zlababa35 13.10.17, 10:36 Anglistki, jak Waszym zdaniem można toto nazwać po polsku? Nadmierne wydzielanie sebum? Nieprawidłowe wydzielanie sebum? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rulsanka Re: Dysseborrhoea 13.10.17, 11:08 Jak dla mnie: zaburzenia wydzielania sebum. "During puberty, alteration of the sebaceous lipid profile, called dysseborrhoea..." Odpowiedz Link Zgłoś
zlababa35 Re: Dysseborrhoea 13.10.17, 11:34 Chyba najbliżej jesteś. Brakuje mi jeszcze tego "czegoś" - dysseborrhoea to zmiany jakościowe w składzie sebum, a zaburzenia wydzielania mogą obejmować tak ilość, jak i skład. BTW dowiedziałam się ciekawej rzeczy - leki dla alergików zawierające montelukast zmniejszają trądzik! Odpowiedz Link Zgłoś
rulsanka Re: Dysseborrhoea 13.10.17, 14:23 Na stronie biodermy mowa jest o braku równowagi w składzie sebum i myślę, że to będzie najtrafniejsze, chociaż okropnie długie. BRSS www.bioderma.pl/akcje/sebium-global-cover/innowacja-dla-skory-sklonnej-do-tradziku Odpowiedz Link Zgłoś
zlababa35 Re: Dysseborrhoea 13.10.17, 11:16 No właśnie przedrostek dys- wskazuje jeszcze na to, że wydzielanie sebum jest rozregulowane. Odpowiedz Link Zgłoś