Dodaj do ulubionych

Rośliny do domu

26.04.17, 11:46
Doradźcie mi, proszę, jakieś proste do uprawy w domu rośliny, z którymi nawet średnio uzdolniona niemota sobie poradzi. Mieszkanie jest jasne, sporo słońca bo okna wychodzą na południe, to, że kwiatki podlać trzeba raz czy dwa na tydzień ogarnę, podobają mi się takie, które rosną spore albo fajnie się pną. Coś tam w domu mam, na razie zamordować udało mi się tylko jednego storczyka, reszta na razie się trzyma.wink Jest sens kupować w stacjonarnych kwiaciarniach takie rzeczy, czy celować w alledrogo od razu?
Obserwuj wątek
    • isa1001 Re: Rośliny do domu 26.04.17, 11:49
      W moim mieszkaniu z oknami na południe i zachód żyją tylko kaktusy, a i to nie wszystkie dają radę. smile
    • solejrolia Re: Rośliny do domu 26.04.17, 12:24
      Ja mieszkanie nowoczesne, to np fajnie wyglądają w duzych/wysokich donicach sansewierie. Modna jest monstera dziurawa. Bardziej do miejsca cienistego Zamiokulkas. Lubię epipremnum złociste. Lubię anturium- mam duzy sentyment do tego gatunku.
      Możesz kupić w kwiaciarni.
      Lub np. w Leroy- w naszym Leroy kwiaty doniczkowe są w rewelacyjnej formie, i w dobrych cenach, jak nie mam czasu jechać na giełdę kwiatową (i wprost od importera, czy wprost od producenta) to kupuję w Leroy i jest ok.
      Unikałabym zakupów przez internet, bo roslinę lepiej jednak zobaczyć, chyba, ze producent sprzedaje w sieci/sklep wysyłkowy wyspecjalizowany w sprzedazy roslin doniczkowych.
    • bo1 Re: Rośliny do domu 26.04.17, 13:05
      Bezproblemowe są filodendrony. Bardzo dekoracyjne są te z powycinanymi liśćmi, ale w ogóle w tej grupie roślin można znaleźć ciekawe gatunki i odmiany. Łatwa i wyjątkowo piękna jest monstera. Z kwitnących i pachnących polecam rozmaite hoje i stefanotisa bukietowego. Wszystkie te rośliny nie śmiecą i są dość proste w uprawie. Osobiście bardzo lubię paprocie, ale tu już trochę sprzątania będzie, no i niektóre gatunki mogą być trudne. Wiadomo, że w łatwości uprawy nic nie przebije zamiokulkasa, ale ten jest tak do bólu oklepany, że warto sięgnąć po coś mniej opatrzonego. Osobiście nie kupuję roślin wysyłkowo, bo wolę przed zakupem dokładnie obejrzeć. Poza tym pobyt w paczce, to dla kwiatka stres. Gdybym musiała kupować, to wybrałabym się do marketów budowlanych lub do Tomaszewskiego (jeśli mieszkasz w okolicach Warszawy lub Skierniewic). Można też kupować od prywatnych kolekcjonerów (na ogół sporo taniej albo wręcz za darmo) pod warunkiem możliwości osobistych oględzin i odbioru.
    • mai-ra3 Re: Rośliny do domu 26.04.17, 13:10
      Zamiokulkas zamiolistny
      • arkanna Re: Rośliny do domu 26.04.17, 15:02
        no niby oklepany i bezproblemowy , a u mnie w łazience nie dał rady. 3 szt były i 3 padły a walczyłam o nie bardzo długo. Nie chciały puszczac nowych pędów a jak już wyszedł to z 1 listkiem sad
    • wiosennaburza1 Re: Rośliny do domu 26.04.17, 13:13
      Hoja. rośnie szybko, pnąca. dekoracyjne , lśniące liście, kwiaty o kontrowersyjnym zapachu ( można ciachać zanim się rozwiną, jak się komuś zapach nie podoba; ja uwielbiam). zamęczyć jej nie sposób, chyba że będziesz ją podlewać codziennie. wtedy może paść. sytuacja odwrotne: można jej nie podlewać nawet miesiąc i żyje.
    • nena20 Re: Rośliny do domu 26.04.17, 13:14
      Storczyki, podlewamy raz w tygodniu, pięknie i długo kwitną.
      • marina2 Re: Rośliny do domu 26.04.17, 13:21
        dorzucam oliwkęwink)
        • wiosennaburza1 Re: Rośliny do domu 26.04.17, 13:24
          ciekawe... mam oliwkę od 3 lat. rośnie sobie w jasnym miejscu ( w zimę w nieogrzewanym pomieszczeniu ( ale na plusie) w lato na słonecznym tarasie. i nie chce rosnąć. co robię źle?
          • marina2 Re: Rośliny do domu 26.04.17, 15:27
            oliwka wolno rośnie.na lato wynosze ją do ogrodu na pełne słońce i takich okolicznościach ma niezłe przyrosty.
    • 1papryczka.chili Re: Rośliny do domu 26.04.17, 16:12
      Słońce uwielbia fikus beniamina i kroton. Na moich zachodnich oknach rosną jak głupie. Tylko podlewam wodą dość obficie.
      • majenkir Re: Rośliny do domu 26.04.17, 17:23
        A moj beniamin tylko gubi liscie sad, a stoi przy samym oknie.
    • kokoryczko Re: Rośliny do domu 26.04.17, 16:15
      Kaktusy i sukulenty.
    • majenkir Re: Rośliny do domu 26.04.17, 17:22
      Najprostsze to sansewieria, epipremnum, zielistka sternberga i zamiokulkas.
      Mozesz tez sprobowac aloes, skrzydlokwiat (ten wymaga wiecej wody), drzewko szczescia i inne succulenty oraz kaktusy smile.
    • issa-a Re: Rośliny do domu 26.04.17, 19:03
      najprostsza jaką znam to Scindapsus. Rośnie wszędzie, jak oszalała. Mozna podcinać i ja tak robię bo już chyba utonełabym w scindapsusie.
      Mozna uprawiac jako pnącze, jako zwisajaca, jak pasuje.
      Pierwszy raz dostałam od teściowej, rośnie do dziś i to chyba jej zemsta bo już mi doniczek brakuje a mąż płacze za każdym razem, jak dokonam "strzyżenia".
      https://www.zielonyogrodek.pl/images/media2/31034scindapsus_przy_paliku_fot._Flower_Council_Holland.jpg

https://www.zielonyogrodek.pl/images/media2/31033scindapsus_w_wiszacej_doniczce_fot._Flower_Council_Holland.jpg
    • chyba.ze Re: Rośliny do domu 26.04.17, 19:35
      Hoja różowa (roślina pnąca)- piękne woskowe liście i mocno pachnące po zmierzchu kwiaty.
      Najłatwiej poprosić o sadzonkę znajomych smile
    • malinazkomina Re: Rośliny do domu 27.04.17, 12:54
      O, dzięki wielkie! Część roślin kojarzę, zamiokulkasa dostałam ostatnio od koleżanki, na razie rośnie jak szalony. Orientujecie się może jeszcze, czy jest sens kupować takie małe drzewka cytrusowe, mandarynki do domu, czy to raczej trudniej hodować?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka