Dodaj do ulubionych

Lord ? Pastewna ohyda !!!

IP: *.olsztyn.vectranet.pl 26.10.10, 15:05
Jako kura domowa chciałam zrobić babkę ziemniaczaną. Mąż będzie zachwycony. Na pieczewskim ryneczku sprzedawca doradził mi ziemniaki o jakże dumnej nazwie Lord. Babkę upiekłam, ale cóż to za ohydna rozłażąca się maź? Szkoda mi tylko składników, które władowałam w tę breję. No i jaka będzie mina smakosza babki ziemn. czyli męża?
Kiedyś już gotowałam te ziemniaki i przyrzekłam sobie : nigdy więcej. Na babkę i placki nie wszystkie ziemniaki się nadają, więc poradziłam się " fachowca". Fuj, paskudna była to rada. Teraz muszę zapamiętać,że Lorda nie chcę nawet za darmo.
Obserwuj wątek
    • Gość: kogut Re: Lord ? Pastewna ohyda !!! IP: *.olsztyn.mm.pl 26.10.10, 15:12
      Tak to jest, jak kury biorą się za gotowanie. Zamiast nosić jajka.
      • Gość: kura domowa Re: Lord ? Pastewna ohyda !!! IP: *.olsztyn.vectranet.pl 26.10.10, 15:18
        Co kurze przyjdzie z noszenia jajek? Jajka kura powinna znosić, nie nosić. :-) czasami może je nawet potrzymać :-)
    • Gość: jhg Darmowa porada w sprawie IP: *.olsztyn.mm.pl 26.10.10, 16:19
      Kuro domowa! Pozwól, że wyrażę szacunek dla Twojej pasji kucharzenia. W mojej tradycji rodzinnej „kura domowa” miała inne znaczenie – to ta, która ma koguta na oku i dzieci przy dupie...
      Pomogę ci na przyszłość w wyborze surowca na placki ziemniaczane; są trzy kategorie ziemniaków (pastewnych nie liczę). Na placki, pyzy i kluski najlepsze będą ziemniaki mączyste, o miąższu suchym i sypkim po ugotowaniu. Takie właściwości mają bryza, beryl, mila, arkadia, ewentualnie irga. Ja zamawiam u chłopaków z Gedajt kremową Bryzę.

A – o dużej wilgotności i małej zawartości skrobi (sałatkowe); odmiany: Accent, Albina, Cykada, Frezja, Vineta, Denar i Lord.
      B – o miąższu średnio zwięzłym, nierozsypującym się (uniwersalne, doskonałe do duszenia i gotowania); odmiany: Albina, Aksamitka, Ania, Atol, Balbina, Baszta, Beata, Bila, Danusia, Drop, Fala, Felsina, Fresco, Gloria,, Irys, Jagna, Jagoda, Jaśmin, Kolia, Latona, Lotos, Malwa, Maryna, Mors, Muza, Oda, Orlik, Orłan, Perkoz, Ruta, Rybitwa, Rywal, Sante, Signal, Sumak, Tara, Timate, Tokaj, Triada, Vital, Wawrzyn, Wigry, Wiking, Wolfram, Irga (wyjątek) – dobre do wszystkiego, Satina.
      C – zawierające więcej skrobi, mączyste o jasnym i sypkim miąższu (na placki, pyzy); odmiany: Anielka, Arkadia, Aster, Barycz, Bryza, Beryl, Ibis, Karlena, Koral, Kos, Lena, Mila, Salto, Ursus, Miłek, Romula.
      Sukcesów w kuchni! I w innych pomieszczeniach!
      • Gość: kura domowa Re: Darmowa porada w sprawie IP: *.olsztyn.vectranet.pl 27.10.10, 09:19
        Moja wizja kury domowej jest troszkę inna. Kucharzeniem też się nie pasjonuję, ale gotuję, bo nie stać mnie na kucharkę. Tym wpisem na forum chciałam przestrzec ludzi przed zakupem tych ziemniaków, bo one może tylko dla świń się nadają. Chociaż kiedyś słyszałam powiedzenie: Człowiek nie świnia, zje wszystko.
        Natomiast, co do nazw ziemniaków, to ostatnio w Olsztynie jest ich dostępnych bardzo mało. Króluje "IRGA" i te właśnie miałam w piwnicy, ale sądziłam,że sprzedawca mi doradzi lepsze. Zawiodłam się strasznie i nie omieszkam mu to dzisiaj powiedzieć. Takie rady niech schowa do kieszeni.
        Gdzie są dostępne te wszystkie nazwy ziemniaków?
        • Gość: jhg Re: Darmowa porada w sprawie IP: *.olsztyn.mm.pl 27.10.10, 11:24
          Nie kieruj się kolorem ziemniaka. To wcale nie jest prawdą, że „najlepsze ziemniaki są białe. Żółte to ziemniaki pastewne”. To nie jest prawdą. Na świecie jest kilka setek odmian ziemniaków jadalnych i trochę pastewnych, ale pastewne na rynku się nie pojawiają (inspekcja o to dba, przynajmniej w Warszawie). Odmiana np. Lord, Denar przywędrowała do nas z Niemiec, a tam przysmak to sałatka kartoflana z octem winnym. Lord jest doskonałym ziemniakiem sałatkowym – trzyma kostkę i utrzymuje wilgoć.
          O różne gatunki ziemniaków dobrze jest pytać sprzedawców z samochodu, dzwoniących do drzwi. Sprawdziłem, że mają o tym pojęcie. Na rynek warto się wybrać z karteczką i trzeba wiedzieć, czego się szuka, chociaż też oszukują. Hipermarketach przeważnie są ziemniaki z grupy A, bo to są plenne odmiany i można je taniej sprzedać. Poza tym wpisz w google nazwę ziemniaka i zobaczysz, kto hurtowo sprzedaje i gdzie dostarcza. Ja tak znalazłem bryzę pod Olsztynem, chociaż, okazuje się, to żadna rzadkość.
          Ja zamawiam dwa worki ziemniaków: Na placki (C) i na pure (B). Polecam pure z dobrych ziemniaków drugiej grupy. „Palce lizać”, to mało powiedziane.
      • Gość: jolanta Re: Darmowa porada w sprawie IP: *.play-internet.pl 03.01.14, 11:00

z ziemniaków irga wychodzą świetne placki ziemniaczane, można śmiało polecić
        • Gość: aga Re: Darmowa porada w sprawie IP: *.olsztyn.mm.pl 03.01.14, 11:56
          Irga to ziemniak dobry do wszystkiego.
    • Gość: Edyta Re: Lord ? Pastewna ohyda !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.10, 10:30

Najlepsze ziemniaki są białe. Żółte to ziemniaki pastewne.
    • Gość: jerzy Re: Lord ? Pastewna ohyda !!! IP: *.com 24.03.11, 17:59

kurdebele.blox.pl/2011/03/Sladem-Kaczynskiego-wybralem-sie-na-zakupy.html
      my sweet lord

• Gość: stara baba Re: Lord ? Pastewna ohyda !!! IP: *.olsztyn.vectranet.pl 24.03.11, 19:59
        Takiego kartofla, kurdebele, to ja nawet za darmo nie chcę, ale zdjęcie udane.
    • Gość: emeryt Re: Lord ? Pastewna ohyda !!! IP: 192.249.57.* 06.06.13, 17:41

bardzo dobre kartofle tej odmiany, które akurat jem z sadzonymi i nie rozumiem utyskiwań kur domowych bez podstaw
      • Gość: ara Re: Lord ? Pastewna ohyda !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.13, 00:18

młode kartofelki z sadzonymi jajami to przysmak zaiste niezrównany, nawet po północy
        • Gość: j. Re: Lord ? Pastewna ohyda !!! IP: *.xdsl.centertel.pl 17.07.13, 13:43
          > młode kartofelki z sadzonymi jajami to przysmak zaiste niezrównany, nawet po północy
          >
          Nie rób mi apetytu....
          Z małą poprawką: to świństwo które na targowisku sprzedają pod nazwą lord nie nadaje się do jedzenia!
          Kupiłem - ugotowałem - wyrzuciłem... na placki też się nie nadają

Zdaje się że z lorda tylko nazwa została
          • Gość: ara Re: Lord ? Pastewna ohyda !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.13, 20:29
            wcisnęli ci pewnie jakieś pastewną odmianę do skarmiania świń, więc następnym razem kupuj
            w sklepie sieciowym
    • Gość: antyciapa Re: Lord ? Pastewna ohyda !!! IP: *.radom.vectranet.pl 31.12.13, 14:01
      To pyszny ziemnak, ale Lorda trzeba umieć gotować. Jest taki moment kiedy trzeba zdjąć z ognia, potem robi się ciapa. A na ciapy nie ma rady - ciapo;)
    • rickky Re: Lord ? Pastewna ohyda !!! 31.12.13, 14:38
      Gość portalu: kura domowa napisał(a):

> Jako kura domowa chciałam zrobić babkę ziemniaczaną. Mąż będzie zachwycony. Na
      > pieczewskim ryneczku sprzedawca doradził mi ziemniaki o jakże dumnej nazwie Lor
      > d. Babkę upiekłam, ale cóż to za ohydna rozłażąca się maź? Szkoda mi tylko skła
      > dników, które władowałam w tę breję. No i jaka będzie mina smakosza babki ziemn
      > . czyli męża?
      > Kiedyś już gotowałam te ziemniaki i przyrzekłam sobie : nigdy więcej. Na babkę
      > i placki nie wszystkie ziemniaki się nadają, więc poradziłam się " fachowca".
      > Fuj, paskudna była to rada. Teraz muszę zapamiętać,że Lorda nie chcę nawet za d
      > armo.

A moja żona przed Świętami zrobiła pyzy. Z lordów właśnie.
      I były przepyszne.
      No, ale moja żona nie jest kura domową ...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka