little_fish 15.06.17, 21:18 Co polecacie w Warszawie do "zaliczenia", będziemy dwa dni, synowie 8 i 14 lat. Swoje typy mamy, ale czasem ktoś podpowie coś nieoczywistego. Dziękuję z góry 😉 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iziula1 Re: Warszawa 15.06.17, 21:50 Ja tam zawsze stawiam na Stare Miasto i okolice. Lubię też budynek sejmu Ogród zoologiczny, centrum Nauki im. M.Kopernika. Odpowiedz Link Zgłoś
redheadfreaq Re: Warszawa 15.06.17, 21:55 Poza tym, co wymieniła iziula, obok CKN otwarto nowy fragment bulwarów z atrakcjami dla dzieci. Poza tym - może Stadion Narodowy ma jakąś opcję zwiedzania? A jeżeli któryś z Twoich chłopaków lubi militaria, to przed Muzeum Wojska Polskiego jest stała wystawa samolotów, dział i pojazdów Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Warszawa 15.06.17, 22:15 Ooooo militaria! Dziękuję. Bulwarom też się przyjrzymy zatem Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Warszawa 15.06.17, 22:21 Jest opcja zwiedzania Stadionu, nawet kilka tras, warto chłopakom pokazać. I przy okazji po tamtej stronie Wisły kawałek starej Pragi, tak 'od tyłu', jak scenografia z filmów wojennych I plaża nad Wisłą (jakaś dmuchana zjeżdżalnia nawet stoi). Grób Nieznanego Żołnierza, zmiana warty, ale to pewnie pod 'Starówka' podchodzi. Pojazdy bojowe też, a jeśli lubią pociągi to Muzeum Kolejnictwa, a jeśli kości i skamieliny to np. Muzeum Geologiczne PIG (zwiedzanie za darmo), czy Archeologiczne, a obok Pizza Hut i KFC No i metrem się przejedźcie I na Pałac Kultury wiedźcie, a w pałacu muzeum Techniki i Ewolucji, była wystawa pająków, ale chyba już się skończyła i domków dla lalek, ale raczej nie dla chłopaków A może napisz, co chłopaki lubią, czym się interesują, to może ktoś podpowie perełki z danej dziedziny. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Warszawa 15.06.17, 23:47 Bardzo dziękuję za odpowiedzi, wszystkiego i tak nie zdążymy zobaczyć. Cześć sobie zostawimy na inną okazję. W planie Kopernik, od tego zaczynamy i zobaczymy ile czasu nam zejdzie. Potem na pewno starówka i pałac kultury. Zapewne z wjazdem ( czy tam są bardzo duże kolejki?). O muzeum techniki w pałacu myślałam, ale nie wiem czy nie będą mieli przesytu po CNK. Rozważałam również Muzeum Powstania Warszawskiego, ale nie wiem czy z młodym damy radę. W zainteresowaniach głównie technika 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
grazbed Re: Warszawa 16.06.17, 00:02 Muzeum Techniki w Pałacu Kultury jest nieczynne do odwołania.! Sprawy formalno-finansowe. Koniecznie przed wizytą sprawdź ich stronę bo jak mówią może niedługo się otworzą. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Warszawa 16.06.17, 00:40 Dziękuję za info. Sprawdzę, żeby nie narobić chłopakom ochoty Odpowiedz Link Zgłoś
paszewa Re: Warszawa 16.06.17, 09:02 kup bilety przez internet. Jak poszłam dwa razy z buta to pocałowałam szybkę przy kasie, bo juz limit był wykupiony. Nie wiem jak jest teraz ale pamiętam jeden raz kiedy poszłam z dzieciakami i były szkolne wycieczki (miesiace ciepłe), to biegający chlopcy pachnieli mniej więcej jak męska szatnia po zawodach piłkarskich (na złośliwości odpowiadam ze byłam w takiej szatni bo swojego czasu robiłam reportaże podczas meczy ) Odpowiedz Link Zgłoś
jeziorowa Re: Warszawa 15.06.17, 22:31 Tutaj dodam, że bardzo warto zobaczyć samoloty, czołgi, działa przeciwpancerne i co tam można tylko wymyśleć z dużego sprzętu wojskowego na Sadybie (to chyba jest oddział Muzeum Wojska Polskiego). Tego sprzętu jest naprawdę mnóstwo, do niektórych można wejść (za dodatkową symboliczną opłatą). Darowałabym sobie jednak zoo, jest owszem fajne, ale nie jakieś wyjątkowe i najpiękniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
paszewa Re: Warszawa 15.06.17, 22:54 wpisz w fb butem po Warszawie. Mozna zabytkowym ogórkiem zrobić wycieczkę po Pradze i wejść do fabryki Wedla na szklankę czekolady. A na Pradze masz murale, które powinny sie chłopcom spodobać i fajny klimat. Jak lubią pawie to moga iść do Łazienek Jest fajna wystawa w Centrum Sztuki Współczesnej w Zamku Ujazdowskim koło Łazienek . Odpowiedz Link Zgłoś
issa-a Re: Warszawa 15.06.17, 23:41 moze traficie na pokazy multimedialne –w parku fontann? Harmonogram specjalnych pokazów multimedialnych – Fontanna Warszawa Odpowiedz Link Zgłoś
paszewa Re: Warszawa 16.06.17, 08:59 W tym roku chyba najgorsza wizualizacja ze wszystkich Latający na oślep smok lata za baletnicą. Ni to ładu ni składu Ale jak sie nie widziało zadnych to powinno się podobac, na zasadzie wfektu wow. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Warszawa 16.06.17, 09:59 Widziałam trzy lata temu, dzieci nie widziały tych warszawskich, więc pewnie im się spodoba. Odpowiedz Link Zgłoś
tiszantul Re: Warszawa 16.06.17, 11:07 > Co polecacie w Warszawie do "zaliczenia", będziemy dwa dni, synowie 8 i 14 lat. > Swoje typy mamy, ale czasem ktoś podpowie coś nieoczywistego. Dziękuję z góry > 😉 warto pojsc na jakas manifestacje paszczakowny, dziewczyna co drugi dzien cos organizuje Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Warszawa 16.06.17, 11:13 Dobrze, że jesteś i przypominasz o manifestacjach, zawsze można liczyć na podciągnięcie tematu przez ciebie 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Warszawa 16.06.17, 11:22 Dopsz. A jak nic nie będzie, to sami coś zorganizujemy i zamanifestujemy Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Warszawa 16.06.17, 11:49 Stacja grawitacja z nieoczywistych i bardziej dla starszych dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
issa-a Re: Warszawa 16.06.17, 14:24 moze być jeszcze park linowy. Jednen jest na Bielanach a drugi w okolicach ZOO, nad Wisłą. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Warszawa 16.06.17, 14:30 Dzięki, parków linowych ostatnio trochę odwiedzali, skupimy się na czymś bardziej warszawskim. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Warszawa 16.06.17, 14:37 Mam jeszcze jedno pytanie - rozważam również Muzeum Powstania, może tylko dla starszego z ojcem, ale na to muzeum zostanie nam ewentualnie niedziela. Na stronie muzeum wyczytałam że wstęp wtedy jest bezpłatny - czy w związku z tym jest duże oblężenie? Bo nie wiem, czy spiąć się i dotrzeć tam jednak w sobotę, czy odpuścić w ogóle .... Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Warszawa 16.06.17, 16:21 Zobaczcie polin jesli macie czas jest imho duzo ciekawsze. (Do tego temat wojny i warszawy podczas wojny tez ma swoj dzial) do tego ono jest ulozone chronologicznie wiec taka sie ma podroz przez dzieje. Jesli chodzi o warszawskie- warszawskie doswiadczenia (lepsze niz wjazd na palac kultury brrr) to polecam niedzielne koncerty w Lazienkach i warsztaty w wilanowie. W ogole mozna zrobic wycieczke traktem krolewskim - palac na starym miescie lazienki wilanow i to wam caly dzien na luzie zejdzie Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Warszawa 16.06.17, 16:33 Polin - byłam, może faktycznie, rozważymy. Łazienki chłopcy odrzucili na wstępie, za to pragną pałacu, w sensie tarasu 😁 Odpowiedz Link Zgłoś