Dodaj do ulubionych

Podroz marzen

06.05.17, 13:14
Macie jakies miejsca do ktorych chcielibyscie pojechac a wiecie ze nie pojedziecie?

Ja bym bardzo chciala pojechac do Egiptu (ha ha ha w dzisiejszych czasach) zawsze chcialam zobaczyc piramidy sfinksy kolebke chwilizacji odbyc rejs Nilem... a tu sie nie zapowiada niestety i jakos strasznie do tego
Drugie miejsce to Irak i Iran - tam moze za 20-30 lat jesli wszystko sie jakos pouklada pojade...
Obserwuj wątek
    • magic.marker Re: Podroz marzen 06.05.17, 13:16
      Antarktyda.
      Zimno i daleko.
      Ale chciałabym, żeby mi się pingwin na kolana wpakował wink
    • thank_you Re: Podroz marzen 06.05.17, 13:16
      A co jest nie tak z Iranem?
      • ichi51e Re: Podroz marzen 06.05.17, 13:18
        Sumienie nie pozwala
        • thank_you Re: Podroz marzen 06.05.17, 13:22
          A, to co innego.
    • jaulfa Re: Podroz marzen 06.05.17, 13:18
      Malediwy - widziałam zdjęcia i zakochałam się.
      Miasteczko z Przystanku Alaska
      • snakelilith Re: Podroz marzen 06.05.17, 13:37
        Z Malediwami może masz rację, niedługo większość tych wysp będzie pod wodą, więc jak ktoś jeszcze chce, to powinien się pośpieszyć. Swoją drogą, to nie jest aż tak drogie, bo przecież istnieje tam masowa turystyka. Mnie osobiście marzy się przemaszerownie australijskiego kontynentu (z południa na północ), ale tego nie zrobię, bo jestem jednak za wygodna i nie dysponuję taką ilością wolnego czasu.
      • peonka Re: Podroz marzen 06.05.17, 19:48
        Przystanek Alaska to też moje marzenie. A jakbyś jechala, to pamiętaj, że kręcony był głównie w Kanadzie chyba wink
        • magic.marker Re: Podroz marzen 06.05.17, 21:46
          Roslyn w stanie Washington głównie, żadna Kanada wink
          • kropkaa Re: Podroz marzen 07.05.17, 00:57
            Co? A ja chciałam tam jechać, na tę Alaskę uncertain A ona w stanie Waszyngton?!
            • magic.marker Re: Podroz marzen 07.05.17, 01:01
              Tak. Nie wiem ile z Alaski zostało, bo obecnie kręcą tam The Man in the High Castle i Roslyn robi za Canon City w stanie Colorado/Strefie Neutralnej.
    • leanne_paul_piper Re: Podroz marzen 06.05.17, 13:30
      > Macie jakies miejsca do ktorych chcielibyscie pojechac a wiecie ze nie pojedzie
      > cie?

Nie no, takich miejsc to nie mam. Mam wiele marzeń, a może raczej celów podróżniczych, ale nie widzę powodów, dla których nie miałabym tam pojechać.
      Moje następne cele to Meksyk, i bynajmniej nie Cancun ani inne kurorty, oraz Peru.

Na pewno będzie też trudno dostać się na Malediwy i Seszele ze względów finansowych, ale wierzę, że się udasmile.

A co do Egiptu to ja się cieszę, że miałam to szczęście zobaczyć muzeum kairskie, zanim zrobili tam rozpie#duchę. Wierzę jednak, że znów będzie można bezpiecznie pojechać do Gizy pod piramidy i sfinksa.
      Ja zostawiam sobie jeszcze Luksor na przyszłość.
      • mayaalex Re: Podroz marzen 06.05.17, 13:37
        Leanne, ale mysle ze jesli planujesz Meksyk i Peru to na Seszele tez Cie stac smile I na Malediwy, choc moze nie w wersji najbardziej super-duper luksusowej i dla miliarderow wink
        • leanne_paul_piper Re: Podroz marzen 06.05.17, 13:40
          No nie wiem, mi raczej wychodzi, że Meksyk i Peru to z 10 tysi od osoby będzie, a na Seszelach tyle żądają za kolacjęwink. No i szczerze nie chcę realizować wersji ekonomicznej w rajach na ziemismile.
          • claudel6 Re: Podroz marzen 30.06.18, 13:40
            no co Ty, Seszele nie są aż takie drogie. moja siostra była z mężem na podróży poślubnej. co prawda dość budżetowo - nie w hotelu, ale pensjonacie, ale zapłacili 5 tys. od osoby w biurze podróży.
            • claudel6 Re: Podroz marzen 30.06.18, 13:48
              jezu wątek sprzed roku...
        • bi_scotti Re: Podroz marzen 06.05.17, 13:42
          Meksyk to akurat ja teraz bojkotuje ideologicznie choc juz niewiele mi go zostalo to "complete the journey" wiec nawet jesli sie nie poprawia to az tak zalowac nie bede, ze never again.
          Mayaalex, jak Ty to liczysz, ze skoro Mexico & Peru sa OK finansowo to i Maldives tez? Z mojego punktu widzenia (i adresu wink) to sa dwa nieprzystajace swiaty: do Mexico czy Petru to jezdza nawet niespecjalnie zamozni studenci, Maldives to ho-ho ... nie dla psa kielbasa tongue_out Choc zapewne nalezaloby odwiedzic zanim znikna pod woda ... tylko, ze (jak dla mnie!) to tam kompletnie nie ma co robic suspicious Cheers.
          • mayaalex Re: Podroz marzen 06.05.17, 13:52
            Z Europy loty na Malediwy nie sa wcale takie drogie. Na Seszele tym bardziej. Na Malediwach sky is the limit oczywiscie ale sa piekne wyspy ze wspanialymi hotelami za w miare rozsadna cene. Ktos, kto duzo podrozuje, moze leciec za mile i/lub spac za punkty. Da sie smile No, nie ma co robic ale to jest jakby cel sam w sobie - lecisz, ogladasz rafe, chloniesz widok rajskich wyspek, saczysz koktajle i nic nie robisz smile
            • nathasha Re: Podroz marzen 06.05.17, 14:39
              Zgadzam sie z mayaalex, poza tym na malediwach nie zwiedzasz a w meksyku i owszem i w niektorych miejscach ceny potrafia byc bardzo amerykanskie.
            • asmarabis Re: Podroz marzen 06.05.17, 18:37
              Kilka miesięcy temu była promocja lotów na Malediwy , były bilety za 400 euro z Europy, tylko dla nas odpadało na razie bo za długo sie tłuc samolotem z małym dzieckiem ale poważnie sie zastanawiałam bo to moje marzenie
            • obrus_w_paski Re: Podroz marzen 07.05.17, 09:31
              Tez mi się wydaje ze te Seszele to nie takie niedostępne tereny, sporo moich naznaczonych tam było, inna sprawa ze nikomu się nie podobało (tzn przyroda super, ale to ponoć typowa destynacja dla Niemców którzy się oświadczają swoim partnerkom
              • obrus_w_paski Re: Podroz marzen 07.05.17, 09:31
                Naznaczonych= znajomych
          • ichi51e Re: Podroz marzen 06.05.17, 15:17
            W Meksyku bylam wlasnie jako uboga studentka big_grin warto warto
            • obrus_w_paski Re: Podroz marzen 07.05.17, 11:33
              No właśnie, ja przedreptalam cała Amerykę środkowa i południowa właśnie na studiach (cudowne 3 miesięczne wakacje każdego roku), a zarabiałam na te wyjazdy najpierw jako kelnerka (w wawie) a potem jako tłumaczka- tu już miałam płacone w euro, wiec trochę lepiej.
              Inna sprawa jak się chce jechać na ale in do acapulco, to na pewno jest dużo droższe.
              Aha No i nie wiem jak taki Meksyk, ale np Argentyna mocno podrożała przez ostatnie 5 lat
      • asmarabis Re: Podroz marzen 06.05.17, 18:40
        E Luksor to kupa kamieni, ja najpierw tam pojechałam i mega rozczarowanie
        Dopiero następnym razem do Gizy i Kairu i to było meeeega
        Nikt nic nie stracił moim zdaniem jesli nie zobaczył luksoru wink
    • kondolyza Re: Podroz marzen 06.05.17, 13:33
      Nepal jaki chcialam zobaczyc runął w znacznym stopniu w trzęsieniu ziemi sad
      Tybetu chyba juz się nie da zobaczyć takiego pierwotnego bo tam Chiny z komunizmem wlazły już ostro i niszczą kolebkę
      • bi_scotti Re: Podroz marzen 06.05.17, 13:37
        Bardzo bym chciala moc powtorzyc walk opisany w tej ksiazeczce (bo ja lubie chodzic/hike smile):
        https://images.gr-assets.com/books/1441325982l/95643.jpg

Ale obawiam sie, ze za mojego zycia moze to byc jeszcze/juz/wcale niemozliwe, eh sad Szczesliwie jest mnostwo innych drog, ktore wciaz czekaja smile Keep walking! Cheers.
      • ichi51e Re: Podroz marzen 06.05.17, 14:02
        a Mustang?
    • echtom Re: Podroz marzen 06.05.17, 13:38
      Aż sama się dziwię, że wszystkie moje podróże marzeń są związane z Europą, a to przynajmniej teoretycznie jest w zasięgu.
      • echtom PS. 06.05.17, 13:42
        Zobaczyłam Bi w wątku i mi się przypomniało - Rimouski smile
        • bi_scotti Re: PS. 06.05.17, 13:44
          Oh, no przylec do Rimouski a potem sama sie rozejrzysz i zapragniesz wiecej ... promise! smile
          https://tce-live2.s3.amazonaws.com/media/media/1c8c3bbd-04b8-46c6-b5e2-4d2e6387f06b.jpg
          • echtom Re: PS. 06.05.17, 14:09
            To już chyba na dostatniej emeryturze smile
      • aqua48 Re: Podroz marzen 06.05.17, 13:44
        W Egipcie byłam i była to moja podróż marzeń. Zwiedzałam Dolinę Królów i szwendałam się wówczas dość bezpiecznie po całym Kairze. Nie mam już takiego miejsca o którym tak bym marzyła. Moje marzenia podróżnicze są jak najbardziej do zrealizowania - południowa Francja, Cypr, Portugalia, Warmia (tak, tak, nie byłam), a z dalszych Australia, Nowa Zelandia i Karaiby. Spodziewam się, że moja noga jeszcze tam stanie smile
    • mayaalex Re: Podroz marzen 06.05.17, 13:46
      Damaszek i Bejrut, mielismy jechac ale zaszlam w ciaze a potem sie wszystko zaczelo sad

Butan bo to dosc skomplikowane wiec przez najblizszych kilka lat pewnie sie nie da.

Egipt (widzialam tylko Sfinksa i piramidy z samolotu gdy wracalismy z innego kraju w Afryce, strasznie bym chciala zobaczyc to wszystko i mam nadzieje ze za pare lat - parenascie? - troche sie wszystko uspokoi).

Kiedys marzylam o Indiach, teraz z jednej strony troche mi przeszlo, z drugiej mam male dzieci wiec na pewno jeszcze przez pare lat Indii nie zobacze. Ale mam nadzieje, ze zima polecimy do Sri Lanki a to podobno troche takie "Indie light".
      • nathasha Re: Podroz marzen 06.05.17, 14:40
        Zamoast Egiptu i indii dodalabym Koree Pld, no i Honduras albo wlasnie Nikarague albo Wenezuele, malo realne obecnie
      • olena.s Re: Podroz marzen 06.05.17, 14:51
        Jak do Butanu sięda, to już niemal nie będzie po co się pchać. Ale teraz możesz jechać - w Katmandu widziałam ogłoszenia, więc możliwe technicznie (nekoniecznie finansowo) to to jest.
    • jaulfa Re: Podroz marzen 06.05.17, 13:49
      Jeszcze chciałabym zobaczyć Skandynawię, fiordy i Lizbonę.
    • beataj1 Re: Podroz marzen 06.05.17, 13:54
      Kalifornia i generalnie USA . Ale w wersji powolnego zwiedzania samochodem. Taki wyjazd na kilka tygodni albo i więcej. Bez dzieci, z przyjaciółką.
      Wyjazd mało prawdopodobny bo dzieci małe a przyjaciółka nie majetna. Ja też nie aż tak bardzo majetna, ale ona jednak ma gorsza sytuację finansową.
    • princess_yo_yo Re: Podroz marzen 06.05.17, 14:04
      nie mam. jesli wiem ze chce cos zobaczyc / gdzies pojechac to po prostu robie plan zeby to zrobic. nie widze powodow zeby jakikolwiek kierunek czy pomysl uwazac z gory za niedostepny. where there's will, there's a way big_grin i to nie tylko w temacie podrozy.
    • marusia.00 Re: Podroz marzen 06.05.17, 14:09
      ichi51e napisała:

> Ja bym bardzo chciala pojechac do Egiptu (ha ha ha w dzisiejszych czasach) zaws
      > ze chcialam zobaczyc piramidy sfinksy kolebke chwilizacji odbyc rejs Nilem... a
      > tu sie nie zapowiada niestety i jakos strasznie do tego
      Ja miałam to samo, zwłaszcza że kosztuje "grosze" w porównaniu z innymi kierunkami. Wiele lat temu historia architektury Egiptu to był mój fijołek, na pamięć znałam wymiary zabytków, każdy szczegół ale...wyleczyłam się z tych marzeń po wizycie typowo wczasowej w Szarm el Szejk. Byłam tylko z tydzień z koleżanką i naszym jedynym celem był odpoczynek i relaks przy basenie. Zwiedzić Egipt miałam z mężem następnym razem. Ci ludzie, ich mentalność, nagabujący faceci... dla mnie to koszmar, źle się tam czułam. I nie mam zamiaru tam nigdy wracać.
      Marzenia którego pewnie nigdy nie spełnię, to kilkutygodniowe "wałęsanie się" po USA , bo czasu brak a pracy nie rzucę, bo by to był mój ostatni wyjazd w życiu z powodu braku finansów na kolejne big_grin
      We wrześniu spełnię swoje kolejne podróżnicze marzenie - 4 wyspę Kanaryjską - uwielbiam tamten klimat. Nieco dalszym marzeniem jest Kuba.

• bywalec.hoteli Re: Podroz marzen 06.05.17, 19:24
        Również USA, Kuba a także Tajlandia lub Wietnam.
        • bywalec.hoteli Re: Podroz marzen 06.05.17, 19:33
          bywalec.hoteli napisał:

> Również USA, Kuba a także Tajlandia lub Wietnam.
          Tzn. ja tam pojadę, więc nie są to miejsca niemożliwe.
          Z niemożliwych księżyc smile
          • asmarabis Re: Podroz marzen 06.05.17, 20:10
            Czemu niemożliwych?
            Jako dziecko marzyłam o safari afrykańskim m to było wtedy jak wyjazd na księżyc a teraz jazdy emeryt i student moze sobie pojechać
            Skąd wiesz co bedzie za kilkanaście lat ?
    • chocolate-cakes Re: Podroz marzen 06.05.17, 14:11
      Australia.
    • isleen_a Re: Podroz marzen 06.05.17, 14:13
      A ja nie marze o niczym, po co skoro to i tak nieosiagalne ? I pomyslec, ze jedno... wystarczylo aby posypala sie bardzo dobrze platna praca i zycie przeszlo w wegetacje. Gdybym tak mogla cofnac czas i znow byc prawdziwie wolnym czlowiekiem...
    • loola_kr Re: Podroz marzen 06.05.17, 14:19
      Australia, Malediwy i też Egipt. Bardzo żałuję, że nie zobaczę piramid.
      Może jak będziemy jeździć bez dzieci to te Malediwy odwiedzę, z dwójką dzieci niestety za drogo, zwłaszcza, że marzy mi się domek na morzu a nie byle jaki hotel by tylko tam być.
    • volta2 Re: Podroz marzen 06.05.17, 14:29
      w iranie byłam całkiem niedawno
      jedna z fajniejszych podróży ale nie ze względu na niezwykłość tego co tam można zobaczyć, niestety.

ale na tyle nam się podobało, że od czasu do czasu rozważamy powrót (nie widzieliśmy północnego iranu), myślę że jak zadepczemy perskie dywany to sobie jeszcze raz pojedziemy nowe kupić. wtedy będzie prawdziwy powód.

dzieci też iran miło wspominają, najbardziej jedzeniesmile
      • nathasha Re: Podroz marzen 06.05.17, 14:36
        Opowiedz wiecej! Bo ja wlasnie planuje niesmialo
      • maadzik3 Re: Podroz marzen 06.05.17, 16:44
        daj trochę wrażeń i powiedz jak z załatwieniem wizy
        • volta2 Re: Podroz marzen 06.05.17, 18:14
          ja z wizą problemu nie miałam, osobiście mi ją wręczał ambasador iranu (ale nie w polsce) - przyjechał z gospodarską wizytą do konsulatu i bach! akurat mnie wytypowalismile bo właśnie przyszłam po odbiór.

ręki uprzedzona wcześniej nie podałam na przywitanie, dygnęłam, szmata z łba nie spadłasmile więc wjazd jak najbardziej mi się należał.

nie wiem jak się zmieniło przez ostatni czas, korzystałam z przewodnika LP - co skutkowało tym, że wszyscy obcokrajowcy się o siebie ocierali w tych samych miejscach, na starcie, w trasie i na koniec wyprawysmile

wrażenia - jak pisałam na tyle pozytywne, że rozważamy ponowny pobyt.
        • berber_rock Re: Podroz marzen 07.05.17, 11:55
          maadzik3 napisała:

> daj trochę wrażeń i powiedz jak z załatwieniem wizy
          >
          A jaki masz problem z wiza? Przeciez dostajesz normalnie na lotnisku VOA. Bylam jeszcze za czasow sankcji - jesli ja wtedy z moim miejscem pracy dostalam VOA bez problemu, to teraz po zniesieniu sankcji tym bardziej.
          Polecam Iran - ludzie sa fantastyczni. Chetnie jeszcze wroce nie raz! Tym razem na jakies odludzie moze. Najbezpieczniejszy kraj w jakim kiedykolwiek bylam.
      • kk345 Re: Podroz marzen 06.05.17, 17:51
        Iran planujemy na przyszły rok, zobaczymy, jak wyjdzie
      • obrus_w_paski Re: Podroz marzen 07.05.17, 09:39
        Mam kumpele, która co chwile do Iranu lata (jej mąż organizuje w Europie wystawy dot.tnatejszej kultury) i jest niezmiennie zachwycona tym krajem. Znam tez profesjonalna panią fotograf iranke- jest najbardziej pozytywna osoba jaka znam
    • nathasha Re: Podroz marzen 06.05.17, 14:35
      Nie rozumiem dlaczego Iran za 20 lat? Amwrykanskie otwarcie wciaz trwa a hotele sa dostepne na booking com. To juz predzej Nikaragui czy Wenezueli bym unikala teraz
      • berber_rock Re: Podroz marzen 07.05.17, 11:56
        nathasha napisała:

> Nie rozumiem dlaczego Iran za 20 lat? Amwrykanskie otwarcie wciaz trwa a hotele
        > sa dostepne na booking com. To juz predzej Nikaragui czy Wenezueli bym unikala
        > teraz

Bo za 20 lat juz nie bedzie po co tam jechac smile
    • fomica Re: Podroz marzen 06.05.17, 14:37
      Nie ma takiego miejsca. Wszystkie wyjazdy jakie planuję i mnie interesują leżą w zasięgu. Obecnie, z racji małego dziecka na stanie i drugiego w drodze, musze przystopować, zrezygnować z trzydziestogodzinnych lotów, ale jest to stan przejściowy, za pare lat wszystko wróci do normy.
      Mam przed soba jeszcze z 30 lat aktywnego życia, więc zakładam, że nawet te niebezpieczne obecnie rejony (bliski wschód) tez kiedys staną się dostepne.
    • vaikiria Re: Podroz marzen 06.05.17, 14:39
      Takich nie. Mam kilka miejsc, d których bardzo chciałabym pojechać i wiem, że tam pojadę - to tylko kwestia czasu.
    • catroux Re: Podroz marzen 06.05.17, 14:51
      Z takich to chyba tylko Afganistan, Libia i Syria. We wszystkie inne, nawet te bardzo odległe, mam nadzieje kiedys dotrzeć.
      I też zaluje, ze nie wybrałam się na rejs po Nilu, kiedy jeszcze bylo to mozliwe.
      • raczek47 Re: Podroz marzen 06.05.17, 15:15
        Hawana
        Peru i Machu Picchu
        Papua Nowa Gwinea
        Nowå Zelandia
    • marminia Re: Podroz marzen 06.05.17, 16:10
      Malediwy. Domek z zejściem do wody i błogie lenistwo. Ma nadzieję, że kiedyś się uda. W tym roku spełniam do tej pory niespełnialne marzenie - Nowy Jork. Za rok, jak pokonam swój strach i przeżyję tegoroczny lot do USA (za każdym razem okropnie boję się latać) - objazd zachodniego wybrzeża Stanów. W Egipcie byłam, widziałam piramidy i sfinksa smile, Luksor, Karnak, Dolinę Królów i Deil El Bahri, Kair, Asuan. Żaden inny kraj nie zrobił na mnie tak wielkiego wrażenia. Mam nadzieję, że jeszcze kiedyś będę mogła tam wrócić.
    • joa66 Re: Podroz marzen 06.05.17, 16:20
      Teoretycznie jest wiele takich miejsc. Problem polega na tym, że jestem kochliwa, często zakochuję się w miejscach i muszę, po prostu muszę do nich wracać. Nie zdążę obejrzec wszystkiego co potencjalnie bym chciała, bo wiele kierunków ląduje na dalszych miejscach. Fajnie byłoby teleportować się na weekend do Tokyo, ale w realu szkoda mi poświęcić czas i pieniądze akurat na ten kierunek.
    • maadzik3 Re: Podroz marzen 06.05.17, 16:42
      Syberię i daleki rosyjski wschód. Może kiedyś się uda ale na razie i organizacyjnie i finansowo i czasowo nie wygląda to dobrze. Tzn. zrobienie tego co bym chciała albo byłoby bardzo drogie albo wymagałoby więcej czasu niż mogę poświęcić (plus kwestie wiz i papierologii)
      • asmarabis Re: Podroz marzen 06.05.17, 18:09
        Syberia bardzo mnie rozczarowała, lasy jak pod Warszawa, nie wiedziałam czy jestem pod Irkutskiem czy pod Piasecznem. Ble
        Bajkał był jak połączenie widoków z Mazur i Bałtyku
        Dobrze połączyć taki wyjazd z Mogngolia bo tam jest naprawdę super
    • zefirkowapola Re: Podroz marzen 06.05.17, 18:03
      Nowy Jork wink
    • iziula1 Re: Podroz marzen 06.05.17, 19:23
      Nowa Zelandia. Ale ja wiem,że kiedyś tam pojadę smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka