: meble z palet 24.02.17, 13:19
      Mam lozko z palet, maz zrobil. Europalety sa bardzo ciezkie, nie trzeba ich niczym laczyc, nie przesuna sie. Tez na poczatku panikowalam, zeby ja jakos zbil chocby gwozdziami, ale nie zrobil tego a palety ani drgna. No chyba ze chcesz miec kolka i przesuwac cale lozko- to wtedy musisz je jakos polaczyc.
      Jest wiele rodzajow palet, i wcale nie musza to byc konkretnie europalety. Wazne, by byly z mocnego drewna i zeby sie laczyly ze soba.

Jedyne co zrobilismy z paletami to musielismy jedna przyciac do pozadanego wymiaru. Nie szlifowalismy i nie malowalismy.

Plusy:
      - nic nas to nie kosztowalo
      - maz jest z siebie mega dumny, poza tym on zawsze chcial lozko z palet
      - kot jest zachwycony

Minusy:
      - nie ma zadnej szuflady, pojemnika na posciel itd.- caly dol lozka jest niewykorzystany
      - nie mam zaglowka (planujemy zrobic)
      - zle sie odkurza (odkurzacz mi wchodzi, mop nie)
      - mamy drogie materace na wierzchu, i przeczytalam w necie, ze materac powinien miec podparcie pod kazda sprezynka (czyli listewki powinny byc dosc gesto). Caly czas sie obawiam, ze "dziury" w paletach sa za duze i wplywa to na zywotnosc materaca. Ale moze nie mam racji.

Suma sumarum- na razie zostaje to lozko. Moze kiedys wymienimy. Generalnie lozko to nie jest cos, w co moim zdaniem warto duzo inwestowac- juz lepiej w materace (mam oddzielna sypialnie, i tak nikt tam nie wchodzi a nam sie podoba) i dlatego dla mnie ok.
    • sayyida Re: meble z palet 24.02.17, 14:29
      Przekonałam się, że materac musi na czymś leżeć (nie na podłodze), więc mój podłogowy materac leży na ramce vel dnie łóżka z jysk, za niecałe 100 pln. Też było za długie - rozkręciłam, skróciłam, skręciłam z powrotem, tylko dołożyłam jeszcze stalowe kątowniki. Wtedy na taką ramkę możesz rzucić dwa materace - na co dzień masz odpowiednią wysokość, a w razie czego spanie dla gościa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka