• anorektycznazdzira Re: Kapliczka 04.04.17, 23:41
      Przenoszę. Starałabym się porozumieć z proboszczem- bo w moim poczuciu to "jego" kapliczka i niech ją sobie bierze, ja pomogę. Plus z konserwatorem zabytków, tak na wszelki wypadek.
      PRZED zakupem działki.
      Jeśli jest nieprzenoszalna to działkę dyskwalifikuje.
    • inguszetia_2006 Re: Kapliczka 05.04.17, 10:46
      Witam
      Zostawiam, oczywiście. Sadzę obok kwiaty, dużo kwiatów. A mam pytanie - kto mieszka w kapliczce? Matka Niebieska, czy Józef, czy Nepomucen? Wolałabym Boginięwink Ale rozumiem, że wyboru nie ma.
      Pzdr.
      Ing
      • default Re: Kapliczka 05.04.17, 12:33
        Matka Boska Czestochowska.
        • kaz_nodzieja Re: Kapliczka 06.04.17, 14:13
          Niedobrze. Podobno nie lubi się z Fatimską.
    • mama.nygusa Re: Kapliczka 05.04.17, 10:56
      sasiedzi z ulicy kupili dom wlasnie z taka kapliczka, jedyna we wsi, sami raczej do kosciola nie chodza, ale sa wierzacy.Kapliczke zachowali, ba, posadzili wokol niej kwiatki i dbaja o nia.
    • eve-lynn Re: Kapliczka 05.04.17, 11:03
      E. pozbywamy się jak najszybciej, bo nie potrzebujemy codziennego spędu babulek zawodzących modliwy, zwłaszcza w maju.
      • koronka2012 Re: Kapliczka 05.04.17, 16:49
        Dokładnie z tego powodu starałabym się pozbyć kapliczki z ogródka.
    • izak31 Re: Kapliczka 05.04.17, 12:38
      F. Pozbyłabym się takiej działki bo religijne oszołomstwo mogłoby utrudniać korzystanie mi z mojej własności.
      Ale najpierw próbowałabym się dogodać z proboszczem w sprawie przeniesienia. oczywiście na koszt kościoła bo ja mogłabym co najwyzej zapłacić za wyburzenie.
    • hallbera.jarlakappi Re: Kapliczka 05.04.17, 12:41
      przerobiłabym na budke dla ptakow
    • jesienna.nuta Re: Kapliczka 05.04.17, 12:44
      Wyremontowałabym kapliczkę, w końcu, stoi tam tak długo... nikomu nie wadziła, nie miałabym serca jej niszczyć.
      Może ta kapliczka przynosi szczęście?
    • lusitania2 Re: Kapliczka 05.04.17, 13:07
      uważam chrześcijaństwo za zrakowaciałą narośl na zdrowej słowiańskień tkance, ale grzecznościowo wyznaczam proboszczowi termin do usunięcia kapliczki na jego (znaczy: wiernych) koszt, a potem usuwam z mojego terenu.

• lady-z-gaga Re: Kapliczka 05.04.17, 13:24
      Zgłosiłabym do najbliższej parafii - niech zorganizuje przeniesienie. Nie bardzo uśmiechałoby mi się posiadanie na własnym terenie miejsca kultu religijnego. Nigdy nie wiadomo, czy sposob korzystanie z nieruchomości nie urazi czyichś uczuć religijnych. Co wolno robić w pobliżu kapliczki, a czego nie wolno, albo nie wypada? dziękuję pięknie za takie dylematy, albo - co gorsza - ewentualne wtrącanie się nawiedzonych sąsiadow lub przechodniów.
    • beataj1 Re: Kapliczka 05.04.17, 13:27
      To zależy.
      Jeśli kapliczka byłaby by gdzieś pod bokiem przy granicy działki - to niech sobie stoi na zdrowie. Mi nic do niej - choć na bank bym nie dbała o nią nadmiernie. Jeżeli gdzieś na środku to może ewentualnie bym ją przesunęła na brzeg działki albo jeśli by się inaczej nie dało to bym zburzyła.
      Sama jestem dosyć zadeklarowaną ateistką a nie przeszkadza mi to mieszkać w (ponad stuletnim) domu który ma swoją kapliczkę w ścianie. Podczas remontu elewacji zostawiliśmy ta kapliczkę jako element historyczny...
      coś w tym stylu...
      https://plfotoart.com/wp-content/uploads/img-collections/malopolskie-limanowski/originals/kapliczka-malopolskie-limanowski-ujanowice-004-1087.jpg
    • julita165 Re: Kapliczka 05.04.17, 16:58
      Na pewno bym nie zburzyła ale może rzeczywiście zwróciłabym się do najbliższego kościoła czy nie chcieliby jej "przyjąć", ja nawet mogłabym pokryć koszty tego przeniesienia. Mnie nawet nie tyle chodzi o wiarę lub jej brak ale jakoś trudno mi sobie wyobrazić że kapliczka pasowałaby do reszty na mojej działce, decydujące byłyby względy estetyczne, bo ja jakos nie jestem fanką staroci poza muzeum i skansenem...no chyba że jakaś nierzucająca się w oczy, może gdzies z tyłu w otoczeniu jakiejś roślinności mogłaby sobie stać.
    • milamala Re: Kapliczka 05.04.17, 17:04
      A czy taka stara kapliczke (zabytkowa) mozna tak sobie zburzyc.
      Ja bym wybrala punkt B. To piekny i zabytkowy element, nie pozbylabym sie tego.
      A jak juz strasznie by mi przeszkadzalo to bym sprobowala sprzedac albo wydac. Ktos kto lubi by ja moze uratowal.
      W kazdym razie nie burzyc, zostawic albo oddac (sprzedac) komus innemu.
    • iskierka3 Re: Kapliczka 06.04.17, 07:06
      Kapliczke z lat 20-tych zdecydowanie zostawiam, niezaleznie od wiary.
    • pitahaya1 Re: Kapliczka 06.04.17, 15:01
      B - zostawiam pomimo tego, że z kościołem mi nie po drodze. Sprawdzam tylko zasady korzystania z tego kawałka działki (umowa, użyczenie).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka