Dodaj do ulubionych

Zepsuły mi się zęby

23.06.17, 20:43
Jestem załamana. Moje zęby były do tej pory względnie białe, ubytek raz na rok-dwa lata.
Ostatnio poszłam na standardową kontrolę... 6 zębów do leczenia, w tym leczenie kanałowe. Ostatnio miałam wrażenie, że zęby są żółtsze, teraz w przeciągu dwóch tygodni dosłownie pociemniała mi jedynka.
Używam szczoteczniki sonicznej, co 2-3 dzień dodatkowo myję pastą Blanx. Mam 35 lat, jestem po dwóch ciążach. Nie palę, czarną herbatę piję raz dziennie.
Jakieś pomysły co się dzieje? Czy mogłam jakoś zaszkodzić swoim zębom?
Obserwuj wątek
    • butch_cassidy Re: Zepsuły mi się zęby 23.06.17, 21:17
      Miałam podobnie - też mnie nurtuje, jak, skąd i dlaczego sad
      A nie mam pomysłu, szczoteczka, pasta, płyn, nić... wszystko dobre... jak w ten sposób nie można się zabezpieczyć przed takimi niespodziankami, to jak?
      Możliwe, że to geny?
    • anorektycznazdzira Re: Zepsuły mi się zęby 23.06.17, 21:19
      Może "zgubiłaś" wapno? Ja tak miałam po pierwszej ciąży (15 zębów do leczenia). Zobacz jak tam kości, może trzeba suplementowac, zwłaszcza po ciążach. Pamiętaj, że samo się nie przyswaja jak trzeba, dopiero z wit D i magnezem. No i uzupełnia się je miesiącami, zanim się odbuduje kości i zęby. U mnie podziałało, od lat juz nie mam problemów z zębami.
      Pasta Blanx nic mi nie mówi, ale zapewne pasta powinna być z fluorem.
      • julka.82 Re: Zepsuły mi się zęby 23.06.17, 21:25
        Blanx to ta super wypasiona pasta wybielająca. Na co dzień używam pasty do szczoteczki sonicznej.
      • julka.82 Re: Zepsuły mi się zęby 23.06.17, 21:26
        Robiłam morfologię plus tarczycę. Nic nie wyszło. Niedobór wapnia wyszedłby z takich zwykłych badań?
        • anorektycznazdzira Re: Zepsuły mi się zęby 25.06.17, 18:31
          Nie, na takich badaniach nic się o wapniu nie dowiesz. Są specjalistyczne badania kości w kierunku osteoporozy, one chyba najwięcej powiedzą. Ja prawdę mówiąc brałam "w ciemno" rozumując, że po ciąży to może być przyczyna problemu i okazało się, że dobrze trafiłam.
    • paloma_blauwinder Re: Zepsuły mi się zęby 23.06.17, 22:30
      A nie poszłaś przypadkiem do innego dentysty? Dentyści są różni, niektórzy nie widzą, niektórzy nie chcą widzieć.
      Jeśli to nie kwestia dentysty - zrobiłabym sobie krzywą glukozową i insulinową. Znam osobę, która dość szybko straciła w niestarym wieku wszystkie (!) zęby przez cukrzycę.
      • julka.82 Re: Zepsuły mi się zęby 23.06.17, 22:51
        chodzilam do roznych. teraz to martwie sie ze tak mi pozolkly i to juz widac golym okiemuncertain w sensie ze niezalezne od dentysty...
    • sfornarina Re: Zepsuły mi się zęby 24.06.17, 09:20
      Ciaża to robi zębom niestety. Po pierwszej mialam 5 do leczenia uncertain
    • chocolate-cakes Re: Zepsuły mi się zęby 24.06.17, 09:26
      Też niestety posypały mi się ostatnio zęby. Już kilka wyleczyłam, jeszcze dwa zostały. Kupa kasy na to poszła. Z jednym coś się dziwnego dzieje, ma być chyba do wyrwania. Trochę się podłamałam. To chyba geny, mam takie zęby po mamie.
    • ida_marcowa1 Re: Zepsuły mi się zęby 24.06.17, 10:36
      posypały mi się z zęby w ciągu pół roku. mam stałego dentystę od lat, który tez był w szoku. okazało się, że to choroba immunologiczna Zespół Sjögrena. ślinianki przestają produkować wystarczającą ilość śliny i zęby już się tak nie oczyszczają...
    • memphis90 Re: Zepsuły mi się zęby 24.06.17, 11:03
      Blanx jest pastą wybielającą, może uszkodziłaś szkliwo? Kup sobie żel R.O.C.S albo piankę GC Tooth Mousse i wzmacniaj szkliwo. Oba są bez fluoru, więc nie zaszkodzą.
    • aagnes Re: Zepsuły mi się zęby 25.06.17, 19:38
      Po ciąży miałam masakre z zębami, wczesniej nic specjalnego sie nie działo. byłam ze 20 razy u dentysty, zrujnowałam się, ale na pocieszenie - od tamtej pory koniec, chodze raz na kilka miesiecy na czyszczenie i nic sie nie dzieje. moj M tez mial taki epizod - zęby jak u konia az pewnego dnia ukruszyl mu sie ząb, poszedl do dentysty i okazalo sie, ze najblizszy rok spedzil odliczajac od wizyty do wizyty, wyleczyl i ma spokoj. nie wiem dlaczego tak jest. po prostu zrob porzadek zab po zebie i pewnie bedzie po sprawie.
    • kaz_nodzieja Re: Zepsuły mi się zęby 25.06.17, 20:36
      Jedz żółty ser. Najwięcej wapnia masz w żółtym serze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka