Dodaj do ulubionych

Kręgosłup,potykanie się

31.07.17, 20:40
Tak sądzę,że od kręgosłupa.Bo dokucza odcinek lędźwiowy,noga.Co może pomóc?
Obserwuj wątek
    • ania.rene Re: Kręgosłup,potykanie się 31.07.17, 20:47
      Ja biore D3z K2MK7, w diecie dostarczam kolagen.
      • hedna Re: Kręgosłup,potykanie się 31.07.17, 20:48
        ale miałaś podobnie i jakoś Ci się poprawiło?
        • ania.rene Re: Kręgosłup,potykanie się 31.07.17, 20:54
          Mam dwie przepukliny w szyjnym, zwyrodnienie i przestawione kregi w piersiowym, jamistosc rdzenia itp.
          Potykam sie, dretwieja mi nogi i rece, boli glowa, problemy ze zwrokiem.

Chodzie do chiropraktyka, cwicze, suplementami wzmaciam sie.

Czuje roznice dosc spora
          • hedna Re: Kręgosłup,potykanie się 31.07.17, 21:17
            W najbliższy czwartek mam rezonans odc.szyjnego. Dół będzie pewnie następny w kolejce......
            • aj.riszka Re: Kręgosłup,potykanie się 31.07.17, 23:09
              Jezeli to mozliwe - 'robilabym' rezonans calosci kregoslupa (z opisem) za jednym razem.
              • hedna Re: Kręgosłup,potykanie się 31.07.17, 23:13
                nie da się niestety
    • ania.rene Re: Kręgosłup,potykanie się 31.07.17, 20:48
      Sa super cwiczenia na str rosyjskich na kręgosłup
    • aankaa Re: Kręgosłup,potykanie się 31.07.17, 22:19
      wizyta u ortopedy a nie netowe diagnozy i ćwiczenia z yt
    • best_bej Re: Kręgosłup,potykanie się 31.07.17, 22:31
      Nie chce straszyć, ale znajomy potykal się i kiedyś na imprezie, między wódką a zakąską, opowiedział o tym neurologowi. Ten na cito kazał mu zrobić badania i wyszedł guz na mózgu. Nie pamiętam dokładnie której części. Dodam tylko ze wcześniej był badany przez ortopedę, który oczywiście nie wpadł na to.
      Znajomy po operacji, cieszy się zdrowiem.
      • aankaa Re: Kręgosłup,potykanie się 31.07.17, 23:04
        best_bej napisała:

> Nie chce straszyć, ale znajomy potykal się i kiedyś na imprezie, [b]między wódką a
        > zakąską
        ,[/b] opowiedział o tym neurologowi.

neurolog był jednym z gości ?

> Ten na cito kazał mu zrobić badania i
        > wyszedł guz na mózgu. Nie pamiętam dokładnie której części. Dodam tylko ze wcze
        > śniej był badany przez ortopedę, który oczywiście nie wpadł na to.
        > Znajomy po operacji, cieszy się zdrowiem.

no, toś pocieszyła
        nie tylko autorkę ale i wszystkich , którym zdarzy się między wódką a zakąską big_grin
        podpytaj tylko którą część mózgu guz zaatakował żebyśmy byli (w razie czego) spokojni
        • best_bej Re: Kręgosłup,potykanie się 31.07.17, 23:09
          Wyobraź sobie ze tak. Czy twój post jest ironiczny czy wydaje mi się.
          Forum nie postawi diagnozy, ale wiele razy przekonałam się żeby nie opierać się na jednej.diagnozie.
          • 1st.world.problems Re: Kręgosłup,potykanie się 01.08.17, 07:34
            Ale czy to takie strasznie dziwne mieć lekarza w bliższych czy dalszych znajomych?
      • aj.riszka Re: Kręgosłup,potykanie się 31.07.17, 23:18
        E tam, prosze nie straszyc! (wystarczy wygooglowac np.przyczyny bolu glowy.. i tez to wyskakuje - niby glowna przyczyna wink.. a katar? - czy to aby nie wyciek plynu mozgowo - rdzeniowego wink)
      • jola-kotka Re: Kręgosłup,potykanie się 01.08.17, 05:30
        Tez znam taki przypadek.
        • ophelia78 Re: Kręgosłup,potykanie się 01.08.17, 09:19
          Ja niestety tez... i jak przeczytalam o poytkaniu się, moja pierwsza mysl byla: mozg nie kręgosłup.
          W kazdym razie przy takich objawach nie zakładała bym z góry ze to kręgosłup i jednak na cito odwiedzila neurologa.
          • hedna Re: Kręgosłup,potykanie się 01.08.17, 09:24
            u neurologa byłam.w badaniu takim wiesz,na odruchy itd nic niepokojącego nie zauważyła
            • hedna Re: Kręgosłup,potykanie się 01.08.17, 10:43
              najgorsze jest właśnie to straszenie... Myślę,że gdyby neurolog podejrzewała takie hardcorowe sprawy to by dała skierowanie na rez.głowy. Tu chodzi najprawdopodobniej o kręgosłup. liczyłam na jakieś porady jak ćwiczyć czy coś w tym stylu. Jako rasowa hipochondryczka mam już obraz tragiczny przed oczami,nosz kurna nie straszcie z grubej rury!
              • 1st.world.problems Re: Kręgosłup,potykanie się 01.08.17, 11:07
                Po zdiagnozowaniu kręgosłupa umow się z fizjoterapeuta na dobranie zestawu ćwiczeń. nawet 5-10min dziennie daje rezultaty.
    • aurinko Re: Kręgosłup,potykanie się 01.08.17, 07:57
      Operacja. Po operacji jestem jak nowa. Zniknęły bóle, drętwienie i niedowlad nogi, przestałam się potykac, zupełnie inaczej teraz chodzę. Czuję się rewelacyjnie.
      Przed operacją było tragicznie, wiecznie na silnych lekach, rzuty niedowladu, często kilka dni w łóżku bo nie dało się chodzić. Lata rehabilitacji, fizjoterapii, ćwiczeń, łapanie się różnych metod ale z biegiem czasu pogarszalo się i po kilku latach nikt nie chciał tykać mojego problemu, wynik rezonansu odstraszał.
      Teraz wreszcie przypomnialo mi się jak to jest żyć bez bólu, chodzić jak człowiek, z inną sylwetką. Wspaniałe uczucie smile
      • hedna Re: Kręgosłup,potykanie się 01.08.17, 08:27
        a u Ciebie problem dotyczył jakiego odcinka?
        ja nie mam niedowładu - odpukać . Zauważam to,że potykam się lekko,jakby utykam na lewą nogę.Nie cały czas,ale dla mnie zauważalnie. W ogóle ta lewa strona jakaś taka felerna... Byłam u neurologa ze 2-3 tygodnie temu, stwierdziła,że rwa barkowa.Często rano po przebudzeniu nie czuję 2 palców u dłoni. Nawet szybko mija.Odcinek szyjny bez rewelacji,mam tam wg starszych zdjęć jakiś defekt .Kłopot z dłuższym pochylaniem.A w dolnym odcinku dokucza w "krzyżu",biodro czasem,kolano i ta stopa. Kurde,w tym roku kończę 34 lata,żeby już tak bylo?? raz na jakiś czas biorę serię zabiegów fiz.,ale nie widzę różnicy. Piszecie tu o suplementach,co np.warto byłoby przy okazji łykać?
        • turzyca Re: Kręgosłup,potykanie się 01.08.17, 08:42
          U mnie tak jest jak nie ćwiczę i się nie rozciągam, mięśnie się spinają i tracą normalny zakres ruchu. Dobry fizjoterapeuta dobiera ćwiczenia i problem z głowy.
          • hedna Re: Kręgosłup,potykanie się 01.08.17, 12:35
            czyli że podobnie?
        • aurinko Re: Kręgosłup,potykanie się 01.08.17, 09:07
          U mnie ledzwiowy. Z szyjnym jeszcze daje radę osteopata, mam porażenie nerwu przy łokciu i lewa ręka czasem odmawia współpracy.
          Nie pochylaj się! !! Kucaj ale się nie schylaj bo sobie szkodzisz.
          Suplementy u mnie o kant tyłka można było potluc więc nie polecę.
    • larrisa Re: Kręgosłup,potykanie się 01.08.17, 11:02
      Jezu kobieto zajmij się czymś pożytecznym, a nie analizuje tak bez przerwy swojego ciała. Zdecydowana większość ludzi doświadcza różnych bóli, szczególnie jak się mało rusza. Zazwyczaj to oznaka głównie tego, że żyją.
      Weź się za siebie, zamiast zatruwać życie sobie i innym.
      • aquella Re: Kręgosłup,potykanie się 01.08.17, 14:03
        potykanie się to nie jest coś czego doświadcza większość ludzi, no i totalna pomyłka radzić się na forum z takimi dolegliwościami.
        Ja też tylko mogę postraszyć - podobnie wyglądają objawy stwardnienia rozsianego
        • manon.lescaut4 Re: Kręgosłup,potykanie się 01.08.17, 14:24
          No właśnie tez o SM pomyślałam, ale straszyć nie miałam zamiaru. Jednak polecam wybrać się przede wszystkim do neurologa. Trochę jest to poniekąd wyższa instancja niż ortopeda wiec warto by było odhaczyć tego neuro najpierw, żeby wykluczył tego typu problemyi wtedy można zająć się kręgosłupem. Ale obawiam się, ze samo badanie neurologiczne może nie wystarczyć, przydałby się rezonans głowy i kręgosłupa plus EMG/ENG.
    • daszutka Re: Kręgosłup,potykanie się 01.08.17, 14:07
      Rehabilitacja i regularne ćwiczenia pod okiem specjalisty, ale najpierw diagnoza u ortopedy, lub rehabilitanta.
    • pelagia_pela Re: Kręgosłup,potykanie się 01.08.17, 15:00
      To pewnie opadanie stopy. Paskudne, trzymalo mnie dlugo. Zero obcasow bo sie przewracalam. Nie wiem jaka na to jest rada. Mnie przeszlo po jakis 8 tygodniach.
      • hedna Re: Kręgosłup,potykanie się 01.08.17, 15:09
        takie wrażenie wiesz jakby opadanie.Specjalnie zwracam uwagę jak chodzę.To nie jest jakaś dramatyczna sytuacja,że o matko - przewracam się czy potykam o własne nogi. Przy tym nerwica hula i jest komplet sad
        • turzyca Re: Kręgosłup,potykanie się 01.08.17, 16:38
          A może byś na dobrą jogę poszła? Pamiętam o Twojej sytuacji życiowej, ale ogólnie nie możesz ratować innych jak sama nie masz sił. Jak opanujesz zasady to możesz ćwiczyć w domu. Joga da Ci i większą świadomość ciała i relaks spiętych mięśni i wytchnienie dla przeciążonej głowy.
          A przynajmniej spróbuj z najprostszymi medytacjami np. oddechowymi. Ja liczę oddechy od 1 do 20 i w dół, starając się nie myśleć o niczym innym, ale bez spinki, raczej wyobrażać wszystkie myśli jak chmury, które płyną po niebie. Trwa to jakieś trzy minuty, a regularnie powtarzane przynosi spokój.
          • hedna Re: Kręgosłup,potykanie się 01.08.17, 19:37
            Bardzo Ci dziękuję,dobry pomysł. Pozdrawiam.
    • hedna Re: Kręgosłup,potykanie się 04.08.17, 20:57
      Byłam dziś u lek. po receptę i powiedziałam mu o tej nodze. Dał skierowanie do neurologa (będę i tak szła prywatnie z wynikami rezonansu,bo terminy są na marzec( i skierowanie na zdj.rtg. Zapisał leki i nastraszył,że podobne przypadki często kończą się operacją. Ciężko wyrokować bez konkretnych badań. Powiedział też,że należy unikać dźwigania,przejść na dietę i koniecznie basen. Wieczór pod psem,upłakałam się jak głupia. Nie mam do cholery siły się z tym wszystkim zmagać sad wiecznie jakieś zmartwienia, stresy. Powiedzcie,że jakoś będzie,że jakoś się ułoży proszę..............
      • aj.riszka Re: Kręgosłup,potykanie się 04.08.17, 21:16
        Bedzie dobrze! Glowa do gory!
        Teraz masz plan : robisz zdjecie Rtg, rezonans, bierzesz zapisane leki, ustalasz termin prywatnej wizyty u neurologa.
        Jednoczesnie od teraz : przechodzisz na odpowiednia diete, nie dzwigasz zadnych ciezszych rzeczy, basen (plywasz? mozesz tez pomyslec o gimnastyce na basenie).
        Wszystko po kolei.. i powiem Ci, lekarze 'musza' straszyc smile.. bo taka jest ich rola.. poinformowac pacjenta o wszystkich ewentualnych mozliwosciach.. - ale to nie oznacza, ze taki wlasnie scenariusz sie spelni!

Ktos powyzej pisal o jodze.. swietny pomysl smile .. bo odstresowuje smile
        Przytulam smile
        Zobaczysz, ze wszystko sie ulozy!
      • gama2003 Re: Kręgosłup,potykanie się 04.08.17, 21:20
        Ułoży się, zobaczysz.
        Masz już zarysowany plan , co robić. I serio ta joga, albo jak tam ktoś radził ,, medytacje,, relaksujące.
        Żeby nie myśleć o problemach non stop, nic to nie zmieni a tylko Ci siły odbiera. I chęci do działania.
        Przytulam.
        • karme-lowa Re: Kręgosłup,potykanie się 04.08.17, 21:24
          Będzie dobrze!!!
          • hedna Re: Kręgosłup,potykanie się 04.08.17, 21:28
            becze dalej, dziękuję!
            • aj.riszka Re: Kręgosłup,potykanie się 04.08.17, 22:35
              ..polecilabym jakas dobra komedie romantyczna 'na teraz' (dzieci spia?) ..ale nie znam nowosci smile
              moze ''Polowanie na druhny'' albo ''Statek milosci'' ?
      • kruche_ciacho Re: Kręgosłup,potykanie się 04.08.17, 21:27
        Pewnie ze sie ulozy smile ale krok po kroku, pomalutku.
        staraj sie nie analizowac czarnych scenariuszy bo to jeszcze bardziej odbiera energie - wiem z doswiadczenia. Moze rzeczywiscie sprobuj cos zrobic dla siebie, juz nawet nie dlatego ze lekarz zalecil ale np. moze taki basen czy joga raz w tygodniu dalby Ci mala odskocznie od codziennosci, troche relaksu i przy okazji poleczyloby dolegliwosci? Sprobuj, popatrz moze by ci podpasowalo (ale nic na sile).
        Bedzie dobrze smile
        • hedna Re: Kręgosłup,potykanie się 05.08.17, 14:47
          Byłam z M. i z dziećmi na basenie.Co prawda nie pływam,ale postanowiłam chodzić,ćwiczyć.,aki drobiazg.
          • gat45 Re: Kręgosłup,potykanie się 05.08.17, 16:45
            Czy możesz bez problemu stanąć na pięcie na tej felernej stopie ? I na palcach ? I na zewnętrznym brzegu ? Jeżeli tak, to grubsze kalibry raczej odpadają, ale rób wszystkie przepisane badania, koniecznie.
            To, co by Ci się najbardziej przydało, to niestety trudny do osiągnięcia specyfik : spokój. I pogoda ducha. Wiem, wiem, tego w aptekach nie sprzedają. Ale próbuj. Ćwicz, bo już sama świadomość, że COŚ robisz, uspokaja.
            Spokoju i pogody Ci życzę... smile
            • hedna Re: Kręgosłup,potykanie się 05.08.17, 20:58
              Mogę stanąć w każdy z opisanych przez Ciebie sposobów, na szczęście.
              • hedna Re: Kręgosłup,potykanie się 06.08.17, 22:20
                nerwy,nerwy..........

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka