Dodaj do ulubionych

Wiem,że nudzę

12.07.17, 13:17
ale tyle Was tu,ktoś mądrzejszy się trafi wink
od wczoraj wyczuwam pod żuchwą lekko powiększony węzeł.Troszkę go czuć przy uciskaniu.Po tej stronie mam kłopot z 7-8 na dole (kieszeń itd),może gdzieś od zęba? Nie jestem przeziębiona.,
Obserwuj wątek
    • tol8 Re: Wiem,że nudzę 12.07.17, 15:14
      Może być.
    • alpepe Re: Wiem,że nudzę 12.07.17, 15:22
      Może być. W buzię olej, płukać, aż się zrobi biały i pienisty. Trzy razy dziennie. Oczywiście płukanie kieszonek dziąsłowych u stomatologa może pomóc jeszcze szybciej. Węzeł ponoć potrzebuje miesiąca, by się zmniejszyć po infekcji.
      • memphis90 Re: Wiem,że nudzę 12.07.17, 15:26
        I coz ten olej ma zrobić w tych ustach...?
        • alpepe Re: Wiem,że nudzę 13.07.17, 10:17
          nie mam pojęcia, jak, ale działa. Zresztą profesjonalnie miałam też leczone kieszonki dziąsłowe i też mi dentystka na koniec smarowała to... olejem z oliwek. Rzecz dzieje się w Niemczech.
      • hedna Re: Wiem,że nudzę 12.07.17, 20:25
        kieszonka mała,ale od dawna problematyczna.Ponad to czwórka wrażliwa.
        A co ma olej do tego? jakoś pomaga?
        • alpepe Re: Wiem,że nudzę 13.07.17, 10:17
          Pomaga, zrób to, co piszę, przecież zęby ci od tego nie wylecą.
    • wydramarlenka Re: Wiem,że nudzę 12.07.17, 21:18
      Dentysta z RTG.
      Zwykle bardziej skuteczny niż domowe sposoby.
      • hedna Re: Wiem,że nudzę 12.07.17, 21:56
        martwi mnie ten węzeł kurde,a jeśli nie od zęba to skąd....
        • lucyjkama Re: Wiem,że nudzę 12.07.17, 22:01
          Ja bym zrobiła usg tego węzła. Kolega tak miał i lekarz powiedział że węzeł ma prawo być powiększony przy infekcji tylko u dzieci. U kolegi wyszła poważna sprawa. Lepiej sprawdzić.
        • niu13 Re: Wiem,że nudzę 12.07.17, 22:02
          Nie miałaś nigdy takich objawów od węzła? Ja za każdym razem czuję węzły żuchwy i szyjne, gdy mnie zawieje, zaczyna mi się katar, problem z zębami lub infekcja gardła. Dla mnie to normalne. Jeżeli węzeł jest ruchomy, zimny i pobolewa, to nie jest nic strasznego. Jak za parę dni nie przejdzie, pokaż go dobremu stomatologowi.
          • verdana Re: Wiem,że nudzę 12.07.17, 22:06
            Mnie z kolei przy chronicznym zapaleniu ślinianek powiększają sie zawsze węzły, przy czym lekarz twierdził, ze powiększyć się mogą nawet pachowe. Dzieckiem nie jestem od kilkudziesięciu lat. Idź do dentysty, dentysta także moze Ci powiedzieć, czy to od żęba.
            • niu13 Re: Wiem,że nudzę 12.07.17, 22:18
              Mnie jeszcze pachwinowe- przy infekcjach pęcherza i gin. Ale ja mam chyba płytko te węzły, bo większość mogę "wymacać" bez trudu
          • hedna Re: Wiem,że nudzę 13.07.17, 07:47
            Zważywszy też na to,że jestem klasycznym hipochondrykiem (wiem,że tak jest...), przejmuję się WSZYSTKIM. Ten węzeł nie jest jakoś bardzo powiększony, lekko bolesny przy dotyku,ale ja już zachodzę w w głowę sad Całkiem niedawno mocno dokuczał ból gardła.Teraz czuję zęby na dole. dobić...
            • ammazuko_powrot Re: Wiem,że nudzę 13.07.17, 08:21
              Nie dobić, tylko zrobić porządek z zębami 😀
              Co za lekarz opowiada bajki, że tylko u dzieci powiększają się węzły podżuchwowe? 😱
              Węzły chłonne to nasz wewnętrzny lekarz i powiększają się z różnych powodów, przy infekcjach itd...
              Nie dotykaj tego węzła, po prostu zrób porządek z zębami.
    • lucy-luka Re: Wiem,że nudzę 13.07.17, 08:34
      może być zapalenie ślinianki. masz bardziej lepką ślinę niż normalnie? mało lekarzy stawia diagnozę w tym kierunku. pomagają leki przeciwzapalne.
      • hedna Re: Wiem,że nudzę 13.07.17, 08:59
        nie,ślina ok
        • verdana Re: Wiem,że nudzę 13.07.17, 09:35
          Jako rasowa hipochondryczka dam Ci doskonałą radę. Idź do dentysty i zrób USG. Dentysta jest potrzebny do wyleczenia zęba, a USG - do wyleczenia psychiki. Inaczej Ci nie przejdzie. Moje dolegliwości, poza pojedynczymi, znikają tajemniczo po otrzymaniu wyników badań.
          Przy czym u Ciebie hipochondria jest na tyle zaawansowana, ze być może dobrze byłoby przejść się do psychiatry, podleczyć lęki. Ja miałam taki zamiar, ale mnie trochę po prostu przeszło z wiekiem. Po co jednak zatruwać sobie życie strachem przed chorobą, w 99.9% bezzasadnym?
          • niu13 Re: Wiem,że nudzę 13.07.17, 09:51
            Ja mam też ale nasilone co do zdrowia dzieci. Moje lęki podleczyła ostatnio ciąża, przez którą musiałam przebadać się na wszystkie strony
          • hedna Re: Wiem,że nudzę 13.07.17, 10:21
            leczę nerwicę,leczę
    • slonko1335 Re: Wiem,że nudzę 13.07.17, 09:52
      Ostatnio poszłam z bardzo powiększonym węzłem chłonnym, lekarz obadał i powiedział, że przy jednym powiększonym węźle bez objawów infekcji nie martwimy się. W ciągu tygodnia wrócił do swoich rozmiarów.
      • hedna Re: Wiem,że nudzę 13.07.17, 10:22
        a bardzo powiększony to jest jaki?
        • slonko1335 Re: Wiem,że nudzę 13.07.17, 10:30
          taki wielkości sporej czereśni
          • ammazuko_powrot Re: Wiem,że nudzę 13.07.17, 15:41
            Zdaniem onkologów taki, który ma powyżej 1,5 cm. Ale musi też spełniać inne kryteria 😉
      • agua_de_coco Re: Wiem,że nudzę 13.07.17, 16:28
        Też tak miałam, z węzłem koło ucha, tylko mi kazał łykać ibuprom (6 tabletek dziennie...) i smarować ketonalem. Ibuprom olałam, żeby mi żołąd nie ucierpiał, smarowałam na noc i przeszło - też tak koło tygodnia to trwało.
        Ale gdyby to był koło zębów to przeszłabym się do dentysty, jakieś usg czy prześwietlenie dodatkowo machnąć.
    • hedna Re: Wiem,że nudzę 14.07.17, 13:32
      Byłam u dentysty.Założyła coś w kieszonkę,posprawdzała wg zdj.panoramicznego,będzie piątka do kanałowego za jakiś czas (a nie 4). Węzeł oglądnęła,pomacała i orzekła,że nie od zęba.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka