Dodaj do ulubionych

TK a planowanie ciąży

28.08.17, 19:20
Proszę ematki lekarki o opinię. Czy TK jamy brzusznej i miednicy małej może zaszkodzić przyszłej ciąży? Chodzi mi o napromieniowanie jajników i jajeczek. Starania planuję z ok 6 miesięcy. Pytałam lekarzy - czterech. Dwóch twierdziło, że może zaszkodzić, a dwóch, że na pewno nie szkodzi przyszłej ciąży.
Dziękuję za fachowe opinie smile
Obserwuj wątek
    • klamkas Re: TK a planowanie ciąży 28.08.17, 19:39
      Nie ufasz lekarzom, których sama wybrałaś, a zaufasz obcym ematkom, które mogą się podszywać pod lekarzy?
    • ichi51e Re: TK a planowanie ciąży 28.08.17, 19:51
      Czy Bog cie opuscil? A skad my to mamy wiedziec? Idz sie zapytaj na forum specjalistyczne
      • only_she Re: TK a planowanie ciąży 28.08.17, 21:15
        Nie wiem skąd macie wiedzieć. Liczyłam na to, że któraś z Was być może była w podobnej sytuacji i uzyskała rzetelną informację od lekarza i może napisze coś, o co mogłabym się zaczepić. Lekarze niestety, przynajmniej ci na których trafiłam, nie chcą uzasadnić nieszkodliwości TK i uważają, że przesadzam i zalecają to badanie. Ci, którzy odradzali TK twierdzą, że to duża dawka promieniowania jak na tak młodą osobę, ale u nich byłam na wizytach prywatnych. Ci, którzy dają skierowanie na TK a nie rezonans to lekarze z NFZ i oni już nie widzą przeciwwskazań do TK, a ja mam wątpliwości.
        • kornelia_sowa Re: TK a planowanie ciąży 28.08.17, 21:20
          A skąd możesz wiedzieć czy lekarz, który informował ematkę jest rzetelny?
          Bardziej lub mniej niż ci, których ty pytałaś?

Niestety , żaden lekarz ani żadna emama nie odpowie Ci czy to będzie miało wpływ na przyszłą ciążę. Wszyscy, których zapytała skończyli medycynę -a zdania mają inne.
    • aguar Re: TK a planowanie ciąży 28.08.17, 21:21
      A z jakiego powodu masz mieć zrobione to TK? Bo to należy oszacować czy korzyści nie przeważają nad ryzykiem? Jakieś tam skutki promieniowanie może mieć, ale nie da się tego ściśle określić. Z jednej strony w czasie badań radiologicznych innych narządów, chroni się narządy rozrodcze, ale z drugiej jak są wskazania, to nie ma zakazu zrobienia badania u osoby w wieku rozrodczym. O wiele bardziej restrykcyjne zasady są już w samej ciąży.
      • only_she Re: TK a planowanie ciąży 28.08.17, 21:28
        podwyższona amylaza od maja (do 190), bóle brzucha, 3 tyg. temu marker ca 19.9 wynosił 108, ale dzisiaj badałam i jest już niecałe 50. Może być przewlekłe zapalenie trzustki, więc trzustkę i drogi żółciowe trzeba sprawdzić, ale można też rezonansem. Nie wiem czy jest sens prześwietlania całej jamy brzusznej. I tu zdania wśród lekarzy są podzielone, a ja muszę się na coś zdecydować...
        • aguar Re: TK a planowanie ciąży 28.08.17, 21:48
          No rezonans jest bezpieczniejszy, nie ma co do tego wątpliwości. Ale na pewno musisz się najpierw wyleczyć (ew. ustabilizować chorobę przewlekłą) zanim się zaczniesz starać o dziecko.
    • kalina_lin Re: TK a planowanie ciąży 28.08.17, 23:14
      Przy badaniu drożności jajowodów (RTG narządów rozrodczych z kontrastem) lekarze delikatnie zalecają unikania zajścia w ciążę w cyklu, w którym było badanie. W kolejnych cyklach już można się spokojnie starać o ciążę.
      Teoretycznie - jeśli TK miałoby być przeciwwskazaniem do zaciążenia, to powinno "dyskwalifikować" dożywotnio, bo cały zapas pierwotnych komórek jajowych powstaje w życiu płodowym.
    • bergamotka77 Re: TK a planowanie ciąży 28.08.17, 23:20
      moze zrob badanie jesli konieczne bo to ważne - musisz byc zdrowa by zajsc w ciążę i ja donosic. A potem się bedziesz martwic o ciążę. Najwyzej odczekasz rok a nie 6 miesiecy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka