tamelyd 31.10.17, 18:48 Zepsul sie lobuz, a jutro chcialabym cos upiec. Ewentualnie moga byc ciasteczka, ale nie muffiny. Poratujcie prosze przepisem. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kochamruskieileniwe Re: Ciasto bez miksera 31.10.17, 18:53 W zasadzie większość. A nawet każde. I nie, makutra niepotrzebna. A kruche ze śliwkami? Odpowiedz Link Zgłoś
ginger.ale Re: Ciasto bez miksera 31.10.17, 18:53 www.mojewypieki.com/przepis/szarlotka-na-ciescie-kruchym Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: Ciasto bez miksera 31.10.17, 18:54 Dzisiaj wymyśliłam takie coś: Kostka masła 4 łyżki kakao 3/4 szklanki cukru 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia aromat jakiś 3/4 szklanki wody Wodę zagotowujesz z cukrem, masłem i kakao Ostudzasz płyn i w tzw. międzyczasie dokładnie mieszasz jaja z kilkoma łyżkami cukru. Dodajesz wystudzoną masę i mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszasz do połączenia się składników i pieczesz 45 minut w temperaturze ok. 180. Właśnie upiekłam, a jutro przełożę jakimś kremem, ale może być bez niego. Można polać polewą czekoladową. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Ciasto bez miksera 01.11.17, 20:12 A nie jest to przypadkiem czekoladowe ciasto Musierowicz...? Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: Ciasto bez miksera 01.11.17, 20:15 Nie mam pojęcia, bo wczoraj sama wymyśliłam. Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: Ciasto bez miksera 02.11.17, 06:54 Zdecydowanie,ale bez żadnego ubijania i miksowania. O to chodziło w tym wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
budyniowatowe Re: Ciasto bez miksera 31.10.17, 19:58 Kazde mazna zrobic. Mikser do tego niepotrzebny. Odpowiedz Link Zgłoś
capa_negra Re: Ciasto bez miksera 31.10.17, 20:03 Ale trzeba mieć w domu ręczną trzepaczkę do jajek Odpowiedz Link Zgłoś
budyniowatowe Re: Ciasto bez miksera 01.11.17, 20:05 capa_negra napisała: > Ale trzeba mieć w domu ręczną trzepaczkę do jajek > I to tez nie do wszystkich. Zeby takie zrobic wystarczy miska i reka. Odpowiedz Link Zgłoś
czarniejszaalineczka Re: Ciasto bez miksera 31.10.17, 20:07 www.instructables.com/id/DIY-Automatic-Mini-Whisk/ Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_kita Re: Ciasto bez miksera 31.10.17, 23:11 Szarlotka sypana. Najłatwiejsze ciasto, robi je nawet mój 14letni syn, całkiem sam. Uzywasz samych sypkich składników. Wygooglaj, raz dwa do zrobienia. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Ciasto bez miksera 01.11.17, 09:37 ooo tak polecam szarlotke sypana. rewelacja Odpowiedz Link Zgłoś
paszewa Re: Ciasto bez miksera 01.11.17, 10:14 ja robię tak, że do kokilek wysmarowanych masłem wrzucam płatki owsiane i troszenieńkę mąki pełonoziarnistej, na to starte jabłko, nie smażone i nie odcedzane (na grubych oczkach) na to płatki owsiane (byle przykryło) i znowu troszeczkę mąki i plasterki masła 2 mm, tak aby przykryło. No i cynamon obowiązkowo na warstwę jabłek. To przykrywam folią aluminiową i na 30--40 min do piekarnika na 200 stopni. Jak zaczyna pachnieć to odkrywam folię i jeszcze z 5 min trzymam. Wyjmuję do ostudzenia przykrywając folią, żeby było mokre Odpowiedz Link Zgłoś
muchy_w_nosie Re: Ciasto bez miksera 31.10.17, 23:28 Jakiegoś gnieciucha. Ja uwielbiam ciasto kruche bez proszku do pieczenia, czyli tarty Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Ciasto bez miksera 31.10.17, 23:54 chlebek bananowy z bloga moje wypieki com. Nie jest chlebkiem, to pyszne ciasto bananowe, robi sie barszo szybko a skladniki miesza sie widelcem do tego nie trzeba mieszac dokladnie. Ahhh ten zapach! Odpowiedz Link Zgłoś
ludborka Re: Ciasto bez miksera 01.11.17, 00:13 Też miałam je zaproponować ☺ pycha i robi się w mgnieniu oka ☺ Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Ciasto bez miksera 01.11.17, 00:14 Babka czekoladowa z mojewypieki.pl - robię ręcznie. Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: Ciasto bez miksera 01.11.17, 01:57 Muffiny - mikser wrecz im szkodzi. Drozdzowe - są takie wersje ktorych nawet nie trzeba wyrabiac, wystarczy zabełtać łyżką. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Ciasto bez miksera 01.11.17, 07:15 praktycznie nigdy nie uzywam miksera do robienia ciasta. jestem "starej szkoly" i nawet bialka ubijam zwykle recznie. zdaniem cukiernikow, reczne ubijanie jest lepsze i piana jest bardziej puszysta. zwykle ubijam trzepaczka rozga, ale widelcem tez da rade. Odpowiedz Link Zgłoś
leokadia35 Re: Ciasto bez miksera 01.11.17, 09:34 Kruche ciasta najlepiej wyrabia się ręcznie Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Ciasto bez miksera 01.11.17, 10:55 Kruchego nie powinno się wyrabiać, im mniej glutenu usieciujesz tym lepiej. Siekasz zimne masło z mąką i jajkiem i do lodówki. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Ciasto bez miksera 01.11.17, 09:37 > zdaniem cukiernikow, reczne ubijanie jest lepsze i piana jest bardziej puszysta. <marszczy czolo> Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Ciasto bez miksera 01.11.17, 09:50 ale, ze co cie dziwi? mam siostre cukiernika z wyksztalcenia i to potwierdza. poza tym sama widze roznice, bo piana ubijana mikserem jest taka "gladka" (trudno mi to opisac), a jak ubijam recznie, to jest w niej pelno duzych pecherzykow powietrza. ekspertem nie jestem, wiec nie wiem, czy to faktycznie lepiej dla ciasta, ale roznica jest nawet widoczna golym okiem. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Ciasto bez miksera 01.11.17, 10:08 no ale ruch ubijania reka jest do odtworzenia mikserem planetarnym. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Ciasto bez miksera 01.11.17, 10:17 mam mikser tego typu i zapewniam cie, ze wykonuje on zdecydowanie inne ruchy podczas ubijania piany niz ja ubijajac reka. poza tym ruchy miksera sa jednostajne, a reka nigdy w ten sposob nie ubijasz. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Ciasto bez miksera 01.11.17, 10:21 a serio to robi takie znaczenie? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Ciasto bez miksera 01.11.17, 10:22 wiesz bo to rozmowa starej szkoly z nowa szkola zmechanizowana na max. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Ciasto bez miksera 01.11.17, 10:29 napisalam juz, ze nie mam pojecia, czy robi to jakas roznice dla samego ciasta. ja wyciagam mikser gdy mam do zrobienia czegos duzo. jak mam do ubicia 2 bialka, to wiecej czasu zajmie mi wyciagniecie, zlozenie, a pozniej rozlozenie miksera i zapakowanie czesci do zmywarki, a czesci na powrot do szafy niz samo ubijanie, wiec ubijam reka. jednak wlasnie z powodu tego, ze nie oplaca mi sie wyciagac miksera, a nie z powodu wyzszosci starej szkoly nad nowa napisalam to, bo chcialam pokazac autorce watku, ze nieposiadanie miksera moze miec tez dobre strony. jak ktos robi jakies super wypasne ciasta, to moze ma to znaczenie. dla zwyklego niedzielnego placka raczej watpie. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Ciasto bez miksera 01.11.17, 10:56 Ja ubijam 2 bialka takim oto czyms tylko z kenwood marki. Nakladam trzepaczke i jade z koksem. toto wisi pod reka i nie chowam Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Ciasto bez miksera 01.11.17, 11:07 ja mam podobny zestaw brauna - potwierdzam, rewelacja, uzywam do czego sie da, mam zawsze pod reka i ubijam nawet jedno bialko taka trzepaczka. Wiekszy mikser rzadko wyciagam, bo tez mi sie nie chce ale to cos ze zdjecia jest bardzo poreczne i w moment gotowe do uzycia. I co dla mnie wazne - swietnie sobie radzi z malymi porcjami. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Ciasto bez miksera 01.11.17, 11:38 aaa, od niedawna tez mam cos takiego i to jest faktycznie poreczne, ale czesto zapominam, ze mam i przypomina mi sie, jak juz ubije Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Ciasto bez miksera 01.11.17, 11:45 no stara, nieleniwa szkola jestes... Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Ciasto bez miksera 01.11.17, 11:49 ale nie mam nic przeciwko ulatwianiu sobie zycia i wlasnie w tym celu kupilam sobie to ustrojstwo. tylko ciagle zapominam, ze mam Odpowiedz Link Zgłoś
kwietniowka2011 Re: Ciasto bez miksera 01.11.17, 11:45 www.kwestiasmaku.com/desery/ciasta/szarlotka/przepis.html Odpowiedz Link Zgłoś
salinas Re: Ciasto bez miksera 01.11.17, 16:23 tamelyd napisała: > Zepsul sie lobuz, a jutro chcialabym cos upiec. Najczęściej nie chce się używać robota, bo potem dużo mycia tego ustrojstwa. Używam drewnianej ubijaczki do ciasta. Biszkopt wychodzi super Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: Ciasto bez miksera 01.11.17, 16:42 Polecam wegański piernik (ja robię niewegański, bo z miodem, nie z dżemem). Robi się to ciasto dosłownie 10 minut, a rodzina odmówiła zjadania zwykłego piernika. @ szklanki mąki, szklanka cukru, 2 łyżki miodu, paczka przyprawy do pierników , dwie łyżki kakao w proszku (niekoniecznie), 1/2 szklanki oleju, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody, 1 szklanka wody lub kawy lub mleka roślinnego (ja dodaję mleko, podejrzewam, ze zwykłe mleko też sie nada), sok z połowy cytryny, garść suszonej żurawiny, albo rodzynek, albo skórki pomarańczowej. Wystarczy dobrze wymieszać. Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Ciasto bez miksera 01.11.17, 21:04 Jogurt 200 g Nie wyrzucaj kubeczka I 3 kubeczki po jogurcie maki Jeden kubeczek oleju Jeden cukru 4 jaja Łyżeczka proszku Cukier waniliowy Wszystko mieszasz łyżka Pieczesz w t 180 Ok 50 min- do suchego patyczka Albo cake mus Missisipi 2 jaja Kostka masła 200 g 50 g cacao ciemnego 300 ml mleka 200 g czekolady 260 maki Szkl cukru-taka 220 ml Łyżeczka proszku Waniliowy cukier Czekoladę rozpuszczasz, masło również, wszystko mieszasz, pieczesz w t 180 ok godziny Odpowiedz Link Zgłoś
claudel6 Re: Ciasto bez miksera 02.11.17, 00:54 kruche, drożdżowe, muffiny oraz klasyczny sernik z nieubijanymi białkami (masy sernikowej nie nalezy miksowac, bo się napowietrza) Odpowiedz Link Zgłoś