brysia0 15.12.17, 13:51 Co przygotowujecie na obiad w I i II dzień Świąt? Coś nie mam weny. Tylko dla 4 osób, czyli sami domownicy, żeby było odświętnie ale bez stania przy garach Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nihiru Re: świąteczny obiad dla 4 osób 15.12.17, 14:02 w tym roku już za późno, ale wykorzystasz w następnym: przepis na najpyszniejsze kacze udka kacze udka: www.kuchnianadatlantykiem.com/2012/11/confit-de-canard-czyli-najlepsze.html Prosty - nie ma szans, żeby udka się nie udały Pyszny - nawet mąż, który nie znosi drobiu, uwiebia I co najlepsze: całą robotę robisz trzy tygodnie wcześniej, we właściwym dniu tylko wyjmujesz z tłuszczu, wsadzasz do piekarnika na 20 minut i czekasz. Zero roboty. Często robię jako tzw.: danie na czarną godzinę. udka stoją sobie w piwnicy skolko ugodno, a jak nie mam czasu nic ugotować, zakupów nie zrobiłam, to je wtedy wyciągam. Do tego ostatnio odkryłam zwykłą kaszę jęczmienną z pieczarkami i natką. Jaka ona dobra! Też można wcześniej przygotować, a potem tylko odgrzać. Odpowiedz Link Zgłoś
brysia0 Re: świąteczny obiad dla 4 osób 15.12.17, 14:16 Ale fajny blog . Dzięki. Chociaż ta kaczka przeraża mnie ilością tłuszczu.... Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: świąteczny obiad dla 4 osób 15.12.17, 14:17 Bardzo mi sie spodobaly te konfitowane udka kacze. Musze je kiedys zrobic. Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: świąteczny obiad dla 4 osób 16.12.17, 10:28 > Bardzo mi sie spodobaly te konfitowane udka kacze. Musze je kiedys zrobic. haha, na pewno przez ten smalec! ... ja tez sie chyba skusze kiedys Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: świąteczny obiad dla 4 osób 16.12.17, 15:39 Tak, bardzo lubie wszelkie tluste dania. Uwazam, ze jedzenie nie ma smaku bez odpowiedniej ilosci tluszczu Odpowiedz Link Zgłoś
niu13 Re: świąteczny obiad dla 4 osób 16.12.17, 18:29 Ale przecież konfitowanie nie oznacza, że danie będzie tłuste! Ten tłuszcz nie wsiąka w mięso, tylko je zmiękcza, wydelikaca. To najbardziej wykwintny sposób gotowania mięs Odpowiedz Link Zgłoś
capa_negra Re: świąteczny obiad dla 4 osób 16.12.17, 22:21 Jadłam tak przygotowane nogi, podane jako danie główne na obiedzie u mojej francuskiej rodziny. Fakt mięso było bardzo delikatne, ale dla mnie za słone. Wiem, że były w soli 24 godziny - nie solę dużo więc może jestem nieobiektywna Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: świąteczny obiad dla 4 osób 17.12.17, 10:31 Ale mozna sobie polac tym tluszczem ziemniaczki albo chlebek, mmmm Odpowiedz Link Zgłoś
leyre1 Re: świąteczny obiad dla 4 osób 15.12.17, 14:04 Nie wiem jeszcze co dokladnie zrobie na swiateczny obiad. Tzw II dzien to dla mnie nie swieta, to poprostu dzien wolny. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: świąteczny obiad dla 4 osób 15.12.17, 14:06 My zazwyczaj dojadamy w pierwszy dzień na obiad dania wigilijne - barszcz z uszkami i ryby, a w drugi gdzieś idziemy, albo gotuję zupę grzybową i jakieś mięso. Proponuję faszerowaną bakaliami pierś z indyka. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: świąteczny obiad dla 4 osób 15.12.17, 14:14 Schab w beszamelu, królik w sosie musztardowym - jeszcze nie wiem dokładnie. A i to na II dzień. Na I idziemy do moich rodziców. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: świąteczny obiad dla 4 osób 15.12.17, 14:21 ten królik to ze śmietaną? Szukam przepisu na królika bez smietany - kupilam impulsywnie filety na jutro i nie mam pomysłu co z nimi zrobić - bez nabiału) Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: świąteczny obiad dla 4 osób 15.12.17, 14:25 Upiecz go. Ja bardzo lubię natartego cytryną, z szałwią, czonkiem i ociupiną tymianku, pieczonego dłuuugo w niskiej temp. w rękawie. W rękawie piekę też różne warzywa, potem je miksuję z tym, co z królika wyciekło i podróbkami i mam pyszny sos. Do tego jakieś kluseczki, buraki, sałata... Rozmarzyłam się, chyba kupię królisia Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: świąteczny obiad dla 4 osób 15.12.17, 14:26 No niestety - ale możesz nie dawać- śmietana ma złagodzić ostry smak musztardy francuskiej. Ale tu masz królika bez śmietany kuchnialidla.pl/krolik-z-musztarda-pieczony-w-rekawie kuchnialidla.pl/krolik-w-sosie-sliwkowym w ogóle przepisy lidla są niezłe. Łatwe, smaczne i nie mają składników z sufitu Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: świąteczny obiad dla 4 osób 15.12.17, 14:40 Dzięki arwena i triismegistos - pokombinuję z przepisami. Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: świąteczny obiad dla 4 osób 16.12.17, 10:30 > Schab w beszamelu, królik w sosie musztardowym - jeszcze nie wiem dokładnie. A > i to na II dzień. Na I idziemy do moich rodziców. Arwena, to ja resztke z tego krolika poprosze do mojego obiecanego piernika w pierwszym tygodniu stycznia! uwielbiam krolika w smietanie, zaraz potem rosol z krolika, a potem cokolwiek z krolika Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: świąteczny obiad dla 4 osób 16.12.17, 11:48 Nie, nie- to się musisz sama pofatygować - nie zatruję cię sosem ze śmietaną przechowywanym nie wiadomo jak w podróży Odpowiedz Link Zgłoś
mamablue Re: świąteczny obiad dla 4 osób 16.12.17, 19:16 Jak możecie? Królika? Takie urocze coś z futerkiem i długimi uszami, co jest łagodne i kica? Nieeee! Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: świąteczny obiad dla 4 osób 16.12.17, 20:36 Udaję, że nie widzę tych strasznych wpisów... Odpowiedz Link Zgłoś
disco-ball Re: świąteczny obiad dla 4 osób 16.12.17, 19:13 O matko, teraz ten królik bedzie za mną chodził Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: świąteczny obiad dla 4 osób 15.12.17, 14:19 Na przykład: gęś lub kaczka z miodem i jabłkami, perliczka wolno pieczona (ja robię mniej "odswiętnie" w tym roku czyli coś gulaszopodobnego z piersi kurczaka lub perliczki, łagodne) p.s. robią się praktycznie same. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: świąteczny obiad dla 4 osób 15.12.17, 14:24 Schab ze śliwkami i morelami. Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: świąteczny obiad dla 4 osób 15.12.17, 14:32 NAjlepiej chyba pieczeń jakąś? Robi się sama. Do tego kasza, albo kluseczki zrobione wcześniej i odgrzane? |Ja w tym roku prawdopodobnie zrobię "pooled goose", albo po ludzku mówiąc gąskę szarpaną, dłuuugo pieczoną w niskiej temperaturze, aż się ugotuje we własnym tłuszczu i jej mięso można łyżkami zjeść. Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: świąteczny obiad dla 4 osób 15.12.17, 14:55 Przygotuję jakieś mięsa do pieczenia, ale- nauczona doświadczeniem- przypuszczam, że upiekę dopiero w drugi dzień świąt. W pierwszy wszyscy chcą kulinarnie kontynuować wigilię. Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: świąteczny obiad dla 4 osób 16.12.17, 11:37 my wyjeżdżamy już pierwszego dnia świąt w góry, nauczeni zeszłorocznym doświadczeniem musimy zabrać ze sobą słoiki(wszystko było zamknięte, nie mieliśmy gdzie zjeść a wyjechaliśmy po późnym śniadaniu) będzie gdzie odgrzać więc musi byc coś łatwego - zapadła decyzja że do słoja pójdzie tikka masala(sos) a kurczak upieczony pójdzie do jakiegoś pojemnika, mango lassi zrobię już na miejscu. dla moich dzieciorów to jest obiad nr 1 jeśli chodzi o smak, nie przeszkadza nikomu że nie będzie świąteczny w klimacie... powigilijną grzybową z makaronem może zjemy przed wyjściem z domu(o ile opóźnimy wyjazd?) Odpowiedz Link Zgłoś
ludborka Re: świąteczny obiad dla 4 osób 16.12.17, 15:49 nic. jemy odgrzewane pierogi z barszczem nie wychodząc spod koca. Odpowiedz Link Zgłoś
loola_kr Re: świąteczny obiad dla 4 osób 16.12.17, 18:37 gęś chyba.Chociaż mam ochotę na pikantne żeberka... ale u nas bedzie więcej osób, dla 4 to może być kaczka, łosoś, w zasadzie większość potraw z piekarnika jest bez stania przy garach. Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: świąteczny obiad dla 4 osób 16.12.17, 19:09 Jak mi się uda dostać naszą ulubioną polędwicę na steki to będą steki Odpowiedz Link Zgłoś
viridiana73 Re: świąteczny obiad dla 4 osób 17.12.17, 10:43 Bez stania rzy garach? W Lidlu mają fajnego łososia w cieście francuskim (mrożony). Wkładasz do piekarnika, do tego ryż 3 kolory, mix sałat i dziękuję. Wykwintnie i energooszczędnie Odpowiedz Link Zgłoś