Dodaj do ulubionych

Jak się przygotować?

15.03.17, 09:14
Długo nie chciałam dzieci w ogóle, ale spotkałam "rycerza na białym koniu" i się odmieniło.
Najmłodsi już nie jesteśmy, bo w tym roku oboje kończymy 30.

Wiem, że internet puchnie od porad, jak się przygotować do ciąży, co brać, co ćwiczyć, co robić, w jakich fazach księżyca i masa innych absurdów.
Ja mimo to chciałabym Was spytać o rady, których udzieliłybyście z perspektywy czasu, takie sensowne, życiowe. Odstawiamy pigułki (jednoskładnikowe, więc nie ma potrzeby czekać) za 4 m-ce i bez spiny będziemy czekać, co się wydarzy. Sądzę więc, że teraz jest dobry moment, by zacząć już powoli o tym myśleć.

Za wszystkie rady z góry wielkie dzięki! smile
Obserwuj wątek
    • nathasha Re: Jak się przygotować? 15.03.17, 09:20
      konczysz 30tke i uwazasz sie za nienajmlodsza?? OMG
      • tol8 Re: Jak się przygotować? 15.03.17, 09:36
        Przecież trzydziestka to nie jest młoda kobieta, raczej wiek średni.
        Młode to są do 27 lat max, potem wiek średni gdzieś do 50, potem jest bycie osobą starszą, a od 75 to już wiek podeszły
        • lilly_about Re: Jak się przygotować? 15.03.17, 09:41
          Bo ty tak powiedziałaś?
        • nathasha Re: Jak się przygotować? 15.03.17, 09:47
          Slucham??
        • magata.d Re: Jak się przygotować? 15.03.17, 10:37
          tol8 napisała:

> Przecież trzydziestka to nie jest młoda kobieta, raczej wiek średni.
          > Młode to są do 27 lat max, potem wiek średni gdzieś do 50, potem jest bycie oso
          > bą starszą, a od 75 to już wiek podeszły
          >
          Współczuję samopoczucia i postrzegania świata.

30-tka to młoda kobieta.
        • issa-a Re: Jak się przygotować? 15.03.17, 11:01
          >Przecież trzydziestka to nie jest młoda kobieta, raczej wiek średni.

jesu, 30 to wiek sredni?
          zważywszy, że kobieta teraz żyje przeciętnie do 80 to znaczy, że mloda jest co najwyzej 12 lat (wcześniej dziecko), wiek średni trwa 33 a starość kolejne 30.
          Chyba trochę przesadziłaś.
          Oczywiscie, zakladam, że są kobiety matrony juz w wieku 25 lat, takie też widywalam.
          Jednak wg moich obserwacji wiek średni to raczej gdzies blizej 40 zaczyna się.
          Nawet państwo tak uważa bo wszelkie kredyty dla mlodych, mieszkania dla mlodych, przewidywały opcje "do 35 rż".
      • kaprysny-gnom Re: Jak się przygotować? 15.03.17, 10:22
        Tak w ogóle, to oczywiście, że jestem młoda! big_grin

Ale natury nie oszukasz. 31 lat na pierwszy poród to nie jest optimum z perspektywy gotowości organizmu do tego typu wysiłku. Fakt, że coraz więcej kobiet jednak nie rodzi przed 30. nie jest argumentem wink
        • 1matka-polka Re: Jak się przygotować? 15.03.17, 10:26
          A drugi, trzeci, dziewiąty poród po 50 roku życia, to jest optimum perspektywy gotowości organizmu do tego typu wysiłku?
          • kaprysny-gnom Re: Jak się przygotować? 15.03.17, 10:28
            Nie rozumiem atakującego tonu Twojej wypowiedzi.
            Planujemy jedno dziecko i chcielibyśmy, żeby urodziło się w przyszłym roku. Co w tym złego?
            • 1matka-polka Re: Jak się przygotować? 15.03.17, 10:46
              Złe są obiegowe opinie na temat tego, co jest optymalne z perspektywy organizmu.
          • issa-a Re: Jak się przygotować? 15.03.17, 11:40
            >A drugi, trzeci, dziewiąty poród po 50 roku życia, to jest optimum perspektywy gotowości organizmu do tego typu wysiłku?

dziewiąty??? co ty, królik jestes?
            Ja urodziłam pierwsze dziecko mając 33 lata, drugie 2 lata później.
            I wystarczy, jestem ukontentowana. Organizm też. Organizmy dzieci też bo zdrowe sa.
            Nie zamierzałam rodzić druzyny pilkarskiej, ku chwale ojczyzny oczywiście.
            Tu tylko, jako ciekawostke, dodam, że dzieci 'późniejszych" rodziców są inteligentniejsze, w swietle badań.
            • 1matka-polka Re: Jak się przygotować? 15.03.17, 11:44
              Dziewiąty a nawet szesnasty poród w społeczeństwach rolniczych to nic nadzwyczajnego.
              • issa-a Re: Jak się przygotować? 15.03.17, 12:01
                >Dziewiąty a nawet szesnasty poród w społeczeństwach rolniczych to nic nadzwyczajnego.

owszem,
                pytanie, czy jesteśmy spoleczeństwem rolniczym? mamy nim być, taki nasz cel?
                Poza tym, ostatnio wysłuchałam czy przeczytałam, juz nie pamiętam dokladnie, ciekawy artykuł gdzie dowodzono, że spoleczeństwa biedne rodzą dużo dzieci i wynika to (podświadomie) z pobudek czysto biologicznych, czyli dla zachowania genów. W biednych społeczeństwach jest duża śmiertelnośc, w tym dzieci, więc jest potrzeba "stworzenia" wielu osobnikow, zeby którys przeżył i przedłużał gatunek.
                W spoleczeństwach bogatszych, które jest w stanie zaspokoic swoje potrzeby, z wieksza kultura prozdrowotną, nie ma potrzeby rozmnażania sie w takiej ilosci. Co pokazuje praktyka zresztą.
                Póki co, jestesmy w tej ostatniej grupie i nie musimy rodzic 16 dzieci.
                Choc, oczywiscie, to wkrotce moze sie zmienić. Szczególnie, jak zakaże się jakiejkolwiek antykoncepcji, poza tą, na która kosciół i państwo wpływu nie ma czyli np. kalendarzyk (antykoncepcja naszych babć).
            • bergamotka77 Re: Jak się przygotować? 15.03.17, 19:57
              issa-a napisała:

> >A drugi, trzeci, dziewiąty poród po 50 roku życia, to jest optimum perspek
              > tywy gotowości organizmu do tego typu wysiłku?
              >
              > dziewiąty??? co ty, królik jestes?
              > Ja urodziłam pierwsze dziecko mając 33 lata, drugie 2 lata później.
              > I wystarczy, jestem ukontentowana. Organizm też. Organizmy dzieci też bo zdrowe
              > sa.
              > Nie zamierzałam rodzić druzyny pilkarskiej, ku chwale ojczyzny oczywiście.
              > Tu tylko, jako ciekawostke, dodam, że dzieci 'późniejszych" rodziców są intelig
              > entniejsze, w swietle badań.

I bardziej rozpieszczone smile
        • magata.d Re: Jak się przygotować? 15.03.17, 10:40
          "Ale natury nie oszukasz. 31 lat na pierwszy poród to nie jest optimum z perspektywy gotowości organizmu do tego typu wysiłku. "

Może daruj sobie w ogóle dzieci z takim podejściem. Pomyśl, dziecko twoje pójdzie do szkoły a ty będziesz 40-letnią mentalną staruszką winkwinkwink
          • kaprysny-gnom Re: Jak się przygotować? 15.03.17, 11:14
            Przeczytałaś moją odpowiedź?
            Nie wiem, może inaczej jest, kiedy człowiek jest w 100% zdrowy, nic mu nie dolega, nie spędza poza domem 11h dziennie (bo dojazd do pracy z dwiema przesiadkami).
            Ja jednak czuję, że mam trochę mniej siły niż 5 lat temu, kręgosłup potrafi nieźle poboleć od siedzenia w pracy na tyłku, a zmiany w piersiach jakoś, cholera, nie chcą same znikać.

No i zadałam pytanie, jak się przygotować, a nie czy Twoim zdaniem mam mieć dzieci.
            • 1matka-polka Re: Jak się przygotować? 15.03.17, 11:22
              Módl się o promocyjne dziecko, bo jak cię high-need przeczołga, to będziesz marzyć o tym, żeby 20 godzin w pracy siedzieć, byle dalej od kochanego maleństwa wink
            • magata.d Re: Jak się przygotować? 15.03.17, 11:24
              W takim razie wyraziłaś się nieprecyzyjnie. Powinnaś zapytać się, jak przygotować się do ciąży, jeżeli masz problemy zdrowotne typu........ Nie, nie wszystkie 30-latki mają problemy z kręgosłupem i inne wymienione przez ciebie dolegliwości. I z drugiej strony, posiadająca te dolegliwości 25-latka też powinna zanim zajdzie w ciążę, zająć się najpierw swoi zdrowiem.
            • zabka141 Re: Jak się przygotować? 15.03.17, 11:44
              Tym bardziej zachecam troche sportu by wzmocnic kregoslup.
            • bi_scotti Re: Jak się przygotować? 15.03.17, 13:39
              kaprysny-gnom napisał(a):

> Ja jednak czuję, że mam trochę mniej siły niż 5 lat temu, kręgosłup potrafi nie
              > źle poboleć od siedzenia w pracy na tyłku,

To tylko swiadczy o tym, ze zyjesz niehigienicznie a nie o tym, ze sie "starzejesz". 30tka to de facto perfekcyjny czas w zyciu kobiety, pod kazdym wzgledem, fizycznym, mentalnym, najczesciej tez zawodowym i spolecznym. Jezeli masz bole kregoslupa, bo pracujesz na siedzaco to temu mozna zaradzic (i nalezy) ale samo zajscie w pierwsza ciaze w Twoim wieku to zdecydowanie nie jest late! Kobiety tu dobrze pisza: zle sie do projektu nastawiasz zakladajac z gory, ze "juz pozno". Ile lat chcialabys zyc? 50 czy 80? Jesli 50 to faktycznie pozno ale jesli 80 albo i 80+, to doczekasz pewnie nie tylko wnukow ale i prawnukow, ergo ... everything is on time smile Have fun "making baby"! No i pocwicz troche, pobiegaj, poplywaj, pracuj na stojaco (sitting is new smoking!) zeby faktycznie sie czuc jak zdrowa kobieta lat 30 a nie jak zniedolezniala 90tka. Good luck.

• thea19 Re: Jak się przygotować? 15.03.17, 21:35
              mam 35lat i w zaawansowanej ciazy nie mam takich dolegliwosci. byc moze moje cialo mysli, ze ma 20lat.
    • bei Re: Jak się przygotować? 15.03.17, 09:22
      Nie jedz smieci, lykaj folik, smiej sie, chodz na spacery.
      To samo partner. Powodzeniasmile
      • magata.d Re: Jak się przygotować? 15.03.17, 10:43
        bei napisała:

> Nie jedz smieci, lykaj folik, smiej sie, chodz na spacery.
        > To samo partner. Powodzeniasmile
        >
        Na spacery?????? winkwinkwink Toż ona za stara na spacery, 30 lat i spacery, zmęczy się za bardzo i co potem ? winkwinkwinkwink

No nie mogę się powstrzymać. Gdzie żyją takie 30-letnie mentalne staruszki? Ja takich nie znam.
    • ichi51e Re: Jak się przygotować? 15.03.17, 09:24
      Ruszaj sie jedz dobrze. Partner tez.
    • lauren6 Re: Jak się przygotować? 15.03.17, 09:26
      Branie foliku i seks wystarczą.
      • niu13 Re: Jak się przygotować? 15.03.17, 09:31
        Polecam butelkę dobrego czerwonego wina na dwoje raz w tygodniu, potem szalony seks przez całą noc i tak przez maks 3 m-ce i sukces gwarantowany. Uważaj na zagrożenie alkoholizmem. I pamiętaj, że olej z wiesiołka robi z kobiety płodną królicę😉
        • 1matka-polka Re: Jak się przygotować? 15.03.17, 09:33
          Podniecenie po alkoholu? Nie mogę tego zrozumieć.
          • lauren6 Re: Jak się przygotować? 15.03.17, 09:34
            Może po lampce wina. Po butelce to ja śpię.
            • niu13 Re: Jak się przygotować? 15.03.17, 20:23
              Butelka na dwoje to ok 2 lampki na łebka. Naprawdę taka abstynencja w narodzie?
              • 1matka-polka Re: Jak się przygotować? 15.03.17, 21:27
                Nie o to chodzi, albo seks albo alkohol. Po alkoholu moje libido spada do piwnicy. Czy tylko ja to tak odczuwam?
                • niu13 Re: Jak się przygotować? 15.03.17, 22:27
                  Ja mam wprost przeciwnie.
                  Co nie znaczy, że lubię po pijaku, bo nie przepadam.
        • kaprysny-gnom Re: Jak się przygotować? 15.03.17, 10:24
          Olej z wiesiołka moja mama łykała na zmniejszenie torbieli w piesiach.
          Ale poczytam 8)
        • magata.d Re: Jak się przygotować? 15.03.17, 10:44
          niu13 napisał(a):

> Polecam butelkę dobrego czerwonego wina na dwoje raz w tygodniu, potem szalony
          > seks przez całą noc i tak przez maks 3 m-ce i sukces gwarantowany. Uważaj na za
          > grożenie alkoholizmem. I pamiętaj, że olej z wiesiołka robi z kobiety płodną kr
          > ólicę😉

30-latka, seks przez całą noc? winkwinkwink Nie da rady winkwink
          • 1matka-polka Re: Jak się przygotować? 15.03.17, 10:47
            Ona może jeszcze da, gorzej z jej mężem. W takim zaawansowanym wieku raz na tydzień to maks.
            • magata.d Re: Jak się przygotować? 15.03.17, 10:56
              1matka-polka napisała:

> Ona może jeszcze da, gorzej z jej mężem. W takim zaawansowanym wieku raz na tyd
              > zień to maks.
              >
              tongue_out tongue_out tongue_out
            • kaprysny-gnom Re: Jak się przygotować? 15.03.17, 11:08
              1matka-polka, ależ ty musisz być zgorzkniałym babskiem, naprawdę. Zadałam konkretne pytanie, ty natomiast przyszłaś się tutaj wyzłośliwiać. Przejrzałam kilka wątków i wszędzie jesteś taka sama.

Aż tak masz źle w życiu? uncertain
              • 1matka-polka Re: Jak się przygotować? 15.03.17, 11:17
                "Aż tak masz źle w życiu?"
                Jeżeli zgorzkniałość i zgryźliwość wynika z kiepskiego życia, to wygląda na to, że tak...
                • 1matka-polka Re: Jak się przygotować? 15.03.17, 11:18
                  wynika "tylko" z kiepskiego
            • agata_abbott Re: Jak się przygotować? 15.03.17, 13:06
              big_grin
    • yotsukaido Re: Jak się przygotować? 15.03.17, 09:28
      Wybierz się do stomatologa.
    • old.hipster Re: Jak się przygotować? 15.03.17, 09:29
      Zrób przegląd u ginekologa i dentysty wink Na nic się nie nastawiaj, odpoczywaj, jedz, pij i baw się dobrze.
    • lilly_about Re: Jak się przygotować? 15.03.17, 09:38
      Łykaj folik i wylecz zęby. I seks uprawiaj.
    • jolie Re: Jak się przygotować? 15.03.17, 10:49
      Jeśli nie chorowałaś na różyczkę to sprawdź poziom przeciwciał IgG. Ja przez całą pierwszą ciążę schizowałam, że się zarażę tym świństwem, bo nie chorowałam w dzieciństwie i przeciwciał miałam mało.
      • 1matka-polka Re: Jak się przygotować? 15.03.17, 10:56
        I co to da, takie badanie?
        • jolie Re: Jak się przygotować? 15.03.17, 11:02
          Jeśli okaże się, poziom IgG jest niski, można się zaszczepić (co wydłuży czas starania się o dziecko, bo min. 3 miesiące po szczepionce trzeba odczekać).
      • kaprysny-gnom Re: Jak się przygotować? 15.03.17, 11:10
        Dzięki za podpowiedź. Na całe szczęście wszystkie te "dziecięce" choróbska przeszłam we wczesnej podstawówce smile
        • jolie Re: Jak się przygotować? 15.03.17, 11:16
          To pewnie poziom IgG będzie wysoki. Ja nie chorowałam, a szczepienie w wieku 13 (?) lat nie wystarczało.
    • turzyca Re: Jak się przygotować? 15.03.17, 11:24
      1) Sprawdz przeciwciala rozyczkowe (i insze przy okazji tez.) Doszczep sie na rozyczke w razie potrzeby i koniecznie na krztusiec. W Polsce nie ma obowiazku doszczepiania sie na krztusiec, ale poza Polska zaleca sie regularne doszczepianie co 10 lat. Dla przyszlej ciezarowki to dobra decyzja, bo w ten sposob chronisz malucha, zanim bedziesz mogla go zaszczepic. Krztusiec u niemowlat bywa smiertelny. W zasadzie tatus dziecka (i wszystkie osoby, ktore beda regularnie bobo widywac) tez moglby sobie odswiezyc szczepienia.
      To jest pierwszy punkt, poniewaz po niektorych szczepieniach lepiej odczekac 3 miesiace.
      2) Zacznij lykac kwas foliowy.
      3) Zrob wszystko do czego moze byc potrzebny rentgen. Zeby? Kolana? (Jesli cos Cie pobolewa, to warto sprawdzic, czy pod wplywem wiekszego obciazenia sie nie pogorszy.)
      4) Have fun.
    • agata_abbott Re: Jak się przygotować? 15.03.17, 11:31
      Dopóki możesz - bierz nadgodziny i dodatkowe zlecenia. Ale takie, od których płacony jest ZUS. L4 i macierzyński liczony jest na podstawie średniej z 12 (tak to teraz chyba jest) ostatnich miesięcy - czym więcej "nastukasz" teraz, tym więcej dostaniesz późniejwink
      • magata.d Re: Jak się przygotować? 15.03.17, 12:20
        No przecież napisała, że już ledwie żyje, a ty jej radzisz jeszcze więcej się urabiać? Niech dziewczyna raczej odpocznie.
        • agata_abbott Re: Jak się przygotować? 15.03.17, 13:05
          Nie wiem, gdzie napisała, bo na pewno nie w poście startowym.
          Poza tym napisałam, "dopóki możesz". Czyli, jak nie ma siły, to niech nie bierze, to oczywiste.
    • zabka141 Re: Jak się przygotować? 15.03.17, 11:40
      1. Brac kwas foliowy juz teraz.

2. Pojsc do ginekologa i sprawdzic z lekarzem szczepionki, stan zdrowia, itd.

3. Pojsc do stomatologa na przeglad i jesli cos do leczenia - leczyc.

4. Zaczac cwiczyc - jesli np. chodzisz na fitness ulozyc sobie plan treningowy tak by wzmocnic plecy.

Nic z tego nie musisz (choc conajmniej kwas foliowy powinnas). Ale powiem ci - z takim przygotowaniem powinnas super zniesc ciaze.
      • perspektywa13 Re: Jak się przygotować? 15.03.17, 12:15
        Kwas foliowy oraz badania w kierunku przeciwciał cytomegalii,toksoplazmozy.
    • labianka Re: Jak się przygotować? 15.03.17, 14:24
      "Odstawiamy pigułki (jednoskładnikowe, więc nie ma potrzeby czekać) za 4 m-ce i bez spiny będziemy czekać, co się wydarzy."
      Od czekania nic się nie wydarzy wink Do dzieła!

Jeśli pobolewa kręgosłup, to koniecznie zainteresuj się tym. Mi bardzo pomógł i pomaga do dziś pilates. Polecam i żałuję, że nie zaczęłam ćwiczyć jeszcze przed ciążą tylko wtedy, gdy ból mnie zmusił. Ale bez spiny, nawet zwykłe marsze z kijami są b. wskazane.

ps
      Imo jesteś młoda i wieku w sam raz na dziecko, ani za późno ani za wcześnie imo. Powodzenia!

• hermenegilda_zenia Re: Jak się przygotować? 15.03.17, 15:23
      Folik, cytologia, aktualne usg piersi, dentysta. Wysypiać sie i nie jeść śmieci, ale jak do tej pory jadłaś to wiele nie zmieni. Pisze to dinozaur, który zaszedł w ciąże w wieku 35 i 40 lat w pierwszym i drugim cyklu (tez jestem pod kontrola onkologiczna z powodu piersi). I obie latorośle to high-need baby, ale wbrew temu co pisze ten dziwny twór matka-polka nie mam problemów z ogarnięciem siebie i dzieci kondycyjnie i do trumny sie jeszcze nie kładę.
    • premeda Re: Jak się przygotować? 15.03.17, 20:05
      Ożesz cholera idę po prześcieradło i zaczynam się czołgać w stronę cmentarza, do najbliższego mam ze 6km to może zdążę do starości 😠 Nie przesadzaj 30-tka to nie wiek średni, większość kobiet rodzi w tym wieku bez problemów. A jak mają być problemy to wiek nie jest żadnym zabezpieczeniem.
      • niu13 Re: Jak się przygotować? 15.03.17, 22:32
        Ja myślałam, że teraz na 30 latkę to patrzą na porodówce z taką podejrzliwością jak 20 lat temu na nastolatkę. Wiem co mówię, od jesieni namiętnie odwiedzam szpital położniczy i przysięgam, że sporo więcej niż połowa ciężarnych to stare rury.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka