Dodaj do ulubionych

Wit D3 w dużych dawkach

02.12.17, 00:37
Gdzie i jaką kupujecie wit D3? Czym się sugerujecie przy wyborze konkretnej?
Lekarze zalecaja mi dawkę 10 000 na dobę, wiadomo że razem z K2 i jeszcze lepiej żeby z wapniem. Nie ukrywam, że to dość daje po kieszeni, poza tym biorę sporo innych leków i wolałabym na sztuki brać mniej. Póki co nie trafiłam na taką dawkę w połączeniu z K2, nie wiem jaki stosunek K2 do tej dawki powinien być.
Nie bardzo wiem jak sobie z tym ułatwić, może coś podpowiecie?
Obserwuj wątek
    • ciszej.tam Re: Wit D3 w dużych dawkach 02.12.17, 00:42
      kupowałam na allegro po 29 zł takie po 5000 (plastikowe żółte opakowania stylizowane na niby słoiczki, przezroczyste, nie wiem jak opisać, firmy nie pamiętam) i brałam dwie tabletki, bo też słyszałam że 10000
      • aurinko Re: Wit D3 w dużych dawkach 02.12.17, 00:46
        Ale to była razem z K2? Czy sama D3? Na All szukałam ale znalazłam tylko samą D3.
        • ciszej.tam Re: Wit D3 w dużych dawkach 02.12.17, 01:24
          sama
    • leni6 Re: Wit D3 w dużych dawkach 02.12.17, 01:56
      Są takie po 5000j z k2, ale może wyjsc drożej niż kupienie oddzielnie d3 i k2. Z wapniem bym nie brała takich dawek, chyba że dieta jest uboga w wapń.
    • kozica111 Re: Wit D3 w dużych dawkach 02.12.17, 05:29
      Moze solarium raz na jakis czas?
    • jorkidwa Re: Wit D3 w dużych dawkach 02.12.17, 06:17
      Takie dawki D3 i K2 nie występują w jednym preparacie. Musisz brac oddzielnie. Wapnia przy takiej dawce D3 nie brałabym w ogóle bo w przeciętnej polskiej diecie wapnia jest aż nadto, a D3 bardzo poprawia jego wchłanianie. Witamina K2 wyciągnie wapń ze zwapnień tkankowych. Nadmiar wapnia jest toksyczny, znacząco podnosi ryzyko róznych chorób. Polecam książkę dr Thomasa E. Levy "Death by Calcium"
      • jorkidwa Re: Wit D3 w dużych dawkach 02.12.17, 06:33
        Aha, jesli bierzesz to ze względu na osteoporozę lub inne schorzenia kości czy stawów to dużo sensowniej jest sumplementować wit C a nie wapń.
        • leyre1 Re: Wit D3 w dużych dawkach 02.12.17, 08:55
          Bzdura, vit D i calcium plus leki ale to indywidualnie bo sa rozne tarapie w zaleznosci od osoby, ktora choruje
      • aurinko Re: Wit D3 w dużych dawkach 02.12.17, 08:58
        Mam duży niedobór wapnia, "przeciętna polska dieta" mnie nie dotyczy.
    • agrypina6 Re: Wit D3 w dużych dawkach 02.12.17, 07:57
      Lekarz idiota. Po dużych dawkach D3 były zgony. Na Twoim miejscu nie brała bym aż tak dużej dawki.
      • jorkidwa Re: Wit D3 w dużych dawkach 02.12.17, 08:14
        Po wszystkim były zgony. Absolutnie nie należy niczego jeść, pić ani wdychać.
        • agrypina6 Re: Wit D3 w dużych dawkach 02.12.17, 08:20
          Po dużych dawkach. 10 000 to duża dawka. Czepiasz się od rana z nudow? Zazdroszczę.
          • presens Re: Wit D3 w dużych dawkach 02.12.17, 08:24
            D3 w kroplach naturalna z lanoliny visanto, kropla ma 2tys jednostek, ale tania nie jest
          • jorkidwa Re: Wit D3 w dużych dawkach 02.12.17, 08:33
            Jak ktoś ma niedobór to nie jest wcale duża dawka. Dodatkowo jak ktoś jest przewlekle chory na cukrzycę, choroby serca, nowotwór, to nawet taka dawka może nie zdołać podnieść poziomu wit D3 z niedoborowego do w miarę ok (czyli >40ng/ml). Przerabiałam to w rodzinie. Nie nikt nie umarł, nawet biorąc 20tys /dobę.
            • morekac Re: Wit D3 w dużych dawkach 02.12.17, 09:00
              Myślę, że trzeba sobie zrobić badania na wit D3 i wtedy ustalać ewentualną dawkę suplementacji.
              • morekac Re: Wit D3 w dużych dawkach 02.12.17, 09:01
                Z lekarzem oczywiście, nie z forum.
                • jusytka Re: Wit D3 w dużych dawkach 03.12.17, 10:15
                  Skoro pisze ze ma niedobór to wygląda na to ze badania zrobiła
      • aurinko Re: Wit D3 w dużych dawkach 02.12.17, 09:05
        Coś na temat?
        Nie jesteś na moim miejscu, o moim stanie zdrowia masz zerowa wiedzę, poza tym nie pytałam o to, czy brać taką dawkę czy nie.
    • leyre1 Re: Wit D3 w dużych dawkach 02.12.17, 08:57
      Lekarze zalecaja mi dawkę 10 000 na dobę,

Skoro lekarze tobie zalecaja taka dawke to powinni ci wpisac odpowiednia recepte.
      • aurinko Re: Wit D3 w dużych dawkach 02.12.17, 09:16
        Szukam wygodniejszego w użyciu preparatu. Tak jak opisałam na początku. Znasz taki czy nie?
        • leyre1 Re: Wit D3 w dużych dawkach 02.12.17, 09:28
          Kup online z Indio albo a jakiegos kraju federacji rosyjskiej najlepiej
          Coz z tym do lekarza, niech ci zapisze wygodniejsza dawke
          • aurinko Re: Wit D3 w dużych dawkach 02.12.17, 09:36
            Kończ waść, wstydu oszczędź.
    • memphis90 Re: Wit D3 w dużych dawkach 02.12.17, 09:05
      A po co wit K? Zdrowa osoba- tj taka bez wyciętego jelita czy ciężkiej choroby watroby- nie potrzebuje w ogóle żadnych suplementów wit K. To jest chwyt marketingowy tylko. W żadnych badaniach nie wykazano niedoborów tejże ani konieczności suplementacji preparatami "bez recepty".
      • aurinko Re: Wit D3 w dużych dawkach 02.12.17, 09:12
        Po czym wniosisz, że jestem zdrowa? Wiesz na temat mojego zdrowia więcej niż moi lekarze? Nie jest mi potrzebna internetowa diagnoza, o co innego pytałam w poście startowym.
        • leyre1 Re: Wit D3 w dużych dawkach 02.12.17, 09:31
          To czemu nie pojdziesz do swojego lekarza (y) zeby ci odpowiedni preparat zapisali?
          • aurinko Re: Wit D3 w dużych dawkach 02.12.17, 09:37
            Nie muszę ci się tłumaczyć.
            • leyre1 Re: Wit D3 w dużych dawkach 02.12.17, 15:03
              aurinko napisała:

> Nie muszę ci się tłumaczyć.

Mozesz sie dalej osmieszac, robisz to doskonale.
              Jesli pptrzebujesz ekstremalnie wyoskich dawek witamin to albo bedziesz brala cale opakowanie od razu I tak codzinnie albo lekarz zapisze ci na RECEPTE odpowiednie.
              • aurinko Re: Wit D3 w dużych dawkach 02.12.17, 16:59
                leyre1 napisał(a):

> Mozesz sie dalej osmieszac, robisz to doskonale.
                Nie bardziej niż ty.
                > Jesli pptrzebujesz ekstremalnie wyoskich dawek witamin to albo bedziesz brala c
                > ale opakowanie od razu I tak codzinnie albo lekarz zapisze ci na RECEPTE odpowi
                > ednie.
                Ameryki nie odkryłaś.
                • leyre1 Re: Wit D3 w dużych dawkach 02.12.17, 19:32
                  aurinko napisała:

> Ameryki nie odkryłaś.

Ja nie ale tobie by sie przydalo, zamiast zakladac taki watek mialabys moze juz recepte n.a. odpowiwdnie witaminy
        • memphis90 Re: Wit D3 w dużych dawkach 02.12.17, 13:10
          OJP, co tak agresywnie? Krzywdę Ci jakąś zrobiłam czy jak? Gdybyś miała niedobór wit K spowodowany ciężką chorobą jelit, wątroby itp, to powinnaś dostawać wit K w postaci LEKU. Zaden suplement K2 lekiem nie jest. Piszesz w wątku startowym "oczywiście", podczas gdy stosowanie nieprzebadanych suplementów K2 wcale oczywiste nie jest- a wręcz przeciwnie. Więc może lepiej skupić się na dawce potrzebnej Ci wit D, a nie zbędnej witaminy K.
          • aurinko Re: Wit D3 w dużych dawkach 02.12.17, 19:53
            I kto tu jest agresywny.
            Jeszcze raz:
            Nie jesteś moim lekarzem, NIC nie wiesz w temacie mojego zdrowia, nie masz pojęcia co mi lekarz przepisuje a czego nie. Nie prosiłam ani o imternetowe diagnozy ani o opinie czy lepiej bez k2 czy d3 mniej czy na receptę czy nie itp.
            Pytanie było proste, ale jak zwykle co niektórych swedzą paluszki.
            • memphis90 Re: Wit D3 w dużych dawkach 03.12.17, 08:37
              Wybacz, jestem lekarzem, czasem porada sama mi się wyrwie. Nic nie pisałam o Twoim stanie zdrowia, przedstawilam opcje, poniżej wkleilam Ci preparat w spray. Nie rozumiem stwierdzeniaz że nie obchodzi Cie czy na receptę czy nie- ja o receptach nic nie pisałam. Przez Ciebie zostałam nieprzyjemnie zaatakowana i to dwa razy, podczas gdy ja grzecznie starałam doradzić, o co prosisz w wątku startowym. Bardzo niefajne zachowanie i tyle. Zapamiętam.
              • kaka73 Re: Wit D3 w dużych dawkach 03.12.17, 10:06
                Od niedawna jest Wit d3 lek ,a nie suplement na receptę - nie wszyscy lekarze jeszcze o tym wiedzą. Nazywa się Solderol - przepisał mi ostatnio lekarz. Na pewno jest dawka 7000jm, bo taką mam. Przy takich wysokich dawkach lek jest o tyle lepszy, że jest przebadany i na pewno jest tam taka dawka, co w przypadku suplementu nie jest pewne.
                • aurinko Re: Wit D3 w dużych dawkach 03.12.17, 12:00
                  Solderol mam na receptę w dawce 30 000 ale tylko raz na miesiąc. 1 tabletka kosztuje 18zł.
                  • snakelilith Re: Wit D3 w dużych dawkach 03.12.17, 16:06
                    Ja biorę dostępny w niemieckich aptekach Dekristol 20 000 i.e. (tylko na receptę), maleńkie okrągłe kapsułki (sporo mniejsze od ziarnka groszku) z płynną zawartością. Tu możesz zobaczyć wielkość kapsułki:
                    www.vitamindelta.de/images/stories/pptc/Folie164-Urlaubstag-Vitamin-D.JPG
                    Opakowanie 50 kapsułek kosztuje około 35 euro, czyli 148 zł. Jedna kapsułka kosztuje więc 3 zł. Ja biorę jedną raz w tygodniu mniej więcej od września do marca. Po roku poziom D3 podniósł mi się z 20ng/ml na 46ng/ml (norma 35 – 60ng/ml).
                    • aurinko Re: Wit D3 w dużych dawkach 03.12.17, 22:05
                      Dekristol jest w Polsce na receptę, w dawce 20 000 wychodzi 2,70/szt. Takie małe powinnam dać radę smile mam nadzieję, że lekarz się zgodzi na zmianę. Dziękuję za konkret.
              • aurinko Re: Wit D3 w dużych dawkach 03.12.17, 11:30
                O sprayu czytalam i odpowiedzialam. To był twój jedyny wpis na temat.
                Nie powinnas udzielać porad internetowych, zwłaszcza, że nie masz o mnie żadnego pojęcia i jako lekarz powinnaś o tym wiedziec. Sama agresywnie zareagowalas. I szczerze mówiąc to mam gdzies te twoje "zapamietam". Możesz omijać moje wpisy, i tak już twoich nie będę widziała.
      • jorkidwa Re: Wit D3 w dużych dawkach 02.12.17, 09:19
        pierwsze z brzegu podsumowanie z pubmedu
        www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28698808
        • leyre1 Re: Wit D3 w dużych dawkach 02.12.17, 09:32
          Rozumiem ze zrozumialas conclusion?
          • jorkidwa Re: Wit D3 w dużych dawkach 02.12.17, 15:40
            oczywiście
            • leyre1 Re: Wit D3 w dużych dawkach 02.12.17, 19:31
              jorkidwa napisał(a):

> oczywiście

😂😂😂😂
      • princesswhitewolf Re: Wit D3 w dużych dawkach 02.12.17, 13:24
        Dokladnie to samo mi mowi lekarz co napisala mempis, ze to z wit K u doroslych to kity
    • madameblanka Re: Wit D3 w dużych dawkach 02.12.17, 09:19
      Uważam że 4000 wystarczy. Ja musze łykać ze względu na nowotwór i musze wybierać suplementy ktore działają a nie udają że działają, czyli np magnez, wapń w odpowiedniej postaci czyli w postaci soli organicznych - bo wiekszość na rynku jest nieprzyswajalna (w postaci soli nieorganicznych - jak tlenek czy węglan) a ludzie kupują to na tony myśląc że wspomagają organizm. LOL
      Zatem, jeżeli chodzi o wit d3 to musi być napisane, że jest to cholekalcyferol a nie ergokalcyferol czyli wit D2, często jest wciskana. No i w tabletkach z jakimś olejem (lnianym, słonecznikowym) - ułatwia absorpcję.

Ja znalazłam swojego czasu witaminę D liposomalną, 60ml 40zł.
      • aurinko Re: Wit D3 w dużych dawkach 02.12.17, 09:30
        madameblanka napisała:

> Uważam że 4000 wystarczy.

Nie wystarczy.

Ja musze łykać ze względu na nowotwór i musze wybiera
        > ć suplementy ktore działają a nie udają że działają, czyli np magnez, wapń w o
        > dpowiedniej postaci czyli w postaci soli organicznych - bo wiekszość na rynku j
        > est nieprzyswajalna (w postaci soli nieorganicznych - jak tlenek czy węglan) a
        > ludzie kupują to na tony myśląc że wspomagają organizm. LOL
        > Zatem, jeżeli chodzi o wit d3 to musi być napisane, że jest to cholekalcyferol
        > a nie ergokalcyferol czyli wit D2, często jest wciskana. No i w tabletkach z ja
        > kimś olejem (lnianym, słonecznikowym) - ułatwia absorpcję.

Taką wiedzę posiadam.

> Ja znalazłam swojego czasu witaminę D liposomalną, 60ml 40zł.

No właśnie chyba pozostaje zmiana na krople, bo kapsułki coraz trudniej łykać.
        • bazia8 Re: Wit D3 w dużych dawkach 02.12.17, 09:41
          Nie prościej byłoby skontaktować się z lekarzem prowadzącym? Lub rodzinnym z POZ? Przecież i tak potrzebujesz receptę, chyba, że ryzykujesz z suplementami niewiadomego pochodzenia.
          • aurinko Re: Wit D3 w dużych dawkach 02.12.17, 09:46
            Nie zamierzam kupować czegokolwiek "niewiadomego pochodzenia".
        • jusytka Re: Wit D3 w dużych dawkach 03.12.17, 10:53
          Ciekawe na jakiej podstawie uważa że ci 4000 wystarczy? Również kupuję te z wit K w kapsulkach z olejem 4000, bo tylko w takiej postaci ma to jakikolwiek sens, o czym nie każdy wie. Niestety w okolicznych aptekach kosztuje u mnie 30 zl za 30 tabletek Czy da radę nieco taniej?
          Poniżej wklejam link do bardzo dobrego i krótkiego artykułu o suplementacji wit D3, Sądząc po wypowiedziach w tym wątku większość ma o tym nikłe pojęcie
          • jusytka Re: Wit D3 w dużych dawkach 03.12.17, 10:54
            supple.pl/a/po-co-nam-witamina-d3-dowiedz-sie-wiecej-o-witaminie-slonca
      • miramaru Re: Wit D3 w dużych dawkach 02.12.17, 12:17
        A czy przy okazji możesz polecić dobry magnez?
        • madameblanka Re: Wit D3 w dużych dawkach 03.12.17, 10:16
          Polomag B6 (magnez w postaci cytrynianu - wchłanialność 90%).
          smile
    • skubany_kotecek Re: Wit D3 w dużych dawkach 02.12.17, 09:41
      Sprawdź sobie witaminę D3 k2 dr Jacobs w kroplach. Ma świetny sklad, jest bardzo wydajna.

• straggly Re: Wit D3 w dużych dawkach 02.12.17, 15:59
        Jak słyszę o witaminach z Allegro to mnie ciarki przechodzą... skad macie pewność gdzie to jest pakowane, w jakich warunkach, jak transportowane - moze w zamkniętym tirze jedzie przez pol Europy w 35-40 st upału. Jedzie pewnie do Was kurierem albo poczta nocą podczas mrozu w aucie bez kontroli temperaturysad no i pewnie to suplement a nie lek, wiec musicie zawierzyć producentowi ze jest ram to co raz kiedys zadeklarował w sanepidzie i na tym sie skończyła jakakolwiek kontrola nad tym preparatem. Teraz jest Vigantol bez recepty-dobry lek w kroplach, mozna sobie dawkę iliscia kropli.
        • arwena_11 Re: Wit D3 w dużych dawkach 03.12.17, 10:30
          Vigantolu to już się nie podawało ( a właściwie nie powinno podawać ) jak ja byłam dzieckiem. Dama witamina D3. Jak mówiła moja lekarka - vigantol jest dla świń.
    • memphis90 Re: Wit D3 w dużych dawkach 02.12.17, 16:01
      Aurinko, jeśli masz problem z połykaniem kapsułek, to spróbuj SunViD3 2000j. To jest spray podjęzykowy, więc nie powinnaś mieć problemu z podaniem 5 dawek naraz. Z tym, że to suplement, a nie lek. I bez K2, więc jeśli Ci bardzo na tej K zależy, to musisz kupić osobny preparat tylko z witK.
      • aurinko Re: Wit D3 w dużych dawkach 02.12.17, 17:02
        Dzięki, zapisałam kilka w kroplach i ten spray, zobaczę na które lekarz zgodzi się żebym zamieniła.
    • arwena_11 Re: Wit D3 w dużych dawkach 02.12.17, 16:04
      Sprowadzam z USA. Niestety jedną stronę u nas zamknęli ( otworzyła się polska, ale ceny mają z kosmosu - kupując na amerykańskiej, doliczając vat i cło wychodziło taniej niż na polskiej stronie ) - teraz na pl.pipingrock.com/vitamin-d
    • minor.revisions Re: Wit D3 w dużych dawkach 03.12.17, 06:31
      Nie wiem, czy w Polsce jest. Bez witaminy K, ale dawka 5000 w malutkiej żelowej kapsułce z olejem. To występuje też w opakowaniu 400 kapsułek, nie pamiętam ile kosztuje ale nie oczy z głowy. www.walmart.com/ip/Nature-s-Bounty-Vitamin-D3-5000-IU-150-Softgels/24547758?wmlspartner=wlpa&selectedSellerId=0&adid=22222222227017671687&wl0=&wl1=g&wl2=c&wl3=81754783929&wl4=pla-78199640343&wl5=9012004&wl6=&wl7=&wl8=&wl9=pla&wl10=8175035&wl11=online&wl12=24547758&wl13=&veh=sem
    • isa_bella1 Re: Wit D3 w dużych dawkach 03.12.17, 12:02
      Ja mam brac 8 000. Wystarczy devikap .za ok.4 zł. Oczywiscie na receptę.
      • isa_bella1 Re: Wit D3 w dużych dawkach 03.12.17, 12:05
        Tyle ze k2 wtedy osobno. Ja ma wynik d3 ponizej 9.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka