Dodaj do ulubionych

Zrób to sama ematko

02.09.17, 20:41
Przy okazji wątku przyborniku pomyślałam sobie, że umiejętność samodzielnego zrobienia czegoś "z niczego" to jest fantastyczna sprawa. Teraz pod tym względem jest eldorado, w sklepach dużo mnóstwo przydatnych składników i narzędzi, a w internecie jest przepis na wszystko. Sama mam do tego miłość nieodwzajemnioną - bardzo bym chciała, ale mam dwie lewe ręce wink i efekty moich prób bywają żałosne.
Co robicie same, co udało wam się fajnego wykombinować? Chętnie ze zdjęciami, albo choć linkami do poradników konkretnych, zrobionych przez was przedmiotów. Może się zainspiruję i znów coś sknocę tongue_out
Obserwuj wątek
    • anika772 Re: Zrób to sama ematko 02.09.17, 20:58
      Podziwiam z całego serca ludzi z takimi umiejętnościami, takich którzy potrafią szyć, robić biżuterię, itp. Sama takich nie posiadam, nienawidziłam "pracy- techniki".
      Bardzo dobrze gotuję, czy to się liczy jako zrobienie czegoś z "niczego"? wink
      • memphis90 Re: Zrób to sama ematko 03.09.17, 20:20
        Aaa, umiem zrobić bransoletkę z koralików szydełkiem smile
    • lady-z-gaga Re: Zrób to sama ematko 02.09.17, 21:02
      Po czasach, kiedy nic fajnego nie było w sklepach, nadeszły czasy w ktorych jest wszystko, a nawet jeszcze więcej. I ja, jako przedstawicielka starszego pokolenia, wciąż się tym cieszę. Chyba dlatego nie ciągnie mnie do samodzielnych przeróbek, do wszelkiego rękodzieła i "zrob to sam". Co prawda głównym powodem jest brak czasu, ale podejrzewam, że gdyby była chęć i motywacja, to i czas by się znalazł. Jednak moja działalność ogranicza się do szycia - ktorego tez nienawidzę, ale imperatyw ekonomiczny jest silny. Zrobienie kompletu narzuta plus pokrowce na fotele to jest konkretna oszczędność, poza tym nigdy bym nie kupiła czegoś, co mi się podoba i przy tym pasuje wymiarami. Natomiast na pierdółki, o ktorych piszesz, szkoda mi zachodu smile
      Kiedyś ( w latach 80tych i 90tych) szyłam, dziergałam, oklejałam badziewiaste meble okleiną, samodzielnie lub z mężem malowałam, i tapetowałam, szyłam zasłony, firanki i obrusy. Teraz należy mi się ( i mojemu mężowi) odpoczynek od takich rzeczy - mamy więcej pieniędzy i w sklepach obfitość wszystkiego.
      Natomiast bardzo cenię samodzielnie wykonane rzeczy u innych ludzi - zwłaszcza kiedy widać po nich dobry gust i talent autora smile
      • lady-z-gaga Re: Zrób to sama ematko 02.09.17, 21:05
        muszę uzupełnic moją wypowiedź - w ostatnim zdaniu nie wspomniałam o tym, co cenię najbardziej, a więc cierpliwość i poświęcony czas smile
    • beataj1 Re: Zrób to sama ematko 02.09.17, 21:23
      Cóż ja mam ADHD w rękach i po prostu uwielbiam dłubać.
      Szycie, szydełko, druty to już nie raz tu pisałam.
      Uwielbiam przemalowywanie mebli. Tapicerowanie też - choć na koncie mam raptem 4 krzesła.
      Zrobiłam też tapicerowany zagłówek do łóżka córki (super zabawa).
      https://i.pinimg.com/564x/7d/bf/b9/7dbfb9b3bccd69f5efa0b3e4cac9fe57.jpg
      czy też pompony z tiulu itd

doniczki z palet (nie mam zdjęcia) i wiele innych rzeczy - o zawieszkach choinkowych z masy solnej nawet nie będę wspominać.

Tak na dobrą sprawę ciąglę kombinuje co by tu jeszcze. Ale to nie wynika z oszczędności - bo większość moich zabaw jest finalnie droższa niż te kupione w sklepie.
    • kkalipso Re: Zrób to sama ematko 02.09.17, 21:30
      Uwielbiam sama kombinować!
      Ostatnio sama zrobiłam wianek dla córki na chrzest! Przecudny. I ten kolor! Każdy się pytał skąd i skąd .... Z chęcią bym się pochwaliła.
      • andaba Re: Zrób to sama ematko 02.09.17, 21:35
        No to na co czekasz?
        Chyba nikt cię po wianku nie pozna?

• kkalipso Re: Zrób to sama ematko 02.09.17, 21:42
          Czekaj rozwieszę pranie przemyślęsmile To takie świeże, może bardziej o to chodzi, ledwo od fotografa fotki odebrałam. Na priv bez problemu.
          • andaba Re: Zrób to sama ematko 02.09.17, 22:09
            OK.
            an_da_ba@wp.pl
            • kkalipso Re: Zrób to sama ematko 02.09.17, 22:50
              Daj znać czy dotarłosmile
          • bei Re: Zrób to sama ematko 03.09.17, 11:09
            Poproszę baaardzo😘
    • ra-sowa Re: Zrób to sama ematko 02.09.17, 21:31
      Czasem mnie nachodzi na robienie "czegoś", mam córkę 11 letnią i chyba też się zaraziła. Wyszukuje sobie pomysły i próbuje sama dłubać.
      Dwa lata temu robiłyśmy ozdoby świąteczne - masa solna rozwałkowana jak na pierniki, foremkami wycięte wzorki, słomką do napojów zrobiona dziura, wysuszyć.
      Potem albo sprejować na biało, albo złoto, albo ozdobić metoda decoupage, albo coś odciskać.
      Potem gruby długi sznurek, i na nim w odstępach wieszać takie serduszka, czy co tam masz.

Zdjęcia z netu, ale moje nie chwaląc się, były ładniejsze big_grin
      https://i.pinimg.com/736x/e3/fd/ee/e3fdeeb35ffde87513d33d0fc8ad0847.jpg
      https://s.srebrnaagrafka.pl/uploads/new_v2_product_image/d/9/2/medium_bu1.jpg
      https://spplthumb.blob.core.windows.net/1000x901c/9c/a8/7c/serca-z-masy-solnej-decoupage-dekoracje-ozdoby-329328082.jpg
      • andaba Re: Zrób to sama ematko 02.09.17, 21:37
        No, do takich jak te na dole to już trzeba czegoś więcej niż ADHD w rencach...

Ciekawe co na tych środkowych jest odbite, wygląda rewelacyjnie.
        • ra-sowa Re: Zrób to sama ematko 02.09.17, 21:43
          te na dole zrobi nawet osobnik z beztalenciem 100%, na masą solną przyklejone są serwetki, na srodkowych odbijane cokolwiek, dobrze wychodzi na masie solnej przylepiona wałkiem serweta szydełkowa i dopiero wycinane foremkami
          • andaba Re: Zrób to sama ematko 02.09.17, 21:55
            Aaaa, to serwetka, myślałam, że pędzelkiem malowane.
      • wiosennaburza1 Re: Zrób to sama ematko 02.09.17, 21:37
        jakie to ładne!
        mam, nie chwaląc się bo nie ma czym: mam dwie lewe łapy. chciałabym, a nie wychodzi. inny rzuci kleks farby na deskę i ma dzieło , ja pół dnia pościubię i wyjdzie paskudztwo. nie mam tego w rękach, co robić.
        za to kocham biegać po starociach i wyszukiwać ... coś. raz wlezie mi w ręce donica na kwiaty , innym razem przepiękny lniany obrus. tak sobie rekomensuję brak talentu w rękach.
      • bei Re: Zrób to sama ematko 03.09.17, 11:10
        Serduszka piękne!
    • mamolka1 Re: Zrób to sama ematko 02.09.17, 21:34
      Lubię bawić się papierem - jestem bohaterem moich synów, nikt jak ja nie potrafi składać samolotów.. Lubię origami i potrafię dla chwili zabawy składać, zginać kartkę...
      Na szydełku zrobię wszystko - serwety, obrusy, zazdrostki, firany, wszelkie ubrania.... Zrobię i często oddam bo robić ok ale odpowiednio dbać i pielęgnować niekoniecznie - firany szydełkowe wymagają specjalnego traktowania a mnie się nie chce ...
      Drutów za to nienawidzę szczerze i z wzajemnością...
      • patalonski Re: Zrób to sama ematko 02.09.17, 21:46
        Moja wczesna nastolatka to koniara i sama skrobia sobie rewelacyjne ramki na zdjęcia koni.
        Bardzo grubą tekture okleina materiałami, na to wycięte z gazety zdjęcie konia i efekt rewelacyjny😉
      • aankaa Re: Zrób to sama ematko 02.09.17, 23:08
        mamolka1 napisała:

> Na szydełku zrobię wszystko

szydełkiem / na drutach !!!
    • satoja Re: Zrób to sama ematko 02.09.17, 21:50
      Uwielbiam samodzielne robótki, mam trochę talentów i umiejętności które by można wykorzystać,
      ale przy obecnym zatrzęsieniu wszystkiego gotowego w sklepach nie opłaca mi się tworzyć czegoś samodzielnie bo wychodzi drożej niż produkowane "hurtowo", a przede wszystkim zabiera to mnóstwo czasu którego nie posiadam, jak już mam wolny to chcę odpoczywać a nie znowu coś "robić". Więc z "rękodzieł" poprzestaję na urządzaniu ogródka botrośliny relaksują, raz na kilka lat pomachaniu pędzlem po ścianie albo szybkim uszyciu poszewek czy zasłon.
    • fornitta69 Re: Zrób to sama ematko 02.09.17, 22:07
      Ja tylko jakies "artystyczne" badziewia robie. Ale za to moja mama robi cuda: ekologiczne podgrzewacze i ochladzacze powietrza z surowcow wtornych (plastikowe butelki, puszki po piwie od calej rodziny), podgrzewacze do wody i inne cuda "dla domu". Wyszukuje w internecie a pozniej dziala. I co wazne- to co robi tez czasem dziala big_grin
    • wydramarlenka Re: Zrób to sama ematko 02.09.17, 22:07
      Masa solna oraz inne działania z zakresu ZPT - obowiązkowe w okolicach Bożego Narodzenia ze względu na dzieci.

Umiem robić na szydełku, drutach, wyszywać, szyć na maszynie.
      Umiejętności nabyte w czasach niedoboru, obecnie wykorzystywane sporadycznie.
    • madzioreck Re: Zrób to sama ematko 02.09.17, 22:41
      Robię biżuterię, głównie z drobniutkich koralików - szyte bransolety, sznury szydełkowo-koralikowe i takie tam. Bardzo ładnie toto resetuje głowę, ale wymaga cierpliwości smile
      • fil.lo Re: Zrób to sama ematko 02.09.17, 23:08
        Wrzuć fotkę! Ciekawam wink
        • madzioreck Re: Zrób to sama ematko 03.09.17, 00:35
          A proszę smile Te miałam pod ręką smile
          scr.hu/5lsv/ycskk
          scr.hu/5lsv/f3ru2
          scr.hu/5lsv/7qx6q
          • fil.lo Re: Zrób to sama ematko 03.09.17, 11:02
            Dziękismile Śliczne!
    • aankaa Re: Zrób to sama ematko 02.09.17, 23:11
      matką zostałam w czasach gdy pieluchy były na kartki smile
      nie pozostało mi nic innego jak dziergać, szyć żeby dziecki w cokolwiek przyoblec - od batystowych koszulek po zimowe kombinezony
    • princesswhitewolf Re: Zrób to sama ematko 02.09.17, 23:16
      >Co robicie same, co udało wam się fajnego wykombinować?

ciagle kombinuje cos. Wczoraj zrobilam rewelacyjny dzem z guavy i mango. Rewelacyjny. Smak wakacji
      Dzisiaj wyczyscilam stara polke z metalu wyginanego papierem sciernym i pomalowalam czarna farba do metalu. Bedzie wygladac pieknie...
    • vodyanoi Re: Zrób to sama ematko 02.09.17, 23:29
      Nie cierpię durnostojek, ale uwielbiam przedmioty codziennego użytku ozdobione w bardzo czasochłonny sposób.
      Aktualnie zbieram się do pocięcia kredek w poprzek na drobne kawałki - poprzyklejam je do tanich szuflad z Ikei i zalakieruję.
      Świetnym materiałem są też koraliki i klej. Lub płaskie pinezki kolorowe. Zresztą te srebrne też wymiatają. Można wziąć np. najwyklejszy stołek z Ikei (ten najtańszy), pomalować na jakiś fajny kolor (lub nie) i powbijać pinezki. Albo opleść długimi, kolorowymi balonami. Albo dać dzieciom farby akrylowe i pozwolić im pomalować. Mój zwykły stołek z Ikei ma już chyba z 15 lat i przeszedł tyle metamorfoz, że ich nie zliczę. Ostatnimi zajmują się nim właśnie dzieci. Niedawno pomalowały go flamastrami i niestety się brudziło. Już myślałam, że po tylu latach go w końcu wyrzucę, ale... Ale od czego są ozdobne taśmy klejące? Tak więc wyszła kolejna metamorfoza stołka.
      Tylko to absolutnie nie jest dla tych, co lubią mieć np. szare meble i jasnoróżowe dodatki i nic poza tym.
    • kouda Re: Zrób to sama ematko 02.09.17, 23:31
      tak, potrafie - dorastala, w ciezkich latach 90tych
      na szczescie juz nie musze, a watpliwej urody techniki reczne wykorzystuje tylko, kiedy syny poprosza o pomoc w zetpetach
      jakies szwy na zaliczenie zy gwiazdki choinkowe smile
      potrafie szyc, drutowac we wszystkich technikach i robic na szydelku misterne koronki
      i szkoda mi czasu, wole go poswiecic dzieciom, ogrodowi, kuchni smile
    • loola_kr Re: Zrób to sama ematko 02.09.17, 23:38
      Nic nie potrafię zrobić ☹️ Próbowałam biżuterię, nawet ładna wyszla ale ta dłubanina to nie dla mnie.
      Mogę sobie grafikę narysować...
    • bialeem Re: Zrób to sama ematko 02.09.17, 23:41
      Ale, że w sensie mam szafę zrobić od deski? Hm. Pewnie bym mogła i dała radę, ale nie zrobię tego nawet w 1/10 lepiej od pana/pani który zrobił takich 15. Zajmie mi to dłużej, będę miała więcej drzazg w rękach i muszę kupić wcholerę sprzętu, którego nie mam gdzie trzymać. Babcia była szefową kuchni, krawcową i hodowała własny inwentaż. Umiem zrobić dywan, makatkę, szalik, obrus i jak ktoś się uprze, to spódnicę (dywany są łatwiejsze, potrzeba tylko odpowiednio dużego krosna). Nie umiem koronkować, czego trochę żałuję, bo kobiety w mojej rodzinie były w tym genialne. Wszystkiego można się nauczyć w miarę potrzeb, ale to czego ja się nauczyłam robi pieniądz na tyle skutecznie, że mogę zapłacić dobremu rzemieślnikowi za jego ciężką pracę i lata doświadczeń
      • vodyanoi Re: Zrób to sama ematko 02.09.17, 23:53
        Bo pierwsza zasada robienia czegoś samemu jest taka, że robi się to z potrzeby serca. Jak się tej potrzeby nie ma i serce nie bije szybciej przy kolejnym kawałku materiału, skorupce orzecha, pestce, kawałku deski, gwoździu itp., to chyba nie ma sensu.
        Nie ma sensu, jak się człowiek do tego zmusza. I jest nieprzyjemne gdy robi, bo musi, a nie robi, bo chce.
        • morgen_stern Re: Zrób to sama ematko 03.09.17, 08:48
          O toto. Nie chodzi o to, czy się "opłaca", ale czy sprawia przyjemność, frajdę, satysfakcję. Tak się jakoś składa, że to, co w życiu fajne się słabo "opłaca".
        • dziennik-niecodziennik Re: Zrób to sama ematko 03.09.17, 11:32
          O o o. Wlasnie to.
          Malo kto obecnie np szyje bo go nie stac na spodnie ze sklepu. Szyje sie bo sie CHCE. I tak jak kogos relaksuje ogrod czy sport, tak mnie relaksuje szydelko, druty i maszyna. I swietnie sie przy tym bawie smile
          • fil.lo Re: Zrób to sama ematko 03.09.17, 20:34
            Masz rację, choć własnoręcznie uszyte ubrania są na pewno tańsze niż sklepowe (chodzi mi o rzeczy wykonane z materiałów podobnej jakości). Przykład: uszyłam sobie ostatnio żakiet z wełny parzonej, pełny koszt (razem z nićmi, podszewką, zatrzaskami) wyniósł mnie ok. 80 złotych. Wątpię w możliwość kupienia gotowego żakietu tej jakości - wełnianego, z podszewką, w tej cenie.
            Nie jest to moja najważniejsza motywacja do szycia, ale też biorę ją pod uwagę.
            • fil.lo Re: Zrób to sama ematko 03.09.17, 20:38
              Dodam drugi przykład: spódnica wełniana (w trakcie szycia), piękny materiał, przeceniony (bo końcówka belki) - za 0,9 metra (tyle było) zapłaciłam 28 złotych. Dokupię podszewkę, zamek i nici (w sumie jakieś 15 złotych, może mniej) i będę miała piękną spódnicę na jesień/zimę jakiej by się Solar czy inny Taranko na pewno nie powstydził.
    • zuleyka.z.talgaru Re: Zrób to sama ematko 03.09.17, 08:53
      Robię lampę z gałęzi. Jak skończę to mogę wrzucić efekt. Robiłam kalendarze adwentowe. Teraz odkryłam masę sodową - genialna. Robiłam też ozdoby choinkowe z dziećmi. Odnawiam kredens kuchenny.
      Teraz mam nadzieję, lepiej będzie mi to szło, bo wieczory wolne. Ale plastyczne beztalencie ze mnie duże. Rysowanie mi totalnie nie wychodzi.
      • morgen_stern Re: Zrób to sama ematko 03.09.17, 08:56
        Tę lampę z gałęzi koniecznie wrzuć.
    • morgen_stern Re: Zrób to sama ematko 03.09.17, 08:56
      A bawiła się któraś w samodzielne introligatorstwo? Takie podstawowe typu notes smile
      • dziennik-niecodziennik Re: Zrób to sama ematko 03.09.17, 11:37
        Robilam kiedys na prezent okolicznosciowy zeszyt z papieru czerpanego w skorzanej oprawie. Wyszlo pieknie, dosc niedrogo - bo skore dostalam od kogoś - i oryginalnie, ale nameczylam sie przy tym jak szlag i stwierdzilam ze kleje i zywice mnie jednak nie lubia uncertain
        • fil.lo Re: Zrób to sama ematko 03.09.17, 20:39
          O rany, marzyłabym o takim prezencie...
          • dziennik-niecodziennik Re: Zrób to sama ematko 04.09.17, 13:22
            Nieskromnie powiem ze prezentobiorczyni tez nyla zachwycona smile ale wiecej nawet próbować nie bede...
            Chyba ze zszywany??... 🤔
    • feiticeira Re: Zrób to sama ematko 03.09.17, 09:02
      Umiem robić różne rzeczy, z tym, że robię je najczęściej raz. Umiem dziergać cuda na drutach, jednak powtarzanie w nieskończoność tego samego wzoru mnie nudzi. Gdzieś kiedyś przeczytałam o "dziewiarkach procesu" i "dziewiarkach produktu". Zdecydowanie zaliczam się do tej pierwszej kategorii - przekonałam się, że umiem, wyszło ładne, nie ma sensu więcej tego powtarzać 😁
    • viridiana73 Re: Zrób to sama ematko 03.09.17, 09:28
      Ja dość leniwa jestem, więc dla przyjemności raczej nie tworzę. Ale czasem zmusi mnie sytuacja, tzn. potrzebuję konkretnego czegoś, a w sklepie takiego nie ma, lub jest poza moim zasięgiem (cena!) - wtedy biorę się do roboty.
      W czasach przedinternetowych urządzałam kuchnię -potrzebowałam małych pejzażyków na ścianę. A że te ze sklepów obrażały moje poczucie estetyki, to se sama machnęłam pastelami. Nie umiałam, ale się nauczyłam.
      Mam też stolik kawowy stylizowany na lata 60., który wykonaliśmy wspólnie z mężem.
      Nie tak dawno przysposobiłam pudełka z IKEA do przechowywania w nich kolczyków (wkłady z gąbki i weluru) i bransolet (wyjmowane "rolki" obleczone welurem) - ale również dlatego, że nic gotowego mnie nie satysfakcjonowało.
      Tak że jestem takim rękodzielnikiem z konieczności.
    • bei Re: Zrób to sama ematko 03.09.17, 11:15
      Jak się uprę zrobię " wszystko"- szydełkiem, na drutach, uszyję ręcznie i maszyną, skopiuje obraz, narysuję portret, ulepię z gliny- ale to co zrobię zaraz mi się opatrzy i wydaję. Starość, lenistwo- i podążam do minimalizmu.
    • hamerykanka Re: Zrób to sama ematko 03.09.17, 15:20
      Ja wole raczej majsterkowanie niz kobiece robotki reczne. Sama remontuje, ukladam drewniana podloge, kafelkuje (lazienka jest w granicie i marmurze, w tej chwili sama je ukladam, potem zrobie podloge itp.
      Na zewantzr, w ogrodzie zrobilam mostek japonski przez sucha rzeczke, ktora odbiera wode z rynny w czasie deszczu, w tej chwili robie brame Torii do ogrodu, zrobilam pergole dla host i wisterii na niej, rozmiaru bez mala domu, domek grillowy dla meza coby mogl rillowac bez slonca spalajacego kark, deszczu i sniegu; patio z kamiennych plyt, murki kamienne, japonski ogrod z 90 m3 zwiru rozwozonego taczka i grabionego (trzy taczki sie polamaly, wlasnie dokanczam czwarta), stajnie dla koni z przybudowka na worki z pasza i zadaszeniem z przodu, zeby konei mialy sie gdzie schowac; chodniki z wierzchem z nieregularnych kawalkow piaskowca, itp itdsmile
    • memphis90 Re: Zrób to sama ematko 03.09.17, 20:19
      Hmm, robiłam sama torty typu Furby. Robiłam torebki na prezenty (potrzeba matką wynalazku). Wódkę z zurawiną i pomarańczą. Kule kąpielowe i mydła. Szłam kostiumy Barwinki, Cukierka, Gąsienicy, Robina i Poison Ivy. A teraz szykuję się na własnoręcznie wykonany barek/komodę. Jak zrobię to się pochwalę.

Efekty pozostałych bywały różne, ale zawsze był fun przy przygotowywaniu wink
      • viridiana73 Re: Zrób to sama ematko 03.09.17, 20:55
        O widzisz! Kostiumy! Ja też tworzyłam kostiumy; moim szczytowym osiągnięciem było przebranie syna za... kreta! I było widać, że to kretsmile Najpiękniejsze miał łapki z ufarbowanych na łososiowo komunijnych rękawiczek z doklejonymi pazurkami, wyciętymi z cienkich kawałków gąbkismile
    • eliszka25 Re: Zrób to sama ematko 03.09.17, 21:39
      z takich typowych robotek recznych, to umiem robic na drutach i szyc na maszynie. jakichs spektakularnych efektow nie ma, choc zrobic umiem calkiem ladne rzeczy na drutach. kiedys wydziergalam sobie calkiem fajny komplet w postaci swetra i spodniczki, az mnie kobieta w pociagu zaczepila i spytala, czy to faktycznie recznie robione.

bardzo lubie sie spelniac w pieczeniu ciast. wodze fantazji puszczam glownie przy przygotowywaniu tortow urodzinowych dla chlopakow i tak byl juz tort pociag na torach z kakao, tort ryba, lotnisko, zamek, tort w postaci statkow pirackich, muffinki-pajaki, duszki z marschmallows i wafli, muffinki rekiny. w tym roku zamierzam zrobic mlodszemu tort piramide egipska. zobaczymy jak wyjdzie smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka