Dodaj do ulubionych

rodzina 2+2, budżet 8 tys

30.10.17, 12:32
w nawiązaniu do wątku w którym zarzucono rozrzutność rodzinie której miesięczny budżet to 8 tys.
powiem Wam, wg mnie-uważam, że jak zawsze wszystko zależy.
jesli rodzina to 2 pracujące osoby i dwoje szkolnych dzieci, jeśli żyją w mieście, jeśli prowadzą na tyle aktywny, pracowity tryb życia że muszą oszczędzać czas i nie mogą sobie pozwolić na to aby jeżdzić komunikacją (zależy jakie miasto, ale np trójmiasto i okolice do komunikacji miejskiej jest strasznie, może lepiej jest w poznaniu czy Warszawie).
generalnie moja teza jest taka, że 8 tys to wcale nie jest dużo, i żeby takie budżet spiąć trzeba się nagimnastykować, bo wcale łatwo nie jest, na pewno wydatki trzeba planować i nie można z "luzem" wydawać na co się chce.
przykładowo
- utrzymanie mieszkania (rachunki za wodę, prąd, gaz, ogrzewanie, czynsz, internet, telefony czyli 4 abonamenty, czasem też tv lub tv i internet razem i często jeszcze jest kredyt do spłaty - 3000 tys jak nic. bez kredytu trzeba się nieźle spinać żeby zmieścić w 1500
- dzieci - ich szkoła, kieszonkowe, zajęcia dodatkowe, jakies buty, ubranie, strój na wf itp - średnio miesięcznie 2 tys. nawet jak w jakimś miesiącu wydasz 1000 zł (tylko!) to przyjdą ferie czy wakacje i trzeba zaplacić za obóz. oczywiście można nie chodzić na zajęcia dodatkowe, można nie uprawiać sportu i ubierać się w ciuchlandzie, a do szkoły nosić kanapki zamiast jeść obiady... ja mówię jednak o w miare normalnym życiu, a kupno butów i obiadów jest normalnym życiem, niczym ponad stan
- jedzenie dla rodziny - średnio 2000 zł w tym może raz w miesiącu jakaś pizza lub wyjście do knajpy na obiad
- 200-300 zł chemia i kosmetyki
- 1000 zł utrzymanie auta (paliwo, naprawy, przeglądy) jeśli dwa to razy dwa a często dwa auta to konieczność
- ubezpieczenia, polisy, składka na ubezpieczenie mieszkania, auta, ubezpieczenie zdrowotne, jakaś wizyta poza abonamentem (aparat ortodontyczny dla jednego dziecka, alergolog dla drugiego dziecka) + recepty - też będzie 500- 1000 zł miesięcznie w zależności od tego co kto ubezpiecza, czy ubezpiecza też siebie NNW
- odłożyć coś na wakacje
- odłożyć coś na czarną godzinę
- jakiś prezent urodziny babci, cioci, jakieś wyjście do teatru czy na koncert nawet 1 czy 2 razy w roku, czasem do kina, naprawde oszczędnie, bez szalenstw, prezenty na chrzciny, komunie i wesela, wyprawienie świąt, rocznicy, prezenty gwiazdkowe - ogólne wyjścia i wydarzenia, tu też będzie kilkaset zł miesięcznie bo nawet jak w danym miesiącu nie ma świąt to jedno z dzieci np idzie do kolegi na urodziny, a potem jest grudzien, mikołajki, święta itp

jakie jest wasze zdanie? 8 tys - normalni czy rozrzutni? wg mnie rozrzutnośc zaczyna sie gdzieś pow 15 tys miesięcznie, do tego pułapu jest to względne planowanie wydatków.
Obserwuj wątek
    • 1234wxyz Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 30.10.17, 12:36
      Istnieją szkoły publiczne.
      300 zł na chemię miesięcznie? big_grin

Jak kto się przyzwyczai tak wydaje. Większość znanych mi rodzin mając taką kasę do dyspozycji nie wiedziałaby co z nią zrobić, bo mają o wiele mniej i żyją normalnie.
      • iwoniaw Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 30.10.17, 12:41
        Jak kto się przyzwyczai tak wydaje.

Otóż to. Co dla jednego przyzwoity standard, dla drugiego rozpasany luksus, a dla trzeciego badziewie, którego by za dopłata nie chciał. Jeden by "nie wiedział, co z tą kasą robić", jak słusznie przedpiśczyni zauważa, drugi bez żadnego naginania faktów przedstawi rozpiskę, w której wspomniane w poście startowym 15 tys. ledwo starcza na wyżywienie i podstawowe opłaty. No tak to jest, każdy ma swoje wyobrażenie o minimalnym/godnym/luksusowym życiu i tyle.
      • frey.a86 Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 30.10.17, 13:02
        Napisała 300zł chemia i KOSMETYKI.
        • 1234wxyz Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 30.10.17, 13:08
          No widzę. Dla mnie dużo, nigdy tyle nie wydałam w miesiącu na taki cel. A pewnie sa osoby, które wydają wielokrotność tej kwoty, więc ta dyskusja nie ma sensu bo sprowadza się do tego co napisałam na początku - każdy wydaje ile może/ile chce/na ile jest przyzwyczajony
          • frey.a86 Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 30.10.17, 13:17
            300zł na chemię to kosmetyki dla 4 osób to jest dużo??
            Głupi antyperspirant w drogerii kosztuje 10zł, a zużywa się w miesiąc. Zakładając, że jedno z dzieci jest nastolatkiem to już miesięcznie musimy kupić 3, co daje 30zł. Papier toaletowy 6zł za paczkę, czyli kolejne 30zł. Pasta do zębów niech będzie 20zł miesięcznie, żele pod prysznic drugie tyle. Już masz 100zł, a kupiłaś zaledwie papier, antyperspirant, żel i pastę do zębów. A gdzie reszta? Chemia do sprzątania to ok. 50zl miesięcznie (wliczając w to kostki do zmywarki i proszek do prania). Jakieś kosmetyki do demakijażu dla siebie i córki, waciki, kremy do twarzy, szampon i odżywka, akcesoria do golenia dla siebie, męża i pewnie też dziecka i już masz kolejną stówę. Zostaje 50zł miesięcznie na kosmetyki kolorowe i ręczniki papierowe. Szaleństwo. big_grin
            • 1234wxyz Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 30.10.17, 13:21
              O matko, no i po co ta licytacja? Przecież właśnie o to chodzi że każdy wydaje inaczej i jednemu wystarcza jakaś kwota, a inny jest przyzwyczajony do większej i wydaje więcej.
              DLA MNIE 300 zł na chemię to dużo. Dla innego mało, no i spoko.
              • frey.a86 Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 30.10.17, 13:24
                Po to, żebyś się głupio nie śmiała, jak słyszysz, że ktoś wydaje 3 stówy na chemię i kosmetyki miesięcznie, bo to normalna kwota. Pewnie sama niewiele mniej wydajesz, jeśli masz 4 osoby w domu tylko nigdy nie chciało ci się tego policzyć.
                • 1234wxyz Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 30.10.17, 13:25
                  Gdzie się głupio śmieję? Zaskoczyła mnie ta kwota i tyle. I wiem ile wydaję, ale widzę że Ty wiesz lepiej, no litości...
                  • frey.a86 Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 30.10.17, 13:28
                    O tu się głupio śmiejesz: "Istnieją szkoły publiczne. 300 zł na chemię miesięcznie? big_grin"
                    Napisałam ci co ile kosztuje. Żeby wydawać mniej musisz z czegoś zrezygnować. Zakładam, że się myjecie i sprzątacie w domu. No chyba, że się w ogóle nie malujesz, wtedy pewnie można się zmieścić w 200zł.
                    • 1234wxyz Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 30.10.17, 13:33
                      Tak, udowodnij mi że wiesz lepiej ile wydaję, albo że jeśli wydaję mniej to się nie myje.
                      Pozwól że znowu się głupio zaśmieję, jeżeli tak interpretujęsz tę emotkę: big_grin
                      • frey.a86 Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 30.10.17, 13:36
                        Wiesz, na samo mydło, szary papier toaletowy i płyn do mycia naczyń z dolnej półki z lidla można wydać miesięcznie pewnie i 50zł, ale to nie jest normalne życie, tylko dziadowanie. To raczej ty pochwal się jakim cudem udaje ci kupić chemię i kosmetyki (w tym do makijażu) dla czterech osób za mniej niż 300zł miesięcznie, bo ja twierdzę, że się nie da (zakładając, że kupujemy produkty ze średniej półki cenowej).
                        • 1234wxyz Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 30.10.17, 13:43
                          Po co mam pisać na co wydaję? Wydaję dużo mniej niż 300, w moim domu rodzinnym też wydawało się dużo mniej, zapewniam że mam czysto w domu i sama też jestem czysta. Nie czuję się w obowiązku spowiadać na co i ile, no wybacz.
                        • minor.revisions Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 30.10.17, 14:12
                          Statystycznie w 2016 toku wydatki na osobę na higienę osobistą wynosiły niecałe 35 zł, wyposażenie mieszkania i prowadzenie gospodarstwa domowego (w tym musi być chemia bo nie na osobnej pozycji) to 57 zł. Czyli na cztery osoby 368 zł na higienę osobistą i wyposażenie i utrzymanie domu. Na jedzenie średnio 273/osobę (1092 na 4 osoby).
                          • 1st.world.problems Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 30.10.17, 14:30
                            Wyposażenie mieszkania to coś więcej niż proszek do prania i domestos.
                            • minor.revisions Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 30.10.17, 18:50
                              Oczywiście że tak, dlatego realnie ta kwota na chemię jest mniejsza.
                    • jola-kotka Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 30.10.17, 13:39
                      300 zl kosztuje krem dla kobiety zakladajac ze taki kupuje ta kwota moze byc piec razy wieksza bo na noc na dzien,pod oczy i te papiery itd. Wiec 300 to nie jest duzo
                      • 1234wxyz Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 30.10.17, 13:44
                        Oczywiście że tak, może wydać i 10 razy tyle. Ale może też NIE kupować takiego kremu, prawda?
                        • jola-kotka Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 30.10.17, 13:47
                          Dokladnie dlatego nie da sie precyzyjnie dogadac w tym temacie.
                      • jem.gluten.i.cukier Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 30.10.17, 13:45
                        Jestem, kobietą, a mój krem kosztuje 30 zł.
                        • jola-kotka Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 30.10.17, 13:48
                          Twoj tak innej bedzie kosztowal 500 i juz sie wydaje wiecej na chemie miesiecznie niz 300 cala filozofia
                        • edelstein Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 30.10.17, 13:49
                          Heh mi najbardziej sluzy krem Ziaji za zlotych osiem😂
                          • jola-kotka Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 30.10.17, 13:53
                            Kiedys ziaje kupilam zrobil na mnie dobre wrazenie,ale jakos nie ufam produktom za taka cene na dluzsza mete
                            • edelstein Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 30.10.17, 14:22
                              Kupilam pare kremow za gruba kase i zaden mnie nie zachwycil.Za to jeden uczulil😂Ten z Ziaji stosuje z powodzrniem od 3lat
                              • eliszka25 Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 30.10.17, 15:49
                                edelstein napisała:

> Kupilam pare kremow za gruba kase i zaden mnie nie zachwycil.Za to jeden uczul
                                > il😂Ten z Ziaji stosuje z powodzrniem od 3lat
                                >

tez chyba ze 2 lata temu zmienilam stosunkowo drogie kremy na duzo tansze i teraz jestem bardziej zadowolona. cena kosmetyku wcale nie zapewnia super dzialania.
                            • zofijkamyjka Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 30.10.17, 14:53
                              jola-kotka napisał(a):

> Kiedys ziaje kupilam zrobil na mnie dobre wrazenie,ale jakos nie ufam produktom
                              > za taka cene na dluzsza mete

z tymi kremami jest tak że wszystkie generalnie maja bardzo podobny skład a wysoka cena jest za markę.
                          • jeziorowa Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 30.10.17, 14:38
                            Mi też edelstein. Chociaż przyznam, że ostatnio podrożał i kosztuje prawie 9 złsmile. Mogę kupić droższy krem, tylko po co? Oczywiście wiem, że są panie, które mają problemowe cery i muszą wydać 50-80 zł na krem dla siebie, ale 500 zł??? To już zbyt duży "dobrowolny podatek od złudzeń"smile
                            • edelstein Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 30.10.17, 14:43
                              Ja mam problemowa i mi sluzy Ziaja, a za klikaset zlotych to wole sobie hialuron i botulin wstrzyknac oraz poddac sie mikrodembrazji z falami radiowymi.Efekt bedzie, a nie tylko obiecanki.
                      • minor.revisions Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 30.10.17, 14:14
                        Taki krem kupuje bardzo niewielki procent kobiet w Polsce, gdyż albowiem to jest dużo. Nie dla ematki, oczywiście, tylko dla przeciętnej rodziny.
              • werdipurke Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 30.10.17, 15:58
                1234wxyz napisał(a):

> O matko, no i po co ta licytacja? Przecież właśnie o to chodzi że każdy wydaje
                > inaczej i jednemu wystarcza jakaś kwota, a inny jest przyzwyczajony do większej
                > i wydaje więcej.
                > DLA MNIE 300 zł na chemię to dużo. Dla innego mało, no i spoko.

to nie chodzi o to co dla ciebie tylko dla 4osobowej rodziny w tym dzieci szkolne
            • jem.gluten.i.cukier Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 30.10.17, 13:31
              mnie antyperspirant wystarcza a dłużej niż miesiąc
              papier carrefour 4,5 za 8 rolek, 3 opakowania wystarczaja czyli 13,5 a nie 30
              żele pod prysznic 2 na miesiąc, kupone na promocji po 3,5 czyli 7 zł a nie 20
              niby drobiazgi, a robi się różnica
              • frey.a86 Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 30.10.17, 13:39
                Nie wiem na ile starcza antyperspirant, bo nigdy się nad tym nie zastanawiałam. Przed napisaniem posta sprawdziłam w internecie i większość dziewczyn pisała, że na ok. miesiąc, więc tak założyłam. Niech będzie, że masz rację i starcza na dwa.
                • jem.gluten.i.cukier Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 30.10.17, 13:44
                  A dokładniej - w sztyfcie, kulkowy kończy się błyskawicznie. Ja używam w sztyfcie. Pasta za 7 zł blend a med niech będzie, że zużywamy dwie, choć trudno policzyć. I tak wychodzi na każdej kategorii, że wydajemy mniej.Pewnie stąd różnice w wydatkach
                • vodyanoi Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 30.10.17, 13:56
                  Mi starcza na rokbig_grin Używam tylko latem, bo jesienią, zimą i wiosną nie czuję potrzeby. Wtedy czasem ałun, a najczęściej nic.
                  Mój mąż ma podobnie. W ogóle szał na wszelkie kosmetyki to miałam w młodości (kiedy też dopadały mnie koszmarne alergie). Potem odstawiłam większość i wystarcza mi podstawa typu szampon do włosów, odżywka, krem z promocji.

Rozumiem, że inni mają inaczej. Moja mama zużywa o wiele więcej chemii i kosmetyków mieszkając tylko z ojcem niż ja na czteroosobową rodzinę. Są osoby, które na pielęgnację brzucha ciążowego i niemowlęcia wydają astronomiczne sumy. Ja w ciąży brzucha nie smarowałam niczym, a dzieci do dzisiaj kąpią się w... wodzie. Jedynym kosmetykiem, który dla nich miałam, był sudocrem. Darmowa próbka, z długą datą przydatności - mały słoiczek starczył dla dwojga dzieci big_grin
                  • jem.gluten.i.cukier Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 30.10.17, 14:25
                    My też tacy wyrodnismile I córka do tej pory na probkach ze szpitala i szkoły rodzenia jedzie smile Woda, czasami olej migdałowy i raz na jakiś czas płyn do kąpieli. Płyn też jeszcze z próbki.
            • 1madzik10 Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 31.10.17, 05:41
              Ja uzywam pasty Blanx za 30 zl i na 3 osoby mam na miesiac albo dluze. Wczesniej uzywalam pasty blenda med za 5 zl na miesiac. Ale jak napisalas kazdy wydaje jak chce. Uzywamy kosmetykow vichy, nivea i nigdy nie zaplacilam wiecej niz 100-150 miesiecznie! nie da sie tego przerobic! musialabym chyba jesc te kosmetyki. Jak sie kupi raz to starczy na dluzej. Kosmetyki do makijazu czy waciki to zakup na kwartal albo pol roku. Chyba ze osoba codziennie robi halowinowy makijaz. A dzieci szkolne napewno tego nie uzywaja. Tabletki do zmywarki sa zazwyczaj po 50 szt. To jest prawie na 2 miesiace! chyba ze zmywa dwa razy w ciagu dnia, ale bedac poza domem to nie realne. Te 300 to naciagane jak nie wiem. Albo nakupuje jak glupia towaru i to lezy i lezy. Nie wierze ze tak zuzywa. Albo moze ma palac.
              • werdipurke Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 31.10.17, 07:21
                pisze jeszcze raz:
                - chemia do prania okolo 70 zl (schodzi po 1 butelce 2 l plynu do prania czarnych,kolorowych, proszek do bialego maly ale jednak te 15 zl kosztuje, do tego plyn do plukania,odplamiacz miesięcznie,wręcz nawet trzeba oszczędzać)
                30 zl to koszt kapsulek do zmywarki bo kupuje za 50-60 zl wieksze opakowanie,starcza na okolo 2 mce (zmywarka codziennie,w weekendy nawet 2 razy)
                - potem policz minimum 30 zl na chemie gospodarczą-domestos schodzi na miesiac, pasta do zębów, plyn do naczyn plus rzeczy kupowane raz na 3-6 mcy np gabki do mycia naczyn, plyn do podlog, jakies mleczko do czyszczenia lazienki
                Kosmetyki: 4 szampony, 2 odzywki, 4 zele p prysznic, zel do twarzy (nastolaty i my), zel to tylka, antyperspiranty, zimą cos do smarowania bo skora sucha zwlaszcza po basenie wiec raz na 2 mce dzieciakom jakis dexeryl trzeba kupic, a jeszcze szczoteczki do zebow tez raz na 2-3 mce trzeba, a mezowi wode po goleniu rzadko ale jednak, sobie kolorowe tez rzadko kupuje ale juz waciki paczka mi i corce starcza na ok 2 tygodnie bo uzywam i razo i wieczorem a jak robie demakojaz to nie da rady na jednym platku. Do tego 2 paczki wkladek higienicznych, husteczki 10x10 do kieszeni nastolatom nawet 2-3 paczki takie trzeba kupic na miesiac, po 1 paczce chustek mokrych do szkoly, kilka paczek 100 szt chusteczek do domu,jakis recznik papierowy, jakis papier toaletowy, worki na smieci,
                • danaide Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 31.10.17, 09:21
                  Proszki/płyny do prania - nigdy nie sypię/leję tyle ile piszą. Nie używam zapachów, odplamiaczy, kapsułek - niezdrowo, nieekologicznie. Jak coś białego ma plamy to mogę wrzucić do prania bielizny w wyższej temperaturze, zwykła chemia do prania i tak jest wystarczająco agresywna. Ale generalnie plamy olewam. Albo zamaczam od razu i spieram normalnymi środkami.
                  Kapsułki do zmywarki - classic. Jak jest ładnie ułożone w zmywarce i nieprzeładowane to przecież się umyje. Przeładowane też, najwyżej coś wrzucisz do poprawki. 20 zł na 3 miesiące. Do tego sól, innych rzeczy nie wrzucam.
                  Płyn do podłóg - schodzi mi jeden na rok na 60m2. Nie przesadzam ani z porządkami ani z ilością płynu. Kurz zmywa się ładnie wodą, prawda?
                  Szampon - małe ilości, zwłaszcza przy drugim myciu głowy. Dziecka ok. 10 zł na 2 miesiące (również używam). Mój 30 zł na 3 miesiące.
                  1 kostka mydła 200 gr na 6 tygodni na 2 osoby. 10-15 zł.
                  Pasty do zębów wychodzą trochę drożej, ale na szczoteczkę (też drożej) przecież nie kładzie się paska, jak jest pokazane na pudełku, tylko groszek.
                  Kosmetyków mam niewiele, znalazłam niedrogie marki, które pasują mojej skórze. I fajną dermatolog, która zapisała mi maści apteczne.
                  Chustki mokre tylko na podróż - w szkole jest woda. No i nieekolo. Chusteczki dziecko ma w plecaku - mniej się gubiąwink
                  Chemię kupuję w promo - jak jest promo to kupuję w zapasie 3-12 miesięcznym i mam. Często marki własne (chusteczki, worki, waciki), nie przepłacam za reklamę.

Ale zgadza się, że chemia jest droga. Żeby tak naprawdę wiedzieć ile wydajecie, trzeba to zapisywać. Liczyłam przez dwa lata, do sprawy o alimenty i wiem, że wychodziło tego trochę. To co napisałam nie nazywam dziadowaniem tylko świadomym konsumowaniem. W dużym mieście, przy świadomym konsumowaniu z odrobiną szaleństwa (kawa, kultura i coś dla duszy dziecka) 2000 na osobę na miesiąc to chyba jakaś średnia (choć to zależy też od ilości osób w gospodarstwie).
                  • werdipurke Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 31.10.17, 09:42
                    danaide napisała:

> Proszki/płyny do prania - nigdy nie sypię/leję tyle ile piszą. Nie używam zapac
                    > hów, odplamiaczy, kapsułek - niezdrowo, nieekologicznie. Jak coś białego ma pla
                    > my to mogę wrzucić do prania bielizny w wyższej temperaturze, zwykła chemia do
                    > prania i tak jest wystarczająco agresywna. Ale generalnie plamy olewam.

no ja plam nie olewam, nie wyobrazam sobie chodzic z plamami do pracy/do ludzi ani wysyłać dzieci do szkoly w poplamionych bluzkach. a prania jest mnostwo-kazde z nas codziennie robi zrzut ubrania, dotegosportowe ubrania z zajec, basenowe, pizamy,posciel,reczniki, jakis koc czasem, scierki, dywanik lazienkowy, kurtki itp

> Kapsułki do zmywarki - classic. Jak jest ładnie ułożone w zmywarce
                    > 20 zł na 3 miesiące.

gdzie kupisz opakowanie 90 sztuk za 20 zl? bo ja na 3 mce potrzebuje okolo 100 sztuk bo wstawiam zmywarke codziennie a w weekendy nawet czesciej

> Płyn do podłóg - schodzi mi jeden na rok na 60m2. Nie przesadzam ani z porządka
                    > mi ani z ilością płynu.

no chyba faktycznie nie przesadzasz z porządkami skoro zuzywasz butelke plynu do podlog... ja zuzywam butelke plynu uniwersalnego w miesiac bo min raz w mcu zmywam podloge, zwlaszcza kuchnia (bo duzo gotuje), jadalnia i przedpokoj-wiadomo-dzieci

> Kurz zmywa się ładnie wodą, prawda?

nie.

po samejwodzie to zostają smugi i syf.

> Szampon - małe ilości, zwłaszcza przy drugim myciu głowy. Dziecka ok. 10 zł na
                    > 2 miesiące (również używam).

moje dzieci zuzywaja srednio 3 butelki miesiecznie bo kazde ma po jednej butelce w swojej torbie na basen oraz jedną butelke w domu - myją wlosy prawie codziennie,nie wyobrazają sobie wrocic z treningu i nie wymyc glowy.

> 1 kostka mydła 200 gr na 6 tygodni na 2 osoby. 10-15 zł.

no nie, jednak mydlo w kostce za bardzo wysusza skore a juz nie wypbrazam sobie dac nastolatce mydlo w kostce do umycia miejsc intymnych bo to cholernie szczypie i niszczy bariere biologiczna...

> Pasty do zębów wychodzą trochę drożej, ale na szczoteczkę (też drożej) przecież
                    > nie kładzie się paska, jak jest pokazane na pudełku, tylko groszek.

groszek groszek ale myjac 2-3 razy dziennie przez 4 osoby spokojnie zuzywamy tubke na miesiac nawet wiecej

> Kosmetyków mam niewiele, znalazłam niedrogie marki, które pasują mojej skórze.
                    > I fajną dermatolog, która zapisała mi maści apteczne.
                    > Chustki mokre tylko na podróż - w szkole jest woda. No i nieekolo. Chusteczki d
                    > ziecko ma w plecaku - mniej się gubiąwink
                    > Chemię kupuję w promo - jak jest promo to kupuję w zapasie 3-12 miesięcznym i m
                    > am. Często marki własne (chusteczki, worki, waciki), nie przepłacam za reklamę.

ja tez marki wlasne,lidl,biedronka itp alejednak to jest przerôb duzy przy 4 osobach aktywnie zyjących
                    > Ale zgadza się, że chemia jest droga. Żeby tak naprawdę wiedzieć ile wydajecie,
                    > trzeba to zapisywać. Liczyłam przez dwa lata, do sprawy o alimenty i wiem, że
                    > wychodziło tego trochę. To co napisałam nie nazywam dziadowaniem tylko świadomy
                    > m konsumowaniem. W dużym mieście, przy świadomym konsumowaniu z odrobiną szaleń
                    > stwa (kawa, kultura i coś dla duszy dziecka) 2000 na osobę na miesiąc to chyba
                    > jakaś średnia (choć to zależy też od ilości osób w gospodarstwie).
                    • 1234wxyz Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 31.10.17, 09:51
                      Myślę że nikt nie sugeruje chodzenia z plamami, tylko po prostu nie zawsze trzeba używać odplamiacza. Sama na przykład nie użyłam odplamiacza NIGDY w życiu. Nie wiem czym i jak miałabym się ubrudzić żeby się nie doprało w normalnym proszku.
                      • 1234wxyz Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 31.10.17, 09:54
                        "ja zuzywam butelke plynu uniwersalnego w miesiac bo min raz w mcu zmywam podloge" - Raz w miesiacu zmywasz podłogę i zużywasz na to całą butelkę?
                        • werdipurke Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 31.10.17, 10:21
                          1234wxyz napisał(a):

> "ja zuzywam butelke plynu uniwersalnego w miesiac bo min raz w mcu zmywam podlo
                          > ge" - Raz w miesiacu zmywasz podłogę i zużywasz na to całą butelkę?

przejezyczenie-minimum raz w tygodniu ale w kuchni jadalni i przedpokoju czesciej
                          a jeszcze klatka schodowa, szafki w kuchni jak myje to tez ten uniwersalny rozrabiam
                    • danaide Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 31.10.17, 10:13
                      werdipurke napisał(a):
                      > no ja plam nie olewam, nie wyobrazam sobie chodzic z plamami do pracy/do ludzi
                      > ani wysyłać dzieci do szkoly w poplamionych bluzkach

Ja nie wyobrażam sobie wywalać ubrań ani kupować nowych, bo dziecko się zachlapało albo bawiło w kotka i zrobiło dziurę. Plama plamie nierówna. Ale to jest kwestia priorytetów. A za priorytety się płaci.

> gdzie kupisz opakowanie 90 sztuk za 20 zl? bo ja na 3 mce potrzebuje okolo 100
                      > sztuk bo wstawiam zmywarke codziennie a w weekendy nawet czesciej

Sprawdziłam. Fakt, trochę mam nieaktualne ceny w głowie, jednak Somat 72 za 19,49 (P&P), Finish 68 w jakiejś super promocji znalazłam, też koło 20 zł. To jednak daje pewną oszczędność. Kiedyś kupowałam w Rossmanie w dobrej cenie (35 w promo za 100 szt.?), teraz to samo opak jest za 60 zł.

> no chyba faktycznie nie przesadzasz z porządkami skoro zuzywasz butelke plynu d
                      > o podlog... ja zuzywam butelke plynu uniwersalnego w miesiac bo min raz w mcu z
                      > mywam podloge.

Raz czy dwa w miesiącu myjesz podłogę i w ten raz czy dwa wychlapujesz cały pojemnik??? Jak wleję więcej płynu to będę mieć pianę. Neutral Froscha, polecam.

> po samejwodzie to zostają smugi i syf.

Na drewnie nie ma smug, a jak dwa razy przejedziesz wodą z małą ilością płynu to syf też się załapie.

> moje dzieci zuzywaja srednio 3 butelki miesiecznie bo kazde ma po jednej butelc
                      > e w swojej torbie na basen oraz jedną butelke w domu - myją wlosy prawie codzie
                      > nnie,nie wyobrazają sobie wrocic z treningu i nie wymyc glowy.

Sportowcy podwyższają koszty.

> no nie, jednak mydlo w kostce za bardzo wysusza skore a juz nie wypbrazam sobie
                      > dac nastolatce mydlo w kostce do umycia miejsc intymnych bo to cholernie szczy
                      > pie i niszczy bariere biologiczna...

Mydło z Aleppo? Naprawdę?
                      Co do higieny intymnej nie wypowiem się, bo to sprawy intymnewink

> groszek groszek ale myjac 2-3 razy dziennie przez 4 osoby spokojnie zuzywamy tu
                      > bke na miesiac nawet wiecej.

Ok. Akurat pasty nie kwestionuję. Oszczędności na chemii gospodarczej i tak mam spore.

> ja tez marki wlasne,lidl,biedronka itp alejednak to jest przerôb duzy przy 4 os
                      > obach aktywnie zyjących

Fakt. My w pełni wegetujemy... smile Te marki własne... Ja pisałam o nich w kontekście takich rzeczy jak chusteczki, worki na śmieci czy foliowe, papier do pieczenia (aluminium używam tylko do pieczenia, więc niewiele, folii w rolce nie mam wcale, wykorzystuję kamionkowe lub szklane naczynia do przechowywania żywności i pudełka plastikowe na lunch). Sama chemia to osobna sprawa, może mieć wpływ na organizm, być mniej wydajna i oszczędność może okazać się pozorna.

Po co właściwie założyłaś wątek?
                      PS. odpowiem później.
                      • werdipurke Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 31.10.17, 10:32

> Raz czy dwa w miesiącu myjesz podłogę i w ten raz czy dwa wychlapujesz cały poj
                        > emnik??? Jak wleję więcej płynu to będę mieć pianę.

to bylo przejezyczenie, podloge myje min raz w tygodniu wszedzie ale w kuchni znacznie czesciej, w jadalni i przedpokoju tez czesciej. plus czasem klatka schodowa, balkon -srednio raz w miesiacu. oraz do mycia i czyszczenia np kuchni szafek frontow itp tez rozrabiam plyn uniwersalny. moj ulubiony sidolux mydlo marsylskie smile ale tez czesto uzywam kwiatowych z biedronki

> > po samejwodzie to zostają smugi i syf.
                        >
                        > Na drewnie nie ma smug

zostają. i to bardzo widac. wiec akurat do mebli wole jakas emulsje,dziala antystatycznie. ale to akurat jest maly koszt,doslownie 2 tubki emulsji na rok

> Mydło z Aleppo? Naprawdę?

jakie mydlo z Aleppo? ja nic takiego nie napisalam

> Co do higieny intymnej nie wypowiem się, bo to sprawy intymnewink

mozesz to wypierac ale to tez są koszty, co miesiac-i zel i wkladki i podpaski i tampony

> Fakt. My w pełni wegetujemy... smile

> Po co właściwie założyłaś wątek?

żeby udowodnic teze ze 8 czy 10 tys na rodzine 4 osobowa to nie jest rozrzutnosc tylko same przemyslane i racjonalne wydatki a jesli ktos uwaza ze moze wydac mniej i ze te 8 tys to luksusy i rozrzutnosc to rozwiazanie jest tylko jedno-nie stać go i dorabia sobie ideologię. bo gdyby mial te 8 to tez by wydawal tyle ze nie musialby oszczedzac, dziadować... i stresowac dzieci
                        • 1234wxyz Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 31.10.17, 10:48
                          Ale bzdury. Wydajesz ile masz i ile chcesz. Mam w najbliższym otoczeniu parę z dziećmi zarabiającą łącznie 6 tysięcy, z czego jeszcze odkładają i to nie dlatego że "dziadują" i "dorabiają ideologię" tylko po prostu taki mają styl życia, tak lubią i tyle, nie każdemu do szczęścia jest potrzebne to samo, nie wiem co w tym niezrozumiałego.
                        • jem.gluten.i.cukier Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 31.10.17, 10:58
                          Ty uważasz coś za dziadowanie, ktoś inny niekoniecznie. Za to są ludzie, którzy Twoje wydatki uznają za dramat, dziadowanie, stres i biedę. Nie rozumiesz, że ludzie mają różny styl życia i różne wydatki z tym się wiążą?

Ty kupujesz co miesiąc wkładki, podpaski, tampony i żel do higieny intymnej. Ja używam kubeczka menstruacyjnego, więc wydatek jednorazowny, a żel bialy jeleń kupiłam po porodzie. Córka kończy pięć miesięcy a jeszcze się nie skończył. Przecież tego się nie wypija! Bierze się porcję z jednego naciśnięcia pompki.

Tak samo jak z innymi rzeczami. Ty lejesz do pralki płyn do płukania, my dajemy ocet z kropla olejku eterycznego. Pierzemy zwykle dwa razy dziennie, bo masa brudnych rzeczy jest, ale jakoś proszek nie znika w miesiąc- kupuje się duże opakowanie i koszty liczone miesięcznie nie są takie, jak Ty podajesz, tylko niższe. Nie kupujemy mokrych chusteczek ani ręczników papierowych, bo nie są potrzebne.
                          • 1234wxyz Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 31.10.17, 11:04
                            To chyba nie ma sensu - jak usiłowałam wyjaśnić ze ludzie mają różne potrzeby w tym zakresie to pojawiła się sugestia że pewnie brudna chodzę. A nie chodzę i mieszkanie też mam zawsze czyste. A do sprzątania większości powierzchni używam octu bo najlepiej się u mnie sprawdza, chociaż spokojnie stać mnie na inne środki, ale zupełnie nie widzę potrzeby. Ręczników papierowych też nie używam, nie potrzebuję. Itd. itd. Kwestia potrzeb, a nie "dziadowania".
                            • werdipurke Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 31.10.17, 11:05
                              i jeszcze kwestia węchu.
                              jak się mieszka w mieszkaniu w ktorym na okrągło wali octem?
                              • nowi-jka Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 31.10.17, 11:08
                                przywykła, do prania tez ocet to wszystko juz przesiakniete tym octem do cna, odnalazałaby sie dziewczyna w prlu
                              • 1234wxyz Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 31.10.17, 11:12
                                Jakbyś raz spróbowała to byś wiedziała ze wietrzeje błyskawicznie, zresztą dodaję olejek zapachowy bo lubię jak pachnie. (Bez olejku po prostu wietrzeje i nie zostawia żadnego zapachu).
                                • werdipurke Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 31.10.17, 11:22
                                  1234wxyz napisał(a):

> Jakbyś raz spróbowała to byś wiedziała ze wietrzeje błyskawicznie, zresztą doda
                                  > ję olejek zapachowy bo lubię jak pachnie. (Bez olejku po prostu wietrzeje i nie
                                  > zostawia żadnego zapachu).

jaaasne. bajki to my a nie nam.
                                  • 1234wxyz Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 31.10.17, 11:29
                                    Serio, nie mam biznesu w tym żebyś też to stosowała. U mnie działa, u setek osób działa, Ty wolisz coś innego i spoko. Twój wybór.
                              • jem.gluten.i.cukier Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 31.10.17, 18:29
                                Ocet jest niewyczuwalny bardzo szybko. Jak się dodaje do płukania prania to na wyjętych ciuchach nie ma śladu zapachu octu.
                                • werdipurke Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 31.10.17, 18:35
                                  to ze ty nie czujesz tego zapachu nie znaczy ze go nie ma 😂
                                  • jem.gluten.i.cukier Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 31.10.17, 18:43
                                    To, ze nie ma dowodów jest dowodem na to, że dowody mogły zostać zniszczone big_grin
                                    Oczywiście, jeśli jakiegoś zapachu nie czują cztery osoby to oznacza, ze ten zapach tak naprawdę tam jest tylko te osoby zapadły na zbiorowe znieczulenie na zapachy.
                                    • werdipurke Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 31.10.17, 18:52
                                      w domach w ktorych są psy koty i inne zwierzęta też śmierdzi a ich wlasciciele i domownicy twierdzą że wcale nie.
                                      • jem.gluten.i.cukier Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 31.10.17, 19:00
                                        Słowo "śmierdzi' to opinia, więc nie można obiektywnie stwierdzić, jak jest. Stwierdzenie: czuć tu zapach octu/kapusty/perfum dotyczy faktów.
                        • danaide Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 31.10.17, 12:47
                          Czyli teza, że jak się żyje za mniej to się stresuje dzieci...

W tym roku w Hiszpanii - co my, zestresowane półdziadówy, w ogóle tam robiłyśmy? - na placu zabaw moja córka zobaczyła rodzinę. Z dwójką małych dzieci. Wyglądali totalnie hipisowsko, ojciec miał znoszone skórzane buty (zarąbisty design!), matka poubierana w jakieś kolorki, małe dziecko w chuście noszone przez ojca, matka pogryzała z drugą córką jakieś chrupki ryżowe i grała w grę słowną "Widzę, widzę! Co widzisz?"; cała czwórka po hipisowsku potargana i jakby lekko przykurzona.
                          I moja córka spytała: Mamo, czy to są biedni ludzie?

Moja odpowiedź była taka, że to nie są biedni ludzie. Wg mnie. Mają się w co ubrać i mają co jeść. Spędzają czas z dziećmi na placu zabaw w małym turystycznym miasteczku. Dzieci są spokojne i uśmiechnięte. Po prostu taki styl życia wybrali. Biedni ludzie siedzą w pokoju przed telewizorem, choćby i plazmą była, a ich dzieciaki siedzą w drugim pokoju, choćby i na piętrze z nintendo albo inną grą. To jest wg mnie bieda.

Nie chodzi o Ciebie, bo wiem, że to Ty założyłaś wątek o jedzeniu w aucie - czyli atrakcja goni atrakcję. Ja też uważam, że dwa tysiące na głowę w dużym mieście - raczej się wyda, nawet próbując być świadomym.

Pytanie: gdzie kończy się świadomość a zaczyna dziadowanie? I czemu tak Cię dziadowanie przeraża?
                          Uciekłaś z jakiegoś strasznego dziadostwa i musisz udowodnić, że tak nie skończysz?

Ps. 1 - na moim drewnie nie widać. Nie widać nawet za bardzo, że posprzątałam. Ty nie widziałaś mojego drewna, prawda?
                          Ps. 2. nie, nie używam żelu do higieny intymnej, a moje dziecko póki co jest dzieckiem, a nie dojrzewającą nastolatką i uważam, że im mniej chemii w nią pcham, tym lepiej. I leżąc sobie w swojej kąpieli z nutką mydła z Aleppo uważam, że żele są nieekono (lejesz szybko - lejesz więcej) i nieekolo (skład, opakowanie). Ale możesz sobie uważać inaczej i sądzić, że mój wybór to dziadostwo.
                          • werdipurke Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 31.10.17, 14:47
                            nigdy nie nazwałam Cie dziadówą.
                            w tym watku pisalam jedynie ze te 8 tys to nie jwst rozpusta,bo z takim zarzutem się nie zgadzam.
                            zarzucilam tylko to ze w domu czyszczonym octem i w domu gdzie ubrania plycze sie octem wg mnie-śmierdzi octem. znam takie domy. niemtorzy testowali to ekolo ale im przechodzilo bo jednak tesknili za zapachami ladnymi.
                            ja zapachu octu nie zdzierżę.

co do stresowania dzieci-widuje takie istrasznie mi ich szkoda jak widze ze nawet a wihure na rowerach przyjezdzają i wiem ze to nie wybor a koniecznosc bo rodzice nie mają auta, widuje mnostwo dzieci zaniedbanych ktorych rodzicow nie stac na ortodonte,dentyste, na prywatna wizyte u alergologa,widuje tez takie sceny jak to dziecko smutnymi oczami o cos prosi a matka mowi ze niema.

jesli chodzi o mnie to nie wyszlam z biedy,wrecz przeciwnie-moi rodzice i ridzina zawsze duzo pieniedzy przeznaczali na rozwoj i wdukacje dzieci, na porzadne ubrania-wiatro i mrozoodporne, na nasze wyjazdy, obozy, pasje,konkursy i plenery. ale mialam rizne kolezanki. i moje dzieci tez mają roznych kolegow i ostatnio uslyszalam: "mamo,jakie to niesprawiedliwe ze ja moge chodzic na... a Ala nie może bo jej rodzicow nie stac"
                            A ja znam Ali tate i wiem ze on nie bardzo chcial sie rozwijac itp bo lepiej pozostac w swojej strefie komfortu
                            • kk345 Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 02.11.17, 15:46
                              >-moi rodzice i ridzina zawsze duzo pieniedzy przeznaczali na rozwoj i wdukacje dzieci,
                              Walisz koszmarne błędy- nie, nie mam na myśli literówek, tylko ortografy. Tyle pieniędzy poszło w błoto...
                              • werdipurke Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 02.11.17, 16:55
                                to są akurat literówki-wynikają z pisania w pośpiechu, pisania na klawiaturze telefonu. sama mozesz sprawdzic ze są to typowe bledy sąsiedztwa liter na qwerty
                                • kk345 Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 02.11.17, 17:09
                                  Jasne, wiHurawink Nad interpunkcją litościwie nie będę się znęcać...
                                  • werdipurke Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 02.11.17, 17:18
                                    to ze nie wejdzie czasem jakas samogloska albo nie wejdzie shift lub r lub c to sie zdarza każdej dziewczynie na forum, a czasem i z pospiechu zdarzy się błąd. rozumiem że argumentów innych bral że czepiasz się juz nie masz sie czego innego czepic
                                    • kk345 Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 02.11.17, 23:06
                                      Nie podoba mi się całokształt twoich postów, ale w oczy bardzo rzuca się problem z ortografią- to nie jest ani pierwszy błędny posta, ani twój pierwszy wątek z błędami, juz chyba andaba ci to pisała. Jak pozujesz na wykształconą i wyjątkowo zadbaną edukacyjnie, to zdecydowanie musisz zaprezentować wyższy poziom.
                                      • werdipurke Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 03.11.17, 00:48
                                        tak jest! rozkaz pani władzo 😄😂😂😉😉😉
                                        • werdipurke Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 03.11.17, 00:48
                                          zdecydowanie muszę smile bo się udusisz 😂
                            • jem.gluten.i.cukier Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 02.11.17, 22:18
                              Te rowery to chyba na wsi, w mieście jest normalna komunikacja.
                              Po drugie zaniedbanie nie wynika z braku kasy tylko co najwyżej z olewactwa. Dziecko może mieć zadbane zęby, jeśli regularnie chodzi do dentysty w ramach nfz. Do alergologa też można iść bezpłatnie.
                              I chyba każde dziecko styka się kiedyś z tym, że czegoś chce i nie dostaje. To nie jest zaniedbanie tylko normalność. Zakładam, że nie mowimy o bosym dziecku blagającym o buty.
          • werdipurke Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 30.10.17, 15:56
            1234wxyz napisał(a):

> No widzę. Dla mnie dużo, nigdy tyle nie wydałam w miesiącu na taki cel. A pewni
            > e sa osoby, które wydają wielokrotność tej kwoty, więc ta dyskusja nie ma sensu
            > bo sprowadza się do tego co napisałam na początku - każdy wydaje ile może/ile
            > chce/na ile jest przyzwyczajony

ja mowie o kupowaniu w biedronce/lidlu takich rzeczy jakich w rodzinie z dwojką dzieci schodzi masa: plyny i proszki do prania i plukania,worki na smieci,chusteczki mokre i suche, papier toaletowy, domestos i inna chemia gospodarcza,dezodoranty i zele szampony do mycia,mydla w plynie,czasem jakas pasta do butow-naprawde same potrzebne rzeczy bez rozrzutnosci. kapsulydo zmywary, czasem cos do czyszczenia bebna pralki i zmywarki,plyn do naczyn,folia do pieczenia itp-wszystko jak leci z dzialu chemia w biedronce
      • werdipurke Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 30.10.17, 13:07
        1234wxyz napisał(a):

> Istnieją szkoły publiczne.

1000 zł na dziecko nie am w tym czesnego za szkołę. dzieci chodzą do szkoły publicznej ale:
        250 zł obiady, kieszonkowe, zajęcia dodatkowe, buty kurtki itp. jakies akcesoria do zajęć dodatkowych np piłka do kosza lub baletki dla córki - małe kwoty, niepowtarzalne co miesiąc ale jednak to się zbiera. jak z jakiegoś miesiąca zostaje to przechodzi na poczet obozu wakacyjnego.

> 300 zł na chemię miesięcznie? big_grin

no ja nie wiem ale u nas przy 4 osobach prania jest mnóstwo, jeszcze więcej jest go z racji tego że każde z nas uprawia jakiś sport, mamy więc co tydzień do prania nie tylko nasze ciuchy pracowe, ale też sportowe dresy i stroje.
        na samą chemię do prania wychodzi około 70 zł co miesiąc
        do tego chemia gospodarcza, ręczniki, chusteczki, papier toaletowy, nastolaty to też myją się często i dużo więc i płyny i szampony i odżywki do włosów, a jeszcze jakieś kosmetyki czasem do ciała, bez szalenstw ale jednak.
        • 1234wxyz Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 30.10.17, 13:10
          No to mówię - do czego kto jest przyzwyczajony. 1000 zł na rzeczy okołoszkolne dla dziecka chodzącego do publicznej szkoły jest dla mnie jakąś abstrakcją, ale pewnie niektórzy tyle wydają.
          • werdipurke Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 30.10.17, 16:03
            to jest 1000 zl na dziecko srednio miesiecznie z tego tez obozy w ferie i wakacje. to nie jest przewalanie kasy, to jest wydawanie tylko na naprawde konieczne rzeczy
            • 1234wxyz Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 30.10.17, 17:00
              A gdzie twierdze ze to przewalanie kasy? Twierdze ze kazdy wydaje na ile go stac i ile chce. Dla mnie wydawanie 1000 na dziecko w szkole publicznej jest abstrakcyjna kwota ale przeciez to jasne ze sa i osoby dla ktorych wrecz przeciwnie.
              • jola-kotka Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 30.10.17, 23:22
                Sa tacy co na alko wydaja 1000 i jest ok a na dziecko nie maja 20 zl ,znalam takich na targowku w wawie za czasow mojego liceum bylo takich sporo. Wiec wiesz lepiej chyba na dziecko smile kazdemu wedlug jego priorytetow. Oczywiscie to nie przytyk do ciebie,ze nie wydajesz tysiaka na dziecko,wiem,ze na alko tez nie smile
          • kina1 Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 30.10.17, 17:59
            No niestety jest to realne - 400 zł. dla dwóch synów za lekcje pływania, 400 za angielski dla obydwóch, do tego juitsu, ceramika i mamy 1000 miesięcznie
    • bergamotka77 Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 30.10.17, 12:38
      Tak krawiec kraje jak mu materii staje wink
    • miss_fahrenheit Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 30.10.17, 12:42
      Rozrzutność zależy od sposobu wydawania pieniędzy, a nie od wysokości kwoty do wydania. Przy 15-tu tys. można planować wydatki racjonalnie i bez rozrzutności.
      • ona7654 Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 30.10.17, 13:03
        Zgadzam się ale im większa kwota do wydania tym więcej teoretycznie można odłożyć/ zainwestować.
        • miss_fahrenheit Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 31.10.17, 10:25
          Teoretycznie tak, w praktyce - wszystko zależy od miejsca zamieszkania, potrzeb i sposobu życia.
    • nowi-jka Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 30.10.17, 12:44
      1000zł miesiecznie na samochód?
      1000zł na apteke i lekarzy to raczej w bardzo chorowitej rodzinie, u mnie syn astmatyk, córka z problemi skórnymi całe zycie, maz monitoruje dosc powazne schorzenie i jego badania raz na 3 misiace kosztuja 700zł, owszem sa miesiace gdzie idzie u mnie wiecej ale jednak to pojedyncze miesiace i 3/4 osoby w domu z problemami ,nawet jesli to sredna to bardzo wysoka a jesli nikt nie jest przewlekle chorych to zdecydowanie za duzo suplementów skoro to az taka kwota
      1000zł na dziecko co miesiac to tez raczejnei ejst normalnie, bardzo wysoka półka tych butów skoro miesiac w miesiac az tyle
      • dyzurny_troll_forum Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 30.10.17, 12:56
        nowi-jka napisała:

> 1000zł miesiecznie na samochód?

To mało czy dużo?
        Samo paliwo, ze sto litrów to jest 420-450 PLN, ubezpieczenie samo OC to będzie ze 100PLN miesięcznie (rozmawiamy o sporym mieście). Zostaje 450 PLN na naprawy, przeglądy i płyn do spryskiwacza czyli 5400 na rok. To i dużo, i jednocześnie bardzo mało....
        • 1234wxyz Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 30.10.17, 12:59
          I tak co miesiąc te naprawy za 450?
          • dyzurny_troll_forum Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 30.10.17, 13:04
            1234wxyz napisał(a):

> I tak co miesiąc te naprawy za 450?

Przecież policzyłem, że 5400 na rok, prawda? W przypadku mojego autka komplet oponek na lato 2600PLN oraz przegląd po 180km (duży) 3100-3300PLN. No i już zbrakło...
            • 1234wxyz Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 30.10.17, 13:06
              No i wszystko znowu się sprowadza do tego do czego kto przyzwyczajony. Jeden bedzie wydawał 6000 na rok na naprawy, drugi za taką kwotę samochód kupi big_grin
              • dyzurny_troll_forum Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 30.10.17, 13:23
                1234wxyz napisał(a):

> No i wszystko znowu się sprowadza do tego do czego kto przyzwyczajony.

Przecież to napisałem, że te 5400 to i dużo, i mało... Eksploatacja głownie zależy od tego, ile się jeździ. Można robić rocznie 7000 km, można 25 000 km, można i 40 000km, prawda?

> Jeden be
                > dzie wydawał 6000 na rok na naprawy, drugi za taką kwotę samochód kupi big_grin

Akurat w przypadku zakupu auta za 6000 to drugie 6000 natychmiast w naprawy jest bardzo, bardzo prawdopodobne....
          • frey.a86 Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 30.10.17, 13:07
            Jak mają jeszcze AC to ubezpieczenie nie 100, a 200zl miesięcznie. Oprócz napraw trzeba też płacić za: myjnię, przegląd, wymianę opon dwa razy w roku, coroczną wizytę serwisową w warsztacie (wymiana oleju, filtrów, itp.). Każdy wyjazd za miasto zwiększa zużycie paliwa (wystarczy pojechać do rodziny na drugi koniec Polski i już paliwo w danym miesiącu kosztuje nie 400zł a 800zł). Ja się to wszystko podsumuje, to zostanie pewnie ok. 100zł miesięcznie budżetu na naprawy. smile
      • werdipurke Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 30.10.17, 13:04
        nowi-jka napisała:

> 1000zł miesiecznie na samochód?

to nie było 1000 zł na samochód ale cytuję "1000 zł utrzymanie auta (paliwo, naprawy, przeglądy)"

bo jeśli policzyć 2 baki paliwa czyli około 500 zł, + myjnia, + naprawa jakaś raz w roku coś się trafia za około 1000 czasem 2000, + przegląd rejestracyjny+ przegląd coroczny z wymianą filtrów, paliwa itp, a czasem jeszcze + odświerzacz, skrobaczka, płyn do szyb, + jakieś akcesoria typu bagażnik, dywaniki, fotelik lub podstawka dla dziecka, a jeśli auto jest w częsciowym kredycie. to jest średniej klasy auto, kilkuletnie, no nie będzie inaczej. jak się z tego rocznego budżetu 12 tys zaoszczędzi to można odłożyc na nowe auto.
        + parking pod pracą 100-150 zł...

> 1000zł na apteke i lekarzy to raczej w bardzo chorowitej rodzinie

ja tam napisałam polisy i ubezpieczenia, oczywiście gdyby brakowało na chleb to można zrezygnować ale coraz wiecej znanych mi osób kupuje ubezpieczenia, płaci polisy zeby się zabezpieczać na różne W
        w aptece co miesiąc wydajemy średnio 150 zł (moje pigułki, jakaś wit C jak przeziębienie idzie, a to męża korzonki złapią, a to dziecku trzeba krople do oczu) plus antyalergiczne, + czasem jakaś wizyta, + czasem dzieciak skręci noge i żeby nie czekać 3 mce na usg idę prywatnie. nie da się inaczej. Czasem też tarczycę trzeba zbadać i też wychodzi troszkę jeśłi nie chce się rok czekać na wizytę u endo bo "nie am wskazań". Do ginekologa mojego chodze tylko prywatnie, koszt wizyty 120 zł, wystarczy że 2 razy w roku wypadnie. stomatolog też akurat z dziecmi chodze czesciej bo pilnuje-a to lakowanie nowych zebów, a to fluoryzacja, raz 70 zł, innym razem 120 zł a to wszystko idzie razy dwa bo dwoje dzieci, nawte jesli to wypadnie naprzemiennie raz to raz to to jednak się zbiera. tam też było ubezpieczenie mieszkania i auta w tej kwocie.

> 1000zł na dziecko co miesiac to tez raczejnei ejst normalnie, bardzo wysoka pół
        > ka tych butów skoro miesiac w miesiac az tyle

ale te 1000 zł to nie było na ubrania, to jest 150 zł obiady, + kieszonkowe +jakaś składka np na wyjście do etatru lub inną wycieczkę, zajęcia dodatkowe każdego z dzieci, do tych zajęć czasem jakieś akcesoria trzeba dokupić, to się miesza np. z koniecznością kupienia butów, kurtek, czy stroju an wf. ale średnio nie chce być inaczej jak 1000 zł miesięcznie

• nowi-jka Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 31.10.17, 07:29
          to ja cudów dokonuje co miesiąc wink
          bo tez mamy dwa auta,
          tez chodzimy prywatnie do specjalistów i do stomatologa,
          od czasu do czasu chodzimy do kina, jemy na miescie - ostatnio nawet coraz czesciej,
          tez moje dzieci maja zajecia dodatkowe i kieszonkowe...
          ja mam sporo zajec sportowych które tez kosztuja nieduzo bo niby ale kosztują i jeszcze na 1-2x w miesiacu w góry jezdze wiec i koszt pobytu i koszt paliwa....
          na wakacje jezdzimy na ferie co prawda standard nieduzy ale jednak, jakies narciochy gdzies za granica raz w roku...
          a do 8 tysiecy to mi brakuje troche na miesiac i mówe ze nam sie teraz dobrze zyje
          • nowi-jka Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 31.10.17, 07:31
            aaaa i kredyt mamy we frankach
          • mum2004 Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 31.10.17, 08:01
            Kredyt macie na całe mieszkanie? Bo aż mi się wierzyć nie chce....
            • bardoszka Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 31.10.17, 08:44
              Były takie czasy, że kredyt mogłas dostać nawet na 110 procent wartości mieszkania.
          • werdipurke Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 31.10.17, 08:39
            to powiedz jak.
            albo nie wydajesz na pewne rzeczy tak jak w tym przykladzie (ubezpieczenia,sport,auta) albo masz szabrownika co Ci ze wsi przywozi i niewiele żarcia kupujesz, zwlaszcza owocow czy warzyw poza sezonem i jedziesz na kurach z biedry
            • nowi-jka Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 31.10.17, 11:22
              nei wiem jak to robie, moze cały ambaras w tym ze w tanszym miescie zyje? bo angielski 400zł na miesiac to u mnie nie kosztuje tylko 1200 za rok, przy kontunuacji/rodzenstwie itd 1000, nauka pływania to tez koszt 450zl za cała nauke a nei na miesiąc, ogolnie zajecia dodatkowe to koszt 100-150zł na miesiac, stomatolog 120zł, w przedszkolu płace tylko wyzywienie. Nie wiem jak ale naprawde ostatnioczuje ze jest ok, pewnei ze bez rozrzutnosci ale i nei czuje zebym wegetowała, a o 8 tysiacach moge pomarzyć
              • nowi-jka Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 31.10.17, 11:26
                werdipurke chyba odkryłas jak! nei kupuje kur ekologicznych szczesliwych tylko jesli juz (bo kurczaków staram sie mało) to jednak z biedry smile owoce i warzywa tez nie na targu eco tylko we freshu lub biedrze, czyli wniosek ze jak nie robisz zakupów w biedrze to juz tylko 5cefrowa wypłata cie ratuje przed wegetacją big_grin
              • 1234wxyz Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 31.10.17, 11:30
                Zaraz usłyszysz że dziadujesz... uncertain
                • nowi-jka Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 31.10.17, 11:45
                  byc moze 1234wxyz skoro mi wysratcza na wszystko to gdzies musze dziadować jednak, na pewno w ubranaich dziaduje bo nei krzywdze sobei kupowac dzieciom rzeczy w pepco, a do pewnych sklepów nawet nei zaglądam bo jest dla mnei za drogo, wakacje to tez ni hotel z animatorka basenem i drinkbarem otwartym 24 na dobe tylko namiot albo tani pensjonat. Gdzies musi być ta róznica ze mi wystarcza i raczej czuje ze jest dobrze a komus 8koła ledwo wystarcza i czuje ze sie ograniczac musi.
                  Nie twierdze ze mój sposób lepszy a zarobków zazdroszcze
                  • 1234wxyz Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 31.10.17, 11:49
                    No to ja to rozumiem, ale takie zarzuty tu padają co chwilę. Jak napisałam że w życiu nie wydałam 300 zł miesięcznie na kosmetyki i chemię to pojawiła się sugestia że chodzę brudna big_grin
                    • nowi-jka Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 31.10.17, 11:58
                      ja tez nie wydaje 300zł na kosmetyki , pare razy w rosmanie poszalalam na wyprzedazy tej 50% wydajac po 150zl ale to mam teraz zapas na rok
                    • werdipurke Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 31.10.17, 13:47
                      1234wxyz napisał(a):

> No to ja to rozumiem, ale takie zarzuty tu padają co chwilę. Jak napisałam że w
                      > życiu nie wydałam 300 zł miesięcznie na kosmetyki i chemię to pojawiła się sug
                      > estia że chodzę brudna big_grin

ja tez nie wydaje tych 300 na kosmetyki tylko na chemie gospodarczą
      • zosia_1 Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 30.10.17, 13:20
        w kwestii auta: samo oc +Ac w najtańszym , budżetowym towarzystwie właśnie zapłaciła 1900 zł(a auto nie duże), w dotychczasowym chcieli 3400 zł. Sama droga do pracy i z powrotem średnio (20 dni w miesiącu) to 900 km, w roku 10800 km (auto pali średnio 7l/100 km, po 4zł/l) to daje 3024zł/rok , ale tylko do pracy. dodatkowo wyjazd po zakupy, do rodziców raz w miesiącu ja, raz w miesiącu mąż, na zajęcia dodatkowe, to kolejne 3.024 zł/rok, do tego sama wymiana oleju po 15000 km i filtry to 660 zł- dwa razy do roku robi isę kwota 1320 zl (łącznie 9.268 zł/rok). nie policzyłam jakiejkolwiek naprawy, wymiany części, zakupu opon raz na jakiś czas, przegląd techniczny 100 zł i oczywiście wartość odtworzeniowa kolejnego auta)
        • whitney85 Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 30.10.17, 13:35
          Ech ja wydaję ponad tysiąc złotych za benzynę za jedno auto sad
    • niktmadry Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 30.10.17, 12:45
      Nie kupuję co miesiąc ubrań za 2000. Może teraz mi się zdarzyło bo wszyscy (też 4 osoby) kupiliśmy sobie kurtki, buty zimowe i drobiazgi typu czapki, rękawiczki. Ale to jest wyjątek - nie reguła. Często dokupuję jakieś ubrania ale wydaję na to max 200-300 zł m-c.
      Jedzenie - chyba więcej niż 2000 ale tu to ja rozrzutna jestem. Umiałabym się zmieścić w 2000 gdybym musiała.
      Czynsz (i inne opłaty) zamykają mi się w 1000 zł (nie mam kredytu mieszkaniowego). Nie wydaję też 1000 zł miesięcznie na lekarzy. Zdrowi jesteśmy. Jedyne wydatki na lekarza to: stomatolog - jakieś 50 zł raz na pół roku przegląd całej rodziny. Jele trzeba coś leczyć to też nie są to duże koszta bo zęby kontrolowane nie są od razu zniszczone.

Ja nie narzekam na komunikację miejską w Trójmieście. Za to narzekam na brak parkingów dlatego mamy 1 samochód.
      Wydajemy mniej niż 8000/m-c.
      • werdipurke Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 30.10.17, 13:09
        gdzie widzisz że napisałam że 2000 zł co miesiąc na ubrania?
    • vodyanoi Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 30.10.17, 12:48
      Ja ci nie zarzucilam rozrzutnosci. Chodzilo o zupelnie co innego - o rodzine majàcą 30 tysoecy netto, odkladajaca co miesiac 20 tysiecy, a reszte wydającą w całosci. Reszta 8-10 tysiecy. Autorka tamtego watku uznala, ze cos takiego to ograniczanie sie i samodyscyplina. Ty z tych 8 tysiecy nie wydajesz calosci, tylko jeszcze czesc odkladasz.
      Przy czym - wszystko zalezy od wieku dzieci, miejsca zamieszkania, wielkosci mieszkania, bliskosci pracy i placowek publicznych (zlobki, przedszkola, szkoly), diety itp. Wystaczy do pracy jednego i drugiego rodzica oraz do placowek szkolnych i przedszkolnych chodzic piechota (bo wszedzie blisko) i juz ma sie te co najmniej kilkaset zlotych w kieszeni.
      Poza tym - co innego rowniez, gdy jest sie juz w mieszkaniu docelowym i nie mieszka sie w 45 metrach oszczedzajac na 110 metrow w swietnej lokalizacji.
      • jem.gluten.i.cukier Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 30.10.17, 13:03
        Też tak zrozumiałam Twoją wypowiedź. Dla mnie 8-10 tys. to (zakładając, że nie ma np. ciężko chorych osob w rodzinie) normalne życie a nie ograniczanie się.
    • molik28 Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 30.10.17, 12:49
      Zapomniałaś o racie kredytowej smile na mieszkanie
    • thank_you Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 30.10.17, 12:50
      Wydatki na rodzinę to wypadkowa:
      - kwoty, którą się dysponuje
      - wypadków losowych
      - standardu, do którego jesteśmy przyzwyczajeni
      - rodziny, na której możemy się wesprzeć
      - poziomu, z jakiego startujemy

Zupełnie inaczej wygląda sytuacja ludzi, którym rodzice wybudowali dom i pomagają w opiece nad dziećmi oraz dzielą się płodami rolnymi, a inaczej młodych ludzi, którzy są na dorobku, skredytowani i 300 km od rodziców.

• kanga_roo Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 30.10.17, 13:04
        oraz priorytetów. znam takich, którzy przez 10 miesięcy w roku realizują program minimum, ale dwa pozostałe (w mniejszych lub większych kawałkach) podróżują, wydając na to naprawdę sporo. ja z kolei jestem w stanie wydać dużo na dzieci, a na siebie już nie widzę takiej potrzeby. i tak dalej.
    • jeziorowa Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 30.10.17, 12:58
      Moim zdaniem rozrzutność jest wtedy gdy wydajemy więcej niż potrzebujemy (od razu zaznaczam, że potrzeby to nie tylko minimum potrzebne do kontynuowania egzystencji). Nie tylko każda rodzina, ale nawet każdy z jej członków ma inne potrzeby. Podawanie kwot jest bezsensowne, bo jedna rodzina 2+2 wydająca 15 tys. zł miesięcznie może nie być rozrzutna, a druga wydająca 7 tys. zł miesięcznie być rozrzutna.
      • ichi51e Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 30.10.17, 13:39
        Rozrzutnosc jest wtedy gdy wydajemy niepotrzebnie a nie kiedy wydajemy wiecej niz potrzebnie. Np dwie osoby jedna ma kase i kupuje sobie sluchawki za 2k. Druga kupuje sluchawki za 500zeta tylko dlatego ze nie chce jej sie poszukac gdzie wepchnela stare - z tych dwoch KTO jest rozrzutny?
        • jeziorowa Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 30.10.17, 13:58
          A moim zdaniem ichi51e wydawać niepotrzebnie jest tożsame z wydawać więcej niż potrzebujemy i oznacza dokładnie to samo czyli wydać (pieniądze) na to, co nie jest naszą potrzebą. Z twojego pytania rozrzutny jest ten, kto kupił słuchawki, których nie potrzebuje. Słuchawki za 2 tys. są potrzebne osobie, która dysponuje świetnym sprzętem grającym i ma bardzo dobry słuch, jeśli słuch ma przeciętny to jest rozrzutna. Jeśli druga osoba nie może znaleźć naprawdę potrzebnych słuchawek i kupuje drugie to rozrzutna nie jest (zakładam, że przed podjęciem wysiłku związanego z wyprawą do sklepu przejrzała mieszkanie).
          • ichi51e Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 30.10.17, 14:06
            Moja druga nie przejrzala. Nie bylo wkurzyla sie ze nie moze znalezc wiec zamowila sobie drugie. :p
    • jem.gluten.i.cukier Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 30.10.17, 13:01
      Kiedyś liczyliśmy i wyszło nam, że 8000 to jest kwota, która nam wystarczy, a 10000 na luzie i z atrakcjami. Rodzina 2+3
      2700 koszty kredytu, czynszu, mediów.
      2000 - liczmy na jedzenie, nie zapisujemy teraz wydatków, ale pewnie coś koło tego wychodzi
      chemia i kosmetyki raczej 150 niż 300
      szkoła - publiczna
      kieszonkowe - 200 zł dla dwójki
      ubezpieczenie; 100 zl na polisę, drugie ukryte w kosztach kredytu, więc liczone wyżej
      nie chorujemy specjalnie, więc średnio nie wydajemy na zdrowie więcej niż 200 zl miesięcznie, liczmy w to sezon jesienny z infekcjami - wtedy więcej, za to są miesiące, że nic
      Zajęcia dodatkowe dzieci - około 500 zł za dwójkę
      Ubrania: myślę, że 300zl miesięcznie pozwala nam się wszystkim odziać
      przejazdy po mieście: 200
      prezenty: 200
      rozrywka 200
      wakacje: 1000
      Czyli mamy prawie 8000 i zaspokojone potrzeby. Przy czym zakładam, że odkładanie to jest kategoria oszczędności a nie codzienne wydatki.
      • jeziorowa Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 30.10.17, 13:17
        Na przykładzie jem.gluten.i.cukier, biorąc pod uwagę jedną tylko pozycję "zajęcia dodatkowe dzieci" - autorka wydaje na dwoje 500 zł miesięcznie, a ja na troje prawie 2 500 zł miesięcznie (z czego ponad połowa na jedno dziecko). Wystarczą różne zainteresowania i już 500% wyższa kwota. Czy jestem 5 razy bardziej rozrzutna od autorki? Nie sądzę. A może ona jest dużo bardziej rozrzutna od kogoś, kto w tej pozycji ma kwotę równą lub bliską 0? Też nie. Żyjemy w trochę różnych realiach (np. dostęp lub jego brak do zajęć darmowych/dofinansowywanych) i mamy różne dzieci. I tyle.
        • jem.gluten.i.cukier Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 30.10.17, 13:20
          Mamy po prostu różne kwoty do dyspozycji. Nie wydamy 2500, których nie mamy.
          Absolutnie nie uważam przy tym, że jesteś rozrzutna. Po prostu dysponujesz innym budżetem.
          • jeziorowa Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 30.10.17, 13:37
            Budżet na pewno, ale także inne priorytety i przede wszystkim inne potrzeby. U ciebie kieszonkowe dla dwójki 200 zł, u mnie dla trójki poniżej 100 zł. I w ten sposób różnice są w każdej pozycji nawet w bardzo podobnym budżecie.
    • ichi51e Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 30.10.17, 13:12
      Miesiecznie ci 2k na ubrania wyszlo na dzieci??? Co miesiac wymieniacie wszystko? Zajecia dodatkowe tez moga byc rozne - Kopernik karta roczna 160 zeta Teatr opera narodowa roczny karnet 150 zajecia w MN rocznie 160.
      • frey.a86 Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 30.10.17, 13:19
        W którym miejscu ona napisała, że wydaje 2000zł miesięcznie wyłącznie na ubrania i buty?
        • ichi51e Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 30.10.17, 13:41
          Kieszonkowe czy stroj na wf te 2k czyni twoim zdaniem?
          • jeziorowa Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 30.10.17, 14:42
            Ichi, podejrzewam, że zajęcia dodatkowe, tutaj można poszybowaćsmile
            • ichi51e Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 30.10.17, 15:33
              45 zeta bilet do teatru zajecia w muzeum etno 15 18 latkcji plywania 365 zeta - czy kazde polskie dziecko uprawia jezdziectwo yahting i nurkowanie glebinowe? Wspinaczke z trenerem?
              • zosia_1 Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 30.10.17, 15:40
                pewnie nie każde, ale niektóre nie uprawaija tych sportów, z tego powodu, ze ich rodzina nie zarabia 8 tyś /m-c. A jeśli zarabia i te dzieci z tego korzystają, to nie mówimy tu o rozrzutności, tylko, że mamy i płacimy,ale żeby to rozrzutnością nazywa to nieee
              • jeziorowa Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 30.10.17, 15:55
                Ichi, zajęcia są różne, to co napisałaś to prawda, ale są też inne niewydziwiane zajęcia, np. korepetycje z języka ok. 50 zł za godzinę (2 razy w tygodniu to 450 zł za jedno dziecko). Są zajęcia, które są drogie ze względu na materiały, na których się pracuje, np. projektowanie czy malarstwo na ponadpodstawowym poziomie.
                • ichi51e Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 30.10.17, 15:59
                  Raczej jak w calym tym watku - jak kogos nie stac to nie ma drogievo hobby. Albo uczy sie jak kombinowac taniej. Zajecia dodatkowe moga byc w bardzo roznyvh cenach. Ba te same zajecia moga kosztowac 50 zeta za lekcje albo rowne 0. Wszystkie ceny ktore podalam sa prawdziwe tyle ze zapisy na te zajecia sa w okreslonym terminie i kto pierwszy ten lepszy
                  • kaszub-ska Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 30.10.17, 20:47
                    Zwyczajna nauka pływania w szkółce w grupie to jest minimum 400 zł miesięcznie za 2 dzieci, podobna kwota jest potrzebna na zwykły kurs językowy grupowy w przeciętnej szkole językowej, podobna na zajęcia z tańca w grupie tanecznej, podobna za treningi judo/aikido na podstawowym poziomie. Zwykła rekreacyjna nauka jazdy na koniu czy gry w tenisa miesięcznie wyniesie minimum 200 zł na osobę.
                  • kurt.wallander Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 31.10.17, 10:53
                    ichi51e napisała:

Zajecia dodatkowe moga byc w bardzo roznyvh c
                    > enach. Ba te same zajecia moga kosztowac 50 zeta za lekcje albo rowne 0. Wszyst
                    > kie ceny ktore podalam sa prawdziwe tyle ze zapisy na te zajecia sa w okreslony
                    > m terminie i kto pierwszy ten lepszy

Zapomniałas dodać, że te zajecia za 0 zł są organizowane tylko gdzieniegdzie.
              • dyzurny_troll_forum Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 30.10.17, 16:23
                ichi51e napisała:

> 45 zeta bilet do teatru zajecia w muzeum etno 15 18 latkcji plywania 365 zeta -
                > czy kazde polskie dziecko uprawia jezdziectwo yahting i nurkowanie glebinowe?

Nurkowanie - zwłaszcza głębinowe - to dziecko na pewno nie.
    • marianna1960 Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 30.10.17, 13:19
      Rodzina 2+1 budżet 3500zł zarobki 7500zł
    • mamma_2012 Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 30.10.17, 13:28
      W dużym mieście, gdzie drogie są usługi i jest dużo atrakcji, to nie jest duża kwota.
      Mój samochód to paliwo 600-800 zł, jakieś 200 zł za ubezpieczenia, a samochody mamy dwa (gdzie jeszcze naprawy).
      Przedszkole z zajęciami dodatkowymi ok. 1500.
      Opłaty za dom i telefony ok. 1500-2000, zostawałoby 2500 na jedzenie i ubrania i już bez szaleństw kwota jest przekroczona, a przecież jeszcze nie jest wielkim szaleństwem raz w miesiącu fryzjer każdego z rodziny, czyli 300 zł (mieszkam na obrzeżach, gdzie usługi są tanie), manicure/pedicure dla mnie i córki chociaż 2 razy w miesiącu, czasem jakaś kosmetyczka, lekarz.
      Gdzie zajęcia dodatkowe, kursy językowe, kupienie czegoś do domu, hobby, prezenty, jakaś restauracja, kino, basen?
    • pitupitt Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 30.10.17, 13:45
      Wiesz co, ma córkę w sp, chodzi na dodatkowy niemiecki, szachy, jazde konną, należy do harcerstwa, od czasu do czasu chodzimy do kina, na basen, ale jeszcze nigdy nie udało mi się wydać na nią 1000 zł w miesiąc. I zastanawiam się, jakim cudem co miesiąc kupujesz dzieciakowi buty i strój na wf... big_grin
      • jeziorowa Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 30.10.17, 14:44
        Pitupitt, kto ma córkę, bo nie rozumiem dlaczego wydajesz na czyjąś córkę?
      • kurt.wallander Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 31.10.17, 11:33
        pitupitt napisał(a):

> Wiesz co, ma córkę w sp, chodzi na dodatkowy niemiecki, szachy, jazde konną, na
        > leży do harcerstwa, od czasu do czasu chodzimy do kina, na basen, ale jeszcze n
        > igdy nie udało mi się wydać na nią 1000 zł w miesiąc. I zastanawiam się, jakim
        > cudem co miesiąc kupujesz dzieciakowi buty i strój na wf... big_grin

Zalezy co wliczasz w koszt utrzymania dziecka? Tak na szybko policzyłam, że na same zajęcia (tylko 2 płatne, a przy tym płacę połowę stawki, ze względu na zniżki na lokalną karte dużej rodziny) + ubrania i buty wydaję średnio ok. 500 zł na dziecko miesięcznie (raz to jest kurtka, innym razem buty, a jeszcze innym kilka par spodni na raz, bo akurat wyrosło). Do tego dochodzi koszt wyżywienia, kosmetyki (długowłosej dziewczynie butelka szamponu wystarcza na 2 tygodnie, a dochodzą jeszcze inne produkty, w naszym przypadku np. apteczne kremy i balsamy do skóry atopowej, oczywiście żele pod prysznic, dezodoranty, środki higieny typu podpaski, tampony, wkładki itp.) + ułamek kosztu zuzycia mediów, jakies wyjścia, kino, wycieczki szkolne i robi się z 700-800 zł. Jesli do tego dodasz koszt obozów i częśc kosztu wyjazdów rodzinnych w ciągu roku, spokojnie przekraczasz kwotę 1000 zł miesięcznie. Jesli dziecko wymaga regularnych wiyt u lekarzy specjalistów, nosi aparat ortodontyczny, okulary lub soczewki, ta kwota znów wzrasta.

• mum2004 Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 30.10.17, 15:15
      Jeśli mieszkanie bez kredytu to spoko. Ale jeśli kredyt, samochód (lub dwa) to wcale nie jest dużo. Piszę o dużym miescie. Nie wspomnę o prywatnej szkole (przedszkolu).
    • bywalec.hoteli Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 30.10.17, 15:24
      Pierwsze z brzegu: czynsz 700 (z wodą i ogrzewaniem), prąd 100, gaz 20, net 40 to jest 860 a nie 1500.
      • jeziorowa Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 30.10.17, 15:58
        I oczywiście drogi bywalec.hoteli, tyle samo płaci rodzina 1+1 w mieszkaniu 40m2 w Koluszkach ile rodzina 2+4 w mieszkaniu 150m2/domu 250m2 we Wrocławiu, prawda?
      • dyzurny_troll_forum Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 30.10.17, 16:21
        bywalec.hoteli napisał:

> Pierwsze z brzegu: czynsz 700 (z wodą i ogrzewaniem), prąd 100, gaz 20, net 40
        > to jest 860 a nie 1500.

Dlatego, że to pierwsze z brzegu. Jak weźmiesz coś konkretnego z odrobiną wymagań to Ci wyjdzie 1500....
      • ryszardos12 Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 30.10.17, 20:33
        Czynsz z wodą i ogrzewaniem 650, prąd i gaz 70, jedzenie 600, kablówka z internetem 130, leki 300, ubrania i buty 500 rocznie, migawki emeryckie 500 rocznie, opłata za ROD 600/rok i chemia, nasiona, gwoździe ,drobne psujące się rzeczy , np uszczelki do baterii, gniazdko czy wyłącznik ok 200/rok. Zostaje nam jakieś 600 zł miesięcznie na wydatki nagle i niespodziewanie. Pomyślnie, że to wegetacja a nie życie, ale nie wiem na co moglibyśmy wydawać więcej - jesteśmy we dwoje z żoną.
        • jeziorowa Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 30.10.17, 20:54
          Ryszardos, dzieci szkolne kosztują zdecydowanie więcej niż dorośli, abstrachując już od faktu, że np nie kupujesz 4 czy 5 biletów do zoo lub parku rozrywki (bo generalnie tylko z dziećmi w pewne miejsca chodzi się).
        • werdipurke Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 30.10.17, 20:55
          nakarm dwoje dzieci i siebie za 600 zl miesiecznie...
          • ryszardos12 Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 30.10.17, 22:09
            We dwoje wydajemy na jedzenie ok 600 zł, więc oczywiście na 2+2 trzeba by wydać 1200.10 zł dziennie na osobę w surowcach to naprawdę sporo. Oczywiście, dzieci kosztują bo i pomoce szkolne, i rozrywki i ubrań zużywają znacznie więcej. W miejscu w którym mieszkam, prawie nikt nie chodzi z dziećmi do parku rozrywki ( nawiasem mówiąc takowego u nas nie ma), w teatrze również się raczej nie bywa, chyba że że szkoła. Dzięki temu, że większość ma podobny poziom dochodów i niewielkie potrzeby kulturalne, nie ma wśród dzieci rywalizacji na stan posiadania i brak jest wykluczenia uboższych.
            • jeziorowa Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 30.10.17, 22:21
              Pozwolę sobie zapytać: jadłeś kiedyś w towarzystwie nastolatka jakiś posiłek, np. obiad, który nastolatek zjada po treningu? Jeżeli nałożysz mu kotlecik, 20dkg ziemniaczków i trochę suróweczki to zje swoje i wasze razem z talerzami i pójdzie do lodówki wziąść sobie coś do jedzenia.😀😝
              • ryszardos12 Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 30.10.17, 22:25
                A jaki procent nastolatków trenuje cokolwiek?
                • jeziorowa Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 30.10.17, 22:44
                  Chłopców Ok 90%, dziewczyn 50-60%.
                  • 1234wxyz Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 31.10.17, 06:08
                    ?! A lekarze bija na alarm ze mlodziez nie uprawia sportu i tyje na potege. 90% chlopcow? Moze w szkolach z przewaga profili sportowych, na pewno nie patrzac na mlodziez ogolnie.
                    • jeziorowa Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 31.10.17, 09:07
                      Nie wszyscy chodzą na judo czy cośtam ale prawie wszyscy ciągle grają w piłkę/jeżdżą na desce/rowerze itd. Swoją drogą ile widujesz w Polsce otyłych nastolatków płci męskiej? 1%? 2%?
                      • jem.gluten.i.cukier Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 31.10.17, 09:29
                        Z moich obserwacji: maksymalnie 50 proc. Reszta nie odrywa się od elektroniki.
                      • 1234wxyz Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 31.10.17, 10:51
                        ... Nie wiem ile procentowo ale otyłych nastolatków widuję sporo.
                        • jeziorowa Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 31.10.17, 14:02
                          Pytałam o chłopców, bo dziewcząt owszem też sporo otyłych widuję.
              • jem.gluten.i.cukier Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 31.10.17, 09:28
                Hmm... ja znam takiego, co podziubdzia, podziubdzia, zje kotleta i dwa widelce surówki i tyle. Jak nic czerpie energię z powietrza smile
                • jeziorowa Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 31.10.17, 09:35
                  Nastolatek??? W okresie dorastania???
                  • jem.gluten.i.cukier Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 31.10.17, 09:40
                    Tak, dodajmy że trenujący nastolatek. Ekstremalny niejadek... Podobno z tego się wyrasta. Więc jak zacznie nadrabiać zaległości to się nie pozbieramy finansowo big_grin
                    • jeziorowa Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 31.10.17, 09:44
                      Sprawdzałaś czy on nie działa na zasadzie fotosyntezy?😜
                      • jem.gluten.i.cukier Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 31.10.17, 09:48
                        Podejrzewam, że działa raczej na zasadzie skrytej czekoladosyntezy wink
            • werdipurke Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 30.10.17, 22:22
              10 zl dziennie w surowcach? tyle to ja wydaje na osobe na warzywa poza sezonem
              • ryszardos12 Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 30.10.17, 22:28
                Jak Cię stać, to wydajesz. Ja w sezonie robię przetwory, więc wydaje mniej.
              • klamkas Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 30.10.17, 22:35
                Z ciekawości - co kupujesz i w jakich ilościach (poza sezonem)? Bo my jemy zdrowo (tyle, że mało owoców, dużo warzyw), a nie mam pomysłu, na co miałabym wydać w warzywniaku 30 zł (3 osoby x 10 zł) CODZIENNIE.
                • werdipurke Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 31.10.17, 06:50
                  jesli się je warzywa 5 razy dziennie to nie jest to zaden problem. a jak sie je tylko garsc surowki do obiadu to na pewno mozna sie dziwic i zastanawiac-na co ja mialabym wydawac...
                  do tego szkolne dzieciaki potrafia zjesc np po pol kilo bananow...
                • astramastra Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 31.10.17, 11:44
                  30zł w warzywniaku to duzo?nawet poza sezonem to mało. Warzywa do zupy, jakies buraczki, kalafior,cebula, brokuł, dynia, kapusta kiszona, śłiwki, jablka, cytryny, banany, pomidor, papryka i już lekko jest 30zł.Orzechy itd.
                  • 1234wxyz Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 31.10.17, 11:49
                    No ale przecież nie kupujesz wszystkiego co wymieniłaś dzień w dzień. No chyba ze kupujesz, to wtedy ok, rozumiem.
                • kurt.wallander Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 31.10.17, 11:56
                  klamkas napisała:

> Z ciekawości - co kupujesz i w jakich ilościach (poza sezonem)? Bo my jemy zdro
                  > wo (tyle, że mało owoców, dużo warzyw), a nie mam pomysłu, na co miałabym wydać
                  > w warzywniaku 30 zł (3 osoby x 10 zł) CODZIENNIE.

Jeszcze zależy, jakie masz ceny. W mojej miejscowości np. pomidory malinowe najtaniej po 8,90. W Warszawie kupiłam za 5 czy 6. Więc jak ja kupię 1 kg pomidorów, jabłka i sliwki albo winogrona, czosnek, cukinie, brukselkę (też chyba z 8 zł za kg), to wydam spokojnie 25-30 zł. Wyżej mowa o 2+2, u mnie jest 2+3. Wiadomo, że dla 3 osób w sumie kupi się i tym samym wyda mniej.
                  • 1234wxyz Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 31.10.17, 11:58
                    Można wydać i 100 zł, ale przecież nie robi się takich zakupów codziennie.
                    • astramastra Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 31.10.17, 13:24
                      może i nie codziennie ale i tak sporo wychodzi.Ile ty w wwarzywniaku zostawiasz? Dolicz do tego jeszcze np mango, khaki, granat, kiwi kilka sztuk i wychodzą spore kwoty.
                      • 1234wxyz Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 31.10.17, 13:30
                        Zostawiam różnie, ale na pewno nie 30 zł codziennie. Khaki w życiu nie jadłam wink
                  • danaide Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 31.10.17, 12:56
                    Potwierdzam, kupowanie warzyw i owoców to nie to, co dawniej. Czasem jeszcze dorzucę w sklepie tahini albo miód i słyszę: stówa. Jednak nie robię takich zakupów codziennie, staram się kupować warzywa sezonowo oraz w miarę możliwości lokalne. Najgorzej na przednówku...big_grin
                    • kurt.wallander Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 01.11.17, 00:30
                      danaide napisała:

> Potwierdzam, kupowanie warzyw i owoców to nie to, co dawniej. Czasem jeszcze do
                      > rzucę w sklepie tahini albo miód i słyszę: stówa. Jednak nie robię takich zakup
                      > ów codziennie, staram się kupować warzywa sezonowo oraz w miarę możliwości loka
                      > lne. Najgorzej na przednówku...big_grin

Ja tez staram sie kupować sezonowe i lokalne. Co więcej, częśc warzyw i owoców mam z własnego ogrodu (w sezonie), a jednak sporo wydaję, bo oprócz sezonowych jabłek, biorę tez winogrona (bezpestkowe, bo sa najsmaczniejsze, inne leżą i leżą, aż czasem wyrzucę), czy pomidory (ilez można jeść do kanapki nawet najlepsze ogórki kiszone, a i faktem jest, że kupić dobre ogórki kiszone nie tak łatwo). Moje zakupy to wypadkowa tego na co mnie stać, co lubię ja i reszta rodziny, i co jest dostępne u mnie w przyzwoitej jakości. I często zostawiam w warzywniaku te 30 zł, aczkolwiek faktycznie nie codziennie.
    • madame_edith Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 30.10.17, 18:20
      Ja mam miesięcznie tyle na siebie i dzieci. A ze jestem kompletnie niegospodarna to ledwo dociągamy do końca miesiąca... wiec słowo daje na rodzine 2+2 to by MI ta kwota nie wystarczyła.
    • beverly1985 Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 30.10.17, 21:05
      Z budżetem 8tys na pewno nie zdecydowałabym się na 2 dzieci. Za bardzo lubię wyjścia, kino, restauracje i wakacje na innych kontynentach.
    • chocolate-cakes Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 30.10.17, 21:45
      Generalnie się zgadzam, że nie jest to zawrotna suma, choć wszystko zależy od konkretnych wydatków, miejsca zamieszkania czy komunikacji,kredytu hipotecznego itp. Ale gdy są różne trudne sytuacje typu brak pracy to człowiek się przestawia i radzi sobie z mniejszym budżetem. I też jest zadowolony z życia.
      • werdipurke Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 30.10.17, 22:23
        to prawda.
        • wioskowy_glupek Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 30.10.17, 23:25
          "- utrzymanie mieszkania (rachunki za wodę, prąd, gaz, ogrzewanie, czynsz, internet, telefony czyli 4 abonamenty, czasem też tv lub tv i internet razem i często jeszcze jest kredyt do spłaty - 3000 tys jak nic." Że co big_grinbig_grinbig_grin LOL rozmawiajmy poważnie... Abonament no limit to ok 30 zł x 4 to jest 120 zł do tego TV z internetem 50 zł to niech będzie zaokrąglając 200 zl. Przy wynajmie niech będzie 1500 z opłatami + te 200 zl to jest 1800 zl góra 2000 zł z 8000 big_grin
          • smerfiq Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 31.10.17, 01:39
            mieszkając na wsi można tak liczyć: ) bo np. WYNAJEM w warszawie mieszkania dla rodziny 2+2 czyli zakładam przynajmniej te 3 pokoje w jakimś rozsądnym standardzie to ceny zaczynają się od minimum 2.5k w górę za samo mieszkanie, zapewne podobnie w największych miastach
          • naturella Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 31.10.17, 04:36
            Abonament za 30 zł jest bez telefonu - wtedy oczywiście koszty, o których piszemy będą 120 zł, ale za to w rubryce „ elektronika” pojawi się spora kwota miesięczna za kupienie 3-4 telefonów co dwa lata (bo powiedzmy jeden będzie sję nadawał do użytku dłużej). Realnie, ze spłatą urządzeń 4 telefony, internet domowy i TV to kilkaset złotych.
            • ryszardos12 Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 31.10.17, 06:46
              Doładowuje telefon za 10 zł co 2 miesiące. Moja Nokia jest z roku 2006, a Ericsson mojej żony z 2002 i obydwa działają poprawnie. Naprawdę nowe telefony psują się po 2 latach eksploatacji?
              • jeziorowa Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 31.10.17, 09:10
                Ale ludzie, którzy mają rodzinę, życie towarzyskie, pracę zawodową i mnóstwo różnych spraw nie wydzwaniają 5 zł miesięcznie tylko dużo więcej.
                • joanna_poz Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 31.10.17, 09:48
                  ...i wiekszość z nich (oczywiście nie dzieci) maja komórki słuzbowe, które używają również do celów prywatnych.
                  więc wydatki na telefony dla osób dorosłych wynosza okrągłe zero.
                • jem.gluten.i.cukier Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 31.10.17, 09:57
                  Nooo, ja wydzwaniam dwadzieścia - oferta no limit.
            • jem.gluten.i.cukier Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 31.10.17, 09:52
              Co trzeba robić z telefonami, że się psują co dwa lata?
              • 1st.world.problems Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 31.10.17, 13:38
                Dzieci moga nie dbać o smartfony-a to się rozboje, a to utopi itp.
                Mi ostatni zdechł po 4i pół roku intensywnego użytkowania(miał na szczęście wymienna baterie bo by padł po 3)-model z 2012. Teraz producenci uchytrzyli się i jak padnie bateria to tel do śmieci. Tak samo operatorzy przyzwyczajają ludzi do wymiany aparatu co 2l.
                Niestety jest takie zjawisko jak inflacja stylu życia i to ze np Ty czy ja się temu potrafimy oprzeć, niestety nie oznacza ze każdy umie.
          • naturella Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 31.10.17, 04:42
            No rozmawiajmy poważnie - bywa, że ludzie mają kredyty, a nie tylko wynajmują. Nie wiem, ile wynosi przeciętna, średnia rata kredytu - znalazłam tylko, że średnia wartość kredytu w PL to 205 tys. zł. Ja mam 900 zł raty (kredyt 50 tys. mniejszy niż średnia), do tego koszty ogrzewania, wody, prądu, śmieci itp 1000 zł miesięcznie (średnio). Telefony, tv i internet 400 zł. Wychodzi 2300 zł, a kredyt mam bardzo niski.
            • jem.gluten.i.cukier Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 31.10.17, 09:54
              Rozmawiając poważnie: abonamenty telefoniczne na 4 osoby mamy za ok. 110 zł miesięcznie, internet za 50, tv nie mamy, netflix za 35. Czyli można wydać 400, oczywiście, ale można też wydać niecałe dwieście.
              • joanna_poz Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 31.10.17, 10:00
                a z TV wyjdzie o 14 zł więcej, bo najbogatszy pakiet programów z Cyfrowego Polsatu my mamy za 49 zł.
                • kurt.wallander Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 31.10.17, 11:59
                  joanna_poz napisała:

> a z TV wyjdzie o 14 zł więcej, bo najbogatszy pakiet programów z Cyfrowego Pols
                  > atu my mamy za 49 zł.

Z kablówki, domyślam się? A u mnie kablówki nie ma, musze miec talerz i dekoder. I jak chce miec Canal+ albo HBO (bo oba to juz rozpusta wink to płacę bodajże 80 czy 90 zł.
                  • joanna_poz Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 31.10.17, 12:01
                    z Cyfrowego Polsatu (talerz, dekoder), nie kablowka.
                    Full pakiet z HBO (ale z 50% znizką z racji abonamentu telefonicznego w plusie).
                    • kurt.wallander Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 01.11.17, 00:31
                      joanna_poz napisała:

> z Cyfrowego Polsatu (talerz, dekoder), nie kablowka.
                      > Full pakiet z HBO (ale z 50% znizką z racji abonamentu telefonicznego w plusie)
                      > .

U mnie niestety mąż, ze względu na mecze, upiera się przy nc+ i Canal +
              • werdipurke Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 31.10.17, 10:01
                my za internet z tv placimy 89 zl plys hbo lub inny showmax (na zmiane)
                telefon moj 79 zl bo musialam wziac z telefonem bo poprzedni juz byl do bani, maz ma sluzbową, dzieci jedno ma 59 zl abonamentu,drugie 29
                • 1234wxyz Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 31.10.17, 10:10
                  Nie "musiałaś" tylko było Cię stać więc wzięłaś. O tym jest ta rozmowa- każdy wydaje na ile go stać.
                  • werdipurke Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 31.10.17, 10:18
                    1234wxyz napisał(a):

> Nie "musiałaś" tylko było Cię stać więc wzięłaś. O tym jest ta rozmowa- każdy w
                    > ydaje na ile go stać.

musialam
                    gdyby bylo mnie stac to poszlabym to sklepu i kupila za gotowke
                    • 1234wxyz Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 31.10.17, 10:24
                      No ale było Cię stać. Ja pierdzielę, no serio nie możesz zrozumieć że są ludzie, którzy dysponują mniejszym budżetem i wtedy NIE wydają na abonament 79 zł, tylko kupują za stówę byle jaki używany telefon i mają go na kartę za 2 dychy na przykład? Albo z własnego przykładu: ja ostatnio przez 2 lata używałam telefonu, który dostałam w orange za 9 zł (zetafon czy coś podobnego, nie pamietam już). Abonamentu nie miałam, karta za 3 dychy na miesiąc. Telefon jak telefon, aparat był badziewny ale reszta normalna. Do zdjęć mam telefon.
                      • 1234wxyz Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 31.10.17, 10:24
                        Do zdjęć mam aparat*
                        • 1234wxyz Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 31.10.17, 10:27
                          Dodam że nie robiłam tego bo nie było mnie stać na inny, tylko po prostu nie jaram się techniką, telefon dzwonił, wysyłał smsy, internet też jak na moje potrzeby spoko i tyle.
                          Zepsuł się po 2 latach, kupiłam jakiś inny zwykły za 200 zł i działa już z rok.
            • joanna_poz Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 31.10.17, 10:14
              naturella napisała:

> No rozmawiajmy poważnie - bywa, że ludzie mają kredyty, a nie tylko wynajmują.
              > Nie wiem, ile wynosi przeciętna, średnia rata kredytu - znalazłam tylko, że śre
              > dnia wartość kredytu w PL to 205 tys. zł. Ja mam 900 zł raty (kredyt 50 tys. mn
              > iejszy niż średnia), do tego koszty ogrzewania, wody, prądu, śmieci itp 1000 zł
              > miesięcznie (średnio). Telefony, tv i internet 400 zł. Wychodzi 2300 zł, a kre
              > dyt mam bardzo niski.

kredyt to i może masz niski.
              ale pozostałe rachunki wysokie.

u mnie przykładowo koszty ogrzewania, wody, prądu, śmieci - w domu jednorodzinnym 130 m - to 600 zł srednio miesięcznie.
              tv, internet, telefony - ok. 180 zł (ale mam jedno dziecko, a mąż ma komorkę służbową).
              • naturella Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 01.11.17, 05:30
                Ogrzewacie wyłącznie kominkiem, że taki niski koszt ogrzewania?
                • joanna_poz Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 02.11.17, 09:32
                  piec gazowy + kominek.
                  • joanna_poz Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 02.11.17, 09:45
                    ale uwzględniłam w tej kwocie koszt drewna tez (zeby nie było)..
          • werdipurke Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 31.10.17, 06:45
            wioskowy_glupek napisała:

> "- utrzymanie mieszkania (rachunki za wodę, prąd, gaz, ogrzewanie, czynsz, inte
            > rnet, telefony czyli 4 abonamenty, czasem też tv lub tv i internet razem i częs
            > to jeszcze jest kredyt do spłaty - 3000 tys jak nic." Że co big_grinbig_grinbig_grin LOL rozmawia
            > jmy poważnie... Abonament no limit to ok 30 zł x 4 to jest 120 zł do tego TV z
            > internetem 50 zł to niech będzie zaokrąglając 200 zl. Przy wynajmie niech będzi
            > e 1500 z opłatami + te 200 zl to jest 1800 zl góra 2000 zł z 8000 big_grin
            >

doluczyles sie 2 tys - okolo- dodaj rate hipoteczną-będzie 3 tys jak nic
            • joanna_poz Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 31.10.17, 09:55
              w tych 2 tys. policzył wynajem.
              zazwyczaj jest albo wynajem albo rata hipoteczna
      • jola-kotka Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 30.10.17, 23:36
        A to czy jest zadowolony z zycia to pewnie indywidualna kwestia kazdego czlowieka smile
        • chocolate-cakes Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 31.10.17, 05:40
          Z tym zadowoleniem z życia to też prawda smile
          • mum2004 Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 31.10.17, 07:43
            Niby tak. Ale trudno mi wyobrazić sobie zadowolenie z życia gdy brakuje na rachunki, wyjścia do restauracji, zajęcia pozalekcyjne czy wakacje. Pewne minimum musi być. Szczególnie jak są dzieci.
            • chocolate-cakes Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 31.10.17, 07:57
              Tak, pewnie że jakieś minimum musi być.
            • jem.gluten.i.cukier Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 31.10.17, 09:55
              Akurat brak kasy na restauracje nigdy mi nie zaburzał zadowolenia z życia. To już jest miły dodatek, a nie minimum.
    • butch_cassidy Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 31.10.17, 06:32
      Myślę, że wręcz trudno spiąć taki budżet na 4 os. No chyba, że mieszkanie bez kredytu, a wakacje z premii ekstra, to może.
      • mum2004 Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 31.10.17, 07:39
        Zgadzam się. Kredyt plus czynsz to 3000 zł. 1000 zł na wakacje i ferie. Czyli zostaje 4000 zł. Utrzymanie samochodu, rachunki, zajęcia dodatkowe, obiady szkolne, prezenty urodzinowe/gwiazdkowe i dla kolegów. To nie jest dużo w dużym mieście.
      • jem.gluten.i.cukier Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 31.10.17, 09:31
        Spokojnie można spiąć, zależy jaki ten kredyt jest. I wakacje też wakacjom nierówne, moga być niedrogie.
    • iberka Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 31.10.17, 08:15
      po tegorocznych wakacjach w Trójmieście uważam, że mają świetną komunikację miejską
      • werdipurke Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 31.10.17, 08:36
        iberka napisała:

> po tegorocznych wakacjach w Trójmieście uważam, że mają świetną komunikację mie
        > jską

w wakacje 😄
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 31.10.17, 08:39
      Ja mam około 6 500 zł miesięcznie na 3 osoby (dziecko małe) i czuję się jak bogacz tongue_out, po okresie, kiedy mieliśmy niecałe 4000... Aczkolwiek dodam, że nie mamy póki co żadnych kredytów, nie mamy też samochodu, więc takie wydatki nam odpadają.
    • ona7654 Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 31.10.17, 09:04
      Rodzina 2+2. Wpływ na konto 16000. Dwa mieszkania, dwa kredyty, dwa koty, jedno auto, wakacje w PL 2 tygodnie, kolonie x2, dodatkowy angielski dla jednego dziecka, dzieci w szkole podstawowej. Co miesiąc dokładamy 5000. Za 8000 spokojnie damy radę ale bez kolonii i dodatkowych zajęć. Kiedyś przy jednym dziecku na konto wplywalo 4000 i też żylismy.
      • ona7654 Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 31.10.17, 09:34
        Miało być odkładamy
    • lena.113 Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 31.10.17, 09:22
      dzieci kosztują
      płaciłąm córce ( aktualnie studentce) za angielski-indywidualne lekcje z nativem 480 zł miesięcznie,doskonale zna jężyk-umozliwia to jej nawet studia poza Polska, które planuje
      wiadomo ,gdyby mnie nie było stać, nie płaciłabym
      moi rodzice też inwestowali w dzieci-brat studiował we Włoszech, siostra we Francji,teraz zarabiają po kilkanaście ( lub więcej ) tysięcy miesięcznie,dzięki wykształceniu mieli taki start i wykorzystali to...
      córka chodziła ez na lekcje rysunku za 600 zł mies
      wcześniej harcerstwo ( stosunkowo tanie-ale wyjazdy, obozy, ekwipunek)
      kółko teatralne( wyjazdy),architektoniczne,tenis
      rower i akcesoria tez nie tanie
      wydawałam znacznie powyżej 1000 zł na nią ( w tym odzież i buty to był najmniejszy problem-choć sukienka na studniówkę,czy dobre buty trekkingowe tez kosztują)
      ten kto nie ma może i 50 zł na dziecko wydawać,ale z dobrym startem w zycie to nie ma nic wspolnego
      • mozambique Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 31.10.17, 13:50
        "ten kto nie ma może i 50 zł na dziecko wydawać,ale z dobrym startem w zycie to nie ma nic wspolnego"

bijesz sie o palne pierwszenstwa w konkursie na najwiekszy idiotyzm roku
        • werdipurke Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 31.10.17, 14:51
          mozambique napisała:

> bijesz sie o palne pierwszenstwa w konkursie na najwiekszy idiotyzm roku

a Ty jestes hipokrytką
          • mozambique Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 02.11.17, 11:34
            nie uzywaj słów które znasz jedynie z widzenia
            • werdipurke Re: rodzina 2+2, budżet 8 tys 02.11.17, 12:20
              ty nie znasz tego slowa w ogóle więc nawet nie wiesz że jesteś hipokrytką

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka