1madzik10 22.11.17, 05:52 dostalam L4 ale nie skorzystam. Moge isc do pracy a zwolnienie nie pokazywac? Czy w Zus mam wtedy omres nieskladkowy? czy powinnam pojsc do lekarza i o tym powiedziec? Czy mozna zrezygnowac ze zwolnienia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anika772 Re: zwolnienie L4 22.11.17, 06:53 Zwolnienie poszło do ZUS, co oznacza możliwość kontroli w pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
1madzik10 Re: zwolnienie L4 22.11.17, 07:07 Nie poszlo bo dostalam wieczorem. Lekarz wysyla w piatek a mam do niedzieli. Wiec nie ma zadnej kontroli. Ale to nie o to pytalam Odpowiedz Link Zgłoś
miruka Re: zwolnienie L4 22.11.17, 07:37 ale zus ma informację i na tej podstawie wysyła kontrolę Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: zwolnienie L4 22.11.17, 07:52 No i skontroluje, że pracuje i nie pobiera zasiłku, więc ZUS nie może jej ukarać. Nie jest karalna praca na zwolnieniu, tylko praca w trakcie pobierania zasiłku. Przepisy nie przewidziały wprost takiej sytuacji. Z tego co doczytałam, to ZUS mimo wszystko zalicza te dni do okresu zasiłkowego. Jest pewne ryzyko, że pracodawca jednak dostanie to zwolnienie (w wersji elektronicznej) i naliczy zasiłek. Przez pracodawcę może być to potraktowane jako naruszenie lojalności oraz naruszenie obowiązków pracowniczych (obowiązek poinformowania o niezdolności do pracy). Zakłada się przy tym, że to lekarz ma rację i jeśli wystawił zwolnienie to powód był. I mimo, że pracownik fizycznie jest w stanie pracować, to nie powinien. Generalnie jest to pójście po bandzie, można w ten sposób zaszkodzić pracodawcy i jak się pracodawca dowie, to będzie smród. A dowiedzieć się może w dowolnym momencie uzgadniając z ZUS-em zupełnie inne rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
1madzik10 Re: zwolnienie L4 22.11.17, 07:55 Chodzi mi konktretnie czy jesli nie skorzystam ze zwolnienia czy w zus mam omres nieskladkowy? Odpowiedz Link Zgłoś
lusitania2 Re: zwolnienie L4 22.11.17, 08:04 miruka napisała: > i na tej podstawie wysyła kontrolę no i? Jest jakiś przepis, nakazujący pracownikowi obligatoryjne skorzystanie z otrzymanego zwolnienia lekarskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: zwolnienie L4 22.11.17, 08:16 serwisy.gazetaprawna.pl/praca-i-kariera/artykuly/882100,nie-warto-ukrywac-zwolnienia-lekarskiego-przed-pracodawca.html Odpowiedz Link Zgłoś
1madzik10 Re: zwolnienie L4 22.11.17, 10:18 przeczytalam caly internet. Ale pyt tutaj bo moze ktos pracuje w zusie. Zdania w internecie sa podzielone Odpowiedz Link Zgłoś