Dodaj do ulubionych

Obiad weekend jesień

16.09.17, 07:43
Co w planach na weekend? Wybieram się po zakupy. I kompletnie nie mam pomysłów. Możecie podrzucić jakieś inspiracje?
Obserwuj wątek
    • moni_kaw Re: Obiad weekend jesień 16.09.17, 07:51
      Leczo? Nadziewane papryki, zupa kalafiorowa, grzyby
      • kura17 Re: Obiad weekend jesień 16.09.17, 08:26
        na jadlonomi jest przepis na genialna zupe z pieczonego kalafiora

www.jadlonomia.com/przepisy/krem-z-pieczonego-kalafiora/
    • bei Re: Obiad weekend jesień 16.09.17, 07:57
      Zupa z dyni, albo placki takie jak ziemniaczane, albo gnocchi z buraka lub z dyni.
      Knedle ze śliwkami, gruszki z serem, sos kurkowy, pierożki z kurkami, kapusta faszerowana, kalafior w ciescie
      • kura17 Re: Obiad weekend jesień 16.09.17, 08:25
        Bei, wyjdz za mnie i mi gotuj smile
        • nutella_fan Re: Obiad weekend jesień 16.09.17, 08:38
          big_grin
    • butch_cassidy Re: Obiad weekend jesień 16.09.17, 07:57
      Zupa z dyni, zupa grzybowa, sos grzybowy... W ogóle dania z dynią i grzybami - przepisów od groma w necie.
      U mnie będą dziś kanie, ale to nie ze sklepu wink
    • beata985 Re: Obiad weekend jesień 16.09.17, 08:31
      Gołąbki z kaszą grzybami i mięsem wołowym.
      W planie makaron z kurczakiem i cukinią ale tego jeszcze nie smakowałam.
    • feniks_z_popiolu Re: Obiad weekend jesień 16.09.17, 08:47
      A coś z ziemniakami? Bardziej klasycznego? Cały tydzień kasza ryż kluchy. Teraz mam czas aby te ziemniaki obrać
      • kurt.wallander Re: Obiad weekend jesień 16.09.17, 10:28
        Może zupa z porów, mozna do niej dodac tez ziemniaki wink

Ja mam dzisiaj klasykę, czyli rosół.

W planach na najlbiższy tydzień toskańska zupa kapuściana (to raczej danie jednogarnkowe, gęste niż typowa zupa) i może skusze się na tę zupę z pieczonych kalafiorów, którą ktoś wyżej linkował.
        • anetapzn3 Re: Obiad weekend jesień 16.09.17, 10:32
          U nas dzisiaj gulasz segedyński :
          800 g - mięsa wieprzowego bez kości,3 - cebule, 2 łyżeczki - oleju, 1 kg - kiszonej kapusty
          1 l - rosołu wołowego, 1 łyżka - słodkiej mielonej papryki, 2 łyżeczki - kminku, 2 ząbki - czosnku, 200 ml - kwaśnej śmietany, sól,pieprz
          Porcja spora bo na kilka głodnych osób.
          Cebulę posiekać, podsmażyć na oleju lub smalcu. Dodać czosnek i czerwoną paprykę w proszku. Wieprzowinę pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, przesmażyć. Połączyć z zawartością patelni. Posolić, dodać kminek i pieprz. Wymieszać, podlać rosołem lub wodą (ćwierć szklanki), dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 40 minut.
          Dolać rosół lub wodę. Dodać posiekaną i odciśniętą kapustę (jeśli jest bardzo kwaśna można ją przelać wodą lub dodać trochę cukru). Wymieszać i dusić wszystko na wolnym ogniu 1-1 ½ godziny, w razie potrzeby podlewając rosołem lub wodą.
          Gdy kapusta zmięknie, wyłożyć gulasz na głęboki talerz, dodać ziemniaki.
          • feniks_z_popiolu Re: Obiad weekend jesień 16.09.17, 10:43
            Ooo gulasz, tak! . Lecę po kapustę i wieprzowinę. Dzięki za przypomnienie, fajny przepis na takie danie co samo się robi.
      • dziennik-niecodziennik Re: Obiad weekend jesień 16.09.17, 11:14
        placki ziemniaczane z sosem leśnym - z mięsem i grzybami.
    • loola_kr Re: Obiad weekend jesień 16.09.17, 10:45
      Dzisiaj danie z thermomixa - zupa jarzynowa i kurczak z warzywami, jutro risotto z grzybami albo coś ze szpinakiem bo muszę wykorzystać.
    • agnieszka_kak Re: Obiad weekend jesień 16.09.17, 10:49
      Wczoraj było laksa curry z warzywami (kalafior, papryka, szarlotka) i tofu.
    • tt-tka Re: Obiad weekend jesień 16.09.17, 10:57
      GRZYBY, li i jedynie. Z jarzynka sezonowa.
      U nas na okraglo grzybki z patelni, grzybki w smietanie, duszone z cybulka, smazone w ciescie nalesnikowym...ile chciec.
      Na jarzynke mlode pory z zielonym groszkiem, pomidory z dymka i ogoreczkiem kwaszonym (i prosze nie mowic, ze to sie gryzie, nam sie nie gryzie !), patison gotowany jak kalafior albo smazony w plastrach (jak schaboszczak), fasolka mamut...
      • loola_kr Re: Obiad weekend jesień 16.09.17, 12:11
        jeszcze nie jadłam w tym roku...
      • feniks_z_popiolu Re: Obiad weekend jesień 16.09.17, 12:16
        No to u mnie też grzyby dzisiaj. Mnóstwo ich na bazarze. I w niezłych cenach
      • same-old_mona Re: Obiad weekend jesień 16.09.17, 12:48
        Ja bym poszła chętnie na grzyby, tu ich pewnie pełno po lasach bo holendrzy nie zbierają, ale jest to delikatnie mówiąc źle widziane przez miejscowych i można dostać spory manda, wiec się zadowalam kurkami ze sklepu.
    • konwalka Re: Obiad weekend jesień 16.09.17, 11:05
      Fasolka po bretońsku z kiełbasa jalowcowa
    • thank_you Re: Obiad weekend jesień 16.09.17, 11:19
      Dla mnie jesień = risotto z dynia. Albo dynia pieczona w przyprawach. Kremy z białych warzyw korzennych, pieczonych. Gulasz wołowy z wędzona śliwka. Mlask. smile
    • anika772 Re: Obiad weekend jesień 16.09.17, 12:01
      Przypadkowo wszystko na zielono- zupa krem z groszku (mrożonego), sos ze szpinaku z podsmażoną piersią indyczą i makaronem (zielonym!).
      Oraz, przyprawiłam rozmaite mięsa, jutro wrzucę je do piekarnika, część zjemy w niedzielę, reszta zostanie na poniedziałek.
      • tt-tka Re: Obiad weekend jesień 16.09.17, 12:09
        KANIE MAM !!!
        Kanie jako kotlety i szpinak na gesto z zapieczonym jajkiem sadzonym, oto co bedzie dzis smile
        Caly obiad 20 - 25 minut max.
        • fornitta69 Re: Obiad weekend jesień 16.09.17, 12:41
          U mnie to samo- codziennie grzyby na obiad, codziennie inne. Wczoraj cala rodzina znalezlismy 12 kan (kani?)!!! Jesien jest piekna, las i ogrod nas karmi big_grin
          • kochamruskieileniwe Re: Obiad weekend jesień 16.09.17, 16:43
            Ha - i u mnie kanie były dzisiaj na obiad smile
            Jutro coś z maślaków - do pierwszej w nocy mąż siedział i obierał,pomstująć, kto takie kurduple zbierał. Już nic nie mówiłam, że on sam, bo grzyb to grzyb!Synowi przykazał zbierać wszystko big_grin big_grin D
    • same-old_mona Re: Obiad weekend jesień 16.09.17, 12:19
      Dziś makaron z cukinią i boczkiem, smażone pulpety i Mix lodowa-rucola-pomidor.
      Jutro orichette z ragu bolognese i nie wiem jeszcze, może sałatka z pieczonym burakiem, jakimś serem i pestkami albo frittata ze szpinakiem i pomidorkami z piekarnika.
      • same-old_mona Re: Obiad weekend jesień 16.09.17, 12:23
        A w poniedziałek nagotuję gar barszczu ukraińskiego i sama cały zjem,o! Chop nosem kręci chociaż nigdy nie próbował wiec jak mu nie będzie smakować to więcej dla mnie, on niech dojada bolognese które na pewno zostanie.
        • aqua48 Re: Obiad weekend jesień 16.09.17, 12:38
          A u mnie grochówka i makaron z warzywami, placek ze śliwkami a jutro papryka faszerowana i zupa koperkowa, a na deser porzeczkowiec.
    • fornitta69 Re: Obiad weekend jesień 16.09.17, 12:45
      Mam pytanie jesienne, podepne sie tutaj. Czy sa u Was sliwki?? Bo tutaj (zachod Polski) w okolicy WSZYSTKIE sliwy bez owocow w promieniu 20 km. Dziwne to...
      • tt-tka Re: Obiad weekend jesień 16.09.17, 12:53
        fornitta69 napisała:

> Mam pytanie jesienne, podepne sie tutaj. Czy sa u Was sliwki?? Bo tutaj (zachod
        > Polski) w okolicy WSZYSTKIE sliwy bez owocow

W sklepie sa, nawet w duzym wyborze. Na bazarku tez. Drzew nie ogladalam.
        • schiraz Re: Obiad weekend jesień 16.09.17, 14:49
          Pod Poznaniem śliwki w sklepach z Hiszpanii, Polskich nie ma. Chyba nieurodzaj w tym roku.
      • aqua48 Re: Obiad weekend jesień 16.09.17, 14:34
        fornitta69 napisała:

> Mam pytanie jesienne, podepne sie tutaj. Czy sa u Was sliwki?? Bo tutaj (zachod
        > Polski) w okolicy WSZYSTKIE sliwy bez owocow w promieniu 20 km. Dziwne to...

Nie dziwne jeśli weźmiesz pod uwagę majowe przymrozki. Dlatego też śliwki w sklepach i na straganach kosztują o tej porze roku zamiast 2-3 zł za kilo, 5-8 zł...
    • bazia8 Re: Obiad weekend jesień 16.09.17, 15:31
      u nas zawsze królują najprostsze potrawy, teraz jest czas papryki, cukinii, kabaczków, bakłażanów (leczo, caponata, zapiekane), mięsa prawie brak. Dzisiaj makaron z sosem pieczarkowym z suszonymi pomidorami, wieczorem upieczemy crumble śliwkowe. Poza tym nic wystrzałowego: zapiekanki ziemniaczane, zupy kremy. Ostatnio robiłam harirę z przepisu na Jadłonomii -pycha!
      Jak zrobi się naprawdę zimno, to luby zrobi kaczkę, mniam.
    • wiosennaburza1 Re: Obiad weekend jesień 16.09.17, 17:20
      barszcz czerwony w wersji mojego męża. tzn. mnóstwo pokrojonych buraków w barszczu - wizualnie przypomina to sałatkę a nie zupę. z mięskiem. z gotowanymi ziemniakami.
      kurczę pieczone z ziemniakami i zobaczymy z czym.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka