Dodaj do ulubionych

Seriale na Netflix, spać nie mogę

07.12.17, 12:48
W zeszły weekend w ramach relaksu zapodałam nam seans Netflix i bez uprzedniego przygotowania się włączyłam serial dokumentalny „the keepers”. Jak na razie tylko trzy odcinki, minęło kilka dni i do teraz nie mogę zapomnieć opowieści tych uczennic.

Chociażby z szacunku dla tych odważnych kobiet, które mówią o okropnych szczegółach do kamery i pokazując twarz, obejrzę serial do końca, chociaż może bolec- jest to film dokumentalny o nadużywających władzy księżach którzy pracowali w szkole, gwałcili dziewczynki, przekazywali je dalej wykorzystując ich naiwność, niewinność.

Dużo się mówi, o ludziach wykorzystujących Zła sytuacje dzieci, kiepski kontakt z rodzicami itp, ale tam tez wypowiada się kobieta, która miała świetne dzieciństwo i kochających rodziców- a jednak okoliczności sprawiły, ze cała rodzina była w mackach sympatycznego księdza, a ten „sprzedawał” dziewczynkę nawet policjantom.

Ej naprawdę nie rozumiem jak można być tak obrzydliwa świnia, krzywdzić dzieci i jeszcze mowić wmawiać im winę? Jest tu jakiś psycholog który potrafi wyjaśnić te pedofilie w najgorszym wydaniu? Wiem o pedofilii jako „zamienniku” (bo nie ma dorosłej kobiety), ale ku... tam to była wysoce zorganizowana siatka drapieżników, korzy stosowali zaawansowane techniki, które miały uzależnić dziewczynki ale tez złamać ich życie, sprawić ze się czuja jak gowno. Kto robi coś takiego świadomie?

Moja opinia o KK tylko się pogorszyła, ale wiadomo ze Takie rzeczy nie zdarzają się tylko w KK.
Jak uchronić dzieci przed czymś takim? Jak ufać trenerom dzieci, nauczycielom?

Ech

Obserwuj wątek
    • szarsz Re: Seriale na Netflix, spać nie mogę 07.12.17, 13:00
      Nie widziałam tego serialu

> Jak uchronić dzieci przed czymś takim?

Myślę, że trzeba być pogodzonym z tym, że się nie da. Moje dzieci są właśnie w takim niebezpiecznym wieku. Rozmawiamy o tym, czym jest zły dotyk i o tym, że jeśli ktoś robi coś, o czym dziecko wstydzi się powiedzieć, to właśnie wtedy powinno. Rozmawiamy o tym wstydzie, o tym, że wstydzić się powinien ten, kto robi złe rzeczy. Że ofiara jest w porządku, że ofiara nie robi nic złego. Rozmawiamy o intymnych, prywatnych częściach ciała, o tym, kto i w jakich okolicznościach może je oglądać i dotykać.

>Jak ufać trenerom dzieci, nauczycielom?

I myślę jeszcze, że tu nie chodzi o zaufanie, ale o nie zakładanie niczego z góry. Dobrych ludzi jest więcej smile i rzecz nie polega na tym, żeby kogoś z góry podejrzewać, w 99% niesłusznie, ale żeby nie zamykać oczu na intuicję i na zachowanie, słowa dziecka.

Czy to będzie w 100% skuteczne? Oczywiście, że nie.
      • obrus_w_paski Re: Seriale na Netflix, spać nie mogę 07.12.17, 14:00
        Polecam ten serial w takim razie. Tam pewnie tez czasy nie pomagały, w latach 60-70 chyba wiele rodzin po prostu nie rozmawiały o tych sprawach + większość dziewczyn pochodziło z bardzo katolickich rodzin, ro pewnie tez nie pomagało. wstyd, poczucie winy...jedna z bohaterek zwierzyła się mężowi i on był cudowny, bardzo ja wspierał, ale zszokowało mnie ze ona się cieszyła, ze maz powiedział „to oni tobie to zrobili, ja wciąż uważam się za twojego pierwszego mężczyznę”- z jednej strony niby miłe (i faktycznie maz był bardzo pomocny), ale z punktu widzenia naszych czasów chyba jednak trochę głupie
    • lalkaika Re: Seriale na Netflix, spać nie mogę 07.12.17, 13:51
      O to lukne,przepraszam myslalam ,ze watek zeby polecac fajne.Nic to i tak polecesmile <Sinner< z jesika biel .
      • obrus_w_paski Re: Seriale na Netflix, spać nie mogę 07.12.17, 13:56
        A ja właśnie włączyłam the keepers, bo mnie the summer śmiertelnie wynudził- zdołałam obejrzeć tylko 1 odcinek. Chociaż Jessica piękna.
        Oczywiście the keepers polecam, serial dokumentalny, oparty na faktach i naprawdę dobry
      • kaka-llina Re: Seriale na Netflix, spać nie mogę 07.12.17, 14:08
        Sinner był świetny.. a ja właśnie skończyłam Godless, polecam western ale trochę inaczej...
        Keepers nie wyrobiłam do końca, za bardzo mnie takie rzeczy wyprowadzają z równowagi a na KK jestem już wystarczająco cięta (pewnie nawet za bardzo bo nóż mi się w kieszeni otwiera jak tylko jakiegoś księdza zobaczę)
    • hopsi-daisy Re: Seriale na Netflix, spać nie mogę 07.12.17, 13:56
      Parę razy mi mignął w zajawkach jako polecany dla mnie, ale że domyślałam się zawartości to stanowczo ignorowałam to polecenie. I tak mam cięzki okres ostatnio.
      No chyba że się skuszę.

A co do polecany to Lizzie Borden Chronicles (po polsku chyba Lizzie Borden łapie za siekierę czy jakoś tak) mnie wciągęła.
      • obrus_w_paski Re: Seriale na Netflix, spać nie mogę 07.12.17, 13:57
        Ja z zasady takich rzeczy nie oglądam. Po prostu kliknął pierwszej co widziałam i mnie wciągnęło. Chyba czasem warto coś takiego obejrzeć właśnie chociażby z szacunku dla kobiet, które opowiadają co się działo- dla nich to musiał być wielki akt odwagi, niech to czemuś służy...
    • milva24 Re: Seriale na Netflix, spać nie mogę 07.12.17, 14:02
      Zacznijmy od tego, że nie zapisałam dziecka na religię, nie planuję posyłać do komunii. Jeśli chodzi o nauczycieli i trenerów to pewnie potrzebna jest czujność a przede wszystkim zwracanie uwagi na zachowanie dziecka. Z własnego doświadczenia oraz literatury wiem jak się zachowuje dziecko molestowane więc jakby co sądzę, że będę w stanie wychwycić sygnały. Poza tym staram się traktować dzieci z szacunkiem, żeby się nie bały powiedzieć mi, jeśli coś będzie nie tak.
      • milva24 Re: Seriale na Netflix, spać nie mogę 07.12.17, 14:13
        A poza tym prawdopodobnie (bo dokładnych statystyk nie ma) najwięcej dzieci jest molestowanych przez członków rodziny i przyjaciół domu.
    • julek_i_ja Re: Seriale na Netflix, spać nie mogę 07.12.17, 14:16
      Najgorsze jest to, ze nie dotyczy tylko ksiezy... Wszystkie zawody wymagajace pracy z dziecmi beda przyciagac takich zwyrodnialcow, wiec trzeba byc czujnym na kazdym kroku.
      A jesli chodzi o ksiezy, to nie jest tak, ze wsrod nich jest wiecej skrzywionych osob (dokladnie taki sam rozklad jak w spoleczenstwie), ale ze wzgledu na autorytet, automatyczne bycie poza podejrzeniem, jesli chodzi o niegodziwosci (w koncu sluga bozy) czy w koncu na tuszowanie przez KK takich przypadkow mieli oni duzo wieksze pole do popisu, zeby nie zostac zlapanym, zeby nikt nie uwierzyl, zeby moc bezkarnie napastowac nowe ofiary.
      Tak wiec z racji tego, ze pedofilia w KK jest duzo pozniej wykrywalna jest w stanie zadac duzo wieksze szkody.
      • szarsz Re: Seriale na Netflix, spać nie mogę 07.12.17, 15:30
        > to nie jest tak, ze wsrod nich jest wiecej skrzywionych osob

Statystyki mówią co innego. W Bostonie molestowało 6% księży. To znacznie ponad jakiekolwiek średnie w jakimkolwiek zawodzie.
        • myelegans Re: Seriale na Netflix, spać nie mogę 07.12.17, 16:00
          tylko dlatego, ze wiedza, i uprawiaja jakies statystyki i wyszlo na swiatlo dzienne i od tego sie ruch zaczal. Podejrzewam, ze w krajach ultrakatolickich jak Irlandia, Wlochy, Polska ta skala jest pewnie wieksza. Dzieckiem bedac wszyscy wiedzieli, ktorych ksiezy nalezy unikac bo lubia sadzac na kolanach, albo zapraszac na plebanie w celach obmacywanek. NIe bylo to 6%.
          • obrus_w_paski Re: Seriale na Netflix, spać nie mogę 07.12.17, 16:24
            Ale chodzi o sam fakt, ze są zorganizowane bandy ludzi, którzy świadomie krzywdzą dzieci.
            Nie sadze, zeby wszyscy księża zostawali pedofilami, bardziej to pedofile zostają ksiezami, bo jest to zawód który daje / dawał dostęp do tego, czego oni chcieli.

Nie rozumiem jak to wyglada z psychologicznego punktu widzenia, w sensie jak można być tak cynicznym, okrutnym i jak to się tłumaczy No z biologicznej perspektywy. No nie mieści mi się w głowie, ze może istnieć tyle ludzi którzy świadomie i s okrutny sposób robią krzywdę
            • obrus_w_paski Re: Seriale na Netflix, spać nie mogę 07.12.17, 16:29
              Trochę naiwnie zabrzmiało- jestem i byłam świadoma istnienia pedofilii i ludzkiej krzywdy, ale chyba nigdy nie słyszałam tak wielu szczegółów dotyczących okrutnych zachowań- to mnie chyba najbardziej boli, ze nie dość ze krzywdzisz dziecko to jeszczs świadomie sprawiasz ze się czuje jak ostatnie gowno
              • beverlyja90210 Re: Seriale na Netflix, spać nie mogę 07.12.17, 16:35
                Tez oglądałam i przeraził mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka