bardoszka 17.09.17, 09:29 Jak szybko zwalczyć u nastolatka taki szczekający kaszel? Dobrze byłoby, żeby jutro już nie szczekał. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
feiticeira Re: Nastolatek szczeka od wczoraj 17.09.17, 09:31 Ten syrop, co go reklamuje ta dziewczynka, co kaszle w swoje urodziny. Odpowiedz Link Zgłoś
aga.doris Re: Nastolatek szczeka od wczoraj 17.09.17, 09:37 Szczekający kaszel to objaw zapalenia krtani. Dobrze by było udać się do lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Nastolatek szczeka od wczoraj 17.09.17, 10:32 Koklusz też może być. Nasz nastolatek tak miał Odpowiedz Link Zgłoś
aga.doris Re: Nastolatek szczeka od wczoraj 17.09.17, 10:36 Koklusz to pewnie nastolatek ma zaszczepiony. A zapalenie krtani lubi przejść na oskrzela, a u małych dzieci dodatkowo towarzyszą mu często bardzo niebezpieczne duszności. Odpowiedz Link Zgłoś
lisciasty_pl Re: Nastolatek szczeka od wczoraj 17.09.17, 10:47 aga.doris napisała: > Koklusz to pewnie nastolatek ma zaszczepiony. Szczepienie na krztusiec to ściema, miałem ponawiane jakiś czas temu a i tak złapałem. Ponoć odmian jest wielokrotnie więcej niż tych w szczepionce. Odpowiedz Link Zgłoś
aquella Re: Nastolatek szczeka od wczoraj 17.09.17, 10:52 szczepienia to nie jest gwarancja na niezachorowanie Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Nastolatek szczeka od wczoraj 17.09.17, 11:21 Nasz nastolatek byl szczepiony Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: Nastolatek szczeka od wczoraj 17.09.17, 17:08 U nastolatków szczepienie przecowko krztuśćcowi już wygasło, chyba że doszczepiałaś (obowiązkowo nie ma doszczepień, tak że kicha). Moi obaj nastolatkowie przeszli krztusiec. Ja zresztą też. Ale szczekający kaszel od wczoraj to bym obstawiała zdecydowanie zapalenie krtani. Wirus znaczy. Napajać, nawilżać i nic więcej zrobić nie można. Odpowiedz Link Zgłoś
minor.revisions Re: Nastolatek szczeka od wczoraj 17.09.17, 17:46 Koklusz ma specyficzny dźwięk, można wrzucić na YouTube "whooping cough" i porównać (nie wiem czy po polsku też są przykłady) Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Nastolatek szczeka od wczoraj 17.09.17, 10:35 Idź z nim do lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
hugo43 Re: Nastolatek szczeka od wczoraj 17.09.17, 10:54 Inhalacje z nebbudu pomogą .musi lekarz przepisac. Odpowiedz Link Zgłoś
wydramarlenka Re: Nastolatek szczeka od wczoraj 17.09.17, 16:45 Jak masz inhalator to bez recepty jest takie coś z kwasem hialuronowym do inhalacji. Odpowiedz Link Zgłoś
wydramarlenka Re: Nastolatek szczeka od wczoraj 17.09.17, 16:50 nebu-dose hialuronic - trochę ulży. I prędziutko do lekarza. To może być zapalenie oskrzeli. Szybciej dostaniecie się dzisiaj do gabinetu nocnej i świątecznej pomocy lekarskiej niż jutro rano do pediatry. Odpowiedz Link Zgłoś
ofelia1982 Re: Nastolatek szczeka od wczoraj 17.09.17, 10:56 To zapalenie krtani. Ile ma lat? Bo moj 5-latek sie w nocy dusil przy zapaleniu ktrani, wzywalismy karetkę Odpowiedz Link Zgłoś
bardoszka Re: Nastolatek szczeka od wczoraj 17.09.17, 10:57 Jak stoi w tytule wątku, na który odpowiadasz - to nastolatek. Odpowiedz Link Zgłoś
deedee0 Re: Nastolatek szczeka od wczoraj 17.09.17, 11:10 na szczekający kaszel to myślę, że potrzebny steryd. Jak nie masz w domu to bez recepty nie dostaniesz. Im szybciej podasz tym szybsza będzie poprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Nastolatek szczeka od wczoraj 17.09.17, 11:22 Tak od razu steryd? Cale szczęście, że jeszcze sterydow bez recepty nie sprzedają. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Nastolatek szczeka od wczoraj 17.09.17, 11:24 Owszem lekami sterydowymi leczy się zapalenie krtani. Odpowiedz Link Zgłoś
aga.doris Re: Nastolatek szczeka od wczoraj 17.09.17, 11:27 Ale raczej na zalecenie lekarza, a nie jak witaminę C, bo mam akurat w domowej apteczce Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Nastolatek szczeka od wczoraj 17.09.17, 11:59 Ja mam leki sterydowe w domu, przepisane przez lekarza, który leczy syna. Syn miał wielokrotnie zapalenie krtani i leki w domu dają względne poczucie, że w każdej chwili można zareagować. Za każdym razem podanie leków konsultuje z lekarzem. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Nastolatek szczeka od wczoraj 17.09.17, 16:55 No tak, ale budowa krtani 5 latka różni sie od budowy krtani nastolatka i w tym drugim przypadku sterydy są z reguły zbędne, bo nawet jesli jest to zapalenie krtani to nie grozi mu odcięcie dopływu powietrza... Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Nastolatek szczeka od wczoraj 17.09.17, 18:33 To prawda. Pytanie ile młody na lat bo mój starszy az do 11. roku życia miał ciężkie ataki zapalenia krtani, ostatnie ledwo przeżyl Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Nastolatek szczeka od wczoraj 17.09.17, 18:48 Mój syna ma 13 lat. Sporadycznie, ale bywa, że sterydy są potrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: Nastolatek szczeka od wczoraj 17.09.17, 11:08 Mój "szczekał" przy zapaleniu oskrzeli. Ja bym pokazała człowieka lekarzowi. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Nastolatek szczeka od wczoraj 17.09.17, 11:25 Tak się nie da. Do lekarza. Może być potrzebny steryd, np. w formie inhalacji. Mój miał często pulmicort zapisywany. Odpowiedz Link Zgłoś
rulsanka Re: Nastolatek szczeka od wczoraj 17.09.17, 15:03 Na szybko to może wziąć acc, powinno złagodzić objawy. Steryd wziewny owszem, pomaga, czasem jednorazowe zastosowanie. Ale jak nie masz, to na receptę. Odpowiedz Link Zgłoś
marcelina4 Re: Nastolatek szczeka od wczoraj 17.09.17, 15:43 szczekający kaszel najczęściej towarzyszy zapaleniu krtani, a to infekcja większego kalibru, która może zająć też oskrzela, lepiej pójdź z młodzieżą do lekarza, sama bym tego nie leczyła dostepnymi syropami bez recepty, mogą nie dać rady Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak Re: Nastolatek szczeka od wczoraj 17.09.17, 16:13 jak ma być szybko to steryd wziewnie, ale i tak to potrwa parę dni (stopniowo powinno ustępować); z drugiej strony, jesli dziecko jest w ogólnie dobrej kondycji zdrowotnej i radzi sobie z infekcjami bez komplikacji, to powinny wystarczyć inhalacje z soli fizjologicznej (albo, jeśli nie macie inhalatora - inhalacje nad garnkiem z rozpuszczoną solą leczniczą, typu iwonicka czy bocheńska); trzeba być czujnym, szczególnie w nocy - gdyby pojawiły się duszności (trudnosci w oddychaniu), wtedy steryd od razu Odpowiedz Link Zgłoś
marina2 Re: Nastolatek szczeka od wczoraj 17.09.17, 17:12 sól emska i do lekarza jak nie będzie ulgi niemal od razu Odpowiedz Link Zgłoś