Dodaj do ulubionych

Kosmetyki i etyka

18.11.17, 05:31
Przywiozlam sobie z wakacji swietny szampon. Najlepszy w zyciu. Moje cienkie beznadziejne wlosy sa po nim odzywione jak jedwab etc. kupilam go w hotelu bo mi sie bardzo sprawdzal nic o nim nie widzac poza tym ze zaskakujaco dobry. No i siedze w wannie czytam sklad i okazuje sie ze zawiera jako baze czysty konski tluszcz. Bez konserwantow bez parabenow naturalny. Faktycznie pachnie tranem. Doczytalam ze tluszcz jest z koni rzeznych. Uzywalybyscie?
Obserwuj wątek
    • ichi51e Re: Kosmetyki i etyka 18.11.17, 05:32
      Dodam ze zadna to tajemnica byla tylko ja niekumata - konik narysowany jest na opakowaniu.
    • domowapani Re: Kosmetyki i etyka 18.11.17, 06:51
      Pewnie, że tak.
    • frey.a86 Re: Kosmetyki i etyka 18.11.17, 06:54
      Oczywiście, że tak. Rozważać można co najwyżej ponowny zakup tego szamponu. Koń, z którego pozyskano surowiec na szampon już i tak nie żyje. Skoro już stracił życie, to chyba lepiej wykorzystać produkty z niego zrobione, niż wyrzucić do kosza i zmarnować.
    • memphis90 Re: Kosmetyki i etyka 18.11.17, 07:29
      Zależy. Nie miałabym nic przeciwko produktom z koni rzeznych- skoro dopuszczam świnki, krowy, drób i ryby, to czemu nie konie. Ale zgrzyta mi kwestia koszmarnych warunków transportu koni z Polski. Więc pewnie bym nie kupiła.
      • thank_you Re: Kosmetyki i etyka 18.11.17, 09:27
        A warunki chowu drobiu nie zgrzytaja?
        • memphis90 Re: Kosmetyki i etyka 19.11.17, 20:10
          Zgrzytają, ale jakby mniej... Niższy szczebelek rozwoju i nikt ich nie wozi tysiące km po Europie w uragających warunkach tylko po to, żeby na końcu drogi je zabić.
    • czarniejszaalineczka Re: Kosmetyki i etyka 18.11.17, 07:51
      nie
      • czarniejszaalineczka Re: Kosmetyki i etyka 18.11.17, 07:52
        i nawet pomijając etyke, nie zblizylabym się do czegos co capi tranem
    • leyre1 Re: Kosmetyki i etyka 18.11.17, 08:51
      Uzywalybyscie

Nie
    • lady-z-gaga Re: Kosmetyki i etyka 18.11.17, 09:24
      Juz go kupiłaś, więc wyrzucenie do kosza nie będzie aktem protestu, ale marnotrawstwa smile chyba, że zaczęłaś odczuwać lekką odrazę czysto estetycznej natury (ja bym poczuła), wtedy wyrzuć.
      • milva24 Re: Kosmetyki i etyka 18.11.17, 12:26
        Dokładnie. Aczkowiek ja niezależnie od efektów nie kupiłabym kolejnego.
    • edelstein Re: Kosmetyki i etyka 18.11.17, 09:41
      Oczywiscie. Jem mieso,nosze skory i futra.Wiekszosc kosmetykow ktorych uzywam jest testowana na zwierzetach(nie ludze sie , ze nie) po prostu firmy zlecaja to innym firmom i podfirmom spolki,wiec co mam sie przejmowac tluszczem konskim.Przynajmniej wykorzystaja cale zwierze.
    • berdebul Re: Kosmetyki i etyka 18.11.17, 11:40
      Nie, ale czytam składy wszystkiego, z mini szamponami hotelowymi włącznie.
    • fomica Re: Kosmetyki i etyka 18.11.17, 12:09
      Mignęła mi niedawno w drogerii półeczka "kosmetyki wegańskie". Nawet nie wiedziałam wcześniej że coś takiego istnieje.
      Akurat w relacji do kosmetyków ne stosuje jakiejś innej etyki, jadam mięso, nosze skóry, pewnie i kosmetyki są produkowane z użyciem zwierząt.
    • owmordke Re: Kosmetyki i etyka 18.11.17, 12:24
      Zalezy jak dobre bylyby po nim wlosy... A tak powaznie to mogloby mnie od niego odrzucic, zwlaszcza jesli pachnie "zwierzeco". Moja mama miala kiedys balsam do ciala z wyciagiem z krowich wymion, nie bylam w stanie uzywac, obrzydzalo mnie.
    • obrus_w_paski Re: Kosmetyki i etyka 18.11.17, 12:25
      Chyba bym się potem brzydziła. Ale z drugiej strony przyznam ze rzadko czytam składy, głownie dlatego ze ich nie rozumiem i jakoś nigdy nie znajduje ekhm motywacji zeby sos douczyć. Było napisane jasno ze koński tłuszcz czy ukryte za jakimiś dziwnym zlepkiem liter?
      Staram się używać produktów weganskich jeśli mogę. Chłopak koleżanki pracuje u dystrybutora takich kosmetyków wiec korzystam z 50% zniżki, gdyby nie on to pewnie bym nie kupowała
      • ichi51e Re: Kosmetyki i etyka 18.11.17, 14:50
        wprost napisane "tluszcz z konia" nie zwrocilam uwagi.
    • owmordke Re: Kosmetyki i etyka 18.11.17, 12:31
      Swoja droga jak szampon jest taki super to moze podaj marke.
    • ina_nova Re: Kosmetyki i etyka 18.11.17, 13:25
      Ja nie. Jednym z moich podstawowych kryteriów wyboru kosmetyków jest brak składników pochodzenia zwierzęcego, oraz nie testowanie kosmetyków na zwierzętach.
    • daisy Re: Kosmetyki i etyka 18.11.17, 15:05
      Nie kupowałabym, nie chciałabym tworzyć popytu.
      Powiedzmy, że pewne rzeczy trudno przeskoczyć (ale nie jest to niemożliwe) - skórzane buty na przykład (torebki już nie). Nie kupię dziecku plastikowych g-wien, żeby w tym siedział cały dzień w szkole. Ale można się wyrzec kosmetyków z tkankami zwierzęcymi. Swego czasu niebacznie kupiłam krem pod oczy z olejem z norek (jezu). Był dobry, ale od razu go wyrzuciłam, kiedy się tylko zorientowałam (marnotrawstwo, ale cóż). Pewnie i tak wcześniej zabito je na futro - tylko że nigdy nie wiadomo, jak naprawdę popyt na poszczególne organy wpływa na ilość zabitych zwierząt. Na pewno bardziej się opłaca zabijać konie, jeśli oprócz mięsa można sprzedać też tłuszcz. A może dla samego mięsa by się mniej opłacało? Albo czasem wcale?
    • majenkir Re: Kosmetyki i etyka 18.11.17, 15:28
      Nie uzywalabym. Najwazniejszym kryterium kosmetykow, ktore uzywam jest to, ze sa vegan.
    • lodomeria Re: Kosmetyki i etyka 19.11.17, 00:34
      To ja chyba jestem na jakimś innym poziomie etyki: po pierwszej linijce myślałam, że będzie o dylematach dotyczących sprowadzania szamponu przez pół świata i miałam dopisać, że w ogóle nie powinno się używać szamponów w płynie, jeśli się chce być etycznym big_grin
    • aankaa Re: Kosmetyki i etyka 19.11.17, 00:46
      jak sobie wyobrażasz jakikolwiek kosmetyk (czy np. płyn do naczyń) bez konserwantów (parabeny też nimi są) ?
      • chatgris01 Re: Kosmetyki i etyka 19.11.17, 00:57
        Sa konserwanty i konserwanty. Np. sol kuchenna, kwas cytrynowy, ekstrakty niektorych ziol (np. rozmaryn, tymianek) tez sa uzywane jako konserwanty-w kosmetykach i chemii gospodarczej z certyfikatem bio uzywa sie tylko tego typu.
        • aankaa Re: Kosmetyki i etyka 19.11.17, 01:08
          no to napis "bez konserwantów" lekko mija się z prawdą smile
          • chatgris01 Re: Kosmetyki i etyka 19.11.17, 01:34
            Ten napis oznacza, ze nie uzyto konserwantow wymienionych na liscie konserwantow oficjalnie uznanych jako takie.
            Fakt, ze troche mylace smile
    • mikams75 Re: Kosmetyki i etyka 19.11.17, 01:46
      tak, uzywalabym. Wywalenie tego szamponu juz nic nie zmieni a przynajmniej moje wlosy skorzystaja.
      Wegetarianka nie jestem.
    • zlababa35 Re: Kosmetyki i etyka 19.11.17, 06:11
      A było nie czytać wink.
      A na serio, następnego opakowania bym nie kupiła, to zużyła do końca, no i tyle.
    • kozica111 Re: Kosmetyki i etyka 19.11.17, 06:24
      Grzywa ci urośnie wink
    • minor.revisions Re: Kosmetyki i etyka 19.11.17, 17:14
      Koni się chyba nie zabija dla tłuszczu, to jest raczej produkt uboczny, więc rezygnacja z zakupu nie oznaczałaby, że konie byłyby ratowane, tylko że ten tłuszcz byłby wyrzucany.
    • ida_listopadowa Re: Kosmetyki i etyka 19.11.17, 20:38
      A dasz znac jakiej to marki, albo jak sie nazywa? w Polsce to kupilaś?
      Ja bym uzywala, chociaż nad takimi rzeczami myśle. Tu, podobnie jak z butami ze skóry - skóra jest oroduktem ubocznym chodowania zwierząt na mięso, a ludzie je jeść będą. Lepiej, że wykorzystuje się całe zwierze. To co to za szampon?
      • czarniejszaalineczka Re: Kosmetyki i etyka 19.11.17, 21:57
        na allegro sa szampony ze szpikiem końskim uncertain
      • ichi51e Re: Kosmetyki i etyka 20.11.17, 17:00
        I pl tez mozna kupic. Ja mam chyba tej samej firmy co tutaj mowa (taki bursztynowy).
        Ale dalej sie waham. Czuje sie jakby to byl psi smalec albo tluszcz z borsuka...
        • ichi51e Re: Kosmetyki i etyka 20.11.17, 17:00
          azjatyckicukier.blogspot.com/2013/07/azjatyckie-kosmetyki-z-tuszczu-z-konia.html?m=1
    • paloma_blauwinder Re: Kosmetyki i etyka 19.11.17, 21:07
      Pewnie bym zużyła do końca, ale nie kupowała więcej. Produkty z koni to dla mnie rzecz mentalnie nie do przejścia, to samo z psami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka