Dodaj do ulubionych

brownie z fasoli

23.09.17, 11:17

w wątku o kanapkach Thank_you obiecała przepis ale nie mogę znaleźć. poproszę pięknie o to
Obserwuj wątek
    • anetapzn3 Re: brownie z fasoli 23.09.17, 11:32
      Aż z ciekawości w sieci poszukałam.
      Taki znalazłam. Nie wiem czy to dobre....któraś z ematek poza Thank_you robiła brownie z fasoli?
      • milka_milka Re: brownie z fasoli 23.09.17, 11:37
        Ja nie robiłam, ale jadłam. Mały kawałek i nie za często może być. Ale generalnie do brownie daleko.
        • iskierka3 Re: brownie z fasoli 23.09.17, 11:50
          Ja robiłam. Z nóg nie zwala, rodzina podeszła z duzym dystansem.
    • rb_111222333 Re: brownie z fasoli 23.09.17, 11:54
      Ja robię dość często, ale zamiast kakao jak jest w wielu przepisach używam gorzkiej czekolady (pół tabliczki na puszkę fasoli) Mi to ciasto smakuje, chociaż prawdziwe brownie jest obledne a z fasoli jest tylko smaczne
    • thank_you Re: brownie z fasoli 23.09.17, 11:59
      To nie bronię (brownie jest mocno wilgotne) - ale dzięki za przypomnienie, juz szukam przepisu i wklejam, zapomniałam na kanwie tych wątków o przygotowaniu imprezy dla 60 osób w 15 minut 😉
    • thank_you Re: brownie z fasoli 23.09.17, 12:24
      Porcja na dwie formy ciasta (dużo smaczniejsze, gdy robione z połowy porcji, bardziej wilgotne, ale u mnie zawsze idzie więcej, bo rozdaję wypieki, więc robię w dwóch formach):

– 2 puszki czerwonej fasoli (bardzo dokładnie odsączonej i przelanej wodą, oczyszczonej z tej gęstej mazi)
      – 4 jajka
      – 2 banany (u mnie zawsze dojrzałe)
      – 3 łyżki prawdziwego kakao lub karobu
      – kilka łyżek ksylitolu, inuliny (lub innego słodzidła; co kto lubi)
      – półtorej łyżeczki proszku do pieczenia (kombinowałam z sodą, ale nie dało się jeść mimo kakao w składzie)
      – 3 łyżki oleju (najlepiej kokosowy lub rzepakowy)

Opcjonalnie: orzechy włoskie i gorzka czekolada (słabo pokruszone)

Polewa:

- 3 łyżki oleju kokosowego,
      - 3 łyżki wody,
      - 2 łyżki kakao,
      - 2 łyżki słodzidła
      (lub jeśli ktoś lubi - rozpuszczona czekolada)

Przygotowanie polega na bardzo dokładnym zblendowaniu składników - ani jednej grudki. Zależnie od posiadanego sprzętu trwa to od 30 sekund wink do kilku minut.

Ciasto przelewamy do form wyłożonych papierem, wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 st. C i zostawiamy je na 45-60 min (zależnie od piekarnika). Ciasto z fasoli pęka, zawsze. Nie wyciągamy od razu z pieca, tylko zostawiamy jeszcze na jakieś. 5-10 minut w takim wyłączonym.

Wykładamy na kratkę do ostygnięcia.

• pade Re: brownie z fasoli 23.09.17, 12:47
        A jakiej wielkości ta forma?
        • thank_you Re: brownie z fasoli 23.09.17, 12:50
          Ja robię w 1/2 keksówki - zwykła, blaszana.
      • bella_roza Re: brownie z fasoli 23.09.17, 12:50
        dzięki, wypróbuję!
        • thank_you Re: brownie z fasoli 23.09.17, 12:51
          Tylko pamiętajcie, że efekt końcowy zależny jest od piekarnika. wink Im krócej trzymane tym lepiej, same musicie wyczuć moment.
          • leann32 Re: brownie z fasoli 23.09.17, 16:51
            Znam dokladnie ten przepis i ciasto jest wspaniale.
            I potwierdzila to moja babcia ktora jest bardzo krytyczna wobec nietradycyjnej kuchni i nowatorskich pomyslow.
            Robcie w ciemno, serio. Jest super.
      • wapaha Re: brownie z fasoli 23.09.17, 19:59
        Robiłam , przepis chyba taki sam lub podobny
        Prawie jak murzynek wink
    • chicarica Re: brownie z fasoli 23.09.17, 12:50
      Brzmi trochę jak pyszny jagielnik big_grin
      • hermenegilda_zenia Re: brownie z fasoli 23.09.17, 18:24
        Widocznie nigdy nie jadłaś jaglaka lubelskiego, stad te ograniczone "dowcipy"
        • cauliflowerpl Re: brownie z fasoli 25.09.17, 11:23
          Oj przestan, pyszny jagielnik to zart sytuacyjny, klasyk forumowy wink jak bidet prawie.
    • fragile_f Re: brownie z fasoli 23.09.17, 14:08
      Tu masz 5 różnych przepisów:

ervegan.com/2017/03/5-przepisow-weganskie-brownie/

Dla heheszkujących ematek - możecie po prostu nie jeść i się nie podniecać wink ja np. brownie ze sklepu czy "domowego, tradycyjnego" nie tkne kijem umaczanym w kupie, bo jest dla mnie zwyczajnie obrzydliwe (zazwyczaj przesłodzone, wali siarkowodorem od pierdyliarda jajek - o kwestii zdrowotnej nie wspomne).
      • bella_roza Re: brownie z fasoli 23.09.17, 16:26
        i po co wspominać o kupie? ja robię brownie wyłącznie z jajek, cukru, kakao/gorzkiej czekolady i masła. nie jest przesłodzone i nie wali siarkowodorem- chyba że masz jakąś nadwrażliwość na jaja... takie sklepowe faktycznie na ogół nie są dobre.
        • fragile_f Re: brownie z fasoli 25.09.17, 11:19
          Tak, mam nadwrażliwość na jajka, bo śmierdzą siarkowodorem. Spróbuj przez miesiąc ich nie jeść i sama zobaczysz. Ba, ostatnio robiłam wegański majonez i radzili dołożyć soli Kala Namak, bo ma "zapach" jaj - dołożyłam i prawie puściłam pawia, bo mi jajem zaśmierdziało.
      • aga.doris Re: brownie z fasoli 25.09.17, 11:00
        Co do kupy... to ile bąków (o aromacie nie wspominając) na minutę po tym specjale z fasoliwink
        • fragile_f Re: brownie z fasoli 25.09.17, 11:21
          Zero?

Wystarczy przyzwyczaić organizm (poczekać aż wytworzy się odpowiednia flora bakteryjna) i dobrze płukać fasolę (zagotować, wylać wodę, gotować ponownie ze świeżą). Jem dużo strączków i nie mam po nich problemów.
    • hemp_plant Re: brownie z fasoli 23.09.17, 16:58
      słaby, dla mnie absolutnie niejadalny, czuć fasolę sad
      • kanga_roo Re: brownie z fasoli 25.09.17, 11:42
        dla mnie też. rodzina odmówiła spożywania. zresztą, nie przeszkadza mi produkcja przez kogoś ciast z fasoli czy smarowideł ze śliwek, ale drażni mnie nazywanie fasolowego wypieku "brownie" a śliwek z kakao "nutellą"
    • muchy_w_nosie Re: brownie z fasoli 23.09.17, 19:42
      Ja mam przepis w którym jest 5 tabliczek czekolady, 4 jajka i 3 łyżki mąki. Z fasolą też jadłam ale to bardziej jak chleb wychodzi a nie jak ciasto - ale smaczne bardzo wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka