Dodaj do ulubionych

Anna córka Anny

18.05.17, 20:41
Korcz. Właśnie się dowiedziałam z Pudla, że pani Korcz nazwała córkę swoim imieniem (dawno, już prawie 30 lat temu).
Co kieruje rodzicami, że nadają dzieciom swoje imiona? Narcyzm? Uważają, że nie ma piękniejszego imienia niż własne? Rodzinna tradycja?
O ile jeszcze jestem w stanie zrozumieć, że dziedzic fortuny nazywany jest Jakiśtam Junior III, to wyboru pani Anny i jej podobnych nie kumam.
A wy? Nazywacie swe dzieci własnymi imionami?
Obserwuj wątek
    • mikams75 Re: Anna córka Anny 18.05.17, 20:48
      nie i tez mnie to dziwi, ale znam takie osoby.
    • noowaak Re: Anna córka Anny 18.05.17, 20:53
      Mam nawet w rodzinie taki przypadek, ale dla mnie niezrozumiały. Mąż miał kolegę w szkole o takim samym imieniu jak ojciec, wiecznie były pomyłki jak koledzy dzwonili, bo słuchawkę dostawał ojciec, a chodziło o syna smile Obie rodziny bardzo przeciętne, żadne fortuny rodowe.
      • klamkas Re: Anna córka Anny 19.05.17, 20:53
        A rodzinne tradycje można mieć tylko posiadając fortunę?
    • wiosennaburza1 Re: Anna córka Anny 18.05.17, 20:53
      Małgosia córka Małgosi i Robert syn Roberta . Małżeństwo z dziećmi. tak chcieli i tak nazwali, dziwowiska nie widzę. Dzieci już mocno dorosłe - sprzeciwów nie zgłaszali.
      nie podarowałam dziecku mojego imienia bo... inne podobało mi się dużo bardziej.
      • sanrio Re: Anna córka Anny 18.05.17, 21:59
        wiosennaburza1 napisał(a):

> Małgosia córka Małgosi i Robert syn Roberta . Małżeństwo z dziećmi.

Debilizm. Pewnie chcieli być oryginalni na siłę.
        Tak jak rodzice Kajetana Kajetanowicza, Krzysztofa Krzysztofka, Michała Michalskiego etc.
        • wiosennaburza1 Re: Anna córka Anny 19.05.17, 06:51
          debilizm mówisz... wnioskujesz po wyborze imion. odważnie.
          to dobrze wykształceni, inteligentni, lubiani ludzie którzy odnieśli spory sukces tak finansowy. wszechstronnie uzdolnieni prawie jak dzieci ematek. zawsze przy nich zadzieram wysoko główkę patrząc z niemalże podziwem. a Ty mówisz: debilizm. musi, masz racjętongue_out
          • latarnia_umarlych Re: Anna córka Anny 19.05.17, 11:20
            "debilizm mówisz... wnioskujesz po wyborze imion. odważnie"

I świat staje się taki prosty, nie?
            Szczerze mówiąc, bardziej mnie szokuje takie szybkie naklejanie etykietek niż imię po ojcu/matce.
          • sanrio Re: Anna córka Anny 19.05.17, 11:27
            Cofam co napisałam, skoro są bogaci i wykształceni to nazwanie dzieci swoimi imionami jest czymś naprawdę super. <facepalm>
            • wiosennaburza1 Re: Anna córka Anny 19.05.17, 11:46
              umkło ci "inteligentni , lubiani i wszechstronnie uzdolnieni". albo nie znasz znaczenia tych słówek i umysłek pominął czego nie ogarnia.
              • sanrio Re: Anna córka Anny 19.05.17, 11:59
                oooo, widzę że się zaczyna uderzanie ad personam, niskie.
                ale, żeby zrównać (zniżyć) do twojego poziomu, zmuszona jestem zauważyć, iż mówi się UMKNĘŁO (w sumie teraz mniej mnie dziwi, że zadzierasz główkę w zachwycie do swoich bogatych znajomych, poproś, może nauczą cię języka polskiego)

buzi, miłego dnia
                • wiosennaburza1 Re: Anna córka Anny 19.05.17, 12:11
                  nie załapałaś ironii?? serio?? big_grin:big_grin
                  dziękuję za pouczeniebig_grin z ust człowieka który z błahych powodów nazywa ludzi debilami taka nauka jest przecenna.big_grin
                  • sanrio Re: Anna córka Anny 19.05.17, 12:53
                    >nie załapałaś ironii?? serio??

no nie sądzę...
                    Słownik języka polskiego
                    ironia «drwina, złośliwość lub szyderstwo ukryte w wypowiedzi pozornie aprobującej»

z litości powiem EOT, żebyś nie musiała się więcej kompromitować
                    • wiosennaburza1 Re: Anna córka Anny 19.05.17, 13:50
                      big_grinbig_grinbig_grin
      • jemeade Re: Anna córka Anny 19.05.17, 07:53
        Zapomnieli jaka jest podstawowa funkcja imienia?
        • dziennik-niecodziennik Re: Anna córka Anny 19.05.17, 08:01
          A co masz na mysli? Bo imie jako takie nie ma obecnie specjalnych jakichs funkcji.
          • jemeade Re: Anna córka Anny 19.05.17, 08:13
            Co to znaczy obecnie? To już nie potrzeba identyfikować ludzi?
            • dziennik-niecodziennik Re: Anna córka Anny 19.05.17, 08:41
              obecnie do identyfikacji urzedowej służy pesel smile
              oni jakos się identyfikują i rozróżniaja. nie wiem czemu mieliby sie przy tym przejmowac zdaniem kogokolwiek innego.
              • jemeade Re: Anna córka Anny 19.05.17, 09:33
                W codziennych kontaktach domowych i towarzyskich używasz numeru pesel? Na listach masz numer Pesel?
                Poniżej ktoś pisze jak, nawet w praktyce urzędowej, gdzie jest dostęp do peselu, funkcjonuje dwóch ludzi z tym samym imieniem i nazwiskiem. Wygodne to nie jest.
                • dziennik-niecodziennik Re: Anna córka Anny 19.05.17, 19:08
                  Ale to ich sprawa. Jak im tak wygodnie to co to kogo obchodzi...
                  • jemeade Re: Anna córka Anny 19.05.17, 19:36
                    Chyba to nikogo nie obchodzi. Nieracjonalne zachowania jednak dziwią i czy się komuś podoba czy nie są oceniane.
    • vaikiria Re: Anna córka Anny 18.05.17, 20:55
      Znam lepszy przypadek. Facet nazywa się - powiedzmy - Bożydar Kowalski. W sensie nazwisko popularne, ale imię mocno oryginalne. Takie samo imię nadał synowi. Po czym rozwiódł się, w nowym związku urodził się syn, którego nazwali - także Bożydar. Więc obaj bracia przyrodni nazywają się identycznie.
      • stacie_o Re: Anna córka Anny 18.05.17, 21:39
        Koszmar. To zgodne z prawem jest? Wiem, że kiedyś pilnowano, by rodzeństwo miało różne imiona. Nie w urzędach, ale przy chrzcinach.
        • vaikiria Re: Anna córka Anny 18.05.17, 23:32
          Zasady kościelne to co innego. W urzedach najwyraźniej nikt nie sprawdza, poza tym może urzednicy mają podejście jak nasza wielka nieobecna, że przyrodnie to nie rodzeństwo wink
      • afro.ninja Re: Anna córka Anny 18.05.17, 23:11
        to juz nienormalne
        • vaikiria Re: Anna córka Anny 18.05.17, 23:38
          Owszem, dla mnie to jakieś zaburzenie, zresztą facet ma różne inne odchyłki.
          • magic.marker Re: Anna córka Anny 19.05.17, 01:12
            A wiesz jakie imię nosi tatus pana Bożydara - ojca małych Bożydarków? suspicious
            • vaikiria Re: Anna córka Anny 19.05.17, 09:04
              Tak daleko nie sięgam...
              • magic.marker Re: Anna córka Anny 19.05.17, 20:22
                Szkoda sad Bo może to taka Bożydarowa tradycja w tej rodzinie... suspicious
                • little_fish Re: Anna córka Anny 19.05.17, 20:32
                  Jestem Bożo, jestem w porzo 😁
      • jatojagodnik Re: Anna córka Anny 19.05.17, 09:38
        Mój dziadek systematycznie zdradzajacy babcię od samego poczatku ich związku (a przeżyli razem 60 lat) prawie równocześnie ze spłodzeniem mojej mamy - zmajstrował ciążę jednej ze swoich kochanek. Dziewczynki urodziły się w odstępie 1 miesiąca, dostały takie samo imię... no i takie samo nazwisko. Dziadek połapał się w niestosowności swego czynu i mama od zawsze nazywana była i posługiwała się swoim drugim imieniem. W dokumentach miała imię jak przyrodnia siostra - nigdy się nie spotkały...
        • mebloscianka_dziadka_franka Re: Anna córka Anny 19.05.17, 19:07
          Masakra...
          • zlababa35 Re: Anna córka Anny 22.05.17, 16:10
            Masakra, że to samo imię, jak mniemam wink.
      • jarzebina78 Re: Anna córka Anny 20.05.17, 01:38
        bo dzieci sa Bozymi darami zawsze....
    • wlazkotnaplot Re: Anna córka Anny 18.05.17, 21:00
      Moja mama i moja babcia smile Mam dziecię adopcyjne, dobrały się imionami.
      • sanrio Re: Anna córka Anny 18.05.17, 21:59
        Kto się dobrał imionami?
        • ichi51e Re: Anna córka Anny 18.05.17, 23:09
          Zapewne mama babcia i dziecie (przypadkiem?) maja to samo imie
        • wlazkotnaplot Re: Anna córka Anny 19.05.17, 17:15
          Oczywiście mama dzieciecięciem adopcyjnym była babci, obie Anny.
    • mamolka1 Re: Anna córka Anny 18.05.17, 21:04
      Jacek Borkowski z drugą żoną Magdaleną ( zmarła trochę ponad rok temu ) ma dwoje dzieci - Jacka i Magdalenę.
    • heca7 Re: Anna córka Anny 18.05.17, 21:09
      Mój brat ma takie samo imię jak ojciec. I z tego powodu są ciągłe pomyłki. Na przykład podatek gruntowy za działkę mojego brata przychodzi do mojego ojca, na adres ojca. Tata otwiera list, orientuje się, że kwoty się nie zgadzają po czym odnosi synowi. Próbowaliśmy to prostować w urzędzie (działka jest współwłasnością moją i brata), brat też chodził. Efekt trwał dokładnie rok. Po roku znowu rachunki przychodzą na tatusia wink

Ani ja , ani brat nie daliśmy swoich imion dzieciom.
      • sanrio Re: Anna córka Anny 18.05.17, 22:00
        Pytałaś rodziców o powody takiej decyzji?
        • heca7 Re: Anna córka Anny 19.05.17, 05:01
          Tylko to im się podobało.
    • dziennik-niecodziennik Re: Anna córka Anny 18.05.17, 21:25
      Moja kolezanka Ania ma corke Anulke. Tak wybrali, tak maja, co tu sie dziwowac?...
      • stacie_o Re: Anna córka Anny 18.05.17, 21:31
        Dziwi, że z setek imion akurat wybrali to jedno. Nawet rodziny królewskie tak nie robią juz
        • dziennik-niecodziennik Re: Anna córka Anny 18.05.17, 22:27
          No jak im sie podoba to coz smile
      • sanrio Re: Anna córka Anny 18.05.17, 21:54
        Aha i nikt z otoczenia nie pytał dlaczego córkę nazwała Ania? Wszyscy to jako standard przyjęli? No ja bym się pytała koleżanki o co jej chodziło z tym wyborem.
        • dziennik-niecodziennik Re: Anna córka Anny 18.05.17, 22:27
          Pytalam. Tak im sie podobalo obojgu. Jak dla mnie wystarczajacy powod.
    • stacie_o Re: Anna córka Anny 18.05.17, 21:30
      Dziwne. Jest tyle pięknych imion.
      W szkole syna jest rodzeństwo, imiona zmieniam, ale sens zachowany Robert i Roberta. Razi, bo imię damskie jakby robione na siłę, dziewczynka prosi by nazywać ją Julką.
      • rosapulchra-0 Re: Anna córka Anny 19.05.17, 09:19
        Forma "Julka" jest dla mnie absolutnie nie do przyjęcia.
        • stacie_o Re: Anna córka Anny 19.05.17, 09:30
          A dziewczynka prosi by się tak do niej zwracać.
        • klamkas Re: Anna córka Anny 19.05.17, 20:57
          A jak zdrobnić Julię?
          • zlababa35 Re: Anna córka Anny 22.05.17, 16:11
            Jula. A z kolei jak ja słyszę Jula, to dostaję dreszczy wink.
    • tol8 Re: Anna córka Anny 18.05.17, 21:35
      Tak, córkę nazwę swoim imieniem. Bo nie ma ładniejszego.
      • stacie_o Re: Anna córka Anny 18.05.17, 21:38
        Jaką córkę? Rok temu mąż ci zwiał i nie chciał o tobie słyszeć, teraz ty między wierszami piszesz, że jesteś chora na nowotwór.
      • sanrio Re: Anna córka Anny 18.05.17, 21:55
        😀 zapewne. Pewnie masz na imię Anna lub inna Magdalena
        • stacie_o Re: Anna córka Anny 18.05.17, 22:23
          Joanna. Blisko.
          • sanrio Re: Anna córka Anny 18.05.17, 22:34
            Skąd wiesz stacie jak ma na imię Tol? 😉
            • stacie_o Re: Anna córka Anny 18.05.17, 22:38
              Mam słoniową pamięć, zwłaszcza jak mi ktoś podpadnie.
              forum.gazeta.pl/forum/w,567,160101848,160101848,Joanny_Joasie_Asie.html#p160102003
              forum.gazeta.pl/forum/w,567,160101848,160101848,Joanny_Joasie_Asie.html#p160102592
              • sanrio Re: Anna córka Anny 19.05.17, 11:11
                rzygłam od tego Aśkowania big_grin
        • dziennik-niecodziennik Re: Anna córka Anny 18.05.17, 22:29
          A jakby nawet miala to co?...
          • sanrio Re: Anna córka Anny 18.05.17, 22:34
            To to, że są zdecydowanie piękniejsze imiona niż Anka i Madzia.
            • ina_nova Re: Anna córka Anny 18.05.17, 22:38
              Jakie na przykład. Nie wiem ale chętnie się dowiem i od tego momentu będę wiedziała jakie mi się najbardziej podobają.
            • dziennik-niecodziennik Re: Anna córka Anny 18.05.17, 22:43
              Kwestia gustu. Wole Anne od Michaliny, Kornelii i wieeeeelu innych.
            • dziennik-niecodziennik Re: Anna córka Anny 18.05.17, 22:44
              Wole Anne od wieeelu innych.
              To ze Tobie sie nie podobaja o niczym nie swiadczy.
              • sanrio Re: Anna córka Anny 19.05.17, 11:08
                nie twierdzę, że się nie podobają, ale pisać "nie ma piękniejszego" to jest gruba przesada. Kornelia i Michalina są tragiczne.
                • dziennik-niecodziennik Re: Anna córka Anny 19.05.17, 19:11
                  Ona pisze, bo dla niej nie ma.
                  Co Ci to w ogole przeszkadza, bo nie ogarniam w dalszym ciagu?
    • kornelia_sowa Re: Anna córka Anny 18.05.17, 21:41
      Ja chciałam nazwac syna imieniem męża na długo zanim męża znałam i syna miałam; -)
      Po prostu mój mąż nosi wg mnie najpiękniejsze imię męskie.
      Mąż nie chciał żeby dziecko miało na imię tak jak on.
      I nie ma

• sanrio Re: Anna córka Anny 18.05.17, 21:56
        I dobrze, rozsądnego masz męża.
        • kornelia_sowa Re: Anna córka Anny 18.05.17, 22:13
          Co za ulga że tak uważasz
      • 3-mamuska Re: Anna córka Anny 18.05.17, 22:07
        Jak dla mnie totalnie nienormalne.
        Jeszcze w wielkich rodach dziedziczenie "jak cie mogę ujdzie" ale zwykły Kowalski...
        Znam rodzine ktora dała pierwszej córce imię matki, bo tatuś twierdził że nie ma piękniejszego imienia.
        Po czym radośnie mamusie zdradzałuncertain
        Poźniej urodziła sie następna corka i dostała na szczęście inne imię.
        Dobrze ze synowi dali "nowe" imię.
        • ichi51e Re: Anna córka Anny 18.05.17, 23:11
          Widocznie imie mu sie podobalo. Nie z imieniem sie zenil
          • 3-mamuska Re: Anna córka Anny 19.05.17, 01:07
            ichi51e napisała:

> Widocznie imie mu sie podobalo. Nie z imieniem sie zenil
            >

Miała być przykrywka ze niby tak żonę bardzo kocha. Długa historia.
    • hermenegilda_zenia Re: Anna córka Anny 18.05.17, 22:03
      Mój syn ma na drugie imię tak jak jego ojciec, to jest pewna rodzinna tradycja, która mi ani tym bardziej dziecku nie przeszkadza.
      • sanrio Re: Anna córka Anny 18.05.17, 22:11
        Ale ja piszę o pierwszym imieniu a nie o drugim czy siódmym. Wg mnie taka tradycja (drugiego imienia) jest bardzo miła i urocza, ale nadawanie dziecku swojego imienia uważam za dziwaczne i pretensjonalne.
        • hermenegilda_zenia Re: Anna córka Anny 18.05.17, 22:53
          Na pierwsze nie dałam, bo jest zbyt charakterystyczne i dzieciak pewnie w szkole rzucałby sie w oczy, ale zasadniczo idea nazwania dziecka swoim imieniem nie rusza mnie jakoś szczególnie, pod warunkiem, ze osoby nie są mylone, czyli matka jest zawsze Anna a córka zawsze Ania. Tak samo jak nie rusza mnie, gdy ktoś nazywa wszystkie swoje dzieci imionami zaczynającymi sie na te sama literę alfabetu, choć czasem mam wrażenie, ze niektóre z imion są wyszukane "na sile". I nie mam tu na myśli Kardashianow, tylko
          osoby z otoczenia, np. rodzina sąsiadów
          • evee1 Re: Anna córka Anny 19.05.17, 06:09
            To jednak moze byc problematyczne, szczegolnie jak dzieci starsze i przychodza rozne pisma.
            U moim znajomych jest w domu czterech panow o imionach zaczynajacych sie na B powiedzmy. I jak przychodzi list do B. Iksinskiego, to nie wiadomo, do ktorego smile.
            • z_lasu Re: Anna córka Anny 19.05.17, 08:31
              50 lat temu, akademik. Koleżanka mojej mamy pisze list do brata, kopertę adresuje "mgr Jan Kowalski". "Coś Ty, głupia? Do brata piszesz 'magister'?". Okazało się, że brat miał fantazję dać synowi na imię również Jan i przy każdym liście była awantura (dzieciak był "świeżo czytaty", miał jakieś 6-7 lat).

> szczegolnie jak dzieci starsze i przychodza rozne pisma.

Dokładnie tak. Urzędy nie będą pisać "Ania" ani "mgr". Dwie osoby o tych samych danych pod tym samym adresem to jest problem. Problem dla zainteresowanych, nie dla urzędów. Pół biedy jeśli żyją w pełnej zgodzie, ale przecież nie zawsze tak jest.
              • andaba Re: Anna córka Anny 19.05.17, 11:00
                Czy to musi być relacja dziecko-rodzic?
                Córka szwagra ma imię po swojej prababci.
                Zameldowana była w dniu urodzin pod naszym adresem. Ten sam adres miała owa prababcia, która zmarła ponad 30 lat temu, ale do dziś przychodzą do niej pisma, zwłaszcza z urzędów.
                Więc odbieramy listy z tym imieniem i już się nam zdarzyło odebrać wezwanie na szczepienie i coś jeszcze, nie pamiętam co to było, ale babci nie dotyczyło na pewno.
                • z_lasu Re: Anna córka Anny 19.05.17, 11:24
                  > Czy to musi być relacja dziecko-rodzic?

Nie, to zawsze jest problem. Jeśli to jest synowa i teściowa to tak samo. Tyle, że nikt nie zrezygnuje ze ślubu tylko dlatego, że wybranka serca ma na imię tak samo jak matka. Ale w przypadku wyboru imienia dla dziecka można po prostu tym problemom bezboleśnie zapobiec.
        • ichi51e Re: Anna córka Anny 18.05.17, 23:13
          Tak mi sie przypomnialo ze byl przypadek ze ojciec sam chyba Michal wszystkich (kilku) synow tez tym imieniem ochrzcil. Pamietam ze zastanawialam sie czy dzieciom to nie przeszkadza (bo o ile miedzy ojcem a dziecmi przepasc to samemu byc Michalem i miec braci Michalow wydawalo mi sie juz przegiecie
      • dabea Re: Anna córka Anny 18.05.17, 22:19
        Z drugim imieniem to trochę inna sprawa - często na drugie daje się po kimś z rodziny.
        Z ciekawostek - znam taką rodzinę, w której jest pięć wnuczek (po synu i dwóch córkach). Dwie dziewczynki mają pierwsze imię po babci Maria, trzy pozostałe tak mają na drugie.
    • kkalipso Re: Anna córka Anny 18.05.17, 22:20
      Nie spotkałam się z tym. Tu na forum Rosa pisała że na drugie dała wszystkim trzem córkom swoje imię. Jeśli mi się coś pokićkało to z góry przepraszamtongue_out
      • ichi51e Re: Anna córka Anny 18.05.17, 23:14
        Pokickalo ci sie Rosa jest Agata a co najmniej jedna z jej corek ma inne imie.
        • ichi51e Re: Anna córka Anny 18.05.17, 23:14
          A dobra - nie doczytalam! Noc juz ciemna! big_grin
          • kkalipso Re: Anna córka Anny 18.05.17, 23:20
            No kurna ....
        • princesswhitewolf Re: Anna córka Anny 19.05.17, 10:36
          ichi skad wiesz ze Rosa jest Agata?
          Nie powinnas tego pisac nawet jesli ktos tutaj to napisal. Nie chcialabys by ktos ujawnil twojego imienia. A jesli juz ktos ujawnil nie nalezy tego przepisywac dalej.
          My z tym nic nie zrobimy ale moze sie trafic jakis psychofan Rosy i dojdzie gdzie mieszka i zacznie jakies cudactwa wyczyniac w realu..
          • rosapulchra-0 Re: Anna córka Anny 19.05.17, 11:53
            Sama się do tej pory nie przedstawiła..
    • chocolatemonster Re: Anna córka Anny 18.05.17, 22:29
      Gdybym miała syna to miałby takie samo imię jak mój mąż i brat bo bardzo to imię lubie. I w nosie miałabym co inni na to.
      • bi_scotti Re: Anna córka Anny 18.05.17, 23:09
        Takie pytanie ogolne: o co chodzi z tematem imion? Raz na jakis czas powraca dziwienie sie/wydziwianie na temat roznorakich wyborow roznych ludzi, ktorzy swoje dzieci nazywaja jakos tam. Brajan - no good! Anna corka Anny - no good, Rzepicha - no good ale i Jan syn Jana - no good! Zeby nie wspomniec o Nikolach, Wanesach, Ziemowitach, Bozydarach, Kewinach, Lijamach, Praksedach i Wiwiannach - wszystko zle. Naprawde, ale tak uczciwie naprawde komus zakloca piekno jego reality to jak ktos inny nazwal swoje dziecko? C'mon, ludzie sobie dzieci robia - ludzie sobie dzieci nazywaja. Wedlug wlasnego gustu, mody, spelniajac marzenia czy stosujac tradycje rodzinne. Wydziwianie w tym temacie, okreslanie takich decyzji jako "debilne" czy oczekiwanie, ze ktos sie bedzie tlumaczyl ze swoich wyborow w tej kwestii jest jakims totalnym nieporozumieniem. Najciekawsze jest to, ze osoby krytykujace cudze wybory nader rzadko pisza otwarcie jak same nazwaly swoje dzieci, bo co? Bo wiedza doskonale, ze nie wszyscy sie zachwyca a krytycznych uwag nie chca czytac. I slusznie. Po co krytykowac czyjekolwiek wybory w tej, jakze jednak delikatnej, materii? Nalezy zyczyc obu Annom, matce i corce, by kazda z nich byla szczesliwa i by obie, kazda na swoj sposob, cieszyly sie otrzymanym imieniem. I tego samego zyczmy Jadwigom, Pelagiom, Januarym, Bazylim ... Reszta swiata moze sie w ucho pocalowac! Cheers.
        • ichi51e Re: Anna córka Anny 18.05.17, 23:15
          Juz ustalono ze czepianie sie wygladu jest zbyt plebejskie wiec po raz nty czepiamy sie imion
          • ichi51e Re: Anna córka Anny 18.05.17, 23:17
            Do tego jeszcze dopisze ze jezyk polski (na co wielokrotnie narzekano zauwazmy na tym forum) daj duze mozliwosci jesli chodzi o imie Matka moze byc Anna corka Anulka czy Anusia wiec raczej w rodzinie nie ma problemu kogo sie wola...
        • chocolatemonster Re: Anna córka Anny 19.05.17, 01:02
          Bi scotti...po raz kolejny mogę się podpisać pod Twoim postem! Cheers!
        • sanrio Re: Anna córka Anny 19.05.17, 11:17
          bo lubimy sobie poplotkować, wiesz. Taki life. Nie rżnijcie świętszych od papieża, bo w realu ludzie plotkują na dużo bardziej intymne i niestosowne tematy. Rzeczywiście, luźna wymiana opinii na temat wyboru imienia, to jest taka drażliwa sprawa? C'mon Bi...wyluzuj
          • rysiowa85 Re: Anna córka Anny 19.05.17, 19:52
            rodzice sobie mogą nazywać jak chcą, a inni ludzie mogą mieć swoje zdanie. O gustach się rozmawia wbrew pozorom.
            Dziwne to jest jak ktoś oczekuje, ze nikt nie powinien oceniać, czy komentować jego wyborów.
            Nikt tu nie zabrania nikomu nazywać dziecka Pokój numer 303 (kiedyś oglądałam dokument o sekcie w której tego typu imiona nadawano dzieciom), Agnieszka córka Agnieszki, czy Lilianna Kaszanka.
    • kouda Re: Anna córka Anny 18.05.17, 23:04
      Znam, niepraktyczne w kwesiach formalnych. Znalam tez jednego jana, syna jana, ktorego brat tez byl jan. W ktoryms filmie to bylo? Maly jim, duzy jim, sredni jim, mama jim i tata jim wink
      • viridiana73 Re: Anna córka Anny 18.05.17, 23:21
        Nie kojarzę tego. Ale znam małego Klausa i dużego Klausawink
      • sanrio Re: Anna córka Anny 19.05.17, 11:18
        hehe jest taka książka dla dzieci "Jaśki". Sześciu synów nazywanych Jan-A, Jan-B itd. + ojciec Jan i dziadek Jan.
        • esme83 Re: Anna córka Anny 19.05.17, 12:31
          Co więcej, nie jest to ponoć wyłącznie wymysł autora; mój wujek spotkał we Francji podobną rodzinę - same Piotry, plus oczywiście różnicujące drugie imiona. Mówili, że teraz to faktycznie rzadkość, ale też nie jakiś kosmiczny ewenement, ot, są rodziny, które zachowały taką tradycję. Pewnie na co dzień używają drugich imion.

Trochę mnie zaskoczyła reakcja forum. Ja uważam takie powtarzanie imienia za może niezbyt prakyczne i dość nietypowe, ale nie sądziłam, że to zjawisko jest tak negatywnie odbierane.
    • anagat1 Re: Anna córka Anny 18.05.17, 23:05
      Nie wiem, nie rozumiem. Moje dzieci maja na imie tak, zeby nikomu z rodziny z nikim sie nie kojarzylosmile Anna to piekne imie. Mam po babci, ale swojej corki bym tak nie nazwala (za to synom przekaze, ze moga korzystac do wolibig_grin).
    • ichi51e Re: Anna córka Anny 18.05.17, 23:07
      Zbior imion jest zbiorem zamknietym - dziecko zawsze sie bedzie nazywalo jak ktos. Co za roznica czy swoj czy jakis nieznany? Co za roznica czy dziedzic czy po prostu komus sie wlasne imie podoba?
      • jemeade Re: Anna córka Anny 19.05.17, 08:04
        Różnica jest. Jeżeli razem mieszka dwóch Janów Kowalskich, to trudno np. o zachowanie tajemnicy korespondencji, nawet bez złych intencji obu panów.
    • andaba Re: Anna córka Anny 18.05.17, 23:19
      Nie dałabym, bo inne imiona podobają mi się bardziej.
      Ale jeżeli by mi się podobało to czemu nie?

Akurat to mnie nie dziwi, bardziej mnie dziwi nadawanie imion, które są modne.
      • kkalipso Re: Anna córka Anny 18.05.17, 23:41
        Ja bym nie dała bo wybór imienia dla dziecka wielka frajda a tak ...nuda panie nuda.

Co do modnych imion to jako gó...ara wybrałam dla córki i choć jest tyci modne to pięknie nadal dla mnie brzmi wiec nawet nie przeszło mi przez myśl żeby zrezygnować (bo modne) ale dodałam drugie żeby jak dorośnie zdecydowała co jej pasuje. A druga ma ponadczasowe modnego nie brałabym pod uwagę za chiny ludowe. Zresztą żadne mi się nie podoba, niestety ale większość brzmi okropnie, dlatego bardzo podobają mi się proste imiona typu Anna na przykład.
        • andaba Re: Anna córka Anny 19.05.17, 10:22
          My też mieliśmy obmyślone imię dla córki - najmłodsza Julia jaką znałam to była moja prababcia, rocznik 1900.
          Było to też imię babci męża, rocznik 1886. Więc - niespotkane, piękne, staroświeckie. Tyle, że córka urodziła się dopiero jako nasze trzecie dziecko, a blisko trzy lata poprzedzające jej urodzenie spędziłam w parku, gdzie co chwilę rozbrzmiewało" "Juliaaaa", "Julaaaa", "Julciaaaa", Juuulkaaa"... Z sentymentu Julia dostała na drugie, na pierwsze zupełnie inaczej.
          Z niesmakiem myślę, że mogłam ją urodzić jako pierwszą i nie byłabym świadoma popularności imienia smile
          Niektórzy wybierają imię nie dlatego, że zawsze im się podobało, tylko dlatego, że wszyscy wokoło takie dają i się im spodobało - i to mnie dziwi ogromnie. Ale też ja nigdy nie miałam tendencji do robienia tego co inni. Nie żebym się siliła na oryginalność, ale pojęcie mody dla mnie nie istnieje.
    • magic.marker Re: Anna córka Anny 18.05.17, 23:39
      Koleżanka nazwała. Aby, cytuję: "niunia wyrosła na taką laskę jak mamusia".
      • tt-tka Re: Anna córka Anny 19.05.17, 02:07
        Nie dalabym, zeby nie bylo problemow typu "Ankaaaa!" - "nie drzyj sie na mnie!" - "ja nie ciebie wolam, corke!" smile
        Natomiast znalam rodzine, w ktorej od pieciu co najmniej pokolen nadawano imiona krzyzowo - corce po ojcu, synowi po matce. Przy Stanislawach, Klaudiach, Janinach czy Ireneuszach jakos szlo, ale jak sie w rodzine wzenili Edward i Tadeusz, to sie zaczely problemy...
      • sanrio Re: Anna córka Anny 19.05.17, 11:21
        >Koleżanka nazwała. Aby, cytuję: "niunia wyrosła na taką laskę jak mamusia".

yyyyyy.
        Jakie to imię?
        • magic.marker Re: Anna córka Anny 19.05.17, 19:27
          No, tytułowe. Dlatego mi się skojarzyło wink
          • sanrio Re: Anna córka Anny 19.05.17, 20:28
            laska niunia Anka. No nie pasuje big_grin
            laska niunia Nicola, to co innego
            • magic.marker Re: Anna córka Anny 19.05.17, 20:57
              E tam, za moich czasów nikt by córki męskim imieniem nie nazwał wink
              A koleżanka zawsze się lubiła i dobrze ze sobą czuła więc pewnie by córkę po sobie nazwała nawet pewnie Rzepicha albo Bronisława.
              Taki typ smile
              • sanrio Re: Anna córka Anny 22.05.17, 12:12
                >E tam, za moich czasów nikt by córki męskim imieniem nie nazwał wink

big_grin
    • rosapulchra-0 Re: Anna córka Anny 19.05.17, 02:22
      Wszystkie moje córki mają moje imię, ale jako drugie. Na pewno nie dałabym swojemu dziecku na imię Anna. Nie podoba mi się to imię i mam z nim złe skojarzenia, jak i z kilkoma innymi.
      • sanrio Re: Anna córka Anny 19.05.17, 11:21
        no drugie to jednak co innego niż pierwsze wink
    • default Re: Anna córka Anny 19.05.17, 07:15
      Na pierwsze to nie, ale na drugie owszem, i to od pokoleń: moja mama miała na drugie tak jak babcia na pierwsze, ja mam na drugie tak jak moja mama, i moja córka też ma moje pierwsze imię jako swoje drugie.
    • sasanka4321 Re: Anna córka Anny 19.05.17, 07:24
      Znam taka rodzine. Od pokolen pierwszy syn nosi to samo imie co ojciec. Taka tradycja im powstala i ja ciagna dalej, bo jest ich wlasna i ja lubia. Zadni krolowie, prosci ludzie. Czasami powoduje to jakies nieporozumienia ale jednoczesnie calkiem mile mi sie to wydaje.
    • ga-ti Re: Anna córka Anny 19.05.17, 08:03
      Ja bym nie dała, bo moje imię niezbyt fajne na dzisiejsze czasy, a poza tym nie czuję takiej potrzeby. Ale moja mama ma imię po babci, jej bracia po dziadkach i jak tak patrzę to się imiona przeplatają i powtarzają w rodzinie od pokoleń. My się trochę wyłamaliśmy, choć jakiegoś praprawuja znalazłam, ale po fakcie smile
      • ga-ti Re: Anna córka Anny 19.05.17, 08:08
        A, znam Witka syna Witolda, oczywiście obaj Witoldzi, ale na młodszego wołają Witek póki co. Do nich pasuje super!
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Anna córka Anny 19.05.17, 08:07
      Mój brat też ma syna Juniora... Ja też tego za bardzo nie rozumiem, ale ogólnie mi to wisi, w końcu to nie moje dzieci smile
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: Anna córka Anny 19.05.17, 08:09
        Za to bardzo byłoby mi miło, gdyby moje dzieci podtrzymały rodzinną tradycję i swoim dzieciom drugie imiona dały po swoich dziadkach, ale jak nie dadzą, to się nie obrażę smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka