Dodaj do ulubionych

Co robić? -klasa 7

07.10.17, 12:57
Wczoraj przeniosłam syna - kl. 7 z klasy dwujęzycznej do starej podstawówki. Od poniedziałku ma iść do swojej starej szkoły. Po południu zadzwoniła do mnie koleżanka, która powiedziała, że chyba zwariowałam, że go przeniosłam (koleżanka ma również dziecko w tej starej szkole - żałuje, że nie posłała go do tej szkoły- z której ja po zabrałam). Zupełnie inny poziom. Syn w drugim pokoju słyszał rozmowę. Po południu pojechał do koleżanki po zeszyty żeby zobaczyć co i jak. Postanowiliśmy, że skserujemy te zeszyty w razie sprawdzianów warto te notatki mieć. Syn przejrzał je i chyba przestraszył się tej zmiany. Wiadomo zeszyty prowadzone inaczej, inne wymagania nauczycieli itp. Jest kilku znanych mu nauczycieli, ale zobaczył nowe nazwiska nauczycieli w planie lekcji. Przy angielskim stwierdził, że on jest dalej z materiałem. Popłakał się i zapytał czy nie da się tego odwrócić.....
Syn długi czas mówił nam, że chce wrócić do starej szkoły, że tęskni za kolegami i nauczycielami, że nie może znaleźć kolegi w nowej szkole. My mówiliśmy mu o większych możliwościach itp. Nic nie docierało. Mówił, że w każdej szkole można się uczyć. Był lubiany w tamtej klasie. Uległam i przeniosłam. Teraz mówi, że tak właściwie to zna już nauczycieli, nie ma co prawda bliskiego kolegi w szkole, ale wczoraj mówili mu by nie odchodził. Zapytałam go co miałabym powiedzieć pani dyrektor - on mi na to: Mama dojrzałem.
Dziewczyny jestem w czarnej dupie. Miałabym możliwość odkręcenia tego. Wyjdę na durną matkę. Trudno. Cofnąć to wszystko czy nie. Syn jest przestraszony. Wiem, że po krótkim czasie ogarnąłby to wszystko. Koledzy w klasie już wiedzą, że on ma wrócić i bardzo się cieszą.
Pomóżcie. Czy te dwa lata naprawdę zadecydują o wszystkim. Syn to laureat konkursu wojewódzkiego, ma wejście do każdego liceum...
Obserwuj wątek
    • verdana Re: Co robić? -klasa 7 07.10.17, 13:08
      Odkręć. Lepiej, jak zostanie w lepszej szkole, skoro sam tego chce.
      • verdana Re: Co robić? -klasa 7 07.10.17, 13:11
        A co powiedzieć dyrektorkom? Szkoły dwujęzycznej - ze jak syn zobaczył poziom tej drugiej szkoły, to zmienił zdanie, nie sadzł, ze jest taka różnica i chce zostać w lepszej.
        Nowej szkoły - ze jak syn zobaczył różnicę, miedzy ta szkołą a poprzednią, to zaczął sie bać, że sobie nie poradzi.
        Obie będą zachwycone.
        • berdebul Re: Co robić? -klasa 7 07.10.17, 14:07
          big_grin big_grin big_grin
    • makurokurosek Re: Co robić? -klasa 7 07.10.17, 13:11
      Syn prawdopodobnie po twojej rozmowie z koleżanką uświadomił sobie, że powrót do starej klasy może zostać odebrany jako jego porażka. Wydaje mi się, że skoro powiedziałaś A to należy powiedzieć B.
      Z klasy córki dwujęzycznej odeszły 4 osoby, przy czym u nas z tego co wiem powodem była nauka, nie ma co ukrywać, że poziom jest wyśrubowany i dzieciaki które do tej pory przyzwyczajone były do piątek teraz spadły do trój i pał
      • malgosia739 Re: Co robić? -klasa 7 07.10.17, 13:31
        Jego porażka... nie. Rozmowa dotyczyła nauczycieli nowych przedmiotów w starej szkole. Koleżanka jest bardzo niezadowolona. Ja opowiadałam o przygotowaniach do konkursu - o tym, ze mam zal że nauczyciela, który mimo moich próśb - nie przygotowywał syna do konkursu. W nowej szkole oceny są ok.
        • makurokurosek Re: Co robić? -klasa 7 07.10.17, 18:55
          Zapytaj więc syna wprost o co chodzi.
    • ewa_mama_jasia Re: Co robić? -klasa 7 07.10.17, 13:23
      Odkręcać. Skoro syn chce zostac, to zostawić w dwujęzycznej.
    • dorotkamaskotka Re: Co robić? -klasa 7 07.10.17, 13:51
      Nie wyjdziesz na durną matkę. O to się nie martw. Powiedz szczerze dyrektorce co i jak. Weź syna ze sobą niech będzie przy tej rozmowie.
      Popatrz na całą sytuację jako na pierwszą poważną, życiową decyzję syna. Doceń, ze nie idzie na łatwiznę, a wybiera cięższą pracę w szkole o większych wymaganiach
    • srubokretka Re: Co robić? -klasa 7 07.10.17, 13:56
      7 klasa? Niech sam idzie do dyrektorki i tlumaczy sie.
      • verdana Re: Co robić? -klasa 7 07.10.17, 14:08
        Sam nie ma prawa przenieść się do innej szkoły.
        • przystanek_tramwajowy Re: Co robić? -klasa 7 07.10.17, 14:12
          Ale sam może się wytłumaczyć, z zamieszania, jakie zrobił rękami matki. Chłopak, który ma 13 lat już powinien umieć podejmować takie decyzje i brać na klatę ich skutki. Może i on jest laureatem czegoś tam, ale dojrzałość psychiczna mocno kuleje.
          • aqua48 Re: Co robić? -klasa 7 07.10.17, 16:54
            przystanek_tramwajowy napisał:

> Ale sam może się wytłumaczyć, z zamieszania, jakie zrobił rękami matki. Chłopak
            > , który ma 13 lat już powinien umieć podejmować takie decyzje i brać na klatę i
            > ch skutki.

Koniecznie, koniecznie idź z synem do dyrekcji, i niech sam tłumaczy co i dlaczego, żeby po pół roku nie zmienił zdania ponownie.
    • aguar Re: Co robić? -klasa 7 07.10.17, 14:25
      Te dwa lata nie decydują o wszystkim, ale odkręć, jeśli syn chce, a Ty masz możliwość. Może daj mu czas do wieczora albo do jutra, żeby jeszcze pomyślał i podjął ostateczną decyzję, a potem zrób, jak będzie chciał.
    • paloma_blauwinder Re: Co robić? -klasa 7 07.10.17, 17:58
      Zrobiłabym to, co jest wg mnie korzystniejsze dla syna, tym bardziej, że sam tego chce. Dla mnie to żaden problem wyjść od czasu do czasu na matkę-wariatkę. W kwestiach edukacyjnych i zdrowotnych dzieci to ryzyko zawodowe.
    • aaa-aaa-pl Re: Co robić? -klasa 7 07.10.17, 23:14
      Zaufaj intuicji.Odkręć to .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka