hemp_plant 05.06.17, 16:16 Amerykanie sie sami wybiją Ciekawe czy idiot Trump skomentuje i jak niech zgadnę, że forumowe trole nie pociągną. ps- sprawca- niezadowolony pracownik Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamma_2012 Re: znów strzelanina :( 05.06.17, 17:31 My od dawna rozgryzamy dlaczego cotygodniowe masakry w Stanach są u nas traktowane jakby były na innej planecie. Nikt nie współczuje, żadnych wyrazów solidarności, przelatują w wiadomościach tuż przed info, że ocieliła się zebra w jakimś zoo. Ale tam to nudy, w tłum wpada biały żołnierz, masakra w kampusie wkurzony student. Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: znów strzelanina :( 05.06.17, 17:35 mamma_2012 napisała: > My od dawna rozgryzamy dlaczego cotygodniowe masakry w Stanach są u nas traktow > ane jakby były na innej planecie. Nikt nie współczuje, żadnych wyrazów solidarn > ości, Moze dlatego, ze Amerykanie (Jankesi) nie sa bardzo kochani ? Mimo przeciwnych pozorow i deklaracji ? Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: znów strzelanina :( 05.06.17, 17:55 A Niemcy, Angole czyFrancuzi są? Odpowiedz Link Zgłoś
maadzik3 Re: znów strzelanina :( 05.06.17, 20:41 dwa razy robili w Europie porządek, trzeci raz może im się nie chcieć Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: znów strzelanina :( 05.06.17, 17:59 Ponieważ są na innej planecie. Prawdopodobieństwo, że w którymś z miast europejskich frustracja i wypalenie zawodowe dopadną amerykańskiego turystę z karabinem jest w zasadzie żadne. Poza tym Amerykanie nie narzekają, są bardzo przywiązani do konstytucji gwarantującej im prawo do posiadania broni. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: znów strzelanina :( 05.06.17, 18:20 To napisz to osobom, które zginęły z rąk byłych policjantów, czy myśliwych, bo to oni głownie mają broń w domu. Co Amerykanów, to jedni są zadowoleni, a inni nie. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: znów strzelanina :( 05.06.17, 18:52 Najwięcej wypadków z bronią powodują wcale nie byli tylko czynni policjanci. Przyczyny są banalne: wóda, niedbalstwo, fatalny poziom wyszkolenia. Nie wiem ile milionów członków ma NRA ale z pewnością więcej niż organizacje zrzeszające protestujących. Zresztą gwoli ścisłości przepisy są różne w różnych stanach, w wielu stanach ograniczenia dotyczą eksponowania w miejscach publicznych, przewożenia i zabezpieczania broni w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
hemp_plant Re: znów strzelanina :( 05.06.17, 19:40 ale ty kobieto coś czytasz,oglądasz, a może powinnas sie przejechać,żeby coś zobaczyć? bo ty po prostu głupoty piszesz. tak, sa wypadki, ale przecież nie o tym mowa, prawda? mówimy o ZAMACHACH- bo jak inaczej nazwac taką strzelaninę? zamachy przez białych chrześcijan ale ona nie wywołuje konsternacji, choć w tego typu zamachach - popatrz na statystyki- ginie wiele wiele wiele więcej osób niż z rąk jakiś wydumanych muzułmanów, którzy tam nie są żadnym problemem. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: znów strzelanina :( 05.06.17, 20:03 Panuj nad sobą, z łaski swojej. Kropka napisała o ofiarach byłych policjantów i myśliwych spowodowanych faktem, że to głównie oni mają broń w domu więc sprostowałam, że najwięcej wypadków z bronią jest udziałem czynnych policjantów. Chyba mylisz masakry - jak te na campusach z amerykańskimi wersjami porachunków domowo-towarzyskich. W Polsce sfrustrowany i skacowany Zenek złapie za siekierę, a w USA za giwerę - bo tę ma pod ręką + wyrósł w kulturze, która oswaja z bronią. Zasadniczo wali mnie ilu Amerykanów ginie w USA w strzelaninach, bo nie importują swoich zwyczajów do Europy. Muzułmanie natomiast usiłują importować swoje dzikie obyczaje. Odpowiedz Link Zgłoś
hemp_plant Re: znów strzelanina :( 05.06.17, 20:34 logiki w tym, co piszesz, jak zwykle, pod intelekualną pokrywką- brakuje well- zabicie większej ilości osób, niewinnych osób- to nie o to w tych waszych kretyskich dywagacjach chodzi? takie jakies tożsame sie wydawało. amerykanie to też ludzie. więcej ludzi ginie w wypadkach i przez smog w polsce- łacznie 2 srednie miasta rocznie- mam nadzieję, że tym tez walczysz, bo to chyb o ycie ludzkie chodzi, a nie jakieś "ideologie", prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
klerjeser Re: znów strzelanina :( 05.06.17, 18:51 ostatnio są to ciapaci żołnierze.... mamma_2012 napisała: > My od dawna rozgryzamy dlaczego cotygodniowe masakry w Stanach są u nas traktow > ane jakby były na innej planecie. Nikt nie współczuje, żadnych wyrazów solidarn > ości, przelatują w wiadomościach tuż przed info, że ocieliła się zebra w jakimś > zoo. > Ale tam to nudy, w tłum wpada biały żołnierz, masakra w kampusie wkurzony stude > nt. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: znów strzelanina :( 05.06.17, 20:18 przelatują w wiadomościach tuż przed info, że ocieliła się zebra w jakimś > zoo. Zebry się nie cielą, zebry się źrebią. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: znów strzelanina :( 05.06.17, 18:01 Wypijmy za prawo do broni dla każdego..... Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: znów strzelanina :( 05.06.17, 18:05 Amerykanie są do tego prawa b. przywiązani, to część ich tradycji i kultury. W Polsce przepisy są absurdalnie rygorystyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: znów strzelanina :( 05.06.17, 18:10 Nie piję w dzień, picie w dzień to cecha drinkujących pań domu, ale jeśli Ty masz ochotę to spełnij sobie toast. Odpowiedz Link Zgłoś
hemp_plant Re: znów strzelanina :( 05.06.17, 18:32 Tak ok 50 % może tak. U nas do bicia zon też sa przywiązani ale czy to znaczy że to dobry zwyczaj? Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: znów strzelanina :( 05.06.17, 18:53 A bicie żon gwarantuje konstytucja czy jakaś nowelizacja konstytucji? Chyba Ci się przestępczy nawyk myli z prawem obywatelskim. Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: znów strzelanina :( 05.06.17, 19:12 Wszystko zależy którzy Amerykanie. Ci, których ja znam, nie. Zwolennicy broni to wg. nich niepiśmienne wieśniaki z Południa. Ale jak już powiedziałam, to wszystko zależy od tego, z którymi Amerykanami masz kontakt. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: znów strzelanina :( 05.06.17, 19:17 Bezpośrednio obecnie z żadnymi, bo teścia z NYC nie liczę, zresztą on zupełnie niemilitarny. Istotne jest która grupa stanowi większość i decyduje w wyborach. Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: znów strzelanina :( 05.06.17, 19:32 Może i tak, ale nie ma w USA jednego zdania na temat broni. Ja akurat mam z Amerykanami w miarę na bieżąco kontakt. Przyjaciółka wyszła za Amerykanina, już drugiego zresztą, no ale to lewaki z Portland, wiadomo. Druga z kolei koleżanka z pracy, Amerykanka z mężem też Amerykaninem, mieszkają w Polsce, są z Południa i nie wyrabiali w USA z powodu właśnie rednecków i powszechnie panującej głupoty, w tym podejścia do broni. Oprócz tego jacyś tam bliżsi i dalsi znajomi, o ile dobrze wiem to broni nie mają ani nie mają potrzeby czy chęci mieć. W zasadzie jedynego Amerykanina którego znam (kiedyś tam czuł do mnie jakąś miętę ale dostał kosza i od tej pory kontakt co prawda jest, ale sporadyczny) i co do którego wiem, że podejście do posiadania broni ma pozytywne i nawet coś tam posiada, uważam za niezrównoważonego psychicznie zj...ba i nie umówiłabym się z nim nawet na pączki i kawę w USA, bo jestem dziwnie pewna, że przyszedłby z gnatem w kieszeni. Zatem poglądy Amerykanów na dostęp do broni tak właśnie z mojej perspektywy wyglądają. Odpowiedz Link Zgłoś
hemp_plant Re: znów strzelanina :( 05.06.17, 19:43 tez znam wiele z nich, całą rodzina tam jest, i moja i męża- ii tak- jedynego pro-broniowego co znam to teść mojej siostry- polak.... ale ja redneków osobiście nie znam- unikam, podobnie jak kiboli i altrightów Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: znów strzelanina :( 05.06.17, 20:01 chicarica napisała: > Wszystko zależy którzy Amerykanie. Ci, których ja znam, nie. Zwolennicy broni t > o wg. nich niepiśmienne wieśniaki z Południa. Ale jak już powiedziałam, to wszy > stko zależy od tego, z którymi Amerykanami masz kontakt. Mieszkam w lewackim Massachusetts, na przedmiesciu, z klasa srednia. Kiedy moj maz poszedl na policje zarejestrowac bron (tak, mamy), to policjant powiedzial mu, ze by sie zdziwil gdyby wiedzial ilu ludzi u nas w miescie ma bron. Wiec nie tylko wiesniaki z poludnia Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: znów strzelanina :( 05.06.17, 18:19 Pomarańczowy wsiur jest zbyt zajęty personalnymi atakami na Sadiqa Khana, żeby odnieść się do przerażających wydarzeń we własnym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
klerjeser Re: znów strzelanina :( 05.06.17, 18:53 ten pomarańczowy, poprzednio był brązowy i to w połowie z prawdziwej palmy Odpowiedz Link Zgłoś
nathasha Re: znów strzelanina :( 05.06.17, 19:16 W sumie to jakbym nawet miala inne zdanie to az sie wstyd przyznawac bo poziom jaki reprezentuje wasza grupa nizszy juz byc nie moze. Odpowiedz Link Zgłoś
magic.marker Re: znów strzelanina :( 05.06.17, 19:32 Jest to tradycyjna amerykańska metoda rozwiązywania konfliktów w rodzinie i miejscu pracy. Każda nacja ma swoją. U nas króluje siekiera albo nóż. Co kraj to obyczaj. Odpowiedz Link Zgłoś
hermenegilda_zenia Re: znów strzelanina :( 05.06.17, 20:22 Tylko, ze "dzięki" tej wątpliwej tradycji co roku ginie kilkaset dzieci z powodu przypadkowego postrzelenia sie bronią palna znaleziona w domu, czy u znajomych.A Niedawno jakiś 2-latek zastrzelił matkę, bo pani wyznawczyni prawa do posiadania broni woziła spluwę za fotelem w samochodzie. Jeżeli to ma być normalność to sorki, chyba wole wziąć na klatę ryzyko zamachu, bo jest znacznie mniejsze niż dostać na ulicy kulkę w głowę od przypadkowego świra, któremu np nie spodoba sie sposób w jaki na niego spojrzałam. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: znów strzelanina :( 05.06.17, 20:25 Yyy, na razie w Europie nie ma tak swobodnych przepisów jak w USA, a kolejne pomysły na dyrektywy idą w kierunku jeszcze większych ograniczeń. Stąd nie bardzo rozumiem dlaczego zestawiasz amerykańskie wypadki z bronią z zupełnie celowymi islamskimi zamachami w Europie. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: znów strzelanina :( 05.06.17, 20:37 nie bardzo > rozumiem dlaczego zestawiasz amerykańskie wypadki z bronią z zupełnie celowymi > islamskimi zamachami w Europie Jednym wszystko kojarzy się z islamskimi zamachami, innym z Amerykanami o morderczych skłonnościach latającymi z bronią, a niektórzy twórczo łączą te dwa wątki, jako że z punktu widzenia tzw. normalnej osoby postronnej lepiej nie znajdować się w zasięgu żadnego z powyższych, proste. Odpowiedz Link Zgłoś
hemp_plant Re: znów strzelanina :( 05.06.17, 20:39 chyba warto pisać o wartości życia ludzkiego. chyba nie uprawiasz krucjaty w jakiś celu, tylko chcesz walczyć o życie, swoich dzieci też? bo nie możesz chyba takim oszołomem hipokrytą być, tyle mielić tą klawiaturą, tyle wściekłości z siebie wyrzucać i być nielogiczna i niekonsekwentna. nie masz na myśli tylko muzułmanów, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
hermenegilda_zenia Re: znów strzelanina :( 06.06.17, 00:11 Yyy, bardzo ynteligentna nie jesteś pisząc o celowości,bo pisząc w sposób jaki może zrozumiesz wypadki śmiertelnych postrzelen są bezpośrednia konsekwencja celowego posiadania broni. Od lat 70-tych w Stanach zostało zastrzelonych 1.5 miliona ludzi, terroryści musieliby sie sporo napracować, zeby dośrubować taki wynik, a jednak to przed nimi drży cały świat a nie przed statystycznie bardziej niebezpiecznymi idiotami z giwera. I nikt nie zakłada histerycznych wątków "Ratunku czy mam lecieć do Nowego Jorku?", a podobne dotyczące Europy co chwila tu na matce jakaś zakłada - zreszta sama do nich należysz, bo nie dalej jak wczoraj dołączyłas do grona tych w panice rezygnujących z wyjazdu do Anglii. Zajmij sie lepiej zabezpieczaniem broni. Odpowiedz Link Zgłoś
magic.marker Re: znów strzelanina :( 05.06.17, 20:42 Hermenegilda, a tu dotykasz innego problemu - nie "porachunków" szeroko rozumianych i awantur tylko niewłaściwego zabezpieczenia broni. Niestety, wiele Soccer Mamuś nosi nabitą spluwę w torebce. A torebkę wozi w samochodzie za fotelem, w zasięgu dzieci. Wielu tatusiów trzyma nabitą broń myśliwską i rewolwery w domu, niekoniecznie pod kluczem. Ale to jest Ameryka: prawo zezwala na posiadanie broni. Jak w supermakecie dzieciak wyciągnie matce giwerę i kogoś przypadkiem zastrzeli to rodzina ofiary pozywa matkę na grube miliony za niezabezpieczenie/niedopilnowanie/straty moralne i utracone dochody. Sprawa prosta. Masz broń, bierzesz na siebie skutki jej użycia. I większość osób nie jest w stanie zrezygnować z prawa do posiadania broni nawet jeżeli pozwoli to uratować ileś istnień. Bo myślą "nie, ja pilnuję, mnie ani mojej rodziny to nie spotka". Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: znów strzelanina :( 05.06.17, 20:46 Zastanawiam się, w jakiej paranoi trzeba żyć, żeby uznać, iż broń w chacie jest mi niezbędna, bo wszak zawsze się może zdarzyć konieczność zastrzelenia kogoś w razie W... Odpowiedz Link Zgłoś
magic.marker Re: znów strzelanina :( 05.06.17, 20:54 E, raczej to widzą jako swoje niezbywalne prawo. I dlatego jakakolwiek rozmowa jest trudna. Poza tym broń w domu była od pokoleń. Oczywiście pomijam miejscówki, gdzie broń lepiej mieć przy sobie typu okolice Walker Avenue w Memphis Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: znów strzelanina :( 05.06.17, 21:01 Wystarczy - jak Amerykanie - wychowywać się w kulturze w której posiadanie broni jest normą. Posiadanie broni, przede wszystkim myśliwskiej, jest również normą wśród Finów, Szwedów czy Norwegów mieszkających poza miastami. W Polsce nie jest normą, bo prawo + postawa władz przez dziesięciolecia eliminowały ideę posiadania broni prywatnie. Znam z klubu do diabła i ciut ciut osób posiadających broń prywatnie w domach i zapewniam Cię, że to ludzie poprawnie funkcjonujący społecznie, dorośli, pracujący, z rodzinami, niekarani i bez ambicji bycia brudnym Harrym. Jedynym brudnym Harrym z urojenia, jakiego znałam był policjant - odstrzelił sobie po pijanemu głowę na balandze z panienkami, bo się popisywał. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: znów strzelanina :( 06.06.17, 00:35 Tylko że Finowie, Szwedzi czy Norwegowie trzymają tę broń z nieco innych przyczyn niż Amerykanie. Gwoli ścisłości, umiem i lubię strzelać. Nie widzę sensu posiadania broni w domu, jeśli kto nie mieszka na odludziu, gdzie wilcy i niedźwiedzie atakują. Mamy świetne strzelnice i niedrogie. Można sobie iść, wywalić magazynek w tarczę i wrócić. Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: znów strzelanina :( 06.06.17, 19:28 Triss, na litość boską, ja rozumiem że nie każdy musi być ekspertem od Skandynawii, ale jak już coś piszesz, to weź przynajmniej sprawdź. Jest KOLOSALNA różnica pomiędzy bronią, jaką w domu trzymają Skandynawowie. Nie znam dokładnie norweskiego prawa (może się zapoznam, w końcu Norwegia niedaleko) ani zbyt wielu Norwegów, ale w Szwecji i Finlandii broń, jaką trzymają ludzie w domach, jest bronią myśliwską i tylko do celów myśliwskich może być używana. Zakazane jest chodzenie z bronią w celach innych niż na polowanie, do tego stopnia że jak jedziesz czy wracasz z polowania i chcesz po drodze wstąpić do knajpy lub sklepu, to masz kłopot, bo w samochodzie Ci jej nie wolno zostawić, ale nie wolno Ci też (i jest to przestrzegane) zabrać jej ze sobą - możesz nieść lub przewozić broń tylko w drodze na lub z polowania, bezpośrednio, i nie że po drodze sobie pójdziesz tu czy tam. Przechowywać ją możesz tylko w zamknięciu, są takie wieszaki z kłódkami czy szafki. Taki przykład: fiński ojciec mojej koleżanki ma co prawda broń (poluje z nią np. na niedźwiedzie) ale ponieważ na polowania jeździ zawsze z kolegą, to szafka ma dwa klucze i jeden ma on, a drugi kolega - żeby otworzyć, muszą być obecne obie te osoby. Nikt, absolutnie nikt nie trzyma takiej broni do obrony własnej, zupełnie inaczej niż w USA, gdzie pie...ięci ludzie chodzą z bronią, wożą ją w aucie czy np. trzymają w sypialni i znajdują ją bawiące się w domu dzieci. Użycie broni do obrony własnej także nie jest prawnie dozwolone i nikt nawet nie mówi o strzelaniu do ludzi wchodzących na posesję. Co prawda np. każdy Fin potrafi się w razie czego bronią posługiwać (mają powszechną służbę wojskową i nie mają wojska zawodowego, a w wojsku każdy uczy się strzelać) i myślę, że znając ich mogę powiedzieć że naród to spokojny ale jak im ktoś na odcisk nadepnie, to wkurzeni potrafią pokazać gdzie raki zimują, więc pewnie w razie konkretnego zagrożenia nie mieliby problemu ze złapaniem za strzelby. Jednakże pomysł zabrania 12-latka na strzelnicę prawdopodobnie skończyłby się wizytą urzędników do spraw dzieci. Podsumowując, znów przywaliłaś trochę z d. Powoli zaczynam się przyzwyczajać. Odpowiedz Link Zgłoś