Dodaj do ulubionych

urodziny-potwierdzanie urodzin

13.06.17, 21:41
Dziewczyny, tak z ciekawosci,bo na pewno watki juz o tym byly.....Jak to jest u Was z tym potwierdzaniem urodzin, z frekwencja na urodzinach ? Mimo iz moje dziecko jest zapraszane na kazde urodziny klasowe albo do dzieci z innych klas to jak sama teraz robi urodziny czesc osob juz niestety odmowila..Nie wiem z czym to jest zwiazane..Moj maz uwaza,ze kazdy ma przesyt tych urodzin , ze ciagle to samo i trzeba bylo zrobic w domu...W domu wyszly na super w zeszlym roku,ale wiadomo dziecko sie uparlo,ze chce miec urodizny "na miescie" wink..Troche mi przykro w jej imieniu, ze my stawalismy na glowie by wszedzie chodzila,mimo iz nie pasowal nam czesto termin itd,ale sama wiem jak fajnie jest jak solenizant ma ulubionych kolegow na urodiznach..A teraz mam wrazenie,ze juz koncowka roku,nadmiar urodzin w ciagu roku to olewka sad(
Obserwuj wątek
    • tol8 Re: urodziny-potwierdzanie urodzin 13.06.17, 21:49
      I co zrobisz? Poproś więcej gości,bby było towarzystwo do zabawy i tyle.
    • agonyaunt Re: urodziny-potwierdzanie urodzin 13.06.17, 21:52
      Teraz to znaczy kiedy? Jak masz najpierw długi weekend, a potem koniec roku szkolnego, to niekoniecznie odmawianie wynika z niechęci, ale po prostu z innych planów.
      • slonko1335 Re: urodziny-potwierdzanie urodzin 13.06.17, 21:55
        wlaśnie teraz to znaczy kiedy? bo najbliższe dwa weekendy to jednak niezbyt fortunne terminy....
    • magda19812 Re: urodziny-potwierdzanie urodzin 13.06.17, 21:59
      termin jest w tygodniu przed zakonczeniem roku szkolnego..nie w weekend
      • slonko1335 Re: urodziny-potwierdzanie urodzin 13.06.17, 22:14
        a w tygodniu to dla mnie w ogóle odpada-my nie mamy czasu w tygodniu a zwłaszca w tygodniu przezd zakończneiem roku, gdzie są zakończenia wszelkich zajęć, dyplomy, zawody, pokazy, pakowanie i kompletowanie bagażu wakacyjnego..
        • iwoniaw Re: urodziny-potwierdzanie urodzin 13.06.17, 22:53
          my nie mamy czasu w tygodniu a zwłaszca
          > w tygodniu przezd zakończneiem roku, gdzie są zakończenia wszelkich zajęć, dyp
          > lomy, zawody, pokazy, pakowanie i kompletowanie bagażu wakacyjnego

Dokładnie tak. Ludzie zapewne odmawiają właśnie z takich powodów i nie ma to nic wspólnego z sympatią do jubilatki czy niechęcią do imprez urodzinowych. Miniony weekend był ostatnim przed wakacjami dobrym czasem na urządzanie takiej imprezy (a pewnie i tak część już na weekendy wyjeżdża, odkąd się cieplej zrobiło).
    • jolie Re: urodziny-potwierdzanie urodzin 13.06.17, 22:13
      Dziwnie personalnie do tego podchodzisz. Odmawiają, to trudno, nie będziesz się łamać, gdy akurat Tobie nie będzie pasował termin.
    • mikams75 Re: urodziny-potwierdzanie urodzin 13.06.17, 22:46
      z blizszymi kolezankami sie zazwyczaj rozmawia i wowczas jakis tam powod odmowy ludzie podaja; moze sie po prostu z terminiem kiepsko wstrzelilas i ludzie maja juz cos?
      U nas zazwyczaj wszyscy przychodzili, ale termin dobieralam taki, zeby to nie bylo tuz przed swietami, tuz po swietach, zaden dlugi weekend itp.
      Na koniec toku kumuluje sie wiele terminow zazwyczaj.
    • katriel Re: urodziny-potwierdzanie urodzin 14.06.17, 01:20
      > Jak to jest u Was z tym potwierdzaniem urodzin, z frekwencja na urodzinach?
      Normalnie: mniej więcej połowa daje znać że przyjdzie (i wtedy zazwyczaj przychodzi); jedna czwarta daje znać, że nie może; jedna czwarta nie odzywa się ani słowem. Takich co mówią, że nie przyjdą, a przychodzą, raczej nie ma; tacy co mówią że przyjdą, a nie przychodzą, albo nic nie mówią, a przychodzą, trafiają się w ilości średnio jeden na imprezę.
      >czesc osob juz niestety odmowila
      No ale czego ty się spodziewałaś? Że nikt nie odmówi? Tak to chyba nigdy nie ma...
      > Troche mi przykro w jej imieniu,
      A jej też jest przykro?
    • lidek0 Re: urodziny-potwierdzanie urodzin 14.06.17, 06:38
      A jej jest przykro czy tylko Tobie? Nie bardzo rozumiem czym tu się przejmować, toż to samo życie
      • magda19812 Re: urodziny-potwierdzanie urodzin 14.06.17, 11:30
        Mi ze wzgledu na dziecko wink Wiadomo,ze by chciala by wszyscy byli..Urodziny ma sie raz w roku....I tak, przyznaje,ze jestem na tych ludzi troche zła..W przyszlym roku postanowilam,ze moja tez nie bedzie latac na wszystkie urodziny..Nie,ze forma zemsty..Ale uslyszala od kolezanki wczoraj np ze nie moze przyjsc ,bo ma trening...ech...ja zwalnialam sie z pracy by moja mogla isc do tej kolezanki miesiac temu...Takze w przyszlym roku bede miec duzy dystans do tych imprez skoro rodzice innych maja takie podejscie..
        • panterarei Re: urodziny-potwierdzanie urodzin 14.06.17, 11:50
          jezu kobieto, podchodzisz do tego jak do herbatki u królowej.. problem by był, jakby nikt nie przyszedł, a tak to bez przesady.
        • iwoniaw Re: urodziny-potwierdzanie urodzin 14.06.17, 12:40
          Ale uslyszala od kolezanki wczoraj np ze nie moze przyjsc ,bo
          > ma trening...ech...

I to twoim zdaniem nie jest dość dobry powód? Przesadzasz i to mocno.
          • magda19812 Re: urodziny-potwierdzanie urodzin 14.06.17, 12:54
            Ja przesadzam ? Chyba zartujesz...To widocznie mam do czynienia z rodzicami takiego myslenia jak Twoje...Dziewczynka chodzi na treningi 4 razy w tygodniu..Nie moze raz odpuscic na koniec roku by przyjsc do rzekomo ulubionej kolezanki ?Moja tez ma treningi,ale tak ja wychowuje by miala szacunek do swoich kolegow i ich waznych wydarzen..I zrezygnowala raz z zawodow by isc do przyjaciolki..Moze dlatego jest taka lubiana...
            • agonyaunt Re: urodziny-potwierdzanie urodzin 14.06.17, 13:08
              Jak rodzic płaci za zajęcia dodatkowe, to nie chce, żeby dziecko się z tych zajęć urywało. Najpierw obowiązki, potem przyjemności. Jeśli Ty i Twoja córka nie macie problemu ze zrezygnowaniem z obowiązków, to jest to Wasza decyzja, ale nie powinnaś mieć pretensji do innych rodziców, że mają inne priorytety. Zresztą przypuszczam, że sama też nie urywasz się z pracy, żeby pojechać do kogoś na imprezę.

Tak na marginesie, pilnuj żeby z tym szacunkiem dla wydarzeń kolegów nie przesadzić. Fajnie jest robić fajne rzeczy dla tych, których się lubi, ale niech to nigdy nie będzie kosztem własnych ważnych wydarzeń. Za kilka lat drogi córki i jej kolegów się rozejdą, dobrze by było, żeby Twoje dziecko nie zostało z niczym. Puchar z zawodów to konkretne osiągnięcie, wspomnienie nawet najlepszej zabawy u najlepszej koleżanki, to tylko wspomnienie.
            • iwoniaw Re: urodziny-potwierdzanie urodzin 14.06.17, 14:00
              To widocznie mam do czynienia z rodzicami tak
              > iego myslenia jak Twoje...

No właśnie to Ci próbuję wytłumaczyć. Zapewne przynajmniej część rodziców ma "takie myślenie jak moje" i nie ma to związku z niechęcią do jubilatki, imprez urodzinowych czy brakiem szacunku (?!) do kogokolwiek, tylko grafikiem obowiązków, które należy wykonywać, a pod koniec roku bywa on szczególnie napięty.

tak ja wychowuje by miala szacunek do swoich kolegow i i
              > ch waznych wydarzen..

I nie przyszło Ci do głowy, że ktoś wychowuje dziecko tak samo i dlatego nie opuszcza ono dla zabawy na imprezie urodzinowej zajęć, na których przez cały rok z koleżankami i kolegami przygotowywało się do wspólnego pokazu/występu, bo ma szacunek dla pracy innych i nie chce zawieść całej grupy?
            • mikams75 Re: urodziny-potwierdzanie urodzin 14.06.17, 23:01
              ale nie wiesz dokladnie jak to jest z tymi treningami... nie wiesz ile opuscila do tej pory a niepojscie na urodziny ze wzgledu na trening nie jest brakiem szacunku. Teraz na koniec roku moze wlasnie sie szykuja do czegos waznego i opuszczanie treningow nie wchodzi w gre.
              Z tymi paroma najukochanszymi przyjaciolkami, bez ktorych urodziny sie wg dziecka liczyc nie beda, trzeba ustalic wczesniej pasujacy termin.

A juz lubienie, bo dziecko zrezygnowalo z czegos i poszlo na urodziny`? Daleko idace wnioski.
        • mikams75 Re: urodziny-potwierdzanie urodzin 14.06.17, 23:36
          nie bardzo cie rozumiem - jesli urodziny z niczym nie koliduja, to dziecko idzie, jesli z czyms koliduja to sie zastanawiam czy rezygnacja z jakis zajec ma sens czy jednak dziecko duzo traci nie idac na jakies zajecia. Z pracy sie nie zwalniam z powodow imprezowych. Najwyzej sie dziecko spozni na urodziny badz sie zorganizuje z kims innym i dotrze beze mnie. W najblizszym czasie tez na koliduja zajecia, na ktore dziecko isc musi, z urodzinami. Dziecko idzie na urodziny spoznione i tyle.
          A ty tu jakies odgrywki planujesz. Bez sensu. Jesli inne rzeczy sa mniej wazne od urodzin to niech chodzi na urodziny. Jak inne rzeczy sa wazniejsze to rezygnuje z urodzin. Proste, nie ma co filozofii dorabiac.
    • julita165 Re: urodziny-potwierdzanie urodzin 14.06.17, 06:48
      U nas frekwencja na urodzinach jest duża. Ponieważ to maleńkie przedszkole, kilkanaście osób to jest taki standard zapraszani wszystkich. Nie przychodzi 2-4 dzieci i najczęściej z powodu choroby. Czasem jakiś wyjazd. No ale imprezy zawsze organizowane są w soboty, nie wiem jak byłoby w tygodniu ale myślę że podobnie.
      • butch_cassidy Re: urodziny-potwierdzanie urodzin 14.06.17, 07:13
        U nas też tak. Pojedyncze osoby nie przychodzą. Ostatnio jedna.
    • butch_cassidy Re: urodziny-potwierdzanie urodzin 14.06.17, 07:14
      Wydaje mi się, że 2. połowa czerwca to nie jest najlepszy termin na taką imprezę. Z tego co słyszę, wiele dzieci już wyjeżdża. Zrobiłabym już we wrześniu w takiej sytuacji.
    • manala Re: urodziny-potwierdzanie urodzin 14.06.17, 07:17
      W tygodniu zawsze ciężej jest się zorganizować niż w weekend. Moje dziecko wczoraj przyniosło zaproszenie. Urodziny w sobotę ale poza miastem. Mąż całą sobotę będzie na targach a ja bez samochodu. Powiedziałam młodej, że musi popytać koleżanek czy by się mogła z którąś zabrać. W przeciwnym razie po prostu nie pójdzie.
    • kornelia_sowa Re: urodziny-potwierdzanie urodzin 14.06.17, 13:58
      Przesyt może być.

Kolezanka syna miała urodziny w ubiegły piątek. Syn odmówił bo jechał do Warszawy z tatą po odbiór nagrody w konkursie- była to wielka uroczystośc i ważniejsze dla syna. Koleżankę lubi no ale "urodziny są ciągle a nie wiem kiedy znowu zwyciężę w konkursie wink"
    • scarlett74 Re: urodziny-potwierdzanie urodzin 14.06.17, 16:02
      Nie odbieraj tych nieobecności tak personalnie, po prostu teraz jest bardzo niefortunny okres:długi weekend, przygotowania do wakacji(niektórzy już wyjeżdżają w sob 24), zakończenia różnego rodzaju zajęć, treningów, pokazy, nagrody ,dyplomy. Nie jest dla mnie problemem rezygnacja z zajęć dziecia w czasie roku szkolnego, ale końcowy pokaz , odebranie nagrody czy uroczyste zakończenie całorocznych ,ciężkich treningów , sorry stoją dla mnie wyżej niż urodziny koleżanki.
      • scarlett74 Re: urodziny-potwierdzanie urodzin 14.06.17, 16:04
        I jeszcze jedno -wybrałaś termin który WAM pasuje, czy spytałaś się chociaż rodziców głównych koleżanek, czy im termin pasuje. W ciągu roku szkolnego nie ma takiego naładowania terminami, co teraz...
        • beverlyja90210 Re: urodziny-potwierdzanie urodzin 14.06.17, 22:10
          A ja autorkę rozumiem i to bardzo dobrze,czy to dziecka wina ze ma urodziny w czerwcu,pod koniec roku szkolnego?Dziecku najnormalniej w świecie może być przykro i dlatego tez rozumiem emocje autorki.Ona tez jak pisze starała się żeby innym nie było przykro i starała się aby jej dziecko było obecne na urodzinach innych dzieci,teraz rodzice tych dzieci nie potrafią zrewanżować się tym samym,to jest przykre.Wirtualnie Cię przytulam i uważam ze to co czujesz jest normalne
    • mama.gucia Re: urodziny-potwierdzanie urodzin 14.06.17, 22:54
      Mój syn jak dostaje zaproszenie to idzie, nawet jesli koliduje to z zajęciami dodatkowymi. Ostatnio było jakieś boom. Co tydzień przynosil 2 zaproszenia na kolejne terminy. Tego bylo tyle, ze nawet syn mial dosc. Mowil, ze on bardzo lubi Stasia ale chcialby na pilke juz isc. Raz mial kłopot, bo obawiał się, że jego drużyna bez niego przegra zawody. Chciał być w dwóch miejscach w tym samym czasie, a tak się nie da. Ostatecznie można powiedzieć, że podobnie myślałam jak Ty i namówiłam go na te urodziny. Druzyna faktycznie przegrala. Czasami jest to irytujące, że co tydzień wypadają jakieś urodziny, na ktore syn jest zapraszany. Końcówka czerwca to nie jest super data. Syn dostał zaproszenie od dwóch koleżanek i niestety nie pójdzie, bo wyjeżdżamy. Nie ma to nic wspólnego z lubieniem bądź nie tych dziewczynek. Po prostu nie można być w dwóch miejscach w jednym czasie.
      Myślę, że Twój mąż ma rację. Przejadlo się.
      • magia Re: urodziny-potwierdzanie urodzin 14.06.17, 23:16
        Gdyby moje dzieci chodziły na każde urodziny to bym zbankrutowała.
        Nie uważam tego za żaden obowiązek. To ma być przyjemność, która nie koliduje z niczym.
        • mama.gucia Re: urodziny-potwierdzanie urodzin 15.06.17, 00:07
          Oczywiście, ze nie można tego traktować jako obowiązku. W naszym przypadku tylko jedne urodziny na ileś tam były zorganizowane w dogodnym dla nas terminie. W tygodniu zawsze kolidowalo z treningami, a w weekendy z zawodami lub naszymi planami. Syn nie był zapraszamy na wszystkie imprezy, więc finansowo do bankructwa mnie to nie doprowdzilosmile. Za to czerwiec i koncowka maja to jakiś wysyp i srednio 2 zaproszenia w tygodniu. Zdaje sobie sprawe, że koszty takiej imprezy nie są małe, dlatego o ile rodzic zostawia telefon to zawsze dzwonię i mówię czy syn będzie czy nie.
    • hermenegilda_zenia Re: urodziny-potwierdzanie urodzin 15.06.17, 00:02
      Duże znaczenie ma dzień i godzina urodzin. Najlepiej jest organizować w soboty od 12 do 15-tej, niedziele już gorzej, bo dla wielu to jedyny dzień spędzany cała rodzina. Najgorsze to to, co zrobiłaś ty - zaplanowanie imprezy w normalny dzień tygodnia, ludzie zmęczeni, często w pracy i nie maja możliwości zawieźć i odebrać dziecka w tych godzinach, które wymyśliłaś. Nie ma to najprawdopodobniej nie wspólnego z sympatia do córki.
    • szmytka1 Re: urodziny-potwierdzanie urodzin 16.07.22, 12:35
      Rodzice się navzytali na ematce, że prezent za 30-50 zł to badziew, że minimum 100-150 zl i trzeba zapraszać.klase imlazic,.to sobie szybko przekalkulowali..150x20=tona węgla na zime
      • szmytka1 Re: urodziny-potwierdzanie urodzin 16.07.22, 12:37
        Iii dałam się nabrac spamerowi, za kare klikam.kosz

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka