Dodaj do ulubionych

Przedpokój remont

15.09.17, 09:46
Powoli przymierzam się do tematu i nie wiem, co tu wymyślić. Po poprzednich właścicielach została ciemna, nieładna tapeta i odpadające tanie listwy. Przedpokój jest w kształcie litery L, nie jakiś ogromny, ale też nie miniaturowy. Kłaść tapetę? Ciemną, jasną? Gładką, we wzory? Czy zerwać to cholerstwo i pomalować, ale jaki kolor? Jasny by optycznie powiększył, ale boję się, że będzie się brudzić, jak to w przedpokoju. Ciemny zrobi kiszkę, ale będzie praktyczny. Inne pokoje są / będą w spokojnych, chłodnych kolorach - szarościach, bielach, może jakiś bladoniebieski. No i listwy, mam serdecznie dość tych tanich, które wiecznie odpadają. Może cokoły? Mam pustkę w głowie.
Jakie wy macie przedpokoje? Dobre rady mile widziane.
Obserwuj wątek
    • pade Re: Przedpokój remont 15.09.17, 09:59
      Mam niewielki przedpokój więc ściany są jasnoszare, meble białe z lustrami, podłoga biało-szara a oświetlenie mocne. To wszystko powiększa optycznie pomieszczenie. Od razu uprzedzam, kolorystyka pochodzi z roku 2003, zawsze lubiłam biel, beż, szarość i jasne drewnosmile
      Na Twoim miejscu nałożyłabym jasną tapetę i białe wykończenia. O brud nie musisz się martwić jeśli wybierzesz tapetę/farbę zmywalną. Przedpokój robi pierwsze wrażenie, jasny kolor rozświetli wnętrze, ciemny może przytłoczyć.
    • 1matka-polka Re: Przedpokój remont 15.09.17, 10:00
      Teraz są nowe sposoby mocowania tych listew, nawet najtańszych. Lepiej się trzymają o ile notorycznie nie walisz w nie odkurzaczem.
      • morgen_stern Re: Przedpokój remont 15.09.17, 10:03
        Nie wiem jakie są te nowe sposoby, te obecne są na takie wciski, nie wiem, jak się fachowo to nazywa. Kot przebiegnie, zahaczy łapą i już odpada.
        • 1matka-polka Re: Przedpokój remont 15.09.17, 10:05
          Ostatnio montowałam w mieszkaniu na wynajem takie najpospolitsze, z Kastoramy i trzymają się zdecydowanie lepiej, niż te które montowałam 10 lat temu.
          • morgen_stern Re: Przedpokój remont 15.09.17, 10:07
            A cokoły? Ma ktoś, orientuje się?
          • 1matka-polka [...] 15.09.17, 10:09
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
            • morgen_stern Re: Przedpokój remont 15.09.17, 10:12
              No to właśnie ja mam te drugie... super z tymi kablami!
    • lady-z-gaga Re: Przedpokój remont 15.09.17, 10:03
      Chrzanić tapetę, pomaluj. Będziesz mogła umyć ścianę, kiedy się ubrudzi.
    • kochamruskieileniwe Re: Przedpokój remont 15.09.17, 10:10
      A jakie masz drzwi w tym przedpokoju? bedziesz je malować/wymieniać?
      Czy przedpokój wysoki (np stare budownictwo, typ kamienicy) czy też standardowe?
      zy jakiś mebel przewidujesz w przedpokoju - typu stolik,komoda?

• kochamruskieileniwe Re: Przedpokój remont 15.09.17, 10:13
        urwało mi..... bo wiele osób planuje pięnke cokoły, same w sobie "robiące" wnętrze i potem je skrupulatnie zastawia....
      • morgen_stern Re: Przedpokój remont 15.09.17, 10:16
        Drzwi to niestety pieśń przyszłości. Na razie są jasnobrązowe i nieładne. Możemy je na biało pomalować smile
        Blok, wysokość mieszkania to 2,70. Na razie są jasnobrązowe szafki po poprzednikach, na pewno będę w przyszłości kupować ikeowskie białe szafki na buty i jakiś wieszak, nie wiem jeszcze jaki.
    • lauren6 Re: Przedpokój remont 15.09.17, 10:12
      Maluj na jakiś jasny kolor.
      Ja mam jasny brąz na scianach w przedpokoju.
      • 1matka-polka Re: Przedpokój remont 15.09.17, 10:16
        Brąz to trudny kolor, czasem wręcz niemożliwy wink
        • morgen_stern Re: Przedpokój remont 15.09.17, 10:18
          Niestety całe mieszkanie jest w brązach i różnych jego odcieniach. Nawet w sypialni jest czekolada na ścianach... Bardzo nie lubię takich odcieni, czuję się dobrze w chłodnych, jasnych wnętrzach.
          • inka.1982 Re: Przedpokój remont 15.09.17, 11:42
            Mamy dokładnie taki sam gust odnośnie kolorówwink
            Ja w tym roku odświeżałam ściany i drugi raz pomalowałam przedpokój zmywalną farba Fluggera w odcieniu jasnoszarym bo sprawdziła się genialnie. Kolor powiększa optycznie przedpokój i świetnie się zmywa- mokra szmatka i po brudzie. Aha i mam 2 małych dzieci- wszystko schodzismile
            Podłoga szaro niebieska, meble w kolorze bielonego drewna. Sprawdza się.
            • morgen_stern Re: Przedpokój remont 15.09.17, 11:53
              Mam Fluggera w dziennym, rewelacyjna farba.
    • aerra Re: Przedpokój remont 15.09.17, 10:15
      Farba lateksowa, jak się pobrudzi to myjesz.
    • frey.a86 Re: Przedpokój remont 15.09.17, 10:16
      Zdecydowanie malować, teraz są takie farby, że zabrudzenia wycierasz normalnie ścierką. Ja ostatnio z kuchni zmywałam plamę z ketchupu ze ściany i nie ma śladu. Kolor też dałabym jasny, jeżeli to małe pomieszczenie. No i listwy trzeba zamontować na takie wkręty, nie przyklejać. Te klejone zawsze odpadają.
    • triss_merigold6 Re: Przedpokój remont 15.09.17, 10:17
      Przedpokój jest ostatnim pomieszczeniem jakie nam zostało do zrobienie, kształt L z wnękami. Będzie b. jasny szary z białą matową zabudową i półkami na książki. Drzwi do pokojów są w kolorze dąb postarzany.
      • nuta15 Re: Przedpokój remont 15.09.17, 11:31
        Nasz przedpokój też ma kształt litery L, w pierwszej części mamy szafę wnękową z lustrzanymi drzwiami, co optycznie bardzo powiększa przestrzeń i małą komodę z szufladkami, druga jest przejściem do łazienki, kuchni i sypialni. Ściany są pomalowane na złamaną biel wpadającą w szarość farbą dulux easycare, zabrudzenia zmywają się idealnie ( przy psie stale się brudzą). Na podłodze jest gres taki sam jak w kuchni. Oświetlenie to dwa mocne reflektorki , po jednym w każdej części.
    • aamarzena Re: Przedpokój remont 15.09.17, 13:14
      Wybierz jasny kolor - optycznie powiększy. Może być szary, beżowy, kremowy, jakiś mocno rozbielony turkus itd. Farbę weź z serii "kuchnia-lazienka" - to są gęste farby, wytrzymałe łatwo zmywalne. Jak się coś przybrudzi to przetrzesz szmatką. Ja mam na tej części ściany, gdzie jest wieszak dwa paski tapety zmywalnej, w sumie bialej z dwukolorowymi napisami i też brudu na niej nie widać. Mozesz właśnie w tym miejscu, gdzie ludzie się najczęściej rozbierają i opierają zdejmując buty rzucić tapetę w jakieś maziaje, albo pomalować na ciemniejszy odcień. Całości na ciemno nie rób, bo blokowe przedpokoje są niedoświetlone (brak okien) i będzie optycznie ciasno i przytłaczająco.
    • eliszka25 Re: Przedpokój remont 15.09.17, 13:19
      aktualnie mam bialy przedpokoj i wcale sie bardzo nie brudzi. jasne kolory w takich wnetrzach wygladaja duzo lepiej niz ciemne. pomaluj na jakis jasny kolor (moim zdaniem rozbielone szarosci sa fajne, bo nie widac brudu tak od razu) dobra farba, ktora bedziesz mogla od czasu do czasu przemyc. urzadzony na jasno przedpokoj od razu rozswietli wejscie do mieszkania.
    • emka_uk Re: Przedpokój remont 15.09.17, 14:16
      Na pewno bym na ciemno nie pomalowała. Od czego ten przedpokój się brudzić ma ? U mnie nic się nie brudzi oprócz podłogi. Tapety teraz są super- nie to co dawniej- jakaś siwa w odcieniach srebrnego albo jasny brąz ze złotem - w delikatne fajne wzory.
      Teraz mam na ścianach farbę koloru- zieleń (limonka jasna) bo pozwoliliśmy starszakowi wybrać kolor - słabo mi się w sklepie zrobiło jak wybrał no ale słowo się rzekło. Przyznam szczerze, że wygląda super- sama nigdy bym o takim kolorze nawet nie pomyślała.
    • larrisa Re: Przedpokój remont 15.09.17, 16:16
      Ja mam jasny szary i biel. Malowane, tapet nie lubię.
    • ginger.ale Re: Przedpokój remont 15.09.17, 16:46
      Ostatnio mąż malował przedpokój -drzwi przemalowal na biało (fajnie wyszło), sciany bardzo jasny szary Fluggera, bo taki nam kiedyś został po jakimś malowaniu. Wyszło elegancko, ale jeszcze listwy zmienię na wyższe, białe. Podłoga to jasne panele, drzwi wejsciowe są jasnoszare, wtapiaja się w ścianę. Jest jasno, ale też duża szafa wnękowa ma całkowicie lustrzane fronty.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka