Dodaj do ulubionych

Poziom natywny

09.10.17, 16:45

W dyskusjach często pojawia się pojęcie (w tematach językowych). Poziom natywny. I zastanawiam się czym taki poziom jest. Czy poziomem natywnym jest angielski angielskiego arystokraty, po public schools, dodatkowo wyedukowanym w Oxbridge. Czy tym poziomem jest angielski Anglika z dziada pradziada , który edukację zakonczył w wieku 16 lat i jego slownictwo opiera się na 500 słowach.

Przekładając na nasze czy poziomem natywnym jest poziom Kononowicza a poziomem bliskim natywnego (czyli nie tak doskonałym jak Kononowicza? wink ) jest np poziom polskiego Aloszy Awdiejewa.
Obserwuj wątek
    • maadzik3 Re: Poziom natywny 09.10.17, 16:49
      Myślę, że jeżeli jest to w ogłoszeniach/ wymaganiach dot. pracy i jest to praca dla osoby wykształconej to i ten język powinien odpowiadać poziomowi wykształcenia wink
      • joa66 Re: Poziom natywny 09.10.17, 16:54
        Nie, w takich zwykłych dyskusjach. Jets to odnoga problemu nauczycieli tzw native speakerów.
    • daisy Re: Poziom natywny 09.10.17, 17:30
      "Poziom natywny"? OMG. Jak widać niewiele to znaczy, jeśli "natywni" użytkownicy polszczyzny sadzą takie kwiatki.
      tongue_out
      • joa66 Re: Poziom natywny 09.10.17, 17:45
        Tak, to określenie jest popularne na tym forum dlatego go użyłam smile
    • volta2 Re: Poziom natywny 09.10.17, 17:56
      w/g mojej wiedzy żeby mieć poziom nativa to trzeba być nativemsmile

czyli język komorowskiego i leppera to jest język nativa a poziom aloszy - no cóż, jedzie akcentem aż miło, więc nigdy nie będzie nativem. do póki słychać akcent - dopóty nativa nie będzie (nie wiem co z akcentami regionalnymi?)

• joa66 Re: Poziom natywny 09.10.17, 18:00
        Tylko w takim razie czy poziom natywny (wspomnianego Kononowicza czy Leppera) to cel, do którego powinnyśmy dążyć.
        • volta2 Re: Poziom natywny 09.10.17, 18:09
          jeśli chodzi o osłuchanie i zminimalizowanie akcentu to ja nie widzę problemu, natomiast nie każdy nativ nada sie na nauczyciela jeśli chodzi o gramatykę itp. szczegóły.

rozumiem, że w związku z modą na "poziom natyvny" każdy forumowy dziubdziuś musi zabłysnąćsmile niech więc błyszczą
          • joa66 Re: Poziom natywny 09.10.17, 18:14
            Moim zdaniem nie każdy native nadaje się na nauczyciela także z powodu wymowy i słownictwa.
            • aankaa Re: Poziom natywny 09.10.17, 19:21
              zależy czego uczeń oczekuje - jeśli wystarczy mu "język uliczny" to czemu nie ?
        • daisy Re: Poziom natywny 09.10.17, 18:14
          Dla rodzimych użytkowników języka nie ma żadnego stałego poziomu. Każdy z nas może zmienić swój poziom sprawności językowej, w teorii bez ograniczeń, w praktyce - na ile intelekt pozwoli.
          Chodzi raczej o pewien potencjał.
          • beaucouptrop Re: Poziom natywny 09.10.17, 18:31
            Uff. Nareszcie osoba ktora nie kaleczy swojego jezyka groteskowo brzmiacymi kalkami. Dzieki, bo mi skora scierpla jak przeczytalam natywny.
            A po polsku to tak ladnie brzmi.
    • manon.lescaut4 Re: Poziom natywny 09.10.17, 18:13
      Obu, w zależności od wykształcenia i ogólnego obycia. Jeśli w swoim ojczystym języku masz duży zasób słów i konstrukcji językowych, to w obcym na poziomie C2 tez powinnaś. Jeśli jesteś osoba posługująca się prosta polszczyzna, codzienna, ewentualnie młodzieżowa, znasz dużo przekleństw itd, to w obcym języku możesz osiągnąć ten sam poziom.
      Przykład: słownictwo medyczne. Jeśli nie jest to twoja działka, ani nie pracujesz w tej branży ani nie chorujesz, to twoje słownictwo w tej dziedzinie i w języku ojczystym będzie ograniczone. Jeśli wyjedziesz do innego kraju z dobra znajomością języka to wcale nie musisz znać tego słownictwa, a jeśli będzie ci potrzebne,np zaczniesz chorować lub pracować w służbie zdrowia, to przyswojenie nie będzie problemem.
      • joa66 Re: Poziom natywny 09.10.17, 18:20
        Jak tak rozumiem dwujęzyczność - kompetencje językowe w obu językach na takim samym poziomie.

Natomiast ciekawe jest postrzeganie tego "natywnego poziomu" jako celu, w oderwaniu od kompetencji językowych nauczyciela w jego ojczystym języku. Dwa razy szukałam nauczycieli typu native speaker, dla dwóch różnych jezyków i byłam "lekko" zdziwiona tym co oferuje rynek.
        • manon.lescaut4 Re: Poziom natywny 09.10.17, 18:27
          Idiotyczne, masz racje. Nauka języka obcego tym się różni od fizyki czy nawet literatury, ze tak naprawdę... nie uczysz się nic nowegosmile Bazujesz na tym co masz, na swojej wiedzy. Jeśli zapoznasz się z czymś zupełnie nowym, to i znajomosc języka obcego się rozszerzy.
        • daisy Re: Poziom natywny 09.10.17, 18:49
          No cóż, wiadomo, że nie wystarczy umieć, żeby uczyć. Nawet umieć bardzo dobrze. Nawet być mistrzem. Umiejętność uczenia to technika plus talent, i to duży. Jak w każdej dziedzinie.
          • joa66 Re: Poziom natywny 09.10.17, 18:52
            Ale nie o to chodzi, bo umiejętnoć nauczania to oddzielny temat. Czy gdybyś była cudzoziemcem, który zamierza się uczyc polskiego, chciałabyś się go uczyć od Kononowicza, miec z nim konwersacje? Native speaker jak się patrzy.
            • daisy Re: Poziom natywny 09.10.17, 18:58
              Szczerze mówiąc, nie wiem, kto to taki.
              Ale wszystko zależy od tego, jaki jest cel twojej nauki i potrzeby.
              W każdym razie z niegramotnym idiotą nigdy nie ma sensu się uczyć, bo nawet lekcje z rodzimymi użytkownikami muszą mieć strukturę, pomysł, ręce i nogi.
              • joa66 Re: Poziom natywny 09.10.17, 19:02
                Native Kononowicz

www.youtube.com/watch?v=AwLOef8Kg-Q
                • joa66 Re: Poziom natywny 09.10.17, 19:05
                  p.s. to były kandydat na Prezydenta RP- czyż można myśleć o lepszym native wink
                  • 1234wxyz Re: Poziom natywny 09.10.17, 19:51
                    Z calym szacunkiem dla pana Krzysztofa ale kandydatem na prezydenta RP to on nigdy nie byl. Kandydowal na prezydenta Bialegostoku.
                    • joa66 Re: Poziom natywny 09.10.17, 20:02
                      Był kandydatem na kandydata, nie udało mu się zarejestrowac komitetu

kononowicz.prv.pl/newsy/2010/kwiecien/krzysztof_kononowicz_nie_kandyduje_na_prezydenta_rp.htm
                      • joa66 Re: Poziom natywny 09.10.17, 20:03
                        p.s. stąd też moja pomyłka - dzięki za sprostowanie.
            • jem.gluten.i.cukier Re: Poziom natywny 09.10.17, 19:11
              Ja sobie akurat cenię konwersacje z tego typu ludźmi, bo to mi rozszerza znajomość języka. C nie znaczy, że chcę za to płacić wink ale jak jest okazja to nawijam i z lumpami, bo to też użytkownicy języka
              • joa66 Re: Poziom natywny 09.10.17, 19:14
                Ja też. Ale to może byc fajne od poziomu kiedy masz jezyk mnie więcej opanowany i nie grozi ci, że pomylisz rejestry. I jako ciekawostka-dodatek, a nie głowny nurt nauki.
                • aqua48 Re: Poziom natywny 09.10.17, 19:25
                  Nie sądzę, by osoba na niskim poziomie intelektualnym potrafiła i miała chęć kogokolwiek czegokolwiek nauczyć. Takie lekcje języka możliwe są jedynie w rodzinie - stąd znane lapsusy językowe starej polonii amerykańskiej gdzie język polski przechodził z dziada pradziada na prawnuki w zamkniętych enklawach. Te prawnuki bez styczności z obecną polszczyzną i bez umiejętności czytania po polsku niekiedy mówią poprawnie i zrozumiale, ale... gwarą swych przodków, a nie polszczyzną literacką. W odbiorze bywa to śmieszne, bo angielskim posługują się równolegle w zupełnie innym rejestrze.
                  • joa66 Re: Poziom natywny 09.10.17, 19:30
                    Nie sądzę, by osoba na niskim poziomie intelektualnym potrafiła i miała chęć kogokolwiek czegokolwiek nauczyć.

Zdziwiłabyś się big_grin

Oczywiście pan K. to tylko wyrazisty, niemal graniczny przykład , ale na rynku jest tyle ludzi reklamujących się jako native a ich język , delikatnie mówiąc, odbiega od tego co uchodzi za język klasyczny.
                • jem.gluten.i.cukier Re: Poziom natywny 09.10.17, 19:43
                  Nie no, na szczęście mam taki poziom, że wiem, kiedy powiedzieć "czy byłby pan tak uprzejmy i zrobił mi miejsce", a kiedy "spier.." smile Dobrze znać tę pierwszą wersję, ale dobrze znać też inne.
                  • joa66 Re: Poziom natywny 09.10.17, 19:44
                    big_grin

Niestety dochodzi do tego także "wziąść", "chcem być nauczycielkom" itd
                    • jem.gluten.i.cukier Re: Poziom natywny 09.10.17, 20:09
                      Wziąść to poziom doktora habilitowanego nauk prawnych, czyli solidny natywny smile
                      • joa66 Re: Poziom natywny 09.10.17, 20:17
                        big_grin
    • sylwiastka Re: Poziom natywny 09.10.17, 19:23
      Ten poziom native to kompletne nieporozumienie w odniesieniu do nauki języka obcego. Pewnie, że native to może być slang lub język bardzo elokwentny. Tak samo nie każdy native speaker nadaje się na nauczyciela. Nie ma co się silić na native, jeśli nie jest się dwujęzycznym.

Co innego biegłość. I taki Alosza Awdiejew posługuje się językiem polskim biegle, lepiej od niejednego native'a. Ma akcent, wymowę niewzorcową, bo nie jest dwujęzyczny. Podobnie wiele tłumaczy literatury, którzy znają język obcy niekiedy lepiej (słownictwo, struktury, związki frazeologiczne, przysłowia, język dawny, gwara) niż native. W niektórych aspektach mogą przewyższać native (uśrednionego), a w innych mogą być słabsi.
      • joa66 Re: Poziom natywny 09.10.17, 19:35
        I o to mi chodzi smile Wydaje mi się (a w zasadzie jestem przekonana), że ustalając sobie cel nauki, a także wybierając nauczyciela trzeba zwracać uwagę nie tylko na to, że John Smith jest Anglikiem, ale także na to czy spodziewany słownictwo/akcent Johna Smitha jest tym czego szukamy. Może jednak Paul Brown będzie lepszy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka