Dodaj do ulubionych

Słońce to zło

27.06.17, 12:09
Bardzo lubię letni czas. Problem mam tylko jeden moja skóra i włosy nienawidzą słońca a przed nim trudno się uchronić. Cera robi się brzydka, nie mogę stosować kremów z filtrem bo mam przez nie zanieczyszczoną cerę, od opalania również, włosy mi się wysuszają, puszą i zmieniają kolor pod wpływem promieni UV na wyjątkowo brzydki. Nie zauważyłam by moje koleżanki miały problem z wyglądem w lecie wręcz przeciwnie wszystkim słonce służy, włosy nabierają ładnych refleksów, cera wygląda zdrowiej. Czy ktos ma podobnie, macie na to jakieś sposoby? Nie ma się jak schowac na kilka miesięcy przed słońcem, nie da się go uniknąć z drugiej strony nie chce by lato się kończyło sad
Obserwuj wątek
    • anka_z_lasu Re: Słońce to zło 27.06.17, 12:30
      "nie mogę stosować kremów z filtrem bo mam przez nie zanieczyszczoną cerę"

wszystkie tak na Ciebie działają? i mineralne, i chemiczne?
    • lauren6 Re: Słońce to zło 27.06.17, 12:48
      Chodź z parasolką.
    • asiairma Re: Słońce to zło 27.06.17, 12:52
      Słońce to życie wink
      A na poważnie, to unikanie słońca jest przereklamowane (choroby autoimmunologiczne itp)
      • evee1 Re: Słońce to zło 27.06.17, 12:56
        Powiedz to tym, którzy mają raka skóry i to niekoniecznie melanomę. Inne typy też są upierdliwe.
        • k1234561 Re: Słońce to zło 27.06.17, 13:36
          Ja tak mam.Nie mogę przebywać na słońcu.Jeśli nieopatrznie się zapomnę i wyeksponuję twarz na słońce robią mi się na twarzy brzydkie brązowe plamy,na dekolcie wyskakują mi czerwone krosty,opalam się w taki sposób,że najpierw jest czerwone oparzenie,które dłuuugo schodzi,przechodząc w bardzo delikatny beż.Zatem nie dla mnie opalanie się jakiekolwiek.Jednak aby w słoneczny,piękny dzień nie siedzieć w domu,stosuję do twarzy na mój krem na dzień ekran 50,z Clarinsa.To jest bardzo delikatne białe mleczko,o konsystencji wody.Po nałożeniu na krem,niewidoczne.Do tego czapka z daszkiem,niestety nie da się inaczej.Dekolt też wysmarowany mam tym blokerem,albo czymś aptecznym do ciała z filtrem 50+ i tak sobie żyję do jesieni.
    • konsta-is-me Re: Słońce to zło 27.06.17, 14:31
      Mi włosy nabierają koloru cytryny, względnie żółtka i fryzjerzy pytają, czemu sama sobie tak nieudolnie rozjaśniam big_grin
      Tylko w połączeniu z morska woda mam efekt (białych) pasemek
      Od razu się spalam (po kilku minutach dosłownie).
      Krem z filtrem, a na głowę kapelusz -nic innego nie ma chyba.
      • pani_libusza Re: Słońce to zło 27.06.17, 14:51
        Kapelusz z dużym rondem, działa cuda.
    • kagrami Re: Słońce to zło 27.06.17, 14:55
      Być może brakuje ci witamin, minerałów? To można zbadać. Albo poczytać i wydedukować czego możesz mieć braki. A potem ewentualnie zbadać dla pewności i suplementować.
    • zefirkowapola Re: Słońce to zło 27.06.17, 16:32
      Ja mam z kolei inny problem: klimatyzacja. Nosz kurczę, w pracy mama dwa swetry, dziś jeden owinęłam wokół nóg tak jest zimno. W pracy, w sklepach, przychodniach, bankach... wszędzie tak zimno że marznę bardziej niż zimą.
    • kurt.wallander Re: Słońce to zło 27.06.17, 16:59
      Może kapelusz rozwiąze sprawę? I przetestowałabym różne kremy z filtrami, może któryś akurat ci posłuży? Poproś w aptece o próbki, na pewno coś mają. Ja z tych co jednak tez lepiej wyglądają latem, choć nie przez jakąś mega opaleniznę, bo twarz chronię zawsze filtrem 50.
    • quelquechose Re: Słońce to zło 27.06.17, 17:15
      Używam kremów z filtrem przez cały rok. Kwestia dobrania odpowiedniego - warto zainwestować w odpowiedni, a potem dobrze go usunąć. Udaj się do apteki - Vichy, La Roche Posay, Caudalie, Bioderma - te firmy mają naprawdę fajne kremy, które nie przetłuszczają cery (a sama mam bardzo tłustą, więc wiem, co mówię). Z tego co wiem istnieją też różne spreje z filtrem UV na włosy:
      www.anwen.pl/2012/06/ochrona-uv-wosy-wg-anwen.html
      www.ofeminin.pl/pielegnacja/kosmetyki-do-wlosow-na-lato-d13762c211600.html

ale tego nie testowałam, więc musisz sama smile
    • aguar Re: Słońce to zło 27.06.17, 17:27
      A ja mam z kolei, taki problem, że wyglądam dużo ładniej, gdy jestem opalona. Ale zmarszczki też mam, a słońce im nie służy.
      I zawsze jest dylemat czy się opalać.
    • cauliflowerpl Re: Słońce to zło 28.06.17, 09:22
      Kapelusz z duzym rondem, ja w lecie slomkowy nosze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka