Dodaj do ulubionych

dochód uzyskany, prośba

07.12.17, 13:22
Podejmuje pracę np za miesiąc od 15 stycznia.
Świadczenia mam wypłacane 10 każdego miesiąca.
Zgłaszam w dniu podpisania umowy tj 15 stycznia że podjęłam pracę.
Od kiedy zasilek nie przysługuje? czy muszę oddac cał czy proporcjonalnie?
Powinnam zgłosić odrazu czy z pierwszą wyplatą, bo może zrezygnuje z pracy? Tego nie wiem.
Podejmowała któraś z was pracę? jak mam postępowac?
Dzięki
Obserwuj wątek
    • korag100 Re: dochód uzyskany, prośba 09.12.17, 00:46
      Dochód uzyskany to ten wyplacony. Analogicznie do PIT 11. Dochód uzyskany w danym roku dzielimy przez 12 miesięcy. Jeśli na miesiąc nie przekraczają to nie zglaszasz. W nowym roku trzeba przeliczyć kiedy przekroczysz.
      • zuzanka005 Re: dochód uzyskany, prośba 09.12.17, 05:29
        jeśli 15 stycznia podejmujesz pracę to przedstawiasz zaświadczenie o uzyskanym dochodzie za luty (za cały uzyskany m-c) więc zasiłek powinnaś stracic od marca,
    • peonka Re: dochód uzyskany, prośba 09.12.17, 08:47
      O ile nic się nie zmieniło: "(Dz.U. z 2008 r. Nr. 69, poz.415 z późn.zm.) bezrobotny jest obowiązany zawiadomić w ciągu 7 dni powiatowy urząd pracy o podjęciu zatrudnienia, innej pracy zarobkowej lub o złożeniu wniosku o wpis do ewidencji działalności gospodarczej oraz zaistnienia innych okoliczności powodujących utratę statusu bezrobotnego albo utratę prawa do zasiłku. Bezrobotny, który podjął zatrudnienie, inna pracę zarobkową lub działalność gospodarczą bez powiadomienia o tym właściwego powiatowego urzędu pracy, podlega karze grzywny nie niższej niż 500zł."

Sprawdź, czy może przysługuje ci tzw dodatek aktywizacyjny za samodzielne znalezienie pracy.
      • chocolate-cakes Re: dochód uzyskany, prośba 09.12.17, 10:49
        Dokładnie tak. Zgłosić trzeba jak najszybciej i jeśli sama znalazłaś pracę, to jeszcze przez jakiś czas dostaniesz część zasiłku.
    • mika_p Re: dochód uzyskany, prośba 09.12.17, 11:49
      A kiedy wypłacany jest zasiłek, z góry czy z dołu?
      10 lutego to będzie swiadczenie za styczeń czy za luty?
      • onet10 Re: dochód uzyskany, prośba 09.12.17, 11:59
        za dany miesiac jest wyplacane 10
      • onet10 Re: dochód uzyskany, prośba 11.12.17, 16:36
        A teraz taka sytuacja.Pit za 2017 daje moziwosc pobierania swiadczenia. Ok jesli podejme prace, zglaszam ze podjelam. Swiadcznia trace. Ale na nowy okres skladam pit pomimo ze mi sie nie nalezy pit daje mi gwarancje swiadczen. Pytalam w urzedzie i pani mowi ze pot wazny dochody nie. To jak jest wkoncu?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka