feniks_z_popiolu 16.09.17, 07:43 Co w planach na weekend? Wybieram się po zakupy. I kompletnie nie mam pomysłów. Możecie podrzucić jakieś inspiracje? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
moni_kaw Re: Obiad weekend jesień 16.09.17, 07:51 Leczo? Nadziewane papryki, zupa kalafiorowa, grzyby Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: Obiad weekend jesień 16.09.17, 08:26 na jadlonomi jest przepis na genialna zupe z pieczonego kalafiora www.jadlonomia.com/przepisy/krem-z-pieczonego-kalafiora/ Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Obiad weekend jesień 16.09.17, 07:57 Zupa z dyni, albo placki takie jak ziemniaczane, albo gnocchi z buraka lub z dyni. Knedle ze śliwkami, gruszki z serem, sos kurkowy, pierożki z kurkami, kapusta faszerowana, kalafior w ciescie Odpowiedz Link Zgłoś
butch_cassidy Re: Obiad weekend jesień 16.09.17, 07:57 Zupa z dyni, zupa grzybowa, sos grzybowy... W ogóle dania z dynią i grzybami - przepisów od groma w necie. U mnie będą dziś kanie, ale to nie ze sklepu Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: Obiad weekend jesień 16.09.17, 08:31 Gołąbki z kaszą grzybami i mięsem wołowym. W planie makaron z kurczakiem i cukinią ale tego jeszcze nie smakowałam. Odpowiedz Link Zgłoś
feniks_z_popiolu Re: Obiad weekend jesień 16.09.17, 08:47 A coś z ziemniakami? Bardziej klasycznego? Cały tydzień kasza ryż kluchy. Teraz mam czas aby te ziemniaki obrać Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Obiad weekend jesień 16.09.17, 10:28 Może zupa z porów, mozna do niej dodac tez ziemniaki Ja mam dzisiaj klasykę, czyli rosół. W planach na najlbiższy tydzień toskańska zupa kapuściana (to raczej danie jednogarnkowe, gęste niż typowa zupa) i może skusze się na tę zupę z pieczonych kalafiorów, którą ktoś wyżej linkował. Odpowiedz Link Zgłoś
anetapzn3 Re: Obiad weekend jesień 16.09.17, 10:32 U nas dzisiaj gulasz segedyński : 800 g - mięsa wieprzowego bez kości,3 - cebule, 2 łyżeczki - oleju, 1 kg - kiszonej kapusty 1 l - rosołu wołowego, 1 łyżka - słodkiej mielonej papryki, 2 łyżeczki - kminku, 2 ząbki - czosnku, 200 ml - kwaśnej śmietany, sól,pieprz Porcja spora bo na kilka głodnych osób. Cebulę posiekać, podsmażyć na oleju lub smalcu. Dodać czosnek i czerwoną paprykę w proszku. Wieprzowinę pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, przesmażyć. Połączyć z zawartością patelni. Posolić, dodać kminek i pieprz. Wymieszać, podlać rosołem lub wodą (ćwierć szklanki), dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 40 minut. Dolać rosół lub wodę. Dodać posiekaną i odciśniętą kapustę (jeśli jest bardzo kwaśna można ją przelać wodą lub dodać trochę cukru). Wymieszać i dusić wszystko na wolnym ogniu 1-1 ½ godziny, w razie potrzeby podlewając rosołem lub wodą. Gdy kapusta zmięknie, wyłożyć gulasz na głęboki talerz, dodać ziemniaki. Odpowiedz Link Zgłoś
feniks_z_popiolu Re: Obiad weekend jesień 16.09.17, 10:43 Ooo gulasz, tak! . Lecę po kapustę i wieprzowinę. Dzięki za przypomnienie, fajny przepis na takie danie co samo się robi. Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: Obiad weekend jesień 16.09.17, 11:14 placki ziemniaczane z sosem leśnym - z mięsem i grzybami. Odpowiedz Link Zgłoś
loola_kr Re: Obiad weekend jesień 16.09.17, 10:45 Dzisiaj danie z thermomixa - zupa jarzynowa i kurczak z warzywami, jutro risotto z grzybami albo coś ze szpinakiem bo muszę wykorzystać. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_kak Re: Obiad weekend jesień 16.09.17, 10:49 Wczoraj było laksa curry z warzywami (kalafior, papryka, szarlotka) i tofu. Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Obiad weekend jesień 16.09.17, 10:57 GRZYBY, li i jedynie. Z jarzynka sezonowa. U nas na okraglo grzybki z patelni, grzybki w smietanie, duszone z cybulka, smazone w ciescie nalesnikowym...ile chciec. Na jarzynke mlode pory z zielonym groszkiem, pomidory z dymka i ogoreczkiem kwaszonym (i prosze nie mowic, ze to sie gryzie, nam sie nie gryzie !), patison gotowany jak kalafior albo smazony w plastrach (jak schaboszczak), fasolka mamut... Odpowiedz Link Zgłoś
loola_kr Re: Obiad weekend jesień 16.09.17, 12:11 jeszcze nie jadłam w tym roku... Odpowiedz Link Zgłoś
feniks_z_popiolu Re: Obiad weekend jesień 16.09.17, 12:16 No to u mnie też grzyby dzisiaj. Mnóstwo ich na bazarze. I w niezłych cenach Odpowiedz Link Zgłoś
same-old_mona Re: Obiad weekend jesień 16.09.17, 12:48 Ja bym poszła chętnie na grzyby, tu ich pewnie pełno po lasach bo holendrzy nie zbierają, ale jest to delikatnie mówiąc źle widziane przez miejscowych i można dostać spory manda, wiec się zadowalam kurkami ze sklepu. Odpowiedz Link Zgłoś
konwalka Re: Obiad weekend jesień 16.09.17, 11:05 Fasolka po bretońsku z kiełbasa jalowcowa Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Obiad weekend jesień 16.09.17, 11:19 Dla mnie jesień = risotto z dynia. Albo dynia pieczona w przyprawach. Kremy z białych warzyw korzennych, pieczonych. Gulasz wołowy z wędzona śliwka. Mlask. Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Obiad weekend jesień 16.09.17, 12:01 Przypadkowo wszystko na zielono- zupa krem z groszku (mrożonego), sos ze szpinaku z podsmażoną piersią indyczą i makaronem (zielonym!). Oraz, przyprawiłam rozmaite mięsa, jutro wrzucę je do piekarnika, część zjemy w niedzielę, reszta zostanie na poniedziałek. Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Obiad weekend jesień 16.09.17, 12:09 KANIE MAM !!! Kanie jako kotlety i szpinak na gesto z zapieczonym jajkiem sadzonym, oto co bedzie dzis Caly obiad 20 - 25 minut max. Odpowiedz Link Zgłoś
fornitta69 Re: Obiad weekend jesień 16.09.17, 12:41 U mnie to samo- codziennie grzyby na obiad, codziennie inne. Wczoraj cala rodzina znalezlismy 12 kan (kani?)!!! Jesien jest piekna, las i ogrod nas karmi Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Obiad weekend jesień 16.09.17, 16:43 Ha - i u mnie kanie były dzisiaj na obiad Jutro coś z maślaków - do pierwszej w nocy mąż siedział i obierał,pomstująć, kto takie kurduple zbierał. Już nic nie mówiłam, że on sam, bo grzyb to grzyb!Synowi przykazał zbierać wszystko D Odpowiedz Link Zgłoś
same-old_mona Re: Obiad weekend jesień 16.09.17, 12:19 Dziś makaron z cukinią i boczkiem, smażone pulpety i Mix lodowa-rucola-pomidor. Jutro orichette z ragu bolognese i nie wiem jeszcze, może sałatka z pieczonym burakiem, jakimś serem i pestkami albo frittata ze szpinakiem i pomidorkami z piekarnika. Odpowiedz Link Zgłoś
same-old_mona Re: Obiad weekend jesień 16.09.17, 12:23 A w poniedziałek nagotuję gar barszczu ukraińskiego i sama cały zjem,o! Chop nosem kręci chociaż nigdy nie próbował wiec jak mu nie będzie smakować to więcej dla mnie, on niech dojada bolognese które na pewno zostanie. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Obiad weekend jesień 16.09.17, 12:38 A u mnie grochówka i makaron z warzywami, placek ze śliwkami a jutro papryka faszerowana i zupa koperkowa, a na deser porzeczkowiec. Odpowiedz Link Zgłoś
fornitta69 Re: Obiad weekend jesień 16.09.17, 12:45 Mam pytanie jesienne, podepne sie tutaj. Czy sa u Was sliwki?? Bo tutaj (zachod Polski) w okolicy WSZYSTKIE sliwy bez owocow w promieniu 20 km. Dziwne to... Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Obiad weekend jesień 16.09.17, 12:53 fornitta69 napisała: > Mam pytanie jesienne, podepne sie tutaj. Czy sa u Was sliwki?? Bo tutaj (zachod > Polski) w okolicy WSZYSTKIE sliwy bez owocow W sklepie sa, nawet w duzym wyborze. Na bazarku tez. Drzew nie ogladalam. Odpowiedz Link Zgłoś
schiraz Re: Obiad weekend jesień 16.09.17, 14:49 Pod Poznaniem śliwki w sklepach z Hiszpanii, Polskich nie ma. Chyba nieurodzaj w tym roku. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Obiad weekend jesień 16.09.17, 14:34 fornitta69 napisała: > Mam pytanie jesienne, podepne sie tutaj. Czy sa u Was sliwki?? Bo tutaj (zachod > Polski) w okolicy WSZYSTKIE sliwy bez owocow w promieniu 20 km. Dziwne to... Nie dziwne jeśli weźmiesz pod uwagę majowe przymrozki. Dlatego też śliwki w sklepach i na straganach kosztują o tej porze roku zamiast 2-3 zł za kilo, 5-8 zł... Odpowiedz Link Zgłoś
bazia8 Re: Obiad weekend jesień 16.09.17, 15:31 u nas zawsze królują najprostsze potrawy, teraz jest czas papryki, cukinii, kabaczków, bakłażanów (leczo, caponata, zapiekane), mięsa prawie brak. Dzisiaj makaron z sosem pieczarkowym z suszonymi pomidorami, wieczorem upieczemy crumble śliwkowe. Poza tym nic wystrzałowego: zapiekanki ziemniaczane, zupy kremy. Ostatnio robiłam harirę z przepisu na Jadłonomii -pycha! Jak zrobi się naprawdę zimno, to luby zrobi kaczkę, mniam. Odpowiedz Link Zgłoś
wiosennaburza1 Re: Obiad weekend jesień 16.09.17, 17:20 barszcz czerwony w wersji mojego męża. tzn. mnóstwo pokrojonych buraków w barszczu - wizualnie przypomina to sałatkę a nie zupę. z mięskiem. z gotowanymi ziemniakami. kurczę pieczone z ziemniakami i zobaczymy z czym. Odpowiedz Link Zgłoś